Федералізація України: кому це вигідно? (доповнено)

 

Напередодні виборів використовуватимуться різноманітні маніпулятивні технології. Законопроект про мови - цьому свідчення. Він став суттєвим фактором для посилення напруги і нестабільності у суспільстві, яке й так останнім часом не можна охорактеризувати як стабільне.

 

Додають напруги і збурюють громадську думку непродумані і часто-густо гарячкові висловлювання різних політиків, які спрямовані виключно на здобуття виборчих дивідендів. На цьому фоні досить неоднозначною є ініціатива В. Медведчука щодо проекту федеративного устрою України.

 

Чи їдея федералізації є насправді виправданою, потрібною і актуальною на даному етапі розвитку української державності з огляду на те, що Київ виконує функцію обєднуючого стабілізуючого чинника для державного управління?

Чи можливий в Україні "балканський сценарій" поділу країни через пропоновану федералізацію?

Які фактори цьому сприяють і кому уся ця нестабільність вигідна?


20.07.2012 976 37
Коментарі (37)

Е.Гросовська 2012.07.20, 14:06
Не можна тепер в Україні проводити федералізацію!!! Ні за що!!! Ми що така сильна держава з міцним центром і розвинутими регіонами, у нас що, високий рівень громадянського суспільства, культури і економіки??? На даний час не є актуальним федералізація чи пошук іншої форми державного устрою. Шановні політики, візьміть на себе відвагу запропонувати країні нові шляхи розвитку країни, а не шукайте старі теми, корті давно припали порохом ще минулого століття
фрося 2012.07.20, 14:33
Погоджуюся. Давно пора пропонувати альтернативу, а не спекулювати на заїжджених темах, які виходять на поверхню тільки перед виборами. Це все пусті балачки щоб знову ж таки залучитися голосами тих виборців,які ще не зрозуміли, що їх тупо використовують.
Роман 2012.07.20, 14:35
Вискажу те, що не подобається без виключення усім політикам. Споконвіків українці говорять про Соборність, про Україну від Сяну до Дону.І ніхто не хоче визнати те, що ми різні. Що корабель, котрий називається УКраїна пливе в різні сторони і рано чи пізно Схід і Захід розійдуться. Путін зробив велику дурницю, що не віддав Україні Кубань та Воронежчину.ТОді ми у ВР ніколи не мали б більшості. Україна вже була б російською територією. Чи не краще синиця в руках, ніж журавель в небі. Скільки вже вмерло і скільки ще помре українців, котрі так і не дочекаються омріянної незалежності. Чи не краще побудувати справжню невеличку європейську Україну і жити так, як Прибалти, ніж постійно воювати. Та ніколи Схід і Захід не примиряться, у нас різні ідеологічні сприйняття. Якщо ми зробимо краще життя тут у себе, тоді вони самі до нас попросяться. Сьогоднішня ж ситуація вигідна олігархам: східним і західним, натравлюючи людей одних на інших, в каламутній воді легще народ обкрадати.Схід і Захід разом говорили за гетьманщини, коли козаки під проводом одного гетьмана перемогли козаків під проводом іншого гетьмана і ділили майно награбоване в тих же українців.Тож вибирайте: Разом ще так років 50 - 100 жити в олігархічні Україні і гризтись Схід і Захід, чи навести лад хоча б в по Дніпро.
Олександр 2012.07.20, 17:01
до Роман! Повністю поділяю Вашу думку! Останні двадцять років незалежності продемонстрували тільки одне: не можна об'єднати не об'єднуване.Тоді навіщо це робити?! Єдиний цивілізований вихід для України- це піти шляхом Чехословаччини.Від цього всі тільки виграють.
Олександр 2012.07.20, 17:30
до Роман! Повністю поділяю Вашу думку! Останні двадцять років незалежності продемонстрували тільки одне: не можна об'єднати не об'єднуване.Тоді навіщо це робити?! Єдиний цивілізований вихід для України- це піти шляхом Чехословаччини.Від цього всі тільки виграють.
магелан 2012.07.20, 17:55
Цілком і повністю погоджуюсь із п. Романом,ще кілька років такої "уркаїни" і вся теперішня Україна (в т. ч. і Галичина) стане "даунбасом"
леся 2012.07.21, 20:17
Тут варто пам'ятати,що у разі федералізації України через пару років віж неї залишиться тільки територія в об'ємі сьогоднішньої Галичини. Все інше потроху відійде до сусідів.Саме сусідам це вигідно. Не варто це питання підіймати тим, хто дійсно хоче жити в міцній великій державі.
