Матчі "Урагану" покаже канал "XSPORT"

 

 

12 вересня в Будинку футболу відбулася розширена нарада представників клубів Екстра-ліги, яка була присвячена старту нового сезону - в цей же день ввечері був зіграний матч за Суперкубок України, а 16 вересня за календарем 1-й тур регулярного чемпіонату.

 

Серед запрошених осіб на нараді були присутніми головний тренер національної збірної України з футзалу Олександр Косенко, голова Комітету арбітражу АФУ Сергій Кравцов, голова Комітету національних збірних України Андрій Новіков, представники телеканалу "XSPORT" Юрій Мошун і Олексій Січкар.

 

Порядок денний наради озвучив президент Асоціації футзалу України Сергій Владико:

1. Висвітлення чемпіонату Екстра-ліги з футзалу на телебаченні.
2. Питання безпеки при проведенні матчів, які проходять під егідою АФУ.
3. Арбітраж матчів чемпіонату Екстра-ліги.

 

По першому питанню виступив президент АФУ Сергій Владико, який зазначив, що в новому сезоні АФУ виходить на цивілізовані партнерські взаємини з телевізійним транслятором - телеканалом "XSPORT". Спільним зусиллями планується не тільки організація телетрансляцій матчів чемпіонату Екстра-ліги, але і виведення їх на якісно новий рівень. Телеканал "XSPORT" - це нішевий спортивний канал, який з одного боку чітко відповідає цільовій аудиторії футзалу, а з іншого - постійно веде роботу по своєму маркетинговому просуванню, транслюючи провідні спортивні змагання. Останній приклад - це чемпіонат Європи з баскетболу за участю збірної України. У квітні "XSPORT" транслював відбіркові матчі чемпіонату Європи з футзалу, і ці трансляції мали високий рейтинг. З 1 вересня телеканал "XSPORT" знайшов своє місце в пакетах "Волі" - провідного кабельного оператора України.

 

Ті трансляції, які мали місце в минулому сезоні, за якістю залишали бажати кращого. Причини - різні: освітлення в залах, якість Інтернету в залах, інші моменти. Важливий момент - графік телетрансляцій, при складанні якого потрібно враховувати той фактор, що жоден з клубів не є власником тих спортарен, на яких проводить свої матчі. Телеканал "XSPORT" стає повноцінним учасником футзального процесу зі своїми вимогами, які клуби повинні враховувати і йти телеканалу назустріч.

 

І, тим не менш, завдання АФУ - в ідеалі вийти на трансляцію трьох матчів туру з п'яти. Мінімум - двох. Вони неможливі, та й недоцільні в один день. Тому, АФУ планує розбити календар відносного базового дня - суботи, та проводити матчі п'ятницях, суботах та неділях. Якщо трансляція в п'ятницю, то це час початку матчів о 18.00 або 19.00. Свій стабільний часовий проміжок повинні мати і суботні телетрансляції.

 

Договірні взаємовідносини з телеканалом "XSPORT" полягають не тільки в трансляції матчів. Вони включають анонсування трансляцій протягом тижня. В тому числі, під час рекламних пауз при трансляції інших видів спорту. Планується, що по вівторках буде виходити оглядова програма за підсумком зіграних матчів та інших подій, що проходили на тижні. Крім того, інтернет-портал телеканалу "XSPORT" входить до п'ятірки провідних спортивних сайтів України, і він також буде детально висвітлювати футзальні події.

 

Більш детально про технічні моменти співпраці розповів представник телеканалу "XSPORT" Олексій Січкар, який буде зв'язуючою ланкою між АФУ, клубами і телеканалом "XSPORT". Олексій Січкар в своєму короткому виступі акцентував увагу на технічних моментах, пов'язаних з якістю трансляцій, їх графічним оформленням, необхідністю виведення на екран хронометражу матчів. Телеканалом підготовлений повний пакет вимог по графіці, який буде переданий в клуби. Невід'ємний елемент будь-якої телетрансляції - це коментування. Воно буде здійснюватися в більшості матчів "під картинку" зі студії силами коментаторів телеканалу.

 

Асоціацією футзалу України був підготовлений "Проект календаря телевізійних трансляцій" в наступаючому сезоні. Вже починаючи з другого туру, а далі в кожному з турів, виділені по 2-3 матчі, які рознесені по днях щодо базової дати туру. У самий найближчий час клуби повинні розглянути цей проект і дати відповідь АФУ і телеканалу "XSPORT" щодо можливості проведення матчів в дати, зазначені в проекті. Якщо клуби будуть готові виконати цей графік, то телеканал прийме його за основу, і дасть інформацію зі свого боку про готовність проведення трансляцій в зазначені дати.

