ЗМІ: Екс-керівник Івано-Франківської митниці, котрий за 40 тис.дол. намагався відкупитись за відкати, отримав м’який вирок через «помилку» військової прокуратури

 

 

Вчора, 21 листопада, в Апеляційному суді Львівської області розпочали розгляд апеляційної скарги військової прокуратури на вирок колишньому заступнику начальника Львівської митниці ДФС Володимиру Шокалу.

 

Журналіст «Наші гроші. Львів», який був присутнім на засіданні, дізнався, що під час розгляду справи в суді першої інстанції саме прокуратура клопотала про пом’якшення покарання Шокалу, однак після публікацій в ЗМІ про незначне покарання митникові, вирішила подати апеляційну скаргу.

 

Володимира Шокала затримали 17 березня 2017 року при передачі $40 тис. хабара військовому прокурору Львівського гарнізону Владиславу Савинцю та його знайомому – співробітнику поліції Святославу Боброву з Управління захисту економіки у Львівській області – за закриття кримінального провадження щодо виявлених фактів щомісячних поборів з підлеглих. У цьому провадженні фігурували, окрім Шокала, начальник митниці Левко Прокіпчук та інший заступник начальника – Андрій Тодощук.

 

У вироку Сихівського районного суду від 28 серпня, згідно з яким Шокала засудили до 8,5 тис. грн штрафу, вказано, що розмір хабара, який передав він Савинцю та Боброву за непритягнення його до кримінальної відповідальності становив лише $10 тис.

 

Перший заступник військового прокурора Західного регіону Євген Білоусов 29 вересня цього року письмово пояснив журналісту «НГ. Львів» цю ситуацію так: «неправомірна вигода у розмірі $30 тис. визнана речовим доказом та знаходиться у матеріалах кримінального провадження, у якому досліджуються обставини протиправної діяльності інших осіб Львівської митниці ДФС України».

 

Під час вчорашнього засідання виявилось, що за більш м’яке покарання Шокало має дякувати саме військовій прокуратурі. Так, адвокат митника Тарас Самбір повідомив, що саме прокурор, який підтримував обвинувачення у Сихівському районному суді у справі Шокала, змінив обвинувачення під час судового розгляду і склав новий обвинувальний акт.

 

Нагадаємо, керівництво Івано-Франківської митниці за 40 тисяч доларів намагалось відкупитись за "відкати".

 

У новому акті дії Шокала були перекваліфіковані з ч. 3 ст. 369 КК (надання неправомірної вигоди особі, яка займає відповідальне становище) на ч. 1 ст. 369-2 КК (надання неправомірної вигоди особі за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави), через що його становище значно покращилося. Через перекваліфікацію суд призначив йому основне покарання у вигляді штрафу, а не реального терміну ув’язнення.

 

Проте в апеляційній скарзі прокурор Євген Білоусов просить суд скасувати вирок Сихівського районного суду та ухвалити новий, за яким визнати його винним у вчиненні злочину за ч. 3 ст. 369 ККУ і призначити покарання у вигляді позбавлення волі на строк чотирьох років.

 

У скарзі Білоусов послався на «невідповідність висновків суду… фактичним обставинам кримінального провадження» та неправильне застосування Кримінального кодексу. Крім того, на думку Білоусова, обране судом покарання не відповідає тяжкості вчиненого злочину та «кваліфікації дій засудженого, інкримінованих останньому під час направлення до суду обвинувального акту за ч. 3. ст. 369 КК».

 

У скарзі прокуратури не згадується про зміну обвинувачення та перекваліфікацію дій Шокала самим прокурором. Водночас захисник Шокала Тарас Самбір у запереченнях повідомив, що прокурор під час судового розгляду прийшов до переконання, що зміст обвинувачення треба змінити на ч. 1 ст. 369-2 КК під впливом нових обставин.

 

Шокало, як стверджує Тарас Самбір, передавав хабар не Савинцю та Боброву, а лише Боброву, оскільки він не знав, де насправді працює Савинець і сприймав обох як співробітників поліції з Управління захисту економіки у Львівській області. Натомість, Бобров не є особою, що займає відповідальне становище (за визначенням з КК). За словами Самбора, у суді «Савинець своїми показами підтвердив, що жодних домовленостей про передачу хабара з Шокалом не мав», усі розмови про це відбувалися лише між Шокалом та Бобровим.

 

Захисник Самбір вважає також апеляційну скаргу безпідставною, адже Сихівський суд не міг самостійно перекваліфікувати дії Шокала так, щоб погіршити його становище. Крім того, він звернув увагу на те, що під час судового розгляду прокурор та сторона захисту вирішили не досліджувати усі докази, отримані у досудовому розслідуванні. Натомість, згідно з ч. 3 ст. 349 КПК прокурор не може ініціювати в апеляційному розгляді дослідження доказів чи обставин, які не оспорювалися у суді першої інстанції.

 

Вимога прокурора Білоусова визнати Шокала винним у вчиненні злочину за ч. 3 ст. 369 КК, на думку Самбора, виходить за межі обвинувачення, висунутого Шокалу у Сихівському районному суді, адже за ст. 404 КПК апеляційний суд може переглянути рішення суду першої інстанції лише в межах апеляційної скарги та не може вийти за межі апеляційної скарги, якщо погіршується становище обвинуваченого. Натомість, процедуру зміни обвинувачення прокурором у Сихівському районному суді захист вважає повністю дотриманою.

 

Прокурор Наріман Сулейманов, який представляв прокуратуру в апеляційному суді, пояснив колегії суддів на їхнє прохання, що під час розгляду справи в першій інстанції «помилився» і прокурор, і сам суд: «Прокурор та суд прийшли до неправильного висновку, оцінивши докази і покази Шокала про те, що він не розумів і не знав, ким є Владислав Савинець».

 

Тепер судді та обвинувачення мають місяць часу на вивчення заперечення, поданого захисником Шокала. Наступне засідання у справі відбудеться 22 грудня.

 

 

Читайте також:

Керівник Івано-Франківської митниці, котрий за 40 тисяч доларів намагався відкупитись за "відкати", вийшов під заставу


22.11.2017 357 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1887
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1822
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1821
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5368 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2117 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1481

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

689

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

744

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

938

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

973
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1722
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3636
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10215
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26091
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10142 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7680
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

865
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1367
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

350
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1241
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

840
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1044