Роман 2012.07.21, 10:09
Шановна Агенціє.Дякую, що ви дозволили мені висказати мою думку з даного приводу (хоч в коментарях багато не напишеш, та все ж). Я неодноразово розмовляв на вказану тему з нашими політиками, в т.ч. і з тими, кого ви тут опублікували, якщо так можна висловитись - політичною елітою. Усі вони категорично були проти, навіть проти того, щоб це питання виносити на обговорення. Згадую якими патріотами були українці в 1989 році. Усі раділи, що валиться імперія і сподівались, що накінець то в незалежній Україні вони заживуть краще. Йшли роки, люди терпіли усі злидні і надіялись, і голосували, голосували і знову голосували. Змінювались політики, змінювались партії, а того покращення так і не видно, усі тільки обіцяють. З політики зробили повію, з партій - кооперативи для заробляння грошей. Сьогодні успішний бізнесмен тільки той, кого обрали депутатом.А скільки людей вже повмирало... То ж до чого це я. Пропоную вам провести опитування людей, а не політиків, як читачі ставляться до питання федералізації. Бо може я помиляюсь, але у мене таке враження, що політична еліта нашого народу відстала від свого народу і має зовсім протилежну від народу думку.
Щукар 2012.07.21, 11:19
Федералізація привде до розколу України.Подивіться,хто зараз за цим стоїть - Медведчук,кум Путіна.Той,хто підтримує федералізацію,той підтримує плани Путіна.
kurt 2012.07.21, 13:46
Только зарабиткы, спасут незалэжну.
kurt 2012.07.21, 13:56
Зарабиткы, копийчына. Вот где патриотизм незалежных.
НИК 2012.07.22, 09:25
ТІШТЕСІ, АҐЕНТИ, ФЕД-Я ВЖЕ ЗАЧЄЛАСІ. НА ПІДХОДІ ЗАКОН "ПРО САМОВРЯДУВАННЯ...". ОБЛРАДА БУДЕ ВИБИРАТИ ВИКОНКОМ, А ГОЛОВА ОДА БУДЕ КОНТРОЛЮВАТИ ТО, ЩО ЗАРАЗ НАПРЯМУ КИЄВУ, І ДОТРИМАННЯ ЗАКОНІВ У ОВК. БУДЕ 27 ПАХАНАТІВ. У НАС ТО САМЕ, ЛИШ БУДУТ НА ВИБОРАХ КРИЧЄТИ "С.УКР!", І НАШОГО ХЛОПЦІ, ТИПУ ТКАЧЄ, ЛЮДИНУ КРУЦЯ, БУДЕ МІНЄТИ "МОЦНИЙ ҐАЗДА, ТИПУ ТОГО Ж КРУЦЯ, БО ВИШИВАНЮК ВЖЕ СЛАБИЙ. САМОВРЯД МАЄ БУТИ ЛИШ НА РІВНІ РАЙОНІВ, А ОБЛАСТЬ - ЯК ЗАРА. БО СПГОЧІТКУ ТРЕБА МІНЄТИ СИСТЕМУ ДЕРЖАВИ: З ОЛІГАРХАТУ НА ГЕТЬМАНАТ, А ПОТІМ ПОСТУПОВО РОЗШИРУВАТИ САМОВРЯД ДО РІВНІ РАЙОНІВ І ВСІХ МІСТ. А ГОЛОВНЕ, СОЦ-НАЦ ЕКОНОМІКА, ЯК В КИТАЮ.
НИК 2012.07.22, 09:26
ТІШТЕСІ, АҐЕНТИ, ФЕД-Я ВЖЕ ЗАЧЄЛАСІ. НА ПІДХОДІ ЗАКОН "ПРО САМОВРЯДУВАННЯ...". ОБЛРАДА БУДЕ ВИБИРАТИ ВИКОНКОМ, А ГОЛОВА ОДА БУДЕ КОНТРОЛЮВАТИ ТО, ЩО ЗАРАЗ НАПРЯМУ КИЄВУ, І ДОТРИМАННЯ ЗАКОНІВ У ОВК. БУДЕ 27 ПАХАНАТІВ. У НАС ТО САМЕ, ЛИШ БУДУТ НА ВИБОРАХ КРИЧЄТИ "С.УКР!", І НАШОГО ХЛОПЦІ, ТИПУ ТКАЧЄ, ЛЮДИНУ КРУЦЯ, БУДЕ МІНЄТИ "МОЦНИЙ ҐАЗДА, ТИПУ ТОГО Ж КРУЦЯ, БО ВИШИВАНЮК ВЖЕ СЛАБИЙ. САМОВРЯД МАЄ БУТИ ЛИШ НА РІВНІ РАЙОНІВ, А ОБЛАСТЬ - ЯК ЗАРА. БО СПГОЧІТКУ ТРЕБА МІНЄТИ СИСТЕМУ ДЕРЖАВИ: З ОЛІГАРХАТУ НА ГЕТЬМАНАТ, А ПОТІМ ПОСТУПОВО РОЗШИРУВАТИ САМОВРЯД ДО РІВНІ РАЙОНІВ І ВСІХ МІСТ. А ГОЛОВНЕ, СОЦ-НАЦ ЕКОНОМІКА, ЯК В КИТАЮ.
Е.Гросовська 2012.07.22, 12:29
Роману, Олександру і Магелану. Шановні панове, Колись українці століттями тільки і мріяли, щоб мати одну державу, героїчно вмирали, віддавали свої життя за те, що ми тепер називаємо державою. Ми маємо країну - Україну, яку близько не цінуємо і не уявляємо, скільки вона нам коштувала. А ви тепер кажете, що ми різні? Що не варто бути в одній державві різним її елементам тільки тому, що є деякі відмінності? Ваша позиція мене не те що дивує, а дуже насторожує! Будьте державниками, знайте і поважайте власну історію, шукайте шляхи, як об'єднати, інтегрувати різні частини України, творіть хоч щось, бо скигленням про те, що ми різні нікуди не дійдемо, а будемо виглядати тільки як нерозумі нащадни багатих предків, які розбазарили всю спадщину... Від зміни політичного устрою держави мало що зміниться, потріюно змінювати людей, що населяють цю країну, змінювати саму країну і тоді спекуляції ріхного роду виглядатимуть як дешевий одяг на розпродажі із Чернівецького ринку...
Роман 2012.07.23, 08:34
