ЄВРО -2012 - свято, але не для нас

 

Євро 2012 стартує, і з собою несе десятки несподіванок та здивувань для українців. Вже завтра у Варшаві на стадіоні "Народовий" відбудеться офіційне відкриття ЄВРО -2012.

 

А в суботу Львів прийматиме свій перший матч євромундіалю. П'ять років очікувань, переживань, суджень, передбачень.

 

Ось і настав той момент істини, свята, але не для всіх. За лічені години до старту грандіозної події на теренах нашої держави фахівці чи не в один голос заявляють, що ці змагання не принесуть особливої користі українцям.

 

А хто ж тоді отримає ті обіцяні фінансові дивіденди, хто отримає той неоціненний досвід? Три матчі змагань будуть зіграні у культурній столиці України - місті Львові.

 

Звичайно, не побоюсь цього слова у серці України і всього українського, хотілося бачити хоча б один матч за участю національної збірної, але цю почесну місію довірили індустріальному центру України - Донецьку. Матчі з Англією та Францією підопічні Блохіна гратимуть на Батьківщині Януковича. Але це вже не основне питання, яке турбує прстого львів'янина. За кілька днів до матчів Львів перетворився у місто, яке корінному львів'янину важко впізнати, особливо це стосується центральної частини галицької столиці. Чого лише вартує дивовижне маскування Львівської опери.

 

Здавалось би, саме опера повинна стати однією з найбільш вишуканих архітектурних споруд міста лева, натомість перед нею виросла величезна фан-зона. Та й взагалі про прогулянку центральною частиною міста можна вже й забути. Пересічного львів'янина така ситуація обурює, але ця думка вже не важлива, і нікого не турбує, адже на своїй землі ми організовуємо свято не для себе, а для німців, іспанців, росіян... Вже за кілька тижнів до початку змагань львів'яни відчули десятки незручностей. Склалось враження, що місто живе з тридцятихвилинним відставанням.

 

Через замороження руху транспорту центральної частини міста доводиться постійно стовбичтись у безкінечних заторах.

 

Саме це призводить до того, що люди не встигають на роботу, студенти на навчання. Доводилось часто чути незадоволення з боку студентства через те, що цей навчальний рік навчальним язик не повертається назвати, адже всі плани підлаштували повністю під євромундіаль. Скорочений семестр, спонтанні заліки, екзамени - ось результат футбольних змагань. Про якийсь результат навчання за підсумками цього року вже й не доводиться говорити.

 

Вже сьогодні керівники проведення ЄВРО -2012 радять львів'янам залишатись вдома під час проведення футбольних баталій. Цей факт окрім сарказму нічого не викликає. Покликали гостей до себе в домівку, а самі через те, що всі не зможуть добряче відпочити та насолодитись атмосферею свята, змушені покинути свою ж рідну місцину.

 

Саме тому, тисячі львів'ян планують свою літню відпустку саме на червень, адже не бажають бути у своєму рідному місці у ролі гостя.

 

Тотальний контроль з боку міліції, ось що впродовж вже двох місяців доводиться переживати жителям міста лева. Особливо це стосується молодих людей, а конкретніше тих, які мають хоча б якусь причетність до футболу. Дійшло вже до того, що хлопчаків, які грають м'яча у дворі патрульні без ніяких пояснень можуть опитати. Саме на людей у синьому покладається чи не основна місія у забезпеченні успішного проведення ЄВРО. І вже сьогодні можна з впевненістю сказати, що місія ця буде проваленою.

 

В Європі вже давно сформувалась думка що поліціянт - це людина, яка виступає порадником, своєрідним волонтером, який завжди допомагає туристам. А в нас на будь яке запитання міліціянт не відповідає в кращому випадку, в гіршому демонструє людині гумову палицю або пістолет. А про англійську мову й говорити нічого. Численні обіцянки про те, що міліціянти якісно володітимуть англійською перетворились в те, що на сьогодні вони можуть лише повідомити своє звання та привітатись на цій мові. Подейкують, що у цій справі буде потреба залучати волонтерів та перекладачів.

 

Часто доводиться чути, що основною проблемою під час змагань стануть місцеві фанати через їхні фашистські та расистські погляди. Насправді всі футбольні ультрас Львова ігнорують ЄВРО, адже впевнені що це свято не для них, а для чиновників та бізнесменів. Звідусіль доводиться чути про те, що робота, яка зроблена зараз принесе серйозні плюси українцям одразу після чемпіонату. Але ці плюси мимоволі перетворяться в мінуси, і впродовж наступного десятиліття нам доведеться розплачуватись за численні чиновницькі забаганки.

 

Отож ні до чого доброго ЄВРО-2012 не призведе ані у Львові, ані у всій Україні. Сьогодні варто лише змиритись з цією прикрістю, і хоча б перед екраном телевізора, а не у якості туриста вболівати за нашу збірну.

 

Журналіст «Фіртки» вирішив поцікавитися у відомих спортсменів, політиків й громадських діячів про їхні очікування від чемпіонату, прогнози щодо виступу збірної України, а також де вони стежатимуть за матчами - вдома чи на трибунах?

 

Ярема Чуйко, спеціальний кореспондент "Фіртки" у Львові


07.06.2012 Ярема ЧУЙКО 550 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

731
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2290
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2015
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2036
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6137 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2324 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

196

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1007

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1005

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1266
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

111
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

491
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1953
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26381
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

438
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10352 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7896
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

445
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

293
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

452
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

523
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1458