 

По другому питанню представники клубів заслухали Олексія Левченка, члена Виконкому АФУ, відповідального за питання безпеки під час проведення матчів чемпіонату України. Завдання служб безпеки клубів, щоб матч відбувся - це перше, і друге - щоб він пройшов в безпечній обстановці. На сьогоднішній день організація матчів регламентується двома документами: "Постанова 2225 Кабінету міністрів. Порядок підготовки спортивних споруд" і "Постанова 341. Про погодження матеріалів порядку організації робіт із забезпечення громадського порядку та громадської безпеки підчас проведення футбольних матчів". Є роз'яснення ФІФА щодо того, що всі регламентні документи, що стосуються футболу, поширюються на футзал і пляжний футбол. У цих постановах чітко розподілені обов'язки місцевої влади, поліції, пожежних служб, швидкої медичної допомоги. Органи місцевого самоврядування зобов'язані брати участь в організації матчів, але для цього вони повинні мати заздалегідь чіткі терміни проведення футзальних матчів.

 

 

Всі зазначені постанови будуть розіслані на електронні пошти клубів. Крім того, в кожен клуб буде надіслана методичка, підготовлена спільно з поліцією, яка стосується расистської і неонацистської символіки, яка використовується футбольними фанатами.

 

Олексій Левченко зазначив важливий момент, до якого повинні прагнути всі клуби - це точний облік кількості уболівальників, які приходять на матчі. За правилами всі вболівальники повинні займати сидячі місця, однак не всі наші зали задовольняють цій вимозі. Одна з вимог до проведення матчів звучить так: "У дні матчів лише особам, які мають чинний дозвіл, надається право входу на стадіон. Чинні дозволи включають в себе квиток на матч (навіть якщо вхід безкоштовний, повинні роздаватися квитки), а також кількість людей, які відвідують спортивну споруду (кількість уболівальників не повинна перевищувати те число, яке ця спортивна споруда може прийняти)". Зазначені вище постанови регламентують необхідність повідомляти місцеві органи спочатку про кількість уболівальників, що очікується, а потім вже про ту, яка було по факту.

 

 

По третьому питанню виступив голова Комітету арбітражу АФУ Сергій Кравцов, який повідомив присутнім, що на минулому тижні були проведені збори арбітрів та спостерігачів арбітражу, за підсумком яких визначені 30 арбітрів, які будуть залучатися до обслуговування ігор чемпіонату України. Вони поділені на дві групи по 15 чоловік. Перша група більш досвідчених арбітрів, друга група - молоді арбітри. У перших трьох турах, поки чемпіонат тільки починається, 6 молодих найперспективніших арбітрів будуть одразу ж залучені до ігор, щоб оцінити, наскільки вони готові до роботи в офіційних матчах. Підчас передсезонного збору абсолютно всі арбітри склали тести з фізпідготовки, причому результати були показані кращі, ніж у минулому сезоні. Більшість арбітрів при складанні теоретичного іспиту показали дуже хорошу підготовку. Також і всі спостерігачі арбітражу успішно склали тестові іспити.

 

З нинішнього сезону Комітет арбітражу ФФУ став готувати прес-релізи, в яких надаються роз'яснення з приводу різних спірних моментів в іграх чемпіонату УПЛ. Подібні прес-релізи будуть виходити і від Комітету арбітражу АФУ за підсумком зіграних турів, в яких буде даватися розбір тих моментів, які Комітет вважатиме за потрібне для аналізу. Ті окремі конкретні епізоди, за якими претензії будуть у тих або інших команд, будуть аналізуватися виключно на нарадах представників команд.

 

У новому сезоні Комітет арбітрів АФУ продовжить практику виїзду на місця в команди Екстра-ліги для проведення семінарів з футболістами і тренерами за Правилами гри в футзал. Перший з них запланований на 16 вересня у Херсоні, де напередодні матчу 1-го туру відбудеться семінар з футболістами та тренерами "Продексіму".

 

Анатолій Подвойський, спеціально для офіційного сайту АФУ


15.09.2017 1675 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

624
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1810 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1109 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

533
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6883 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11354 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

313

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1049

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1095

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1090
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

258
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1063
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

828
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

720
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2923
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4419
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18420
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

291
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

336
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

645
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

748