Пані Е.Гросовська. Нас переконувати не потрібно. Ми так думаємо, бо бачимо ситуацію в Україні і намагаємось хоч трохи аналізувати її. Мене не дивує позиція Москви - Путіна. Я не дивуюсь як тримаються купи ті ж комуністи, чи резіони. Їх підтримують люди, котрі приїхали в 40 -50-ті роки нищити Україну, люди, що виховані совєтами, комсомольська та компартійна номенклатура. Пригадую як в с. Маринопіль, побачивши нас з синьо-жовтим прапором, до нас з лопатою біг українець і кричав, що під цим прапором вбили його батька. Цього чоловіка не перевиховаєш, він та його нащадки будуть споконвічні вороги України. І таких є багато. Згадайте як люди голосували за президента України в 2005 році. За Ющенка - 52%, за Януковича 48%. Це і є поділ України. Люди голосували не за Ющенка чи Януковича, люди голосували за свої внутрішні переконання. Чи щось змінилось за ці роки? Так, тільки в гіршу сторону. Наші західняки, що з 1989 року голосували за нашу Незалежність зневірились і голосують за тих хто дасть гроші: на церкву, на школу, хабара. Молодь голосує за тих, хто їм платить. Депутатам в голові тільки як би себе аодорожче продати. Постворювали купу партій: націоналістичних і ще більш націоналістичніших. Запитайте у них: яка різниця між КУН та Свобода. Вони самі вам скажуть, що тільки в керівництві і вони не об"єднаються навіть перед розстрілом. Ще трохи такої "України" і наші західняки самі голосуватиму за Путіна. Чуєте мене, народ зневірився і не хоче чекати, що хтось колись прозріє, що хтось когось перевиховає. В 1989 році ситуація була значно кращою ніж тепер.Це я вам пишу не про Схід УКраїни, а про нас, галичан. А на Сході вони тільки за метрикою Українці,вони народились радянськими і залишились радянськими. А історично це виглядає так, як в князівські часи, як за козаччини.Там жили хазари - цілий народ. І де навашу думку вони поділись? Так, у них інший менталітет. Вони підуть за нами тільки тоді, коли ми житимемо краще в матеріальному плані, наша духовність їм не потрібна. Я не проти Соборності, але аналізуймо: ми зможемо самі щось зробити, протистояти олігархам, москалям, жидам? Ми можемо протистояти Росії, Ізраїлю,Польщі, гнилій Європі? Усім їм не потрібна багата Україна, ми їм потрібні як сировинний придаток, як дешева робоча сила.Треба стати сильними. А сильними вони нам не дадуть стати, як і не давали споконвічно. Не дадуть через Верховну раду, де вони завжди матимуть більшість. Вихід один - зберегти те, що ще можна зберегти. А зробити це можна тільки тоді, коли в парламенті ми матимемо українців. Бо один тільки Донецьк дає у Верховну раду більше ніж усі три західні області.ТО не переконуйте нас. Ці слова не політиканство, це наш біль.
Е.Гросовська 2012.07.23, 09:43
Роману. Шановний пане, я цілком розумію і поважаю Вашу позицію і прекрасно розумію Ваші мотиви. Але прошу, щоб Вир зрозуміли і мої: коли ми говоримо про наші національні інтереси, націоналізм, то послуговуємося здебільшого ідеологією 40-60-х токів минулого століття (Донцов, Шухевич, Бандера) і усвідомлюємо собі Україну на той зразок, здебільшого як ентічну націю. Зараз на дворі не те століття, і мабуть у Вас є мобільний телефон, інтернет, ми живемо у зовсім іниших умовах і в іншому суспільстві, а ідеї використовуємо 50-річної давності, правда ж? Українська нація - політична нація, на двроі вже не інформаційне, а постінформаційне суспільство, і я хочу спонукати Вас до витворення нової ідеології національних інтересів, нового сучасного державотворення, що б не виглядало дивним і архаїчним в сучасному світі, який кидає нові виклики. Я спонукаю Вас до роздумів про сильну державу, сильну держаницьку ідею. Я розумію, що це не проста справа, проте з такими мислячими людьми, як Ви, у нас може вона реалізуватися, потрібно просто змінити пріоритети
Роман 2012.07.23, 11:37
