"Все дуже-дуже добре", або Історія про те, як Порошенко з Трампом побачився

 

 

Український президент зустрівся з американським. Підсумки візиту налаштовують на оптимізм.

Міхеїл Саакашвілі дарма ходив із мітингом під Адміністрацію президента України – поточний тиждень Петро Порошенко проводить в Америці – з найдовшим за свою каденцію заокеанським візитом.

В США у гаранта була досить насичена програма, вінцем котрої стала зустріч з його американським колегою. Дональд Трамп вдруге за короткий час приймав українського лідера на своїй території. Перше рандеву відбулося наприкінці червня, але тодішня зустріч двох президентів була дуже короткою.

 

Питання №1. Зброя

Ще до спілкування Порошенка і Трампа зі Сполучених Штатів надійшла звістка, важливість котрої складно переоцінити. "Сенат США схвалив у понеділок історичний документ – проект "Закону про бюджет США на потреби національної безпеки-2018", яким передбачено виділення Україні 500 мільйонів доларів на оборону. Найбільшим сюрпризом у ньому мала стати графа щодо надання американських протитанкових комплексів FGM-148 Javelin, на які українська армія сподівається три роки", – зазначило видання "Главком". Однак, йдеться далі у статті, наразі достеменно невідомо, чи будуть надані Збройним Силам України знамениті американські "Джавеліни".

"Чому американці навряд чи наважаться постачати українцям високоефективну зброю, днями пояснювала "Голосу Америки" старший радник та директор програми Росії та Євразії у "Центрі стратегічних та міжнародних досліджень" (Вашингтон) Оля Олікер. За її словами, розумна політика США полягала б у наданні значного оборонного пакету (радари, прилади радіокомунікації, броньовані автомобілі), але без "Джавелінів". Цим Вашингтон підтримав би Київ і водночас надіслав сигнал Росії: "Ми можемо з повагою ставитись до проведеної вами червоної лінії, бо ми не хочемо створювати небезпеку для України (або воювати за неї), але ми підтримуємо Київ", – пише "Главком".

Втім, засмучуватися через невирішене питання із "Джавелінами" не варто. Треба бути вдячними Америці й за надання нам згаданих вище 500 мільйонів доларів, які мають не лише суто матеріальне значення. "Виділення такої суми на оборону України наближує нашу державу до вузького кола партнерів США – реципієнтів американської допомоги. Таких як Ізраїль, який щорічно отримує від США понад 1 мільярд доларів, чи Йорданія із допомогою від американців на суму більш як півмільярда (…).

Наскільки важливим для України буде рішення про надання півмільярдної допомоги, свідчить метушлива реакція Кремля. Пуск ракетного комплексу "Іскандер-М" (здатний нести ядерний заряд) на російському полігоні "Капустін Яр", що відбувся напередодні, а також позапланове засідання військово-промислової комісії в Москві за участю президента РФ Володимира Путіна (відбулось у вівторок), є своєрідною відповіддю на прорив в україно-американських відносинах", – говориться у статті.

Ми дуже цінуємо той факт, що Сполучені Штати стоять пліч-о-пліч в нашій боротьбі,
– прокоментував рішення Сенату Петро Порошенко, виступаючи в американській військовій академії "Вест-Пойнт", передають "Факти".

"Ваша країна залишається світовим лідером у наданні практичної допомоги Збройним Силам України", – додав Порошенко і повідомив, що військові витрати України вже перевищили 6% ВВП – "цифра, яка є набагато більшою, ніж зобов'язання для членів НАТО". Він також запросив представників академії "Вест-Пойнт" приєднатися до проекту сприяння військової освіти в Україні. "Ми чекаємо вас в Україні, де ви зможете дізнатися більше і отримати власний досвід гібридної війни", – сказав він.


З вихованцями легендарної американської академії "Вест-Пойнт". "Ми чекаємо вас в Україні, де ви зможете дізнатися більше і отримати власний досвід гібридної війни", – сказав Петро Порошенко, запрошуючи своїх візаві в Україну

"Українські національні новини" наводять ще таку цитату з промови Порошенка: "…Ми вважали, що пригноблення, агресія та неповага до людських свобод – вже в минулому. Однак, на жаль, Росія досі загублена у XVIII столітті і не здатна позбутися спадщини тиранії. З гібридним терором і боягузливою агресією – Москва не може прийняти суверенітет України і хоче придушити волю українського народу і нашу свободу. Сьогодні Україна стоїть на передовій лінії за свою незалежність, майбутнє світу вільних націй і є серед тих, хто бореться за новий і кращий світовий порядок".

Прикметно, що майже в унісон з Порошенком говорив і Дональд Трамп, вперше виступаючи цього тижня на Генеральній асамблеї ООН. "Необхідно захищати свої країни, їхні інтереси та майбутнє, необхідно відхиляти загрози від суверенітету, починаючи від України до Південно-Китайського моря; ми повинні відстоювати повагу до кордонів та повагу до культури та мирної взаємодії", – наголосив Дональд Трамп, котрого зацитувала "Європейська правда".

