Фактом ЦЕНЗУРИ в Прикарпатському унверситеті зацікавився телеканал ТВі

 

Журналіст Руслан Коцаба, який 8 грудня разом з журналісткою "Галицького кореспондента" Марією Гаврилюк був вигнаний з засідання Вченої ради Прикарпатського університету, сьогодні прокоментував факт цензури всеукраїнському телеканалові ТВі.

 

До Руслана Коцаби звернулися журналісти програми "Ранок з ТВі" з проханням прокоментувати факт вигнання журналістів з Вченої ради ПНУ ім. Стефаника. Руслан Коцаба в прямому ефірі по "Скайпу" розповів про минулотижневі події в Прикарпатському університеті, про які освідомляля Фіртка.

 

Журналісти телеканалу ТВі повідомили, що враховуючи "передвиборчу" ситуацію в ПНУ (в лютому в університеті повинні відбутися вибори ректора), "беруть на контроль" ситуацію в навчальному закладі, як приклад цензури в закладі, який повинен би бути взірцем відкритості, демократичності та моральності.

 

Руслан Коцаба підтвердив, що зараз з юристами готує скаргу в Прокуратуру щодо факту незаконного перешкоджання журналістській діяльності керівництвом ПНУ.

 

 

Нагадаємо, що 8 грудня під час проведення розширеної Вченої ради в Прикарпатському національному університеті ім. Василя Стефаника із залу засідань були вигнані журналісти.

 

Після початку роботи Вченої ради в залі знаходилися журналіст Івано-Франківського народного інтернет-телебачення "ОКО" та львівського телеканалу ЗІК Руслан Коцаба, а також кореспондент провідної івано-франківської газети "Галицький кореспондент" Марія Гаврилюк.

 

Руслан Коцаба був помічений першим, так як він вів відеознімання наради. Проте в якийсь момент комусь це почало не подобатися і його "наполегливо" почали просити покинути приміщення. Руслан Коцаба показав присутнім журналістське посвідчення і пояснив, що перешкоджання законній діяльності журналіста тягне за собою адміністративну та кримінальну відповідальність. Проте це не вплинуло на керівництво ПНУ. Була оголошена перерва в роботі ради.

 

"Я перед початком вченої ради підійшов до секретаря, назвався та запитав чи потрібна у вас акредитація. Мені відповіли, що ні. А те, що сталося потім - це взагалі якась дикість", - сказав Руслан Коцаба кореспондентові "ФІртки".

 

Пізніше, приблизно через півтори години після початку роботи Вченої ради, університетські "невігласи" помітили і Марію Гарилюк, яка проводила запис події на диктофон. Її також "попросили на вихід".

 

Марія Гаврилюк також повідомила університетських чиновників, що їх дії незаконні та про те, що ці дії можуть стати причиною звернення редакції "Галицького кореспондента" до прокуратури. Без результату.

 

Відео інциденту можна переглянути ТУТ.

 

В подальшому "Фіртка" розмістить і відео спілкування Руслана Коцаби з журналістами каналу ТВі.


12.12.2011 2775 20
Коментарі (20)