Гросовська. Шановна пані. Ви усе добре говорите, та все ж, благими намірами дорога і в пекло стелиться. Що ви маєте на увазі під політичною нацією? Хіба Янукович не будує свою політичну націю, чи Тимошенко, чи Яценюк? Так, вони теж хочуть міцну, сильну Україну. Але та Україна буде не для українців. Не намагайтесь створити щось нове. Спокон віків українці боролись за свою державу, не польську, ні російську, ані єврейську Україну. А українську Україну. І це не ідеологія Бандери чи Донцова, це ідеологія Ярослава Мудрого, Данила Галицького. Це ідеологія козацтва, січових стрільців, ОУН - УПА, ідеологія українського народу. Євреї нам насаджують ніби то космополітизм, що усі народи рівні, усі мають однакове право. Так мають, але коли мова йде про духовне, національне, то кожен в своїй етнічній батьківщині.Тут же вони мусять підпорядковуватись українським традиціям. Чомусь в Ізраїлі вам не дадуть створювати політичну націю. У мене є своє Різдво, свій Великдень. Я не хочу йти в таку Європу, де мені насаджують різноманітних геїв-гомиків, не хочу такої СНД, де мені, як це було в радянські часи, кинуть в обличчя мою заяву на роботу і скажуть "переписать на общепринятом" За вашими словами, то навіщо тин городити. Ми жили в СРСР, треба було його трохи поправити і жити далі.Бо скажімо правду, тоді людина могла знайти роботу, хай років через 10-15, але отримувала квартиру. Ні ми хочемо свою національну державу. Чому прибалти, Польща, Чехія, Японія чи Китай не введуть другу державну мову: англійську чи російську, а тримаються за своє, національне. Не тільки в Україні живуть інші народи, вони є усюди, але ті народи змушені рахуватись з етносом тих країн.У нас же у Верховній раді керують усі, але не українці. Погляньте, як американці борються за свої соціальні права, як Греки, Італійці страйкують...Французи борються за права свого етносу від засилля азіатів. Жодна з країн світу не створює політичну націю. Є щось стале, що не змінюється від наявності мобілок чи космічних супутників. Це сім"я, родина, нація, це віра, це те, за що люди йшли на смерть. І це треба зберегти
Щукар 2012.07.23, 12:34
"Ми жили в СРСР, треба було його трохи поправити і жити далі." Ну, Роман цим реченням чітко свою позицію визначив. Цікаво,як від Чечні він би відмазувався в СРСР? Прикинувся б хворим?
Роман 2012.07.23, 13:16
Пане Щукар, не пересмикуйте будь ласка. Я написав, що зі слів цієї пані так виходить, що немає різниці - будувати нову політичну націю чи жити в тій політичній системі.Я ж шановний пане, на власній шкурі відчув радянську імперію...
Щукар 2012.07.23, 14:11
Ну,можливо п.Романе,я Вас трохи не так зрозумів. У Вас трохи сумбурну написано,але від душі )
Роман 2012.07.23, 15:14
Пане Щукар, дякую за розуміння. І до слова, в Чечню я не міг йти, бо вже застарий був, це раз, а по друге, я б в Чечню не пішов, в тюрмі краще ніж іти загарбником в чужу країну. Я не звинувачую тих, хто там був, це ще були діти, котрих ніхто не питав. І ще одне, якщо вже ви взялись обговорювати позицію інших, то як ви вважаєте, що нам робити в цій ситуації. Але, прошу щиро, а не гаслами, як то: "виховувати українців", "вчити людей". Ми за 20 років вже виховали на нашу голову політиків.
Залізняк 2012.07.23, 17:24
Перед кожними виборами нашими політиками , а точніше , політиканами витягується на порядок денний "чергові прлоблеми" , типу мови , "героїв" , федералізації і т.п. А все тому , що більше нічим їм здивувати і збурити виборця. оСЬ ТАК І ЖИВЕМО. ОДНІ БІДУЮТЬ, А ІНШІ ЖИРУЮТЬ І ГРАЮТЬСЯ В ПОЛІТИЧНІ ІГРИ.
Щукар 2012.07.23, 18:53
Що нам робити п.Романе? Як то кажуть,крапля камінь точить.Нехай кожний,хоч по краплині зронить частку своєї любові до України,до Батьківщини там,де вважає потрібним,кожний в міру своєї можливості та розуміння - тоді й буде результат,не зразу,звичайно,з часом. Можливо,це якісь надто патетичні слова,але що тут ще скажеш )
Спокій 2012.07.24, 15:48
Зовсім не патетично, пане Щукар, а досить таки практично радите. Не кради, не бреши, не зречись своєї мови і віри, виховай своїх дітей гідно, впливай словом і ділом на позицію своїх друзів і оточення, не мовчи, коли бачиш злочин супроти нації - а плід буде, Господь добрий. Пан Роман говорить як людина, що зневірилась, може, має для того причини, але ВСІМ так не можна. Українці - не перша нація, котра опинилась у такій скруті, і не еам бути гіршими за жидів, німців чи інших.
