Вперше на Прикарпатті проведена лазерна коагуляція варикозних вен

 

Вперше на Прикарпатті в лікувально-діагностичному центрі МЕДЕКС в відділенні лазерної хірургії здійснено ендовенозну лазерну коагуляцію варикозно змінених вен.

 

Кандидат медичних наук, лікар-ангіолог  - Диб'яко Юрій Миколайович розповів детальніше про варикозну хвороба та сучасні методи її лікування:

 

- Варикозне розширення вен нижніх кінцівок відноситься до одного з найпоширеніших захворювань периферичних судин, відомих суспільству з давнини. За оригінальним висловом Д. Ван Дер Стріча (1996), варикозна хвороба стала «платою людства за прямоходіння і вертикальний спосіб життя».

В нашій країні з цією проблемою,  в тій чи іншій мірі, стикається кожна третя жінка і кожен п’ятий чоловік. За епідеміологічними даними  різними формами цього захворювання страждають 10-20% чоловіків і 30-40% жінок  працездатного віку.  Особливо схильні до цього захворювання люди, що працюють на «стоячих» роботах або ті, що ведуть малорухливий спосіб життя.

Виникає варикозне розширення виникає внаслідок недостатності у венозній стінці специфічних еластичних волокон, які формують утримуючий каркас самої стінки. Слабкість  венозної тканини обумовлює, в свою чергу, недостатньо щільне змикання венозних клапанів, що стає причиною погіршення відтоку крові від кінцівок. Затримка крові в поверхневих венах сприяє ще більшому їх розширенню та виникненню варикозних вузлів.

Підступність варикозної хвороби полягає в тому, що дуже довго вона справляє враження лише косметичного дефекту, і не завдає людині особливих незручностей. Поява відчуття важкості і втоми в ногах, невеликих розширених вен на гомілці (судинних «зірочок» і «сіточок») – це перший сигнал про неблагополуччя. На жаль, більшість людей не звертають уваги на вищевказані симптоми і хвороба прогресує. Коли поряд з розширеними венами з'являються набряки, шкіра темніє і стає «лаковою», забої і порізи на ногах довго не гояться – це вже другий, тривожніший сигнал про те, що організм вичерпав можливості справитися з хворобою самостійно і йому терміново потрібна допомога фахівця.  

Небезпечна варикозна хвороба і своїми ускладненнями. Через поганий відтік крові виникають трофічні виразки і щонайменша травма провокує їх розповзання по всій гомілці. І це ще не вся біда. У варикозно розширених венах часто утворюються тромби, які у разі їх відриву від стінки судини з потоком крові потрапляють в легеневу артерію. Виникає так звана тромбоемболія, що становить загрозу не тільки здоров'ю -- життю. От чому з варикозом необхідно боротися на будь-якій стадії його розвитку, не чекаючи ускладнень.

На жаль, консервативні методи лікування варикозної хвороби та її ускладнень часто не приносять бажаних результатів, особливо, якщо захворювання запущене. Носіння спеціальної компресійної білизни, дотримання правильного режиму та інші подібні заходи спроможні лише сповільнити прогресування хвороби, не ліквідовуючи причини.  

Останнім часом особливої популярності набула склерозуюча терапія, яка  полягає у введенні у просвіт варикозних вен  хімічних речовин для склеювання стінок з метою виключення їх з кровоплину. Однак, це не тільки не усуває причину хвороби, а й при виконанні без належних показів призводить до ряду небезпечних ускладнень, а саме до тромбофлебіту (запалення і тромбування поверхневих вен), змертвіння шкіри в ділянці ін’єкції, тромбозу глибоких вен, попадання частинок тромбів і склерозанта в системний кровоплин з подальшим його перекриттям у різних судинах. Тому слід пам’ятати, що цю процедуру варто виконувати лише при наявності незначного варикозу, а саме судинних «зірочок» і «сіточок», бічних гілок великої підшкірної вени, а не самої великої підшкірної вени та при повторній появі варикозних вен після оперативного їх видалення. Варто мати на увазі, що після склеротизації залишається висока вірогідність повторної появи варикозу.