Student 2011.12.12, 09:58
по ПНУ ходять чутки, що Остафійчук активно працює над тим аби виграти вибори. Думаю "активно працює" всі вірно зрозуміли - нічого не робить, як домовляється. і каужть, що попередньо домовленості вже є. Сподіваюсь, що випадок з журналістами поставить край його діям. Бо пілся цього сюди мала би втртитися влада і зняти Остафійчука з ректорства достроково. Розумію, що це десь не в компетенції влади, але у нас є Президент, який би мав вплинути на ректора УНПіста.
Я 2011.12.12, 11:02
Посада ректора є виборною. Президент жодного впливу на цю сферу діяльності не має. А загалом, перефразовуючи відоме прислів'я, - кожен ВУЗ має такого керівника, якого заслуговує...
Не Коцаба 2011.12.12, 22:02
Швидше за все, нікому не відомий Коцаба, хоче зробити собі рекламу, зробивши якийсь ніби скандал.
Не "Не Коцаба" 2011.12.12, 22:17
От чого ми бідні? Бо дурні? Країна перемігшого дебілізму. І такими будемо - дурними і бідними, поки "винними" будемо призначати коцаб, а остафійчуки нами будуть керувати............
Руслан Коцаба 2011.12.13, 05:35
Та немає в мене жодного бажання когось там очорнити, - викладачі педінституту самі себе очорнили! Але присутній у мені гіркий сум за те, що нами керує така кумедно-лохувата і рагульська "еліта"... Мушу зауважити, що то проблема швидше не політична, а світоглядна, тобто конфлікт старих і нових... Старі чекають щосили, коли підростуть їхні діти та замінять їх, опираючись таким чином від усього нового, прогресивного та європейського! Тому мені прикро читати деякі коменти, що я буцімто "заказуху" робив... Вчора Богдан Остафійчук знову при зустрічі зі мною перепитував, якого кандидата на ректора я представляю... Йому все не віриться, що я сам по собі, що я намагаюся бути об`єктивним журналістом, і що мені дійсно боляче, коли агресивне титуловане бидло заперечує моє право на професію! При тому всьому теперішній ректор Остафійчук вчора навіть не спробував скористатися нагодою вибачитися переді мною за поведінку своїх невихованих і совкових колег з Великої Вченої Ради педінституту... Все у нашому повсякденні вирішує людяність та людські стосунки, тому я просто змушений днями подавати заяву до прокуратури...
Читач 2011.12.14, 00:25
Ще довго будете роздувати цю заказуху? І до речі Руслане Не Педінститут а Прикарпатський національний університет а педінститут це 2 з 15 підрозділів університету. Чи ви не знаєте де були?
Gtc 2011.12.14, 09:29
Читачу. Ага, Коцабі заказчики сказали: "Піди в університет, там тебе старі маразматики в порушення всіх норм вигонять із засідання і ти про це розповіш..." Реальний сценарій? Цей маразм можна було передбачити? Чи читач такий самий "інтелектуал" як педінститутівська "профффесура"?
Руслан Коцаба до Читача 2011.12.14, 11:40
Вельмишановний пане Читачу! Я маю скромну надію, що після перегляду відеоганьби ви не забажаєте це кодло рагулів (а тих, хто промовчав, я теж до них зараховую!) називати університетською елітою... Тільки педінститут! Бо навіть якщо форма називається університетом, а зміст звичайного педінституту совкового гатунку, то посилаємося на зміст, а не форму!
Леся 2011.12.16, 16:34
Чому не висвітлено мою оцінку діям Коцабам, що не подобається йому?
Леся 2011.12.16, 16:44
Шановний пане Кацабе. Не смій заслужених науковців називати "...кодлом рагулів (а тих, хто промовчав, я теж до них зараховую!). Я розумію, що це є твій рівень вихованості і інтелектуального розвитку, що є то є. Якщо ти кращий, то продемонструй журналістську етику, а не вуличного бродягу, вискочку, який хоче пропіаритися, не позор своєю бездарністю професію журналіста. І ще - не смій лити бруд на проф. Б.Остафійчука, тобі до нього ще далеко, як у моральному, духовному так і в інтелектуальному аспектах. Не ти бдавав статус Прикарпатському, не тобі і засіхати на нього.
Надя. 2011.12.17, 23:09