Роман 2012.07.24, 16:31
Пане Спокій, якщо те, що ви пишете не патетично, то що таке патетично? НЕ вбий. - ми не вбиваємо, а нас вбивають, не кради. Ми не крадемо, а у нас крадуть... Це як в тій притчі: Я його капелюхом міх-мах, міх-мах, а він мене дишлом - тарах. Мова не в розчаруванні. Мова про те, що робити і робити конкретно? Не допоможе, якщо людям казати: "Любіть Україну". Вони її люблять, люблять хоч їх обдерли в тій Україні до нитки. Ну пройдуть ці вибори. Нехай навіть галичина дасть якийсь відсоток до ВР. Але донецької банди там буде більше. І від нас прийдуть усякі Шуфричі, Чуднови, Зваричі... І далі Україну обкрадатимуть, куплять та залякають наших депутатів, наберуть конституційну більшість і змінять ст. 10 Конституції і вам скажуть, що державна мова -російська. І ми усі мовчки проковтнемо, бо проти Конституції України не виступиш. Нас заспокоюють десятки років і обкрадають, і ділять. ТОж тут питання не в очаруванні чи розчаруванні, питання в тверезому розсудку, аналізі.
С 2012.07.24, 22:14
Думав, пане Романе, зацитувати в дописі-відповіді якусь із Ваших фраз для ілюстрації занепадницьких настроїв, але не зміг виокремити - суцільне інферно, лягаймо і чекаймо перетворення на грунт. Я не згоден, я боротимусь. А Ваш рецепт рятівної для Галичини федералізації Ви можете тут розписати, тільки не загально, будь-ласка, а покроково і реалістично?
Роман 2012.07.25, 11:54
"С" - Борітеся - поборете. Я ж не проти Соборності, я б хотів ще повернути Україні нашу Кубань, Перемишль та Люблин. Але!!! І те, що я писав не розчарування. Я впевнений, що так буде. Якщо б я писав, що в грудні буде зима, то це занепадницькі настрої? Аналізуючи більш ніж 1000 - літню історію України-Руси, я прийшов до висновку, що інакше бути не може.Тільки князям Святославу та Володимиру вдалось тримати усю Україну вкупі і то тільки шляхом федералізації (осібні князівства). Чи можете ви назвати хоч один випадок, коли Україна була унітарною державою? Якщо б нам вдалось зберегти Україну унітарною хоча б по Дніпро, це було б найбільше наше досягнення. Згадайте недавні УНР та ЗУНР, згадайте ту гризню, яка між ними була, як віддали Західну Україну Полякам. Пройшло 20 років незалежності, чи ближчими стали Схід і Захід? Зменшилась навіть кількість прихильників незалежності. Чи ви думаєте, що Крим, в якому українців майже немає, схоче відійти від Росії і сповідуватиме українські національні інтереси? Чи ви не бачите, що у нас, при єдиному громадянстві стає все більше людей, що отримують громадянство Росії, мадярське, румунське, картку поляка...? Ми повільно розтікаємось, як пісок з поміж пальців. Коли наш Кобзар писав, що Україну присплять лукаві і в вогні її окраденую збудять, це пророчі слова. Хто з наших партій, політиків хоча б підготував законопроект про санкції за подвійне громадянство? Чи вони не розуміють, що настане час, коли ті країни заявлять нам територіальні претензії, мотивуючи тим, що там проживають не етнічні росіяни, поляки чи румуни, а громадяни їх держав. Я не можу вам в коментарях описати усе. Але, коротко, найкраще, це шляхом опитування громадян визначити федеративні округи, тобто бажання людей об"єднатись за етнічною, культурною, духовною приналежністю. Буде ПіСУАР та та Київська федерації. Тим паче, ПіСУАР ми вже мали. Згадайте як вони об"єднались, коли програли вибори.Вони вже офіційно звертались до Росії про збройну підтримку. Вони думали, що це вже кінець, але наші політики повели ліберальну політику, "жували соплі" і вони стихли. Якщо вони побачать, що втрачають своє русское пространство, то все повториться. Я не буду вам описувати, які війська РФ стоять на кордонах України (не НАТО, а України, їх більше ніж усі українські війська разом узяті), скільки десантних військ РФ є в Криму, як президент РФ нагороджував співробітників ФСБ за те, що вони не допустили вступу України в НАТО...