Податковий борг, судові справи та бізнес в Криму: хто будуватиме новий міст на Пасічну (досьє і роздуми)

 

Картинки по запросу міст

 

Як писала Фіртка, 13 вересня відбувся тендер на будівництво мосту через Бистрицю Солотвинську та транспортної розв’язки в районі вулиці Хіміків-Надрічна.

 

Переможцем аукціону стала київська фірма «Мостобудівельний загін №112», яку пов'язують з екс-регіоналом Продивусом. Під час Євромайдану Продивус підтримував політику Віктора Януковича і голосував за «диктаторські закони», а згодом передбачливо вийшов з фракції Партії регіонів. До нового складу парламенту в 2014 році балотуватися не став.

 

Безперечно, законодавчо не передбачена дискримінація бізнесу за політичною ознакою, мова йтиме лише про неприємні відчуття від того, що саме в Івано-Франківську замовник і виконавець напозір належать до нібито непримиримих політичних противників, але в реальності все відбуваєтьсяз за перефразованою формулою відомого героя: "Нічого політичного, тільки бізнес"...

 

Тому "політичний присмак" залишимо гурманам, а самі спробуємо різібратися, що ж це за фірма, яка претендує на багатомільйонне замовлення в Івано-Франківську.

 

Читайте також: Завдяки справжній конкуренції ціна нового "пасічнянського моста" впала майже вдвічі. Чи буде заключена угода за аукціонною ціною?

 

Отже, ФІРТКА поцікавилась історією фірми, яка будуватиме "міст Марцінківа" за 120 мільйонів гривень?

 

ТОВ «Мостобудівельний загін № 112» зареєстрований в Броварах Київської області.

 

 

За даними Open Data Bot, «Мостобудівельний загін №112» має податковий борг в розмірі 668 тисяч гривень. В держави виникло право на податкову заставу майна.

 

 

За словами координатора Центру компетенції "Рrozorro" Христини Зелінської, згідно Закону України "Про Публічні закупівлі", наявність податкового боргу в учасника торгів може бути причиною для відхилення такої пропозиції.

 

"Але це можливість, а не обов'язок, тобто замовник самостійно передбачає, чи буде це причиною, чи ні. Якщо замовник не передбачає у своїй тендерній документації цього пункту, тоді ні", - каже експерт.

 

Відповідно до частини другої статті 17 Закону України "Про публічні закупівлі" замовник може прийняти рішення про відмову учаснику в участі у процедурі закупівлі та може відхилити тендерну пропозицію учасника у разі, якщо учасник має заборгованість із сплати податків і зборів (обов'язкових платежів).

 

В Тендерній документації на закупівлю робіт з будівництва моста через річку Бистриця Солотвинська та транспортної розв'язки в районі вул. Хіміків-Надрічна (ІІІ-черга – «Будівництво моста через річку Бистриця Солотвинська в районі вул. Хіміків-Надрічна в м. Івано-Франківську»), зазначено, що Кваліфікаційні критерії, які замовник установлює відповідно до статті 16 Закону, зазначені у Додатку 2 до тендерної документації. В даному додатку вказано, що для підтвердження відсутності підстав для відмови в участі у процедурі закупівлі згідно ст.17 Закону учасник повинен подати зокрема інформацію про відсутність заборгованості із сплати податків і зборів (обов’язкових платежів). ​

 

Отже, замовник поставив чітку кваліфікаційну вимогу - відсутність заборгованості із сплати податків і зборів (обов’язкових платежів). На офіційному сайті державних закупівель (https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-07-07-002286-b) міститься довідка ТОВ «Мостобудівельний загін №112» про наявність заборгованості перед бюджетом.

 

 

Також відхилити переможця торгів можна у випадку, коли на нього відкрита кримінальна справа і є непогашена відповідальність.

 

Цікаво, що випадки відхилення переможця через податкову заборгованість (і заключення угоди з наступним учасником торгів) мали місце і в Івано-Франківську. Мова йде про вулицю Слави Стецько, коли дешевшу пропозицю Облавтодору через борги державі було відхилено, а переможцем тендеру визнали одну з фірм, яку вважають наближеною до міської влади. Тому, якщо у випадку "переможця" тендеру на будівництво "пасічнянського моста" не буде застосовано таку ж санкцію, сміливо можна буде говорити про подвійні стандарти.