За словами американського президента, країнам-членам ООН не слід сидіти склавши руки перед загрозою воєн. "Режими, які порушують усі принципи, на яких тримається ООН, це біда для нашої планети. Якщо численна праведна більшість не виступатиме проти зловісної меншості, тоді переможе зло", – прорік американський президент. "Як і планували засновники ООН, потрібно діяти спільно. І спільно боротися з тими, хто загрожує нам хаосом, безладами та терором", – резюмував Дональд Трамп.


Дебютуючи в ООН, Дональд Трамп закликав відстоювати незалежність кожної суверенної держави. "Необхідно захищати свої країни, їхні інтереси та майбутнє, починаючи від України до Південно-Китайського моря", – сказав американський лідер

Читайте також: Україна – ООН: перезавантаження

Питання №2. Миротворці ООН

Друге питання, яке Порошенко мав актуалізувати у США – це ймовірна участь миротворців ООН у війні на Сході.

Із доповіддю про ситуацію на Донбасі та про те, в якому форматі Україна бачить втручання в неї "блакитних шоломів" Петро Порошенко виступав в стінах Організації Об'єднаних Націй у середу, 20 вересня. Нинішня асамблея ООН зібрала понад 130 світових лідерів, котрі слухали українського президента. Як відомо, однією з головних тем минулого тижня стала ініціатива РФ по залученню миротворців ООН для врегулювання війни на Сході. При цьому за задумом Кремля, основні ресурси місії повинні складати росіяни. Головний нюанс – миротворці не будуть допущені до неконтрольованих нашою країною ділянок російсько-українського кордону.


Виступаючи на Генасамблеї ООН, Петро Порошенко надав докази присутності військових Росії на території України. На фото президент демонструє посвідчення особи "іхтамнєтов", захоплених в полон

Зрозуміло, що нічого іншого, крім обурення, подібна позиція викликати не могла. Міністр закордонних справ Павло Клімкін наголосив: на Донбасі не місце для російського протекторату, а миротворці повинні мати доступ до всіх ділянок кордону. У свою чергу, представник президента в ВР Ірина Луценко заявила, що Порошенко буде наполягати на розширеному мандаті миротворців ООН з підтримання миру, який дозволить "блакитним шоломам" застосовувати зброю в разі потреби і не тільки задля самооборони, нагадує "Сегодня".

Слід зазначити, що на Заході й, зокрема, у США, не існує однозначного ставлення до надання миротворчому контингенту ООН мандату для участі в україно-російській війні. Спеціальний представник Державного департаменту США Курт Волкер вважає, що російські пропозиції щодо миротворців у чинному вигляді містять ризики для України. А колишній державний секретар США Джон Керрі підкреслює, що потрібно бути "дуже уважним з ідеєю про залучення миротворців ООН, аби це не виявилося пасткою", – повідомляє Бі-Бі-Сі.

Оглядачі в Україні констатують свого роду глухий кут із пропозиціями щодо миротворців, адже реальне схвалення у Радбезі ООН може знайти російська пропозиція, невигідна Україні. Натомість українська – цілком очевидно, наразиться на чергове вето Росії, додає видання.

На примарні шанси провести крізь ООН потрібне Україні рішення вказує і політконсультант Тарас Березовець – в авторській колонці на сайті "Нового времени".

Росія напевно заветує будь-яку резолюцію, неузгоджену з її позицією по Донбасу. Тому є інший механізм. Він передбачає винесення питання щодо миротворчої місії на розгляд залу Генасамблеї ООН. Там рішення приймаються простою більшістю від складу національних делегацій. Нам просто достатньо отримати "50 плюс один" голос делегацій, що беруть участь в голосуванні,
– пише Березовець.

"Звичайно, це вимагає тривалих погоджувальних процедур. Голосування готується протягом 3-12 місяців, залежно від його складності. Україні допомагатимуть наші західні партнери, й перш за все – Сполучені Штати. Тому Порошенко розраховує в розмові з Трампом заручитися підтримкою Вашингтона. Оскільки саме Вашингтон "контролює" кілька десятків національних делегацій – в першу чергу, країни Латинської Америки, країни Європейського союзу (всі, хто входить до "Великої вісімки"), – практично всі вони під час голосування демонструють солідарність з позицією Штатів", – додає автор.

Виступаючи на Генасамблеї в ООН, Петро Порошенко ще раз підкреслив: емісари країни-нападника не можуть входити до складу миротворчої місії. "В основі місії мають бути керівні принципи миротворчої діяльності ООН. Один з них – неупередженість миротворців. В такій місії немає місця для представників агресора. Вони не можуть бути її частиною", – зазначив він, передає "Українська правда".