Вельмишановний пане журналісте. Не маєте морального права принижувати гідності людей. А тим паче науковців. Мала можливість стажуватись у ВНЗ за рубежем. Однак закінчила першим наш "тодішній інститут". Скажу відверто: серед викладацького складує чимало відданих (на відміну від вас..., який хоче попіаритись) людей, які навчають студентів без хабарів, займаються науковою діяльністю і дбають про імідж нашого ВНЗ. А він серед українських ВНЗ (перегляньте рейтинги) є достатньо високим. А про результати перевірки, які були достатньо гідними і засвідчили високу якість знань студенства, чи не найвищу в Україні, відповідно і рівень науково-педагогічного складу ВНЗ можете дізнатись, прочитавши акт на сайті Міністерства освіти науки, молоді та спорту а також на сайті університету. Просто треба любити свій край, країну, а не принижувати гідність інших людей. p.s. Спробуйте написати дисертацію сам, створити щось нове, своє досі невідоме, а тоді поговоримо, бо говорити сьогодні кожен вміє на свій лад. Не можу вважати себе тим словом, яким, принижуючи гідність багатьох і викладачів, і студентів, назвали нас Ви. Якщо хочете мати свою державу, виховувати своїх дітей в українському дусі, не продавайтесь. А то не дай Боже Ваші діти підуть навчатись у Пркарпатський національний університет імені Василя Стефаника. бути людиною сьогодні вкрай важко.
Руслан Коцаба до Лесі-блонд 2011.12.17, 13:37
Мила наша блондиночко! Два рази уважно перечитав Ваш щирий пристрасний коментар і нарешті зрозумів Ваше гостре обурення. Дійсно, прикро раптом самоусвідомити, що Ви працюєте не в національному університеті, а тільки у якомусь кондовому, совіцького штибу, педінституті.... Але люди часто живуть і не з таким горем! Тому звикайте.... Або ж пробуйте заперечити цю усвідомлену Вами істину своїми якісними діями, до яких пропоную наступне: 1. Не бризкайте аґресією до незнайомців 2. Проштудіюйте шкільний підручник "Рідна мова" за 3-5 класи: елементарна грамота і грамотність написання Вам додасть самооцінки! 3. Постарайтеся не спілкуватися із "кодлом рагулів (а тих, хто промовчав, я теж до них зараховую!). Рекомендую Вам викладацьку тусовку, яка складається з тих, хто стажувався за кордоном, бачив світ і за менталітетом далекий від "совкового" типу викладача педінституту. 4. Не нервуйте і не переймайтесь дурістю Ваших колег - ранні зморшки не дозволять Вам влаштувати особисте та статеве життя... Щасти!
Не журналіст 2011.12.18, 18:01
Надя, от ви що вважаєте, що журналісти повинні писати тільки про "здобутки". Університету, мера, депутатів, президента...? Але писати про здобутки це якраз не завдання журналістів. Про здобутки пишуть піарщики, прес-служби. А завданням журналістів є якраз писати про протилежне: корупцію, про порушення законів про доступ до інформації, про зловживання владою і тому подібне. Про здобутки писали в радянські часи. Ви хочете вних повернення? Може подякуємо журналістам, що вони колупаються у вашому університетському гімні і маразмі?
Леся 2011.12.19, 13:49
милий наш Кацаб-блонд, я зовсім не блондинка і не маю ніякого відношення до цього університету, але я на відміну від тебе маю морально-етичну основу спілкування з Людьми. щодо твоїх зайважень, то по перше, я не бризкую аґресією до незнайомців, а пишу доступною для тебе мовою (виходячи з твого інтелектуального рівня), по друге, щодо елементарної грамотності, то це тривалий період перебування за кордоном (12 років) та швидкість написання, визнаю, по третє щодо викладацької тусовки - всі члени вченої ради відносяться до неї, бо вони стажувалися за кордоном (майже всі), з окремими я спілкувалася у Словаччині, по четверте, я не нервуюся і не дуже переймаюся дурістю як твоєю так і інших, а щодо ранніх зморшків, то вони насправді є тільки уже не ранні. а щодо особистого та статевого життя... так у мене все добре, тільки як у тебе, хотіла написати сину, але думаю що не заслуговуєш. Щасти!
Українець 2011.12.19, 14:06
Пропоную не відхилятись від теми та не переходити на особистості. Хто переходить на особистості або відповідає на некоректні висловлювання забалакує тему. Ми ж розуміємо що всі пишуть під псевдами, і під Лесею та Коцабою може бути будь-хто. Щодо нормальних викладачів, які сиділи і мовчали - то вам повинно бути соромно, що не захистили журналіста і боялись Остафійчука, якщо ви підтримуєте Остафійчука, то ви такі як і він.
