Медитувати на Януковича

 

Днями я провів серію консультацій із провідними вітчизняними таксидермістами стосовно того, що ж там нарешті всередині у нашого президента. Бо навіть ті, хто так чи інакше годуються з політики, не можуть дати впевнений прогноз Януковича. Кравчук був простий, Кучма піддавався логіці, не прорахувати Ющенка могли тільки симпатичні наївні ідеалісти з начисто відмороженим на Майдані здоровим глуздом, проте, Янукович – це міжнародна людина-загадка. Ніхто не здогадується, що він утне завтра і навіть я не знаю, на що він не здатен.

 

Повернемось до консиліуму тих, хто знає, що форма ніколи не відповідає змісту. Бобри диктатури гризуть дерево свободи! – виголосив провідний автор філософського таблоїду «Мисливство та рибальство», і додав – В Україні поголів‘я всіх тварин в т.ч. українців за останні 20 років неухильно зменшувалося, і лише дикі свині й ті види, що харчуються падлом, підтримали нашу незалежність своїм приплодом.

 

Янукович – мисливець, – подумав я, - і явно спирається на ті види, які зростають. Але що це нам дає в осягненні глибини його душі?

 

Найцікавіше – це стосунки Президента з невідомим, з тим, що перебуває за межами його розуміння – з Європою, – зауважив N (він займається набиванням тушок в Кабінеті міністрів і просив не посилатися на нього під час розголошення державної таємниці). Захід ніколи нікому відверто не загрожує. Французи і Каддафі розповідали про демократичні норми, а не про держак від лопати, яким його зґвалтують місцеві правозахисники, поки їхній інструктор з Le҆gion e҆trange҆re дивитиметься в інший бік. Послання Ради Європи треба читати між рядків, а наш хлопець читає між книжкові шафи.

 

Ну, звідки він може знати за механізми західної політики, – роздратовано продовжує N, – з «Хрещеного батька»? В кращому випадку, з екранізації «Трьох мушкетерів». Там показано, що кожний Герцог Бекінгемський повинен тримати в льосі свою Міледі і берегтися замаху. Тому по Давосу наш герцог Межигірський пересувався в оточенні шістьох бодігардів. І справді, весь західний кінематограф – про безпринципність, продажність і зрадливість західних політиків. Отже Янукович вважає себе таким, як вони.

 

Нашим юним натуралістам не варто забувати й те, що Янукович має сякий-такий особистий екстремальний досвід зіткнення з європейською та американською політикою. Він відчув на собі їхній демократичний цинізм 2004 року. Він бачить, що Путіну всі ці роки пробачали те, що не пробачали Лукашенку, що саудітам можна те, чого не дозволяють сірійцям, що треба бути вигідним Заходу, щоб тобі дозволяли, і він старається – не йде до митного союзу.

 

На це почесний таксидерміст Херсонщини розказав старовинного анекдота за попика, який в Херсонських степах підсів до диліжансу, де їхали місцеві землевласники. Вони вели світську бесіду за полювання, коней і жінок, у якій нашому попику кортіло взяти участь. Нарешті, він вклинився в паузу: «Єжче єдений подібний случа҆й в «Одеських Вєдомостях» прочєл: Єденая благородная дама вийшла заміж!» (це дзенівський анекдот, він не для того, щоб сміятися)

 

Без огляду на легендарні страусячі мешти, Янукович таки справді простий хлопець з пролетарів, йому, як і всім нам, гегемонам, важко усвідомити, що політес тримається на нюансах понять і правил. Ти можеш хоч поїдати немовлят довгими зимовими вечорами, але сякатися в гардани – не можна.

 

Єдине, чому він міг навчитися в криміналізованому середовищі Донбасу – це те, що «понятія» - это кто сколько понял», що коли люди борсаються в купі зелених грошей, неважливо, хто з них «вор», а хто «мусор».

 

На відміну від Донбасу, в Брюсселі поняття діють. Нам, шахтарям в «бріоні», вони незрозумілі, важко вловимі і неприємні, ми ніяк не можемо второпати, чому з нас сміються, чому вимагають «або зняти хреста, або одягти труси».

 

Гадаю, - сказав найстаріший з нас, - ви копирсаєтеся в складових виїденого яйця, прагнете розкласти на складові просте, а воно не розкладається. Президента легко описувати як Абсолют, через частку «не», через те, чим він не є. А це нескінчений процес. В ньому нема національного, нема антиукраїнського, нема ідей, нема надзавдань, нема смаку, нема передбачення. В ньому нічого нема, вірніше, все вміщається і ніщо не затримується, як в судині без дна. Є лише прості реакції на подразники. Він здатен ненавидіти тих, хто його ображає, любити тих, хто в дану хвилину корисний, хотіти заповнити для себе нижчі рівні піраміди Маслоу, прагнути, як і будь-який живий організм, рівноваги, намагатися заповнити собою максимум простору.

 

Він не працює Президентом. Він просто Є президентом. Він вибирає буття, а не становлення. Він ідеал чиновника: Ви платите йому не за те, що він робить, а за те, щоб він чогось не зробив, за те, що він є.

 

За весь час президентства він прийняв лише два стратегічні рішення: щодо здачі Севастополя і арешту Юлі. Всі інші його рішення – лише кадрові. Але навіть вони вимушені. Це кадрові реакції. Навдивовижу немає кадрових революцій, чого всі повсякчас очікують. Він ніби йде до асоціації з Європою, бо так воно йшлося до нього. Сплачує за газ, бо така угода складена до нього. Їде на саміти, куди прийнято було їздити до нього.

 

Щось змінити для нього – це змінити людину на посаді. Погано з газом – треба змінити переговорщика (мабуть, незабаром змінить). Погано з асоціацією – буде міняти Міністра закордонних справ. На чолі нашого метафоричного війська не полководець, не нач. штабу, але – начальник відділу кадрів. Він не малює стрілок на картах, не командує батальйонам бити у центр позицій противника, він лише призначає і звільняє. Він не ставить на стратегічні посади етнічних українців (віддає перевагу громадянам Росії) з єдиної причини: з українцями доводиться напружуватися, а він цього не любить.

 

Проте, у нього є характер, – заперечив наймолодший член консиліуму, - Пишуть: «Опозиція зіпсувала Януковичу виступ у ВР…» Насправді в Януковича виявилися міцні нерви. Правда мала б звучати так: Янукович зіпсував опозиції протест. Я б не розраховував на його слабкості. Режим сильний саме нервами Януковича. Натомість, сила опозиції має вимірюватися рівнем невротичності її вождів. Більше істерик, більше скандалів, більше піни на губах. Верніть нам Юлю!

 

Доля країни й загадка Януковича не були розв‘язані на цьому консиліумі, бо по телевізору почався футбол.

 

Дмитро Корчинський,

Для http://tsn.ua


Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1902
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1831
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1828
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5384 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2127 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1487

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

699

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

752

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

947

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

982
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1732
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3648
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10220
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26099
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10150 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7687
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

871
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1372
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

357
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1251
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

848
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1052