Дмитро Корчинський: "Ми беремо з Європи найгірше, що в неї є"

 

 

За дві доби після припинення роботи файлообмінника EX.UA користувачі Інтернету заблокували кілька сайтів державних установ — МВС, Кабміну, президента, СБУ, а також Партії Регіонів і КПУ.

 

Слідство відкликало вимогу про блокування EX.UA, згідно з яким позавчора реєстратор Imena.ua припинив обслуговування домену, в результаті чого файлообмінний ресурс став недоступним.

 

- Нинішній "наїзд" влади на популярний файлообмінник — певною мірою несподіванка, - зазначив Gazeta.ua лідер БРАТСТВА Дмитро Корчинський. – Просто спрацювали якісь коліщатка в надрах МВС: жорна правосуддя мелють повільно, але напевне. Закономірність полягає в тому, що Україна приєдналася до найбільш огидних міжнародних тенденцій в плані захисту так званого авторського права. Це набуло якихось потворних форм, про що говорить уся європейська інтелігенція. Цей захист обмежує доступ людини до інформації і створює додатковий податок на користь бюрократичного інтернаціоналу. Ми беремо з Європи найгірше, що у неї є.

Єдиним автором усіх ідей і створінь є Господь Бог. Ті люди, які вважають себе авторами, просто черпають інформацію зі Всесвіту. По-друге, одна річ — плагіат, а інша — те, що перетворюється на монополію. Поняття авторського права стільки разів перекручено, що в епоху інформаційного суспільства майже втратило будь-який сенс.

 

Про що свідчить бурхлива реакція українського інтернет-товариства?

Людей справді заділи за живе. На цьому домені публіка черпала не тільки серіали, а і якісні андеграундні фільми, авторське кіно, багато некомерційних матеріалів, які важко знайти деінде. Це був добротний і дуже зручний, розкручений ресурс.

По-друге, взагалі вже дістало все. Тому реакція виникла відразу. Якщо інші наїзди держави на громадян потребують багато зусиль, щоб їх відбити чи організувати спротив, то тут завдяки Інтернету люди швидко організувалися і у відповідь наїхати на інтернет-ресурси влади. Усе відбулося за законами партизанської війни: у першу чергу треба бити по найлегших цілях. Ніхто не нападає на штаб дивізії. Нападають на полкову кухню — тобто, на те, що найменш захищене і можна легко відбити у ворога.

 

Чи є ця реакція користувачів Інтернету проявом внутрішньої напруги в суспільстві?

Безумовно, напруга наростає. Будь-який крок влади викликає роздратування або ненависть до неї, причому у всіх. Януковичу нарешті вдалося об'єднати націю у ненависті до себе. Реакція в інтернеті — це продовження того, що відбувається у нас на кухнях, на вулицях і базарах.

 

За яких умов це може виплеснутися на вулиці?

Уже достатньо всього для того, щоб гнів з Інтернету вийшов на майдани. Не вистачає не умов, а нагод. Десь воно порветься. Щось таке станеться, що люди уже не будуть терпіти. Останні роки влада постійно наїжджала на свободу в Інтернеті, робила всіляку гидоту. Але вибухнуло зараз — у зв'язку із закриттям файлообмінника. Так само і в житті — щось має трапитися, що сколихне усіх по-справжньому.

 

Це можна назвати інтернет-майданом?

Я б порівняв це не з нашим мирним Майданом, де нікому не наступили на ноги, а площею Тахрір чи з віртуальними Афінами. Нарешті, й у нас щось трапилося справжнє і доросле. Про це буде написано в підручниках історії як про зразок громадянського спротиву. Це рекорд, що за два дні впало стільки владних сайтів. Інтернет надає нові можливості для самоорганізації, які нарешті українська громадськість почала використовувати. Українцям є чим пишатися перед греками та єгиптянами. Принаймні, в онлайні ми не гірші, ніж вони в офлайні.

 

Ви самі включилися в цю акцію?

Безумовно, і з дуже великим азартом. Теж натискав на кнопки зі своїми хлопцями. Раділи, коли вдавалося завалити той чи інший провладний сайт. Це чудовий приклад самоорганізації. Успіх став можливим тому, що в цьому русі не було вождів і провідних партій. Якби хтось з'явився, то на цьому б усе й припинилося. Це приклад того, що громадськості вожді і партії не потрібні, без них усе виходить більш бадьоро. За останні півтора року найкраще акції спротиву виходили тоді, коли була ініціатива і самоорганізація людей.

 

Який сигнал для влади подало суспільство? Де ще може прорвати?

Суспільство вже не вперше посилає сигнали. Але нинішня влада не реагує. У неї якась тупувато-вперта позиція. Вона часто наїжджає на громадян, але коли зустрічається із спротивом, то відступає, щоб наїхати знову. У неї прості реакції одноклітинного організму. Поки що це ефективно. Принаймні, вони при владі, а не ми.

 

Якщо влада дозволить роботу EX.UA, як це буде сприйнято суспільством?

Як тактична перемогу над владою. Такий результат покаже, що спротив завжди доцільний і ефективний.

 

Може, влада хоче запустити подібний ресурс, але з іншим власником?

Я сумніваюсь. Цей ресурс, безперечно, приносив гроші власнику, але не такі кошти, про які могла б замислитися українська влада. Вона займається обленерго, крадіжками газу тощо. Там мова йде про сотні мільйонів та мільярди. Інтернет-ресурс можуть створювати не тільки успішні бізнесмени, а й фанатики своєї справи. Тому власник шахти чи комбінату, у якого є гроші, вдалий файлообмінник не створить.

 

Який вихід для влади із цієї ситуації?

Влада ніби вже зробила крок назад, почала кидати подачки. Менти кажуть, що повертають сервери, дадуть можливість працювати ресурсу EX.UA. Але, на мій погляд, не варто на це вестися. Треба розвивати успіх. Мої друзі порівнюють нинішню ситуацію з Коліївщиною. Взяли Умань і заспокоїлися, не пішли на Білу Церкву. На цьому повстання і cкінчилося. І ось нині після завалення кількох сайтів проводять голосування, що треба обмежитися петиціями. Але революцію неможна зупиняти, треба йти якомога далі, поки вона не вичерпається...

 

Олександр ГУНЬКО

 

 


06.02.2012 1735 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

680
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1946 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1137 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

560
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6906 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11401 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

340

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1087

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1118

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1113
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

76
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

288
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1086
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

658
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

756
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2953
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4447
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18445
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

80
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

327
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

357
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

667