Росія прагне обміняти мир в Україні на свободу України. І я хочу заявити, що Україна ніколи не прийме таку угоду. Не прийме її і міжнародна спільнота (…). Нещодавні гібридні миротворчі пропозиції є ще одним прикладом справжніх амбіцій Росії, яка прагне легалізувати своїх маріонеток та заморозити конфлікт назавжди,
– додав Порошенко.

Своїм виступом український лідер зірвав аплодисменти, зазначає "Деловая столица". А "Дзеркало тижня" додає, що Петро Порошенко підтримав ідею реформування ООН, раніше висловлену Генсеком Організації Антоніу Гуттерішом, зокрема, в частині виконання ООН миротворчих функцій.

Порошенко також вказав на необхідність забезпечення можливостей миротворців здійснювати свої функції за допомогою передових розвідувальних технологій, а також авіації. "Перехід до малозатратної "розумної миротворчості" є давно назрілим... Я дуже сподіваюся, що затверджена нами резолюція (а ми є співавторами цієї резолюції), дозволить внести вклад у досягнення успіху", – резюмував президент України, пише видання.

Читайте також: Зустріч Порошенка з Трампом: про що говорили президенти за зачиненими дверима

Питання №3. Зустріч з Трампом

Що ж стосується головної події минулого тижня – зустрічі Порошенка і Трампа, то, як повідомило видання "Главком", подія тривала з 17:30 до 18:30 за Києвом у нью-йоркському Lotte New York Palace Hotel.

Напередодні президентського тет-а-тету віце-прем'єр з євроінтеграції Іванна Клімпуш-Цинцадзе зазначила, що трьома головними темами розмови Порошенка і Трампа стануть "збільшення підтримки США, українські реформи і продовження санкцій проти Росії". "Що стосується двосторонніх відносин, то вже є збільшення, закладене в бюджет США на наступний рік, щодо оборонної підтримки України (…). Мова також йтиме про продовження санкцій проти Росії, які були прийняті на рівні як Конгресу, так і на рівні президента США. У нас є дуже хороша динаміка з моменту першої зустрічі президентів у червні", – підкреслила чиновниця, яку цитує телеканал ICTV.


Порошенко і Трамп бесідували цілу годину. Це було зовсім не схоже на першу зустріч двох лідерів, котра відбулася на початку літа поточного року й тривала зовсім недовго

Про динаміку – це, очевидно, не перебільшення, адже Дональд Трамп почав розмову зі своїм колегою з компліментів. "Ви з того часу (з часу зустрічі президентів у червні – "24") досягли значного прогресу, справді значного прогресу… Я чую про дуже хороші речі. Отже, в України йдуть справи добре, дуже добре", – сказав Трамп під час відкритої для преси частини зустрічі з президентом України Петром Порошенком. У свою чергу, Порошенко заявив, що радий чути подібні слова, передає "Радіо Свобода".

Порошенко подякував американському президентові та висловив сподівання на подальшу підтримку українських реформ. На брифінгу після зустрічі з Дональдом Трампом український глава держави також підкреслив, що "дуже задоволений" зустріччю з усією владною командою США, пише "Українська правда".

Важлива позиція, що Сполучені Штати Америки повністю підтримали пропозиції України, мої пропозиції, які були озвучені ще в 2015 році, щодо розміщення на сході України, на окупованій території, миротворців з мандатом Ради безпеки ООН, – сказав президент.

"Мова йде саме про українське бачення цього питання, яке "передбачає мандат на всю окуповану територію на Сході України, включаючи неконтрольовану ділянку україно-російського кордону, яка виключить проникнення військ і озброєння Росії, і справді буде слугувати меті миру", – зазначив Порошенко.

Український президент додав: "Надзвичайно важливо спільне бачення нової якості співпраці в сфері безпеки між Україною та США. Ми обговорили детально всі напрямки розширення цієї співпраці, починаючи від співпраці з Військовою академією в Вест-Поінт, яку ми відвідали кілька днів тому, і завершуючи співпрацею з Міністерством оборони США та іншими інститутами", – наводить слова Порошенка "Лівий берег".

Однак не військом єдиним. Двоє президентів торкнулися й економічної взаємодії. "Особливо приємно відзначити великий успіх щодо першого розміщення українських суверенних бондів на світових ринках та те, як користуються великим попитом на українські цінні папери. Інвестори доларом голосують за успіх і довіру до українських реформ. Мені було приємно, що значна кількість цих інвесторів – американські компанії", – похвалився Порошенко, розповідають "Подробности".

Одним словом, президентський самміт у Нью-Йорку можна вважати вдалим, продуктивним та багатообіцяючим. Принаймні, сам Петро Порошенко назвав рівень співпраці між Україною та США "безпрецедентним". А він, як безпосередній учасник розмови з Трампом, очевидно, знає, про що говорить.


22.09.2017 1356 0
Коментарі (0)

19.03.2024

Сьогодні і роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги

40
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6472 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10887 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12159 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5802
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3730

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

496

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

758

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

747

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1059
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

420
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

457
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

541
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4086
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11624
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6649
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1150
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18050
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

303
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

404
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

692
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

812