Чернігів. Антонієві печери: дотик до таємниці

 

 

Майже тисячу років чернігівські Антонієві печери викликають підвищений інтерес. Для одних це — християнська святиня, для інших — примітний зразок підземної архітектури, для третіх — притулок привидів...

 

 

БАТЬКО ДАВНЬОРУСЬКОГО ЧЕРНЕЦТВА

 

 

983 року у старовинному місті Любеч народився хлопчик Антип, якому згодом судилося стати «батьком давньоруського чернецтва» і одним із найшанованіших православних святих. Змалку Антипа тяготився мирською суєтою і прагнув самоти — в отроцтві він викопав у лісі за дві версти від міста печерку і жив у ній у цілковитій самотності. Потім він вирушив на Святу Афонську гору, де в одному з монастирів прийняв постриг під ім’ям Антонія; там він освоїв основи чернечого життя і жив у печері біля Есфігменського монастиря. Його духовне життя вражало навколишніх. Ігумен монастиря наказав йому повернутися на рідну землю, аби Антоній навчив співвітчизників тому, що пізнав на Афонській горі.

 

Повернувшись до Києва, Антоній почав підшукувати місце, де він міг би усамітнитися, і знайшов печеру в прибережній дніпровській гущавині, в якій прожив кілька років. Але після смерті Володимира Хрестителя 1015 року чернець не зміг дивитися на криваву боротьбу за владу між його синами і знову пішов на Афон, прийнявши схиму в тому ж монастирі. 1028 року ігумен знову наказав йому повернутися на Русь. Антоній обійшов усі монастирі біля Києва, але не міг залишитися в жодному з них — надто життя в них було не схоже на те, що він бачив на Афоні та чого прагнула душа. За уявленнями Антонія, у великому місті людина не могла усамітнитися з Богом. Нарешті неподалік від місця своєї колишньої самітності він знайшов печеру, в якій раніше жив священик села Берестове Іларіон, який став київським митрополитом.

 

Слава про праведне життя Антонія швидко поширилася Києвом, і біля нього почали селитися ченці-відлюдники. Після смерті Ярослава Мудрого 1054 р. знову вибухнула усобиця. Антонія звинуватили в участі у повстанні киян проти великого князя Ізяслава і він потрапив у немилість. Побоюючись княжого гніву й розправи, він вирішив втекти із Київської землі. Дізнавшись про це, князь Святослав таємно переправив його до своєї столиці. Так однієї ночі 1069 р. преподобний Антоній прибув до Чернігова, де для майбутнього свого поселення вподобав Болдіни гори. Назва місця походить від давньоруського слова «болд» — дуб. Це дерево має підвищену енергетику і його здавна шанували місцеві жителі; свого часу там було язичницьке капище. Імовірно, з цього антонієвого вибору і почалися ті «дивацтва», про які йтиметься нижче.

 

У товщі Болдіної гори преподобний Антоній вирив печеру, в якій прожив три роки, до того часу, коли кияни умовили його повернутися до Печерського монастиря, де він через рік помер у віці 90 років. Але протягом наступних семи століть заснований ним у Чернігові монастир продовжував розвиватися, збільшувалася кількість ченців, печеру Антонія розкопували в різні боки, з’явилися досить просторі підземні приміщення й надземні споруди. Тільки в раціоналістичному ХIХ столітті, коли бажаючих жити під землею помітно поменшало, монастир занепав.

 

 

«ДИВА» ПІДЗЕМЕЛЬ

 

 

Сьогодні Антонієві печери є комплексом підземних споруд, що складається з церков святого Антонія, святого Феодосія Тотемського, Ніколи Святенника, каплиці з похованнями, келії Антонія та кімітірії, сполучених між собою галереями. Загальна протяжність приміщень — майже 350 метрів. Найцікавішою є церква Феодосія, у притворі вона сягає висоти 8,4 метра, що дозволило навіть потроїти у ній хори; потрапляючи в цю церкву, відвідувач забуває, що перебуває під землею. Головною святинею монастиря вважають келію Антонія, хоч важко повірити, що вона належала самому засновнику монастиря: надто мало шансів, щоб вона збереглася за тисячу років. Характерна риса ансамблю, що відрізняє його від інших аналогічних підземних комплексів: його приміщення знаходяться на чотирьох рівнях, розташованих одне над одним.

 

 

З Антонієвими печерами пов’язано багато легенд і переказів, ще більше — чуток і пліток. Однак є й речі, які не мають наукового пояснення, але на які, так або інакше, доводиться зважати. Планомірні й послідовні роботи у печерах (розкопки, розчищення, вивчення, зміцнення й реставрація) почалися три десятиріччя тому. Саме тоді регулярно почали фіксуватися різного роду чудеса. Ось як описує одне із них «учасник події»: «Те, що сталося 7 лютого 1970 року, докорінно змінило моє ставлення до див Антонієвих печер.

 

Ми працювали в нижньому ярусі комплексу. Зовнішні двері були закриті на замок. Електричного освітлення в печерах тоді ще не було, і копати доводилося при свічках і ліхтариках. Ближче до ранку світло закінчилося, прирікаючи нас на вимушену бездіяльність. Ось тут і пригадалося, що в попередній вихід ми залишили недогарки свічок за вівтарем церкви Ніколи Святенника. І мені довелося за ними йти. Упевнено орієнтуючись у печерах та в цілковитій темряві, я абсолютно спокійно йшов у потрібному напрямку. І тут сталося те, що неможливо пояснити з погляду звичайної людської логіки...