Саме тому оперативні методи лікування варикозу до цих пір залишаються найбільш ефективними і широко використовуються.

Оперативне видалення варикозно змінених вен, яке найчастіше здійснюється в медичній практиці, передбачає видалення розширених вен з окремих розрізів. Ця операція має як свої переваги так і недоліки. До переваг слід віднести загальнодоступність операції, тому що виконується вона майже у всіх хірургічних стаціонарах, великий практичний досвід хірургів у її виконанні і радикальність втручання, тобто можливість максимально повного видалення змінених вен, що особливо актуально при запущених формах варикозу. Крім того, зазначена операція значно знижує ризик рецидиву захворювання.

Серед недоліків варто мати на увазі кровотечі з ран в першу добу після операції. Вони, як правило, бувають незначними, але можуть слугувати причиною накопичення крові в місцях забраних вен і утворення підшкірних крововиливів, які зникають впродовж 7-10 днів. Рідше можливе виникнення запалення в ділянці післяопераційних ран, пошкодження лімфатичних судин і дрібних нервів, які створюють дискомфорт на більш тривалий термін. Також варто не забувати про післяопераційні рубці, які будуть нагадувати вам про перенесену операцію впродовж всього життя.

Згаданих ускладнень значною мірою вдається уникнути, використовуючи відносно нову для нас методику оперативного лікування варикозної недуги – ендовенозну лазерну коагуляцію, яка є більш перспективною для забезпечення належної ефективності при мінімальній інвазивності. Суть лазерної коагуляції полягає у локальному термічному пошкодженні стінки вени лазерним випромінюванням, що веде до її заростання і виключення із патологічного кровоплину. Серед переваг даної методики можна назвати наступні: майже повне уникнення таких післяопераційних ускладнень як кровотечі, ураження нервів і лімфатичних судин, післяопераційних синців, больового синдрому. Також необхідно зазначити, що лазерна коагуляція є засобом так званої «офісної» хірургії, коли відразу ж після виконання процедури пацієнт може самостійно залишити медичний центр і в короткому часі приступити до своєї звичної діяльності. Значним позитивом цієї методики є винятковий естетичний результат, тобто відсутність рубців. Попри всі позитиви, лазерна коагуляція, як і кожна з методик, може в ряді випадків мати ускладнення. До них належать почервоніння шкіри над коагульованою веною, короткотривале затерпання шкіри, незначний набряк, опіки шкіри, місцевий тромбофлебіт. Слід зазначити, що всі вони, якщо й виникають, то носять поміркований зворотній характер.

Іноді ендовенозна коагуляція поєднується з естетичною флебектомією, суть якої полягає у видаленні дрібних венозних гілок з проколів шкіри. Таке комбіноване втручання проводиться пацієнтам з розсипним типом варикозу для забезпечення максимального косметичного результату.

Попри всі позитиви, стримуючим чинником при виконанні лазерної коагуляції вен є те, що методика в певному сенсі не є загальнодоступною. Вона потребує  складного спеціального обладнання та виконання ультразвукового контролю за проведенням операції. Але, не зважаючи на складнощі такого характеру і враховуючи визнану у всьому світі ефективність лазерного лікування варикозу, методика набуває все більшої популярності і в Україні. В нашому регіоні згадані втручання можуть бути запропоновані фахівцями лікувально-діагностичного центру «Медекс», які здійснюють як доопераційні консультації, так і післяопераційне спостереження за пацієнтами.


15.12.2011 4586 1
Коментарі (1)

Петро 2011.12.15, 14:04
Не вперше шановні колеги,уже 5 років в міській клінічній лікарні №1,по вул. Матейки професор В.Криса провів успішно біля 500 операцій з допомогою лазера.
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

559
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1742 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1087 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

522
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6869 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11322 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

298

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1029

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1085

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1075
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

237
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1044
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

810
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

673
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

645
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2906
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4406
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18402
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

255
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

323
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

632
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

734