УПЛ. 1 тур. Підводимо підсумки

 

22 чемпіонат України з футболу розпочався.

Дербі туру

22 чемпіонат України з футболу стартував у Луцьку, де місцева “Волинь” приймала львівські “Карпати”. Західне дербі - це завжди емоції та видовищність, а тим більше, коли це перший матч сезону. Протистояння почалося досить спокійно, проте згодом історичний дух боротьби цих двох команд ожив, і матч перетворився на справжнє поле бою. Першим відкрити рахунок у поєдинку вдалося “Карпатам”, відзначився Лукас. Цей гол додав впевненості львів'янам, які почали більш розкуто діяти попереду.

Проте “Волинь” не могла перед рідними вболівальниками так просто здаватися. І вже через кілька хвилин після пропущеного м'яча зрівняла рахунок у зустрічі. Цікаво, що решта ігрового часу команди більше уваги приділяли захисту, ніж атаці, оскільки ніхто не хотів програвати у першій грі сезону. У кінцевому результаті суперники поділили очки та з хорошим настроєм готуватимуться до наступного туру УПЛ.

 

Скандал туру

Запорізький “Металург” напередодні першого поєдинку після повернення до еліти залишився без головного тренера. Анатолій Бузник покинув стан запоріжців перед самим виїздом у Луганськ. У такому важкому становищі керівництво призначило в.о. наставника команди Ігоря Лучкевича. Такий розвиток подій аж ніяк не міг позитивно вплинути на гру “Металурга” у поєдинку проти “Зорі”. Хоча і дебютанти УПЛ виглядали досить пристойно, у їхніх діях все ж простежувалося певне хвилювання.

Більш досвідчена “Зоря”, яка у минулому чемпіонаті продемонструвала непоганий футбол, впевнено та без особливих зусиль розібралася з суперником, який нічого не міг протиставити швидким та результативним атакам господарів поля. Матч завершився з рахунком 2:0, на який луганці цілком заслужили, адже переграли своїх опонентів за всіма ігровими параметрами.

 

Фарт туру

Після того, як донецький “Металург” зіграв матч за Суперкубок України усі думали, що “Динамо” легко розбереться з командою П'ятенка, адже гра проти “Шахтаря” забрала у донеччан чимало сил. Проте не сталося так, як гадалося. Кияни у цьому поєдинку самі на себе були не схожі. Впродовж усього матчу, попри статус фаворитів зустрічі та рідні стіни, “Динамо” демонструвало в'ялу та беззубу гру. Чого не скажеш про «Металург», який діяв більш організовано та небезпечно.

Нічим не здивував новачок “Динамо” Ніко Кранчар. З одного боку у кількох епізодах він зіграв чудово, проте загальне враження у першій грі справив негативне. Можливо, йому необхідно дати більше часу на освоєння, але для чого тоді відразу у першому турі кидати його в бій?

Загалом “Динамо” зіграло на трійку з мінусом. Киян врятувало лише те, що Ідеє пощастило забити гол на останніх хвилинах матчу, інакше підопічні Юрія Сьоміна піддались би нищівній критиці, адже за 90 хвилин вони створили лише кілька напівмоментів. Та все завершилося добре для “блакитно-синіх”, а “Металург” насправді шкода, адже донеччани заслуговували хоча б на нічию.

 

Розчарування туру

Поєдинок “Чорноморець” - “Говерла” обіцяв бути дуже цікавим. В принципі він таким і вийшов, проте не виправдав сподівання. Адже від ужгородців чекали набагато яскравішої та цікавішої гри, а вони ледь не програли з ганебним рахунком.

