Секрети здорового сну

 

Секрети здорового сну, сон, відпочинок, глибокий сон, зняти напругу, безсоння, біологічний режимЗагальновідомий факт, що людина близько третини свого життя проводить уві сні. З давніх часів люди намагаються розгадати таємницю сну. Проте до цих пір значення цього явища для організму до кінця не вивчено.

 

Що таке сон?

У літературі є безліч визначень сну. У загальному випадку всі вони зводяться до одного і характеризують сон як якийсь фізіологічний стан відпочинку і спокою, що настає через певні відрізки часу, при цьому робота свідомості припиняється практично повністю, значно знижується активність головного мозку, а реакції організму на зовнішні подразники зведені до мінімуму. Проте цілий ряд проведених досліджень в області сну свідчать про те, що таке визначення не зовсім вірно. Так, зокрема, за допомогою електроенцефалограми головного мозку в стані сну, вдалося з‘ясувати, що активність мозку в цей період зберігається, при цьому відбувається лише періодична зміна цієї самої активності. Простіше кажучи, були виділені певні фази сну.

 

Фази сну

Перша фаза — неглибокий сон, який наступає безпосередньо після того, як чоловік ліг спати (дрімота). Тривалість такої фази становить близько 5 хвилин.


Друга фаза — логічне продовження першої, настає при переході дрімоти в сон. Для цієї фази сну характерні деякі імпульсні сплески мозкової активності. Ця фаза довше першої, проте, не перевищує 20 хвилин.
Третя фаза — так званий глибокий сон. У період цієї фази на електроенцефалограмі фіксуються високоамплітудні дельта-хвилі, які відсутні навіть у період неспання.
Четверта фаза — більш глибокий сон. У цій фазі сповільнюється пульс і дихання, крім того трохи знижується температура головного мозку і всього тіла в цілому. Під час фази глибокого сну очі, прикриті повіками, починають робити повільні рухи з однієї сторони в іншу.


П’ята фаза — настає після півгодини глибокого сну. Приблизно через такий проміжок часу мозок повертається до другої фази сну, як ніби намагаючись прокинутися, але замість прокидання відбувається перехід до п‘ятої фази, яку ще називають швидкий сон або «РЕМ-сон» (від англ. «rapid eye movement» — швидкий рух очей). Саме в цій фазі очі під зімкнутими повіками починають здійснювати швидкі повторювані рухи. Крім того, показники електроенцефалограми мозку у фазі швидкого сну ідентичні показниками людини в період неспання. Відбувається почастішання пульсу і дихання, спостерігається деяке збільшення тиску і температури тіла. А ось м’язи навпаки перестають діяти: спостерігається практично повна відсутність м‘язового тонусу (за винятком діафрагми і м’язів ока). Тривалість швидкого сну складає всього близько 10 хвилин, але саме протягом цього часу і сняться найбільш яскраві та видовищні сновидіння.

По закінченні швидкого сну, всі фази, починаючи з другої, протягом ночі циклічно повторюються.

 

Правила здорового сну

Говорити про здоровий сон можна тоді, коли засипання відбувається непомітно для людини, фази сну послідовно змінюються, а його тривалість відповідає фізіологічним віком. Так, в нормі сон дітей в залежності від віку становить 8-16 годин на добу, дорослої людини близько 6-8 годин, а потреба уві сні літньої людини знижується до 4-6 годин. Звичайно, сучасний ритм життя вносить істотні корективи в біологічний ритм людини, і сон тривалістю 8 годин найчастіше стає розкішшю. Однак є деякі правила, які здатні зробити сон більш міцним, що дозволить після пробудження відчувати себе повністю відпочив, повним сил і енергії.

 

Правильне спальне місце

Перше правило, без якого неможливо уявити здоровий сон — правильна організація спального місця. Ідеальним варіантом, безперечно, є просторе ліжко з ортопедичним матрацом. Однак не у всіх є окрема спальня кімната, а функцію спального місця часто виконує диван. У цьому випадку варто вибирати моделі, які мають ортопедичну основу.

 

Постільні приналежності

Постільна білизна обов‘язково повинно «дихати», а значить, воно повинно бути зроблено тільки з натуральних тканин. Краще всього підійде 100% бавовна або льон. А ось атласні простирадла можуть бути естетично досить привабливі, проте вони дуже погано пропускають повітря, і вашому тілу під такою білизною буде просто нічим дихати. Цього ж правила варто дотримуватися і при виборі одягу для сну. Подушки краще всього використовувати з натуральним пуховим або пір’яним наповнювачем. Важливо пам‘ятати, що вона не повинна бути занадто великою і туго набитою, в іншому випадку ваш хребет буде перебувати в неправильному, неприродному положенні, що може негативно позначитися не тільки на якості сну, але й на здоров’ї в цілому.

 

Свіже повітря

Всім відомо, що свіже повітря позитивно впливає на організм людини. Перед тим, як лягати спати, кімнату необхідно добре провітрити. Вважається, що оптимальна температура повітря для сну знаходиться в межах 19-20°С. Позбутися від стресу і підготувати себе до сну відмінно допоможе і вечірня прогулянка по свіжому повітрі.

 

Чистота і розслаблення

Відмінно розслабить, допоможе зняти напругу, що накопичилася за день, і підготує ваше тіло до сну тепла ванна (температура води повинна бути не більше 40 °С). Щоб досягти максимального ефекту у воду слід додати кілька крапель заспокійливого ефірного масла лаванди, іланг-ілангу, ромашки, пачулі, апельсина або мандарина. Якщо у вас немає можливості або бажання приймати ванну, можна просто прийняти теплий душ. Він не тільки освіжить ваше тіло, але також допоможе розслабитися.

 

Режим дня

Для того, щоб добре засипати і попередити виникнення безсоння по можливості треба дотримуватися певного біологічного режиму організму: лягати спати і вставати приблизно в один і той же час.

 

Перед сном не слід:

  • щільно їсти — перерва між останнім прийомом їжі і сном повинна становити не менше 2-4 годин;
  • пити каву, чай, будь-які напої, що містять кофеїн — вони володіють значним тонізуючим ефектом і заважають заснути, краще випити склянку молока або трав‘яний чай;
  • вживати алкоголь у великій кількості і курити — нікотин і алкоголь є потужними стимуляторами центральної нервової системи і нерідко стають причиною порушень сну;
  • дивитися телевізор, значний час проводить за комп’ютером, грати у відеоігри — всі ці новинки техніки дуже сильно збуджує нервову систему, що в результаті може призвести до порушення сну і безсоння.

 

Народні засоби, що поліпшують сон

Буває так, що людина довго не може заснути, часто прокидається серед ночі, значно знижується тривалість сну. Такий стан називають безсонням. Її причиною можуть бути різні захворювання, однак дуже часто вона виникає у здорових людей внаслідок психічного порушення або перевтоми. У цьому випадку необхідно дотримуватися певних правил, описаних вище, а також скористатися заспокійливими засобами на основі цілющих трав.


05.02.2012 5055 1
Коментарі (1)

Соломія Чир 2016.09.10, 20:06
Детальніше про психологічний аспект здорового сну - у №9 журналу ЕКСПЕРИМЕНТ
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1970
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1868
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1862
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5530 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2158 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1515

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

750

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

803

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1005

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1008
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1775
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3687
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10263
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26154
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10191 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7719
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

906
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

214
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

268
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

387
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1286
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

891