ЄВРО 2012. Вісімнадцятий день. Хроніка

 

25 червня, вісімнадцятий день турніру, минув у приготуваннях до останньої фази чемпіонату. Протягом тижня в обох приймаючих країнах пройдуть три останні матчі. Донецьк і Київ чекають чергового напливу гостей.

Зокрема, на півфінальний матч між збірними Іспанії та Португалії мер Донецька очікує на прибуття до Донецьку більше ніж 50 тисячі фанів з усієї Європи та України. 26 та 27 червня донецький аеропорт готовий прийняти більше 200 авіарейсів. Київська фан-зона планує зробити чергове досягнення – прийняти під час фінального матчу 150 тисяч гостей. Більше про рекорди турніру – у нашому огляді.  

Статистка Євро: 5 нових рекордів

Темою дня стали чергові рекорди україно-польського чемпіонату.  По-перше, Євро-2012 побив рекорд відвідуваності на аренах. За підсумками групової стадії та чвертьфіналів арени турніру зібрали найбільшу аудиторію в історії - майже 1,3 млн (1 274 186) вболівальників. Це рекордна кількість глядачів згідно офіційної статистики УЄФА за всю історію турніру. Рекорд побитий навіть без трьох останніх матчів: стадіонна аудиторія-2012 більша, ніж у Англії в 1996 році – понад 1 270 тисячgermany.JPG вболівальників, у Бельгії та Нідерландах (2000) – 1,1 млн, Португалія (2004) – 1,16 млн, Швейцарії та Австрія (2008) – 1,14 млн фанів.  З врахуванням наступних трьох матчів, які пройдуть на найбільших аренах турніру, можна прогнозувати, що показник відвідуваності усіх матчів Євро-2012 перевищить 1 млн 400 тисяч вболівальників. Зокрема, на фінал НСК «Олімпійський» продано близько 65 тисяч квитків.

26 ЧЕРВНЯ 2012. АНОНС ПОДІЙ У ЄВРОМІСТАХ

Другий рекорд встановили офіційні фан-зони України та Польщі, які охопили протягом турніру 5 млн вболівальників. Своє досягнення зони вболівання теж зробили дочасно, це більше у порівнянні з рекордом попереднього турніру 2008 року, який відбувся в Австрії і Швейцарії, де у фан-зонах гостювало 4,2 млн людей. Більше того, як заявив на прес-конференції в Києві керівник Місцевого оргкомітету Маркіян Лубківський, у рейтингу відвідуваності лідирують українські фан-зони. Першу сходинку відвідуваності зайняла київська фан-зона на Майдані Незалежності, яку відвідало 1,2 млн людей.

Третє досягнення зафіксували прикордонники. Починаючи з 5 червня кордон перетнуло понад 6 мільйонів осіб та близько 1,5 мільйона транспортних засобів. Протягом останньої доби через пройшло коридором майже 300 тисяч осіб та 62 тисячі транспортних засобів. Зважаючи на проведення півфінального матчу в Донецьку між збірними Португалії та Іспанії, потік туристів зростає, повідомляє Держприкордонслужба.

По-четверте, підраховано найчисельнішу групу іноземних вболівальників України. Першу сходинку у рейтингу зайняли шведи, їх приїхало до Київа понад 20 тисяч. Тож саме вони виявились найбільшими шанувальниками України. Більшість шведів зупинилася на Трухановому острові - екзотичному клаптику землі в серці сучасного мегаполісу. Самі шведи кажуть, що вперше за роки вболівання саме в Україні вони  зібрали рекордну кількість своїх фанів у кемпінгу на підтримку національної збірної.  