 

Така Інформація також підтверджуються відкритими єдиними державними реєстрами (http://sfs.gov.ua/businesspartner). ​Отже, ТОВ «Мостобудівельний загін №112» не відповідає Кваліфікаційним критеріям.

 

Проте питання залишається - якщо підприємство йде на такий відповідальний тендер, то чому воно не "зачистило" ті відносно невеликі борги перед державою? Зрозумілої відповіді на таке питання немає.

 

Вимоги до учасників тендеру були доволі прості: учасники тендеру мали надати довідки щодо наявності матеріально-технічної бази, засобів механізації, інструментів та обладнання для виконання робіт, що є предметом закупівлі. Також надати довідку про працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід для виконання робіт, що є предметом закупівлі. Крім того, учасники торгів зобов’язані надати копії договорів про виконання аналогічних робіт з будівництва мостів, виконані протягом 5 років вартістю не менше 150 млн грн.

 

Як повідомив начальник Управління капітального будівництва Роман Галіпчак, наразі триває ретельна перевірка документації тендерним комітетом. Ця процедура займе 10 днів, опісля - ще 20 - час на оскарження. Лише після дотримання цих часових меж та процедур замовник зможе приступити до укладання договорів, а переможець - до виконання.

 

Цікавий факт №1: за даними SMIDA, власниками ПАТ "Мостобуд" також є народний депутат від Партії регіонів Володимир Продивус (51%) та його дружина Світлана Продивус (21%).

 

Засновником ТОВ "Мостобудівельний загін  №112" до осені 2012 року було ПАТ "Мостобуд".

 

На початку цього року в відношенні «Мостобуду», однією зі структур якого є ТОВ «Мостобудівельний загін № 112», була розпочата процедура банкрутства на підставі рішення Господарського суду Києва, про що свідчить запис у Єдиному держреєстрі юросіб України.

 

За даними Міністерства юстиції, на ТзОВ «Мостобудівельний загін №112» з 28 березня 2011 року до 28 липня 2017 року відкриті більше сотні виконавчих проважень, сам тільки перелік яких вражає:

 

 

В судах перебувають справи  по ТзОВ «Мостобудівельний загін №112» про стягнення заборгованостей на користь держави, із заробітної плати та інших:

 

 Цікавий факт №2: півроку тому ТОВ «Мостобудівельному загону №112» Служба автомобільних доріг в Одеській області замовила роботи з капремонту мосту на автодорозі державного значення М-15 Одеса-Рені (на Бухарест) за 67,9 мільйонів гривень. Завершити ремонт планувалося до 2018 року. 12 травня нинішнього року міністр інфраструктури України Володимир Омелян виїжджав в Одеську область і інспектував хід ремонту моста. Як повідомляв «Укрінформ», на той момент міст знаходився в розібраному стані. Чи будуть завершені роботи вчасно - питання риторичне.

 

Цікавий факт №3: як з'ясували Крим.Реалії, підприємство з назвою «Мостобудівельний загін № 122» з 2014 року веде бізнес на півострові в російському правовому полі.

Підконтрольна Росії кримська прокуратура через суд домагається від місцевої будівельної компанії виплати заборгованості по зарплаті перед співробітниками. Йдеться про борг в 2,1 мільйона російських рублів. Нашу увагу привернула назва підприємства - ТОВ «Мостобудівельний загін № 122». Таких підприємств на півострові два і обидва вони зареєстровані за адресою колишньої кримської дочірньої компанії української будівельної корпорації «Мостобуд», що також належить Володимиру Продивусу. Однією з фірм володіє українська юрособа бізнесмена з Вінниці Олега Веретінского - бізнес-партнера сім'ї Продивуса.

Претензії на адресу кримського ТОВ «Мостобудівельний загін №122» підконтрольна Росії прокуратура Сімферополя публічно заявляє з 2015 року. Всі вони зводяться до однієї обставини - на підприємстві систематично не платять зарплату співробітникам.

