"Час будувати": зірковий прикарпатський богатир допоміг звести новий будинок для паралімпійця Павла (відео)

 

 

На "Інтері" стартувало масштабне реаліті-шоу "Время строить". У першому випуску проекта мільйони телеглядачів стали свідками неймовірних змін у житті 44-річного Павла з села Карнаухівка Дніпропетровської області.

 

Двадцять років тому в Дніпродзержинську (зараз - Кам'янське) сталася страшна катастрофа: на повній швидкості трамвай зійшов з рейок. 34 людини загинули, більше ста отримали серйозні травми. Серед постраждалих опинився молодий спортсмен Павло Горбонос, у трамваї він їхав зі своєю нареченою. Дівчина загинула, а хлопець став інвалідом: йому ампутували ногу.

 

Його історія - приклад неабиякої мужності і жаги до життя. Після трагедії Павло змушений був багато чому вчитися заново. Він повернувся в улюблений спорт - академічне веслування. Завоював безліч нагород як член паралімпійської збірної. Отримав три вищі освіти. Створив сім'ю і став батьком. Знаючи, як складно адаптуватися до повсякденного життя людям із обмеженими можливостями, він завжди намагався їм допомогти. Навіть створив Благодійний фонд реабілітації інвалідів.

 

Павло ніколи не скаржився, хоча умови життя були складними. Приїхавши до нього в Карнаухівку, лідер проекту "Время строить" Оксана Марченко та ведучі - архітектор Андрій Богомолов, дизайнер Світлана Сабрі - побачили старий будинок без зручностей і в аварійному стані. Висновок професіоналів був коротким: будівля ремонту не підлягає. Її потрібно зносити і будувати новий будинок.

 

З цієї миті в житті сім'ї Горбонос почалися кардинальні зміни. Оксана Марченко заглиблювалася в усі нюанси будівництва. Вона познайомилася з усіма членами сім'ї: Павлом, його дружиною Надією, їхніми дітьми - дочкою Сашею, синами Пашею і Льошею. Дізналася про їхні смаки та вподобання, про мрії і надії. Першим сюрпризом для героїв проекту стала поїздка до Венеції, куди їх відправили на час будівельних робіт. Виявляється, мрія побувати в "місті на воді" була у Павла ще з дитинства. Для сім'ї Горбонос це перша спільна поїздка за кордон. І це був лише початок...

 

Поки сім'я Горбонос насолоджувалася відпочинком, у Карнаухівці кипіла робота. Будинок для героїв будували за спеціальною прискореною технологією та індивідуальним проектом.

 

На допомогу будівельникам прийшли сусіди, знайомі, друзі і земляки Павла. На запрошення Оксани Марченко на будівництво приїхали богатир Василь Вірастюк і співачка Віра Брежнєва. На будмайданчику зірку естради було не впізнати: так хвацько вона управлялася з кельмою, коли штукатурила стіни! А "найсильніша людина світу" з групою байкерів допомогли розібрати каміння й очистити територію, пиляли дерева, викорчовували пні.

 

Оксана Марченко не випадково покликала на допомогу саме цих знаменитостей. Василь Вірастюк сам пережив трагедію: втратив першу дружину, яка загинула під час сходження лавини на гірськолижному курорті. Тому прекрасно розуміє, наскільки важлива підтримка у скрутну хвилину. Віра Брежнєва - землячка Павла. Вона родом із Дніпродзержинська і двадцять років тому дивом уникла аварії, в якій постраждав герой проекту. "Про це ніхто не знає, але я не встигла на той нещасливий трамвай, - розповідає артистка. - Ми поспішали, бігли з мамою, хотіли сісти на нього на станції "Баглей", але... спізнилися. І тільки потім дізналися страшну новину. Тоді було багато загиблих, сімейних трагедій. Все це було складно пережити і усвідомити".

 

Новий двоповерховий будинок для родини Павла побудували лише за два місяці. Він абсолютно унікальний, тут враховані всі важливі для сім'ї деталі. Наприклад, будинок покрили черепицею рідкісного блакитного кольору. Такий дах для будинку своєї мрії багато років тому намалювала на картині дружина Павла - Надія. Блакитну черепицю шукали більше місяця по всій Україні і за її межами. "Це не типовий проект, такого другого будинку немає. Він призначений і продуманий саме для цієї сім'ї", - говорить лідер команди Оксана Марченко.

 

Після повернення у Карнаухівка сім'я Павла не відразу повірила, що вся ця краса - тепер їх власний будинок. Дивним у новому житлі було все. У кухні стояла необхідна побутова техніка і заготовки на зиму, про які подбали сусіди родини. У дитячій розмістилися ліжечка-автомобілі, про які мріяли сини. У дочки Саші - своя затишна кімната в японському стилі з окремою ванною. З батьківської спальні відкривався вид на невеликий штучний ставок з венеціанським містком у дворі. Але найбільше Павла вразили гостьова кімната і ванна, пристосовані для проживання інвалідів: простір і широкі прорізи організовані так, щоб людина могла вільно переміщатися на візку. Адже в гості доПавла часто приїжджають його друзі-паралімпійці, тепер в його будинку вони зможуть відчувати себе ще комфортніше.

 

Сюрпризи чекали сім'ю на кожному кроці. Комунальні послуги за будинок вже оплачені на півроку вперед. Павла в майстерні чекали новий човен і скутер. Надія на другому поверсі виявила "секретну кімнату", Оксана Марченко організувала там персональну швейну майстерню. Юна художниця Саша знайшла у своїй кімнаті ноутбук зі спеціальною панеллю, на якій можна створювати малюнки. А ще у родині Горбонос з'явилися вихованці - папуга, рибки і коза, яку їм подарувала Віра Брежнєва.

 

Також команда проекту "Время строить" відремонтувала у Карнаухівці занедбаний спортивний зал. Тепер у селі є тренажерна зала і місце для занять баскетболом, волейболом і міні-футболом. А у Павла - робота до душі. Голова сільради запропонувала йому стати керівником нового спортивного клубу.

 

 

Крім того, в селі прибрали сміття на березі Дніпра й очистили від нього річку. А також побудували спеціальний пандус, по якому люди з обмеженими можливостями можуть навіть на візку під'їхати до річки, і їм набагато легше буде спуститися в човен. Павло тепер зможе катати по Дніпру своїх товаришів і проводити тренування з академічного веслування.

 

"Моє життя повністю змінилося на краще. Я такий щасливий! Нам побудували прекрасний будинок. Наш будинок. Велике спасибі Оксані Марченко і команді проекту! Це Божий дар. Після цього хочеться ще більше служити людям, - каже Павло Горбонос. - Тепер я можу повністю реалізувати свій потенціал. Тренувати молодь, передавати їм свою любов до спорту. Адже я це сам відчув і прожив. Людина зобов'язана допомагати іншим і віддавати людям те, що у неї вже є. І я хочу служити цій меті".

 


06.12.2017 916 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1407
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2676
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2195
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2269
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6822 60
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2550 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

439

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1270

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1369

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1537
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

386
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

251
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

655
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

146
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26615
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

623
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10547 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

156
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

175
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

491
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

636
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

699