Це писалось на сайті Медведева. Створення на перших порах федеративного устрою, дасть нам можливість навести лад тут на правобережній Україні, а тоді вже говорити, чи потрібна нам унітарна держава. В іншому випадку, якщо ми не матимемо моноліту тут, нас розтягнуть сусіди, як це вже не раз було. Європа вже не та, що була 10 років тому, Євросоюз розсипається і йде боротьба за сфери впливу, за енергоресурси, за воду, між сильними гравцями, ми ж для них поки що розмінна монета. За для досягнення своїх власних інтересів вони обміняють Україну, віддадуть її нашим східним сусідам та полякам. Невже це так важко зрозуміти? Україна, розсварена це як картковий будиночок - посиплеться. Якби щось сталось, скільки людей візьме в руки зброю, і піде на смерть заради своєї Батьківщини? Що ми виховали за ці 20 років, скільки ми маємо патріотів?
НИК 2012.07.25, 12:44
п.РОМАНУ. НІ ВІД"ЄДНАТИ ЗУНР, НІ НАВЕСТИ ПОРЯДОК В У. БЕЗ ЗОВНІШНОЇ СИЛИ МИ НЕ В ЗМОЗІ. ОУН НЕМА! ВІД"ЄДНАНІ ЗУЗ ХОЧЕ ПОЛЬСКА, В ЯКОЇ ЗА ПЛЕЧИМА ЗАРАЗ НЕ США, А НІМЦІ З ПУТІНИМ. ВИ ТОГО ХОЧЕТЕ? А РЕШТА ВІДІЙДЕ У ЗОНУ РФ! ЧИТАЙТЕ ІНТЕРВ"Ю ЩЕРБАКА У "ДЕНЬ". НІХТО НЕ ПИШЕ, ЛИШ Я, ЩО УКРАЇНУ РФ НЕ ДАСТ ЗЇСТИ КНР. ОСЕ І Є НАША ПОСЛІДНА НАДІЯ, І ЯНУКОВИЧ СЕ РОБИТ, А НЕ ЮЩ АҐЕНТ ЮДІВ, І ЮЛЬКА - АҐЕНТ КРЕМЛЯ! МАЙМО РОЗУМ, БО ЄШКІЛЬ НАМ КАЖЕ НЕ ВСЬО!
Роман 2012.07.25, 13:49
НИК, я нічого не писав про якесь від"єднання, тимпаче західних земель. Я писав про федеративний устрій УКраїни, де буде дві федерації - Донецьк і Крим з однієї сторони і решта України з іншої. Федерація дасть нам можливість створивши федеральний уряд прийняти українські закони, дасть можливість на цих землях зробити не декларовану, а справжню Україну, позбутись олігархату, виховати українську молодь та підняти економіку. Тоді до нас не зможе втручатись Москва, не будуть нам диктувати свої умови Донецькі бандюки та олігархи. Наших бізнесменів не залякуватимуть донецькими: прокуратурою, МВС, СБУ, ДПА. І депутати не голосуватимуть по вказівці Чечетова. Жодних поділів України допустити не можна.Ще один момент: коли люди проголосують за федералізацію, то тоді вони чітко визначуться, хто хоче українську мову, українську церкву, українську культуру, традиції. Вони скажуть, що вони не народ України, а український народ. Тоді жодна з політичних партій, що ділять народ не зможе спекулювати від імені народу.
Е.Гросовська 2012.07.25, 14:50
Роману. Мені дуже імпонує Ваша позиція. Досить розсудлива, так ще на початку дев'яностих років запропонував світлої пам'яті Вячеслав Чорновіл - не поділ держави, а навпаки підсилення шляхом надання більших повноважень регіонам. Проте, на мою думку все зводиться до принципу бюджетоутворення країни. Ну не піде на це ніхто - щоб кошти залишалися на місцях, а центр мав лишень часточку. Краще - коли центр з усіх позбирав, а потім: тому більше, тому менше. Повірте, не у мові і не в культурі у нас великі відмінності. А з вами, пане Романе, було б цікаво поспілкуватися
Роман 2012.07.25, 16:03
Дякую пані Гросовська. А все ж таки дозвольте заперечити вам в тому, що відмінності якраз у мові та культурі,відмінності в ідеології, в тому на чому нас ділять і розсварюють. Нормально жити люди хочуть як на Сході, так і на Заході. Олігархів не люблять одні та інші. Та східняки ніколи не сприймуть українську національну ідеологію.Їм це просто не дадуть зробити. Для цього потрібно хіба що революцію на сході робити. Наші батьки та діди боролись як з намецькими так і з радянськими загарбниками. А частиною цієї загарбницької машини зробили їхніх батьків та дідів. Вони прийшли в 39-му сюди, до нас і вбивали наших рідних. Тоді УПА почало нищити їх рідних. І на цьому крапка, ніхто не поступиться. Навіть в Італії ще до тепер на цьому є протистояння.І це буде тривати доти, поки політики не примирять народ, не підуть на поступки одні одним. А політики цього ніколи не зроблять. Ви скажете, давайте забудемо старі чвари, навіщо нам згадувати націоналістичну ідеологію. Але ви цього не кажете їм - навіщо нам згадувати "Велику Вітчизняну", навіщо згадувати тих ветеранів війни і те, що перемогли німців. Вони про це згадують постійно, на тому і свій електорат отримують.