П’ятий рекорд всиновили 300 українських дітей – під час погашення марки, присвяченій фіналу Євро-2012, вони склали своїми руками з 208 елементів велетенську марку-пазл, площею 208 кв.м. 1HUR_5366.jpgЩойно марку було складено, представники Книги рекордів України зафіксували рекорд та вручили відповідний диплом гендиректору державного поштового підприємства Оксані Плотніковій. Після цього на Софійській площі було за участі Віце-прем’єр-міністра України – Міністра інфраструктури України Бориса Колеснікова відбулось погашення марки, яку 25 червня «Укрпошта» ввела в обіг останню, восьму фінальну марку з комплекту «Україна вітає Євро 2012». «Чемпіонат Європи з футболу дав нам унікальний шанс показати Україну світові як надзвичайно гостинну державу. А такі акції, як нинішня, презентують креативність українців, запрошують долучатися до історії, культури та мистецтва нашої країни. Сьогодні ми стали європейським центром спортивного туризму і прагнемо стати ще й центром туризму культурного. А показати нам є що. І українська марка тому яскравий приклад», – сказав Борис Колесніков.

Євро - без медичних проблем

Перші підсумки підбили також медики, що обслуговують приймаючі міста Євро-2012. Як заявили на прес-конференції в прес-центрі  «Україна-2012», гості турніру почуваються в повній безпеці, адже Євро проходить без медичних проблем. За час Євро-2012 в Україні в середовищі єврофанів не було зареєстровано жодного спалаху масового захворювання. Станом на ранок 25 червня, з урахуванням проведених 28 матчів чемпіонату, загальна кількість звернень гостей та вболівальників Євро-2012 за медичною допомогою становить 1144 випадків. З них медичну допомогу надали 640 іноземцям та 504 українським фанам. Найбільші проблеми, з яким звернулись вболівальники - кишкові інфекції, гострі респіраторні вірусні інфекції, зафіксовано також 6 випадків звернень з приводу алкогольної інтоксикації, з травмуваннями звернулись 34 фани.

Високо оцінив підготовку медичної складової іноземний експерт, заступник голови служби екстреної допомоги штату Каліфорнія (США) Деніел  Смайлі. вражений рівнем підготовки та якістю надання послуг українськими медиками під час Євро-2012. «Мене вразила обізнаність медиків. Вони здатні пояснити деталі впровадження плану з медичної безпеки. Тобто, не лише виконують повсякденну роботу, а й розуміють загальне завдання медичного забезпечення на Євро в Україні», - наголосив він. Під час свого перебування в Києві, пан Смайлі  протягом одного місяця спостерігав за тренуваннями медичних бригад: «Навчання були 2.jpgспрямовані на реагування у разі виникнення хімічної чи радіаційної небезпеки, хоча дана небезпека і є маловірогідною. Все було організовано на найвищому рівні, - розповів журналістам американський фахівець. - Під час свого візиту у вашій країні я бачив, що МОЗ вклало зусилля щоб спланувати деталі, служба швидкої допомоги також активно залучалася до планування, на це було витрачено окремі ресурси. Я побачив, як злагоджено працюють мобільні команди. Зокрема, значні ресурси було вкладено у новітні технології, медичні засоби».

Загалом медицина Євро повністю справляється з покладеними на неї оперативними завданнями. Українські медики вчасно, кваліфіковано та в повному обсязі надають допомогу гостям Євро-2012. У разі необхідності вболівальники мають можливість звернутися за медичною допомогою, здійснивши виклик бригади «швидкої», звернувшись самостійно до медичного закладу, або – до працівників мобільних медичних бригад, які розгорнуті біля стадіонів та у фан-зонах приймаючих міст.

Світові ЗМІ рекомендують українські міста

Впливове американське видання The New York Times у своєму додатку, присвяченому подорожам, опублікувало оглядову статтю, присвячену українській столиці. Автори схвально відгукуються про Київ і дають рекомендації з орієнтування в місті – куди піти, що побачити, де і що можна смачно поїсти. «Після десятиліть радянського домінування Київ перетворився на одне з найяскравіших міст ХХ століття»,- зауважує The New York Times. Американська газета зауважує, що у зв’язку з Євро-2012 приймаюче місто стало модним, і магнітом притягує увагу тисячі туристів з усього світу.  А схвальні і захоплені відгуки проведення турніру у закордонних ЗМІ додали плюсів до міжнародної репутації країни.  У списку рекомендованих місць від The New York Times, які обов’язково треба відвідати за 36 годин, – центральний Майдан Незалежності, головний храм країни - Свята Софія, у якому панує атмосфера середньовіччя, та Києво-Печерська лавра. Автор радить побачити також мініатюрні роботи майстра-самоучки Миколи Сядристого, що створив шедеври-мініатюри, які треба розглядати під мікроскопом. Більше того, тут багато цікавого для любителів старовини – у місті є древні печери, церкви і пам’ятки історії.