Леся 2011.12.19, 15:10
Коли сам Кацаба дає дуже-дуже некоректні побажання і сам забалакує тему, хто він є??????????? проф. непридатний.
Журналіст 2011.12.19, 15:21
Я сам не фанат Коцаби, часто його однонаправлена епатажність викликає тільки сум. Але він має право на свої оцінки, попри мою з ним незгоду. Університет - це державний заклад, який фінансується народом України через державний бюджет, і входить в підпорядкування Міністерства освіти України. І будь-який орган, що фінансується бюджетом вже за визначенням має бути відкритим (як це і обіцяв остафійчук на початку своєї ректорської кар'єри). І не треба порівнювати його з нарадою в міліції чи СБУ, куди адвокати остафійчука направляють журналстів. Бо ці наради якраз законом закриті - там йде мова про таємницю слідства і про державні таємниці. А Вчена рада - що там закривати від оточуючого світу, крім власної недолугості і зловживань? Це бюджетна установа, які Я, як платник податкв, фінансую. І Я маю право знати, що там відбувається за МОЇ роші. Ферштейн, адвокати остафійчука? А ще для тих, хто вбачає конспіролоічний (замовний) підтекст в тому, що журналісти пішли на Вчену раду, а не на якийсь інший захід пояснюю як це відбувається в ЗМІ. Руслан Коцаба повідомляє свою львівську редакцію, що "в такий то день в Івано-Франківську буде (умовно) 15 подій потеційно цікавих для ЗМІ: майстер-клас з орігамі, презентація молодіжного журналу, колегія ОДА, Вчена раду ПНУ і 5-10 інших подій". І Коцаба коротко резюмує ці події. Щодо вченої ради це буде щось таке: в лютому наступного року в ПНУ обиратиметься новий ректор, щойно пройшла міністерська комісія, яка накопала масу зловживань... І редактор тоді вибирає найважливіше і націкаваіше - і ставить журналісту редакційне завдання: відвідати Вчену раду, Колегію ОДІ і ще щось, решту - 10 подій ігнорувати як недостатньо соціально важливі. І Коцаба приходить в БЮДЖЕТНУ УСТАНОВУ на ВІДКРИТУ Вчену раду. А далі "прозорий" сім років тому, але за сім років помутнілий ректор-алконавт каже "нє!" І в цій всій історії дивно якраз те, які ми українці дурні (а відповідно - бідні), бо такої кількості адвокатів університетського маразму, а значить маразму загалом..................((((((((((( Яка там Європа?????????????
Леся 2011.12.19, 16:08
Не просто часто, а дуже часто кацабська однонаправлена епатажність викликає і не тільки сум, але й відразу.Через його стиль подачі матеріалу.
Українець 2011.12.19, 19:07
Леся, я бачив відеозапис інцеденту, а не журналістський репортаж. Ніхто нічого не монтував, не виривав з контексту, не інтепретував. І не переходьте на персоналії, Коцаба виконував свій професійний обовязок і він має право на свою думку. якщо він порушив чиїсь права - вперед до суду.
А 2012.02.02, 15:47
Пане Коцаба, а Ви який саме навчалний заклад закінчили по журналістиці?
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

635
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1839 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1114 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

536
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6890 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11359 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

319

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1053

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1098

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1094
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

263
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1066
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

832
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

726
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2930
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4422
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18424
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

294
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

339
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

649
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

754