 

Цікавий факт №4:  В Єдиному реєстрі судових рішень міститься інформація (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/67262775), що посадові особи підприємства є фігурантами кримінального провадження №42017021130000039 від 12 червня 2017 року. Зокрема, там вказано, що службові особи ТОВ «Мостобудівельний загін № 112» неналежно виконували свої службові обов'язки по виконанню умов договору на виконання робіт від 19.10.2016 року №1 щодо реконструкції мосту через річку «Південний Буг» в смт Сутиски Тиврівського району, що призвело до невведення зазначеного об'єкту в експлуатацію.

 

Цікавий факт №5: Згідно Єдиного реєстру судових рішень (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/67889024) Управління благоустрою та житлової політики Виконкому Криворізької міської ради звернулося до Товариства з обмеженою відповідальністю „Мостобудівельний загін № 112” про стягнення 1 221 575,10 грн. авансу.

 

Цікавий факт №6: в Єдиному реєстрі судових рішень міститься інформація про наявність ряду рішень суду та порушених справ про стягнення невиплаченої заробітної плати.

 

До прикладу:

 

 

 

Цікавий факт №7: Згідно відомостей, що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch ) існує значна кількість незавершених виконавчих проваджень про стягнення коштів з підприємства. Згідно даного реєстру також вбачається, що директора товариства відсторонено від виконання обов'язків керівника товариства.

 

 

Світлина від Dru Druster.

Цікаво, що на переконання експертів, до яких звернулася "Фіртка" за коментарем, останній "драматичний" крок в аукціоні по зниженню ціни майже на третину - з 169 до 120 мільйонів гривень, - за якою  ТзОВ «Мостобудівельний загін №112» готовий збудувати міст, має всі ознаки демпінгу та є в зоні немалої збитковості:

 

"Це може означати, що між замовником робіт і одним із учасників існує змова, яка полягатиме в майбутньому у збільшенні ціни моста за рахунок додаткових закупівель та здорожчання матеріалів. Проте, таке здорожчання більше як на 10 відсотків буде підставою для серйозної перевірки правоохоронних органів. Зрештою пояснити якимось іншим чином зменшення ціни моста на третину, до рівня гарантованої збитковості, важко. Якщо в майбутньому кінцева ціна моста зросте до 169 мільйонів, чи навіть до проектних 206-ти, то питання виникнуть до влади, але якщо зараз влада визнає реальною ціну моста в 120 мільйонв гривень, то питання вже виникнуть до проектантів та експертів, які оцінювали проект".

 

"Якщо ж говорити про моделювання екстремальних ситуацій, то законодавство дозволяє проводити до 30% передоплату по угоді. І от, чисто гіпотетично, - фірма отримує ці 36 мільйонів і... банкрутує. Гроші поділені, поміж "акціонерам" афери, а влада розводить руками і скаже - а ми ні при чому, ми ж провели чесний тендер" - жартує експерт. Але ж в кожному жарті, кажуть, є доля жарту, ...а решта правда.

 

Отже тендер в частині аукціону завершено. Наступні його етапи - 10-денна перевірка тендерної пропозиції, та 20-денний термін на можливі оскарження його результатів. 

 

І очевидно, що посадовим особам, які повинні в десятиденний термін вирішити - чи визнавати переможцем тендеру підприємство з такою "багатою біографією", не позаздриш...

 

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Міська влада хоче побудувати новий міст у Пасічній за кошти державного фонду регіонального розвитку

Іванофранківці обрали назву нового "пасічнянського мосту"

У Франківську презентували попередні проекти нового моста на Пасічну (відео)

За півроку новий "пасічнянський міст" подорожчав у два рази (оновлено+фото)

В Івано-Франківську заклали камінь під будівництво нового 200-мільйонного моста на Пасічну (фото)

У Франківську знову згадали про другий міст на Пасічну: тепер його будуватимуть за 120 мільйонів гривень

Проект генплану Івано-Франківська передбачає два нові мости через Бистрицю

Іванофранківці просять Президента про будівництво нового мосту через річку Бистриця Солотвинська


14.09.2017 5808 0
Коментарі (0)

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6452 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10881 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12155 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5799
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3728
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2959

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

492

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

756

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

744

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1055
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

402
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

455
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

539
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4083
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11619
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6646
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1148
08.03.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

427
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

281
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

401
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

690
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

810