А нам кажуть: забудьте, що вас катували, забудьте, що вас розстрілювали, забудьте про те, що вас товарняками вивозили в сибіри де ви вмирали по дорозі і вас як собак викидали по дорозі навіть не поховавши. Розумієте, є те про що не зпбувається. Можна примиритись, але тоді, коли будуть поступки з обох сторін. Нам же кажуть, що ми не українці, ми є зрадники Росії, нам кажуть вже офіційно російські професори та академіки, що Україна, це штучне утворення, що вони нам тимчасово подарували нашу землю. Є політичні сили, котрі напряму виконують вказівки з Москви. Чи потрібно Москві, щоб Схід і Захід були єдині? Є політики, котрі підтримуються Ізраїлем. Чи погодяться євреї підтримати українську ідею? Вони впроваджують в світі такий собі космополітизм, бо з національними державами важко боротись, важко ними керувати.Їм не потрібна сильна Україна з такою територією, що є найбільша в Європі. Чи потрібна така Україна і самій Європі? Чи потрібний їм конкурент тоді як почнеться поділ світу? Ви ж бачите, що земля не може прогодувати таку кількість населення, закінчуються не тільки енергоресурси, зменшуються і запаси прісної води. Чи схоче хтось голодувати за для того, щоб була квітуча Велика Україна. У кожного своя сорочка ближче до тіла. Нам не допоможе ні Росія, ні Америка, ані Європа. У них свої інтереси.Тож надіятись можна тільки на себе і самим думати, що робити.
Щукар 2012.07.25, 16:29
Ну,я все таки з п.Романом не згоден.Якщо Україна буде федерацією,то західна частина взагалі втратить вплив на східну.Зараз хоч якось,важко,але за допомогою окремих медіа,телеканалів,яких й так пробують відмикати ми можемо певним чином доносити наші ідеї до сходу,ну а при федерації це буде робити тільки Росія,я впевнений. Краще нам потерпіти заради тих людей та цілісної держави,ніж починати рвати кінці. Це небезпечно. На жаль немає фільмів,які міняють менталітет "меншовартості",ті залишки українських кіностудій нічого не роблять для цього. А російські - тільки подивіться останній фільм Тарас Бульба,все буде зрозуміло. Боротьба за свідомість - ось що важливо.
Роман 2012.07.26, 08:21
Пане Щукар, я б і сам не хотів би бути згідний зх собою, але хіба від того, що ми згідні чи не згідні, щось зміниться?Ви пишете, що треба потерпіти, а скільки і що ми отримаємо в резельтаті? Ось терпіли 20 років, ми якесь покращення отримали в плані свідомості людей? Ні. Люди зневірились у всьому, зневірились навіть в Україні. Ну, потерпимо ще. Вичули, що Обама зрадив Польщу і Чехію, та почав перезавантаження відносин з Росією. А якщо завтра США, Польща, Німеччина, та інші почнуть свої перезавантаження відносин з Росією? Їм потрібний дешевий газ з Росії, а Росії потрібна Україна. Ось і маєте гешефт, обміняють нас на газ. Так ми можемо з водою виплеснути новонароджене дитя - Україну. А тоді наші онуки дивуватимуться, чому ми були такі дурні. Від того, що ми чекатимемо, нічого не зміниться, треба щось робити, щось пропонувати. Я висказав свою думку, якщо хтось має кращу думку, я з радістю вислухаю. Ви ж бачите, що у нас жодна партія не запропонувала ніякого виходу, найкраще, що вони хочуть, це йти в Євросоюз. Але це не панацея від усіх бід, з Євросоюзу вже хочуть втікати. Європа дуже потрібна тільки олігархам, де вони ховають накрадені гроші і де вже мають власне житло, є куди втекти. Якби опрацьовувався план створення Східно-Європейського союзу, то це було б цікаво. А так, почекаймо, поки пройдуть вибори і 50% набере ПР, комуністи, Україна Вперед, а 45% набере проєврейська опозиція. Там вони домовляться і чекатимемо ще 5 років. Національної опозиції у ВР вже не буде, бо вони воюють між собою, а не з ворогом. МИ ж бвчимо, що вже не донецькі, а наші галичани кажуть: яка різниця "Колбаса" чи "ковбаса", аби вона лиш була.
НИК 2012.07.26, 10:42
КОМЕНТАТОРИ МУДРІЩІ ЯК ПСЕВДОЕЛІТА СТАТІ ПОВИЩЕ. ОТ ВАМ І КАРТИНКА, ХТО БИ КЕРУВАВ ЗУНР, ЯКБИ НІМЦІ І США ЗМІЦНЮВАЛИ РФ вс КНР. А ЩЕРБАК КАЖЕ, ЩО ВЖЕ ТА УГОДА Є, АЛЕ ЩЕ ВОВАН ВАГАЄСІ, БО КИТАЙ ГРОЗИТ, АБИ НЕ ВІДНОВЛЮВАЛИ ІМПЕРІЮ З УКРАЇНОВ. І ДИВІТСІ КІЛЬКО В СТАТІ МІСЦЕВИХ АҐЕНТІВ ПОЛЬЩІ ЗА ФЕДЕРАЦІЮ!