Німецькі і польські ЗМІ продовжують публікуватися нові позитивні відгуки вболівальників від перебування в  Україні. Зокрема, польська Gazeta Wyborcza у циклі «подорожі» публікує черговий матеріали про українські міста-господарі Євро 2012. У нарисі про історію Києва місто змальовується як одне з найстаріших і авторитетніших релігійних та культурних осередків Європи. У матеріалі подано широкий спектр  архітектурних пам’яток які слід відвідати, а саме: Печерська Лавра, Софійський собор, Золоті Ворота.

kyiv.jpgА журнал «Кореспондент» присвятив номер до Євро-2012. Видання пише, що завдяки Євро-2012 європейці відкрили для себе нову доброзичливу країну. Доказом цього є те, що за час проведення чемпіонату кількість туристів в Україні зросла на 20%. З початком Євро-2012 ні  українці, ні іноземці не знали чого чекати від чемпіонату, були налякані і схвильовані. Українські батьки, почувши про навалу іноземних футбольних фанів, масово відправляли дітей на відпочинок у табори , на море чи в гори. Більшість українців уявляли собі іноземних гостей як вічно п’яних та неконтрольованих фанів, які заполонять все місто.

З іншого боку, вся закордонна преса закликала своїх співвітчизників не їхати в Україну, оскільки звідси, за його словами,  можна і не повернутися живим. Так, екс-гравець англійської збірної Сол Кемпбелл, розповідав британським фанам, що Україна – начебто країна расистів і неофашистів, і що британці можуть повернутися на батьківщину в труні.  Але за два тижні Євро-2012 бачення України вболівальниками кардинально змінилося. Замість страху та ворожості з’явились  доброзичливість та море позитивних вражень і нових зустрічей. Для українців, 77% з яких, за даними компанії Research and Branding Group, ніколи не бували за кордоном, турнір теж став своєрідним вікном у світ. Вони почали охоче спілкуватися з приїжджими вболівальниками, знайомитися з традиціями та особливостями менталітету представників різних європейських країн. Таким чином відбувся безцінний культурний обмін.

Експерти: Євро – об’єднання, імідж та майбутнє

Євро-2012 наблизив Україну в євроінтеграції. Чемпіонат став ще один щаблем для поступу України в Європейський Союз. Таку думку висловили учасники круглого столу «Місце України в Європі», який відбувся 25 червня в Євромістечку, що під Аркою Дружби Народів у Києві. На переконання українського поета та перекладача Володимира Цибулька, інвестиції в Євро – це не лише футбол, але й розбудова інфраструктури країни. «Як би там не було, але кошти, які пішли на підготовку Євро – це інвестиція в наші майбутні покоління, які будуть мати сучасні стадіони, аеропорти, вокзали та дороги», - сказав Цибулько.

Його думку підтримав генеральний продюсер «Ukrainian Fashion Week» Володимир Нечипорук, який зазначив, що українське Євро створило своєрідну моду на Україні в Європі, і що через це до нашої країни приїхало дуже багато гостей. «Футбольний чемпіонат – це іміджевий проект. Він прикув увагу всього світу до України», - додав генпродюсер Українського тижня моди.

Крім того, учасники обговорення дійшли висновку, що ЧЄ-2012 – це і великий об’єднавчий проект. «Євро об’єднав мешканців усіх частин України. За національну команду однаково вболівали, як у Донецьку, так і в Києві та Львові. Тут у фанів ціль була одна – підтримати дух свої команди», - резюмував директор проекту Консультування та створення управлінських потужностей до Євро-2012 Матіас Брандт.

 

Інформаційний центр «Україна-2012»


26.06.2012 460 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2008
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1879
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1878
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5572 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2170 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1531

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

771

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

835

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1044

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1022
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1794
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3701
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10287
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26175
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10211 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7738
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

920
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

255
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

283
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

403
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1305
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

903