 

Біля келії Антонія Печерського стояла людина, одягнута у щось чорне, схоже на довге старомодне пальто. Привид мовчки дивився на мене ззаду, а я бачив його ніби в дзеркалі, адже я був у той момент у церкві Ніколи Святенника спиною до нього. Хоч як це дивно, звичайного в такій ситуації жаху я не відчув, але стало ніяково. Розуміючи, що це галюцинація, я швидко пішов уперед у приміщення вівтаря. Видіння зникло, але від цього стало ще тривожніше. Обшукавши те місце, де мали бути свічки, і не знайшовши їх, я із жалем констатував, що повертатися доведеться без світла. Виходити з вівтаря не хотілося, але нічого іншого не залишалося: не чекати ж, коли за тобою прийдуть. Увійшовши до центрального об’єму храму, я знову побачив ЙОГО. Стояв ВІН на тому ж місці.

 

Все виглядало цілком реалістично, крім одного: в абсолютній темряві бачити будь-кого неможливо! Дивно. Але хвилювання ослабло. Кілька кроків уперед — і привид сховався за поворотом. Повернувшись до своїх товаришів, я нічого їм не розповів, побоюючись глузувань».

 

Це уривок із книги завідуючого відділом історії печер Національного історико-архітектурного заповідника «Чернігів стародавній» Володимира Руденка, серйозного вченого, який почав займатися вивченням місцевих підземель ще підлітком. Передбачуючи скепсис читача, додам: до приходу в заповідник Володимир працював дільничним міліціонером і співробітником карного розшуку; навряд чи хтось із чернігівців зважиться звинуватити його у психічній неврівноваженості, хворобливій фантазії, або ж у гонитві за причетністю до дешевих сенсацій. Зі скрупульозністю міліцейських протоколів вже багато років Володимир записує «події», що відбуваються в печерах, навіть намагається робити замальовки.

 

«Чудеса» в печерах відзначали й багато інших співробітників заповідника та відвідувачі печер. Цікаво, що влітку 1995 року якогось «ченця» бачила в печерах ціла група людей. Робилися й спроби спеціального наукового вивчення печерних аномалій, але апаратура, встановлена в підземних приміщеннях «відмовлялася працювати і видавала інформацію, що не піддається науковому поясненню». До вивчення того, що відбувається, притягували різних фахівців, аж до екстрасенсів, кожен підходив до роботи по- своєму, але всі були єдині в одному: Антонієві печери впливають на людський організм. Йдеться не обов’язково про галюцинації — цей вплив може виявлятися в прискореному серцебитті, «стрибках» тиску, відчутті безпричинного страху...

 

Незвичайні властивості Антонієвих печер пробували використати й для отримування вигоди. Так, 1999 року одна приватна фірма вельми успішно залучала туристів із Москви, до програми перебування яких входили підземні лікувальні сеанси.

 

 

 

 Чернигов

 

 

 

ІНТЕРВ’Ю З ПРИВИДОМ

 

Документально зафіксувати аномальне явище пощастило й автору цих рядків. Погожого вересневого дня 1996 року я попросив Володимира показати мені ті місця підземель, в яких людина відчуває найбільший дискомфорт. Руденко запропонував інший варіант: щоб я погуляв у самотності печерами при вимкненій електриці зі свічкою або ліхтариком.

 

 

Печери зустріли мене гулкою тишею, яку розривало дзижчання динамо ліхтаря, шум моїх кроків і дихання, шелестіння одягу. Обов’язковим пунктом моєї подорожі було місце, найбільш відвідуване привидами — церква Ніколи Святенника. З церкви Антонія я перейшов до церкви Феодосія, піднявшись на наступний ярус, потрапив до каплиці з кістками, з неї довгою галереєю повз келію Антонія, відому також як «мовчальна», дійшов до мети. Повертатися зворотно можна було або через кімітірію, що примикає до церкви Ніколи Святенника, та вузький коридор, пройшовши ними до каплиці з кістками, або попереднім шляхом повз келію Антонія. Я обрав останній маршрут.

 

Добре знаючи розташування приміщень, я не відчував нiякого страху. Вихований у роки войовничого атеїзму, я вже почав підсміюватися над своїми побоюваннями. Але «радість перемоги» виявилася передчасною. Підходячи до каплиці з кістками, я кинув промінь ліхтарика у бічний хід ліворуч. Променя не було! Точніше, він виходив із відбивача, але впирався у щось, що неможливо було роздивитися. Тієї ж секунди мене охопив жах, нездоланне бажання скоріше вибратися на поверхню.

 

Вийшовши із підземелля, я, звісно, умовчав про свою «пригоду». Страхи одразу ж зникли, поступившись місцем іронії, але головний сюрприз чекав на мене вдома. Виявилося, що під час підземної подорожі мій диктофон був усе ще включений на запис і саме в ТОМУ місці (по фонограмі відстежити це елементарно просто) на плівці виявився абсолютно дивний звук. Це було щось схоже на вигук «Уть!», вимовлене людським голосом, але якесь «здавлене», ніби прокручене на вдвічі або втричі більшій швидкості. Якби «вигук» з’явився у звуковому діапазоні, то не почути його було б неможливо: пропорційно зі звуком динамо ліхтарика, його гучність дорівнювала б близькому гуркоту грому. Ніхто з моїх знайомих, археологів, спелеологів, фізиків дати раціональне пояснення цьому явищу не зміг. Печери Антонія залишають більше запитань, ніж відповідей.

 

Сергій КОЛЕСНИК,

День

 


15.04.2012 4761 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1993
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1876
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1875
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5563 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2167 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1526

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

765

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

827

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1028

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1017
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1790
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3697
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10276
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26166
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10205 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7733
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

915
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

245
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

276
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

399
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1299
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

900