11 цінних лайфхаків для тих, хто збирається в гірський похід

 

 

Україні дуже пощастило з гірською місцевістю. Лише уявіть: близько 5% території нашої країни – це величні Карпати та Кримські гори. Чи не кожен українець бував у горах, а якщо не був, то точно планує відправитись в гірський похід.

 

Підкорення вершин, спілкування з місцевими та смачна чорниця – це далеко не все, за чим можна йти в похід у Карпати. Адреналін та гордість за себе, коли ви стоїте на вершечку гори, важко описати словами.

 

Левову частку успішності вашого походу складає, звісно ж, підготовка до нього: складання маршруту, купівля потрібного споряджання, пакування рюкзака тощо. Але природа в горах мінлива. Вгадати на 100% та й навіть на 70%, що вас очікує в поході – важко. Тому, якщо ви йдете в гірський похід, треба бути готовим до всього: до снігу восени та весною, шквальних дощів, навіть якщо за 30 хвилин до цього на небі не було жодної хмаринки, та морозу вночі, навіть якщо вдень ви йшли в шортах.

 

Сайт "24" публікує корисні лайфхаки, які допоможуть вам у підготовці та в самому поході. Ви будете здивовані, як звичайні речі вам можуть суттєво спростити життя в горах.

 

 

Ватні диски для розпалювання вогнища

 

Щоб пришвидшити процес розпалювання багаття, використовуйте ватні диски, які просочені воском.

 

Перед походом розтопіть вдома в каструлі звичайну воскову свічку та занурте в віск ватні диски на декілька секунд. Потім покладіть їх на папір для випічки (він не прилипає). Діставати диски з воску краще довгим пінцетом або щипцями. Ні в якому разі не руками!

 

Ватні диски змочені у воску – допоможуть розпалити багаття
Ватні диски, змочені у воску, допоможуть розпалити багаття

 

Щоб розпалити багаття, візьміть один ватний диск та трохи його надірвіть. Помістіть під дрова та підпаліть. На власному досвіді протестовано, що така одна подушечка горить близько 5 хвилин при помірному вітрі.

 

Приємним бонусом є те, що ватні диски займають дуже мало місця і мало важать, у порівнянні, наприклад, з тою ж пляшкою із сумішшю для розпалювання багаття.

 

Перед розпалюванням – надірвіть ватний диск
Перед розпалюванням – надірвіть ватний диск

 

Чіпси і… багаття

 

Якщо ж ватні диски з воском закінчаться, розпалити багаття допоможуть звичайні чіпси. Завдяки вмісту жиру в чіпсах – вони чудово плавляться і довго горять.

 

Підпаліть шматочок чіпсів та покладіть його в багаття. Один невеликий шматок горить близько 2-3 хвилин. Для пришвидшення процесу – можна взяти жменю чіпсів. Поки чіпси плавляться – викладайте поверх сухий хмиз.

 

Чіпси добре горять
Чіпси добре горять

 

Можливо, після цього експерименту ви ще й переглянете власний раціон?

 

Читайте також: Дешево і красиво: ТОП-12 напрямків для бюджетних подорожей у 2017-му

 

Водонепроникний рюкзак

 

Сухі речі – це, напевно, одне із найголовніших правил у поході. І запорука вашого здоров’я. Купувати абиякі дощовики в магазинах при дорозі не варто – вони легко рвуться і не покривають вас повністю з великим рюкзаком. Краще купити довгу клейонку або тент, в які можна буде загорнутись з головою.

 

Подбайте про сухість ваших речей
Подбайте про сухість ваших речей

 

Щоб ваші речі в рюкзаку точно не намокли, перед тим, як складати в нього речі, помістіть туди міцний пакет. І тоді, якщо рюкзак зверху буде мокрим, речі всередині – точно залишаться сухими.

 

Для надійності карту вашого походу обклейте скотчем. Так вона точно не намокне і не розірветься.

