Вихід під завісу

«Галицький кореспондент» відзначає діячів політичної сцени-2010.

Рік 2010-ий завершується і вимагає підсумків. На політичній сцені-2010 не бракувало ані вистав, ні шоу, ні цирку, ні детективів, ні горорів, ні комедій, ані тупих бойовиків. Усе було, і навіть забагато, як на нерви середньостатистичного глядача. І хоча пальма першості в усіх жанрах незаперечно належить шоуменам з київських пагорбів, у провінційному політичному театрі також не доводилося нудьгувати. Пропонуємо згадати імена головних героїв, тобто акторів, відзначивши переможців у низці політичних номінацій року.

 

Повернення-2010 - Михайло Вишиванюк. Жодних дискусій і бути не може: аби вдруге вступити в одну й ту ж річку, треба справді бути Михайлом Вишиванюком. Відбувши рекордний термін на посаді губернатора в часи Леоніда Кучми, Вишиванюк вимушено зійшов з авансцени на час каденції Віктора Ющенка. Однак авторитет та управлінські навички Вишиванюка знову стали затребуваними з приходом до влади Віктора Януковича.

Одним із перших розпоряджень губернатор не лише прибирає з входу в адміністрацію сумнозвісні турнікети, але й повертає на управлінські посади цілу когорту «старих» кадрів. Символом другого пришестя Вишиванюка можна вважати мітлу, якою губернатор проводить кадрові чистки в області. «Мете» він із розмахом - мало яка колегія ОДА обходиться без звільнення «успішних» чиновників. Виконуючи невдячну роль адвоката владного режиму в області, Вишиванюк уникає ідеологічних дискусій, примирливо закликає до «прагматизму» й аполітичного будівництва «писанкового Прикарпаття».

 

Розчарування-2010. Першість у номінації поділяють «Наша Україна» і «Батьківщина». Місцеві вибори 31 жовтня стали останнім цвяхом у труну «помаранчевих». Згаяне на чвари, гонитву за посадами та особистими статками, правління «помаранчевих» і «біло-сердешних» залишилося в пам'яті громади як час втрачених можливостей. Відповідно, й результат виборів закономірний: якщо в обласній раді попереднього скликання не було жодного депутата від Партії регіонів, а «Наша Україна», БЮТ разом налічували майже сотню «штиків» із 120 депутатів, то в чинній раді ці політичні сили отримали заледве 30 мандатів. А загалом по Україні ситуація ще гірша. Як влучно й пророче минулого року обмовилася Юлія Тимошенко, «всьо пропало»...

 

Сюрприз-2010. Першість у цій категорії пропонуємо віддати керівнику Івано-Франківської міської організації «Фронту змін» Ігорю Прокопіву. Очевидно, для «ФЗ» номінація стає традиційною: свого часу прізвисько «кіндер-сюрприза» міцно причепилося до головного «фронтовика» країни Арсенія Яценюка. Однак назвати Ігоря Прокопіва «кіндером» чи то в місцевій політиці, чи в бізнесі не повернувся б язик навіть у затятих опонентів.

На посаді генерального директора ДКП «Теплокомуненерго» Ігор Прокопів показав себе доволі успішним менеджером, зумівши протягом року навести лад з фінансами підприємства й уберегти його від боргової ями. Більше того, стартувавши із значним запізненням у виборчій кампанії та ще й з такої «невдячної» позиції головного міського тепловика, Прокопів зумів досягти третього місця на виборах мера і здобути другу за чисельністю фракцію у міській раді. Схоже, ці показники слід розцінювати лише як інвестицію заради більш вагомих електоральних дивідендів на наступних виборах міського голови обласного центру.

 

Поразка-2010. Безперечний переможець у номінації - Юрій Соловей. Для лідера «Громадського форуму Івано-Франківська» 2010-ий рік виявився повним гірких політичних розчарувань. Ані різноманітні соціальні проекти, ні систематична участь у популярних і дорогих ток-шоу, ні найзахмарніші обіцянки перетворити Івано-Франківськ майже на казку перемоги на виборах міського голови політику не принесли. В результаті, Юрій Соловей не лише не посів мерського крісла, але й до міської ради провів, окрім себе, лише одного депутата.

