Кубок України з футзалу. Львівська "Енергія" тріумфує на прикарпатській землі (відео)

 

У Івано-Франківську фінальним матчем за кубок України між Львівською "Енергією" та Харківським "Локомотивом" фінішував футзальний сезон.

 

Нагадаємо, Івано-Франківський "Ураган" у півфіналі поступився путівкою у головний матч саме льв'янам. Основний час завершився із рахунком 1:1, а в серії пенальті нерви виявились міцнішими у наших сусідів.

 

Останнє протистояння фіналістів в національному чемпіонаті ще свіже в пам'яті як у всіх його учасників, так і у любителів футзалу.

 

Нагадаємо, що завершилося воно вікторією "Локомотива" 4:1, тому, цілком логічно можна було припустити, що головний тренер харків'ян Євген Ривкін, керуючись постулатом, який свідчить, що "переможну тактику не змінюють", не буде вносити істотних корективів до плану на гру в порівнянні з матчем двотижневої давності. А от його візаві, Станіславу Гончаренку, при підготовці до фіналу потрібно було грунтовно поламати голову над вирішенням головної задачі - як не дати "розбігтися" "Локомотиву", в якому обидві четвірки, що називається, "біжать".

 

Для цього, як відомо, є різні шляхи. Наприклад, високий пресинг на половині "залізничників", що дозволяє гасити в зародку розвиток швидких атак. Або ж, надійний контроль м'яча, для відбирання якого "Локомотиву" доводилося б витрачати додаткові сили. Парадокс - саме з такими завданнями на перший тайм вийшов і "Локомотив". В результаті, що одній, що іншій команді середину майданчика доводилося долати за рахунок довгих передач на протилежну половину, де Білоцерківець у "Локомотива", а Павленко у "Енергії" намагалися зачепитися за м'яч.

 

На 3-й хвилині у команд вийшли другі квартети, які діяли по-іншому, в основному пристрілюючись по воротах з середньої та дальньої дистанції. Загалом, дебют показав, що суперники гідні один одного, і поступатися не мають наміру ні в єдиному епізоді.

 

На 7-й хвилині нерви розбурхалися у Вороніна і Овсяннікова - перший зіграв небезпечно, другий - не зміг мимо цього пройти. Арбітр Олег Іванов, який перебував поруч, "розрулив" ситуацію жовтою карткою в кожну сторону, чим викликав невдоволення, що на лаві запасних "Локомотива", що серед тренерського штабу "Енергії".

 

 

І лише на 10-й хвилині варто зафіксувати перший небезпечний момент. Кісельов на правому фланзі розібрався один в один з Тригубцем, пробив у дальній кут, але Лисенко в шпагаті впорався з цим підступним ударом. "Енергія" відповіла масованою атакою, в якій спочатку Чепорнюк з меж штрафного не влучив по м'ячу, а через кілька секунд Дмитро Бондар після передачі з ауту, з п'яти метрів прямо проти воріт, запустив м'яч над поперечиною! Рахунок же в матчі був відкритий на 13-й хвилині.

 

Метрів за 13-ти від воріт "Локо" збили Овсяннікова, на майданчику з'явився Легчанов, але, як і напередодні в півфіналі з "Ураганом", бити не став, а вирішив м'яч розіграти. В результаті шкіряний снаряд опинився в Овсяннікова, і той з гострого кута низом "розпечатав" Литвиненка - 1:0. Як не раз ми вже могли бачити в іграх "Локомотива", Євген Ривкін після пропущеного м'яча взяв тайм-аут, і після нього (знову ж таки це знайомо) в воротах харків'ян з'явився Євген Іваняк.