 

Зберігання спецій

 

Чорний перець, розсипаний по всьому рюкзаку… Якщо ви хоч раз із таким стикалися, то знайте, що спеції чудово зберігати в коробочках від тік-таку. Ці коробочки добре закриваються і не займають багато місця.

 

Зберігайте спеції в коробочках тік-так
Зберігайте спеції в коробочках тік-так

 

Мило, шампуні і гель

 

Звісно, без засобів гігієни в похід не вирушають. Але брати свою домашню літрову пляшку шампуню ні в якому разі не потрібно! По-перше, запам’ятайте, що гель і мило в поході – це одне і теж.

 

По-друге, зберігати їх варто в трубочках для напоїв. В кожну трубочку залийте миючий засіб та закріпіть за допомогою запальнички. Однієї трубочки цілком достатньо для одного разу. До того ж, її можна одразу спалити і не залишати відходів.

 

Можна шприцом ввести мило в губку для миття посуду. Так, вона буде пінитися одразу, як на неї потрапить вода.

 

Бджолиний віск проти вологи

 

Якщо у вас немає спеціального взуття для походів, ви можете взяти звичайне. Головне правило – воно повинно бути зручне та на доволі товстій підошві.

 

Щоб ваше взуття не промокало – перед походом змажте його шаром бджолиного воску та висушіть феном.

 

Як показує власний досвід, бджолиний віск дійсно захищає від вологи. Але якщо використовувати його для одягу – будьте готові, що залишаться сліди, які майже неможливо вивести.

 

Як вберегти взуття від вологи в поході
Як вберегти взуття від вологи в поході

 

Теплий одяг зранку

 

Якщо ви перебуваєте в поході при досить низьких температурах (пам’ятайте, що в горах температура завжди нижча), то покладіть з собою в спальник ваші речі, які ви збираєтесь вдягнути зранку. Наприклад, шкарпетки, футболку та термобілизну.

 

Покладіть в спальник свої речі, які одягнете зранку
Покладіть у спальник свої речі, які одягнете зранку

 

Коли ви будете перевдягатись зранку, то одяг буде температури вашого тіла. Якщо ж ви залишите його в наметі або просто в рюкзаку – неприємних відчуттів при одяганні не уникнути.

 

Скотч для всього

 

Щоб взяти скотч у похід – є, напевно, мільйон причин. В "Марсіанині" він знадобився навіть у космосі. Але ви навряд чи будете кріпити ніс космічного корабля скотчем, тож не беріть цілий моток. Достатньо намотати скотч на запальничку.

 

Світильник у наметі

 

Для цього не потрібно тягнути домашній світильник, який ви все одно не підключите до мережі. Візьміть звичайний ліхтарик та закріпіть до пластикової пляшки з водою. Так ви отримаєте м’яке та яскраве світло, якого досить для освітлення всього намету.

 

Ліхтарик та пляшка води забезпечать освітлення в палатці
Ліхтарик та пляшка води забезпечать освітлення в наметі

 

Заміна великому рушнику

 

В поході вам точно не потрібний великий і махровий рушник. Оберіть кілька маленьких рушників із мікроволокна. Вони дуже тоненькі, швидко висихають і добре поглинають вологу.

 

Спілкуйтесь із місцевими

 

Гори – це той випадок, коли ваші google maps можуть підвести. Звісно, скачайте на смартфон офлайн-карти та візьміть паперову. Але якщо зустрінете місцевого – обов’язково перепитайте, чи на правильному ви шляху. Іноді місцеві можуть підказати коротший або легший шлях.

 

Але знайте, що коли вам у Карпатах кажуть "отут півгодини ходу через перевал", майте на увазі, що дорога у вас займе годину, а то й півтори.

 

Будьте привітні до місцевих жителів
Будьте привітні до місцевих жителів

 

24tv.ua


29.09.2017 2543 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

654
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1899 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1125 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

549
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6900 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11385 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

330

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1067

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1110

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1103
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

272
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1075
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

844
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

741
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2945
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4437
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18436
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

311
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

348
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

659
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

765