 

Дежавю-2010. Особливих надій на другу каденцію Віктора Анушкевичуса, окрім самого міського голови та його найближчих соратників, не поділяв, здається, ніхто. Як і радості від його перемоги. Претензії Анушкевичуса вдруге очолити місто виглядали невиправданими: мера систематично й здебільшого заслужено критикували за невиконані обіцянки, нездатність сформувати професійну команду, жахливий стан доріг та кризовий стан франківського ЖКГ в цілому. Втім, коли справа дійшла до вибору, громада віддала перевагу «відомому злу» перед «невідомим». Так Віктор Анушкевичус отримав нагоду «завершити розпочате», а якщо відверто - просто розпочати бодай якісь зміни у місті.

 

Шоумен-2010. Без претендентів на перемогу в цій номінації політичне життя було б нудним, сірим і приреченим. Своїми витівками, конфузами і бздурами вони нагадують посполитим про ігрову й змагальну природу політики. Про те, що політика - це театр, і навіть начебто найсерйозніші гравці - лише актори, для яких головне - прихильність публіки, що з власних кишень оплачує цю виставу.

У місцевому політичному середовищі за перемогу в номінації цьогоріч боролися Андрій Микитин і Руслан Коцаба. Перший у якості своєї передвиборчої програми кандидата до міської ради обрав Десять заповідей Божих, а ще - пообіцяв вигнати з міськради нечисту силу, а усіх франківських пташок забезпечити шпаківнями. Незабутні також побажання Микитина на адресу окремих прикарпатських нардепів кинутися під автобус чи вчинити самоспалення на знак протесту проти нинішньої влади.

Важко уявити місцевий політикум і без постаті Руслана Коцаби. Він набув слави такого собі «вуличного» політика, «громадського соціолога». Нещодавно Руслан Коцаба відзначився написанням листа до керівництва МВФ, в якому настійливо просив викреслити всю його сім'ю зі списків боржників Фонду.

Переможця в номінації вдалося визначити лише завдяки фотофінішу. Наші вітання Андрієві Микитину!

 

Партія-2010. У цій категорії першість правомірно посідає ВО «Свобода». 2010-ий рік для політичної сили був найбільш успішним, свідченням чого став переконливий результат партії на місцевих виборах. «Свобода» впевнено перемогла на Західній Україні й отримала оптимістичні прогнози на парламентські вибори. Такий приголомшливий успіх став несподіванкою навіть для самої партії. Так, щоб заповнити всі належні партії мандати, отримані за результатами виборів до Івано-Франківської міської ради, «Свободі» елементарно не вистачило кандидатів. Варто зауважити, що успіху політичної сили, окрім націоналістичної програми і гасел, сприяла й економічна криза в країні, постійні чвари «помаранчевих» та недолугі гуманітарні проекти нової влади. Якщо так піде й далі, наступного року або ж в 2012-му українці отримають фракцію «Свободи» у Верховній Раді.

 

Кар'єра-2010. Результат, одержаний «Свободою» на Прикарпатті, не в останню чергу наслідок особистих зусиль її регіонального лідера - Олександра Сича. На початку року багато хто прогнозував участь Сича в мерівських перегонах, однак від боротьби за головне крісло обласного центру політик відмовився і, як виявилося, не прогадав. Новий календарний рік Сич зустрічатиме в статусі голови обласної ради. Міцність умовної більшості, яка сформувалася в раді, значною мірою залежатиме саме від особистих менеджерських здібностей Олександра Сича, його вміння вгамовувати пристрасті, зберігати баланс сил й кооперувати з головою ОДА Михайлом Вишиванюком.

Ну от, нагороди знайшли своїх героїв. Вибачайте, якщо когось не згадали. За який тиждень розпочнеться рік 2011-ий, який обіцяє нові сюжети і шоу. І, певно, нових героїв також.

Ігор ДЕБЕНКО,
Політолог,

Галицький кореспондент


23.12.2010 Ігор ДЕБЕНКО 1760 2
Коментарі (2)

віктор 2010.12.24, 01:40
невилимка року - 60 депутат)))
петро 2010.12.27, 20:02
Справді у номінації невидимка року переміг Роман Тимків - 60 депутат міськради.
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

572
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1765 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1092 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

525
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6873 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11328 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

302

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1033

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1088

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1081
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

242
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1049
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

815
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

687
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2912
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4413
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18406
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

264
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

326
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

635
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

737