Вже у першому таймі одесити вели у рахунку 3:0, а їхня гра заслуговувала на повагу. “Говерла” ж нічого не могла із цим вдіяти, і змушена була захищатися. Проте честь свого клубу новачки УПЛ все ж змогли відстояти. Мабуть, далася взнаки розслабленість “моряків”, які дещо віддали ініціативу у руки супернику. У кінцевому результаті “Говерла” відіграла два м'ячі, але врятувати зустріч не змогла. Від ужгородців очікували гри, яку вони демонстрували у Першій лізі - впевненої та видовищної, а вийшло навпаки. Будемо надіятись, що у наступних турах “Говерла” все ж знайде свою гру та зможе показати той футбол, якого від них усі очікують.

 

Розгром туру

Без сумнівів, найкраще стартував у новому сезоні донецький “Шахтар”, який не залишив мокрого місця від київського “Арсеналу”. Тотальна перевага над суперником дозволила “гірникам” забити 6 сухих голів у ворота “канонірів”. Звичайно, всі очікували, що господарі поля переможуть у цьому поєдинку, проте були й сподівання, що кияни чинитимуть хоча б якийсь опір. Та вже після першого тайму було зрозуміло - що це нищівний розгром. Команди пішли на перерву за рахунку 4:0. У другому таймі глядачі надіялися побачити інший “Арсенал”, натомість стали свідками ще двох голів у ворота “канонірів”. Цікаво, що останній символічний гол у матчі з пенальті забив Марко Девіч, для якого це взяття воріт стало першим у новому клубі.

Завдяки цьому розгрому над “Арсеналом” “Шахтар” очолив турнірну таблицю, і довів, що по праву називається найсильнішою командою країни.

 

Характер туру

Одним із найцікавіших протистоянь стартового туру чемпіонату України виявився поєдинок між дніпропетровським “Дніпром” та сімферопольською “Таврією”. Вже у дебюті матчу підопічні Хуанде Рамоса вийшли вперед. Згодом Євген Коноплянка міг подвоїти перевагу “дніпрян”, проте не зумів влучити у ворота з одинадцятиметрової позначки.

Все йшло за планом “Дніпра”, поки суддя не показав Коноплянці другу жовту картку, яка залишила дніпропетровців у меншості. “Таврія” відчула, що їхній час настав, проте в атаці у підопічних Олега Лужного майже нічого не виходило. Натомість команда Хуанде Рамоса, вдесятьох змогла ще двічі відзначитися у воротах опонентів, продемонструвавши справжню силу волі та спрагу до перемоги.

Сімферопольці зуміли забити один гол, проте цей м'яч вже нічого не вирішував. Поєдинок завершився з рахунком 3:1, і гравці “Дніпра” покидали поле, як справжні герої, вселяючи надію у серця вболівальників, що цього сезону вони зможуть створити справжню конкуренцію грандам українського футболу.

 

Курйоз туру

Матч між полтавською “Ворсклою” та криворізьким “Кривбасом”, відверто кажучи розчарував. Гра була повільною та бідною на небезпечні моменти. Незважаючи на те, що “Ворскла” виглядала сильнішою, перемогу здобули гості, які змогли вирвати перемогу на останніх хвилинах поєдинку. Проте невідомо як би все склалося, якби суддя не вилучив з поля голкіпера “Ворскли” Сергія Долганського. А оскільки наставник полтавців вже використав усі заміни, у ворота довелося ставити Романа Безуса.

Якщо зробити екскурс в історію, то Безус став 5-им польовим гравцем в еліті, який пропустив гол. Погодьтеся, що подібне трапляється не так вже й часто. Востаннє подібна ситуація була у 2009 році, коли захисник Андрій Єщенко пропустив гол, захищаючи ворота “Арсеналу”.

Загалом же перший тур УПЛ подарував багато емоцій та голів, а головне розпочав новий футбольний сезон українського чемпіонату, який обіцяє бути захоплюючим та непередбачуваним.

 

Підготував Юрій Шутка, Футбол 24


16.07.2012 432 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1742
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1768
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1754
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5244 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2061 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1443

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

562

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

672

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

865

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

923
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1637
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3582
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10170
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26046
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10049 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7640
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

827
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1328
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

303
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1183
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

775
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1008