 

Втім, знайоме після забитого м'яча заграла і "Енергія" - команда перейшла на гру другим номером. Не останню роль в її подоланні грають стандарти - чого-чого, а аутів і кутових біля воріт Лисенка було предостатньо. Після одного з корнерів Білоцерківець двічі завдавав щільних ударів, після першого з них м'яч влучив у спину захисника, після другого - в Лисенка, який вийшов з воріт . На 18-й хвилині "залізничники" явно загралися в атаці, і Струк з центра майданчика вибіг один на один з Іваняком. Дуель залишилася за голкіпером - Євген вийшов з воріт, скоротив кут удару і прийняв м'яч на себе. Цей випад Струка змусив харків'ян діяти більш пильно, без ризику. Гольові моменти зійшли нанівець, і на перерву команди так і пішли за мінімальної переваги "Енергії". А раз так, то ніяких змін у сценарії після відновлення гри чекати не доводилося. Ледве взявши м'яч під свій контроль, "Локомотив" відразу ж перемістив гру на половину "Енергії". У свою чергу, четвірка львів'ян прагнула максимально перекривати всі зони для атаки. Все, що залишалося харків'янам, це шукати щастя за рахунок дальніх ударів, але спроби Кондратюка, Дмитра Сорокіна і Клочка йшли в "молоко". Зате перший же удар по воротах "Енергії" став голом.

 

На 24-й хвилині Сергій Чепорнюк пробив з восьми метрів, і після рикошету м'яч перетнув лінію воріт. 2:0 - по такій грі це вже серйозно, і після деяких роздумів на 26-й хвилині Євген Ривкін бере тайм-аут. Гра з п'ятим? Так! Дмитро Клочко виходить на майданчик у воротарській футболці - за 14 хвилин до кінця основного часу "Локомотив" вирішує йти ва-банк. Втім, "ва-банк" все-таки був половинчастим - п'ять на чотири "Локомотив" грав, тільки коли на майданчику був квартет Кондратюка, і саме до нього примикав Клочко.

 

На 30-й хвилині він побачив перед собою червону картку! Втрата м'яча призвела до виходу Чепорнюка на порожні ворота, і після контакту з Клочком гравець "Енергії" виявився на паркеті, так і не зумівши нанести удар. Максимум на дві хвилини "Локомотив" залишився в меншості, і в нього відпрацьовувати цю складну ситуацію вийшли Білоцерківець, Камеко і Воронін.

 

І, треба сказати, відпрацювали здорово. Лише раз біля воріт Іваняка стало жарко, але Макаєв зліва з гострого кута не зміг пробити по воротах. За відсутності Клочка роль "п'ятого" лягла у "Локомотива" на плечі Сергія Журби. Але ситуація складалася на майданчику так, що можливостей для виходу у нього було не так багато. На 36-й хвилині одна з рідкісних комбінацій харків'ян, доведених до удару, завершилася потужним пострілом Білоцерківця. Але кут був гострий, та й Лисенко прочитав ситуацію, і м'яч влучив у воротаря "Енергії". Ще раз жарко біля воріт "Енергії" стало за 39-й хвилині, коли м'яч метався по штрафній, але спільними зусиллями "енергетики" винесли м'яч куди подалі.

 

За хвилину з невеликим Станіслав Гончаренко взяв тайм-аут. Завдання львів'ян було очевидним - тримати м'яч і "вбивати" час. За час, що залишився Чепорнюк встиг пробити повз порожніх воріт, але це вже не мало ніякого значення. Як і гол, який за 1,4 секунди забив Кондратюк. Ну а закінчився фінал, на жаль, зовсім негарно - на майданчику між командами виник конфлікт, за наслідками якого червоні картки перед собою побачили Воронін і Лисенко.

 

Отже, сезон завершений, і його абсолютним тріумфатором стала львівська "Енергія", яка, завоювавши чемпіонство, ще на рік у себе зберегла і Кубок країни.

 

 

 

Ростислав КОВТУН, Анатолій ПОДВОЙСЬКИЙ, futsal.sport.ua.


04.06.2012 1147 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1882
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1820
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1817
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5364 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2114 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1480

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

686

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

743

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

936

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

971
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1721
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3635
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10214
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26089
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10140 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7679
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

863
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1363
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

349
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1238
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

835
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1042