ттт 2013.03.02, 01:47
п. Романе може ви мали на увазі ярослав, а не люблін?
Василь Кредо-письменник 2014.02.12, 17:41
Україна Реально вже існує, як Федерація.! Тобто : вже є 25 областей, за окремою Конституцією функціонує Кримська автономна республіка, за окремими законами існують Севастополь і Київ! За рамками Конституції функціонує місто Славутич Чернігівської області яке незаконно підпорядковане органам влади Київської області. За рамками Конституції незаконно функціонує Селище Коцюбинське на території Києва, але назаконно підпорядковане місту Ірпеню на території Київської області. За рамками Конституції функціонує Києво-Святошинський район Київської області без юридичного районного центру, але формально його районним центром є 10-ть районів Києва-столиці України! Отак ми і існуємо понад 20-ть років в дикому юридичному маразмі-абсурді, який ні Верховна Рада, ні Президент, ні Уряд не нівельовують! Це власне і є підгрунтям загальної антиконституційної антиюридичної анархії в Україні та реальним виявом існуючої федеральної, а не унітарної України!
Василь Кредо-письменник 2014.02.13, 05:02
Україна вже давно існує як реальна анархічна Федерація! Так, окрім 25-ти областей, за окремою Конституцією діє АР Крим. За окремими спецзаконами діють місто Київ і Севастополь /з його 3-ма містами - 60-ти селами/. За рамками Конституції існує місто Славутич Чернігівської обл. антизаконно підпорядковане владі Київської обл. Окремо від законодавства України існує велика Чорнобильська зона відчудження, підпорядкована ДСНС. Абсолютно незалежні міста Березань, Ржищів, Ірпінь, Буча мають статус обласних міст, а сама Київська область взагалі не має власного обласного цунтру. На території Києва антиконституційно існує селище Коцюбинське антизаконно-абсурдно підпорядковане місту Ірпеню. Києво-Святошинський район юридично не має власного районного центру, але формально-реально його районним центром є 10-ть районів Києва-столиці України!? Населенні пункти Горенка і Мощун розташовані на території Києва, але абсурдно підпорядковані далеко-розташованому Києво-Святошинському р-ну. Селище Мироцьке розташоване на території Бородянського району, але антизаконно-абсурдно підпорядковано владі Києво-Святошинського р-ну. Села Семенівка, Леляки, Хмельовик, Яблунівка, григорівка розташовані на території Переяслав-Хмельницького району, але абсурдно-антизаконно підпорядковане далекій владі Баришівського р-ну. І подібні абсурди існують в інших багатьох регіонах України. Вже понад двадцять років ні Верховна Рада, ні Президент, ні Уряд нічого не роблять для подолання цієї анархічної абсурдної реальної Федеративності. Вона повинна бути негайно усунута в рамках Нової Конституції України!!!
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1107
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2469
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2083
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2130
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6443 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2415 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

290

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1115

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1140

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1356
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

236
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

559
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2024
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26471
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

522
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10425 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7966
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

505
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

368
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

518
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

592
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1538