А судді хто? Аналіз декларацій суддів Господарського суду Івано-Франківської області

 

 

Чому судді купують автомобілі за цінами, втричі нижчими за ринкові? У кого судді орендують житло та транспорт? “Центр Політичних Студій” підготував аналіз декларацій суддів Господарського суду Івано-Франківської області.

 

 

Господарським судом в Івано-Франківській області керує суддя Марина Шіляк. Вона майже 20 років працює тут суддею, а в 2014 році була обрана головою суду. Згідно декларації у сім’ї судді є квартира та гараж в Івано-Франківську. Дані в декларації співпадають з даними реєстру нерухомого майна.

Чоловік судді працює адвокатом, має у власності офіс, дві земельні ділянки в Драгомирчанах, де будує будинок, а також одну ділянку в Тисмениці.

У родини два автомобіля марки Mitsubishi – Lanсer i Colt, перший належить судді, другий – її сину, студенту медичного університету, який придбав його в 2014 році, проте ціну не внесли в декларацію.

“Справа в тому, що ми втратили договір купівлі-продажу. Коли оформляли номерні знаки, ми його віддавали, і десь він втратився. А зараз я не можу пригадати, скільки він коштував – це старий автомобіль”, – коментує голова суду.

Олена Малєєва має суддівську родину – її чоловік, Андрій Малєєв судить у Апеляційному суді. Згідно декларації, у сім’ї є лише квартира та гараж у Івано-Франківську.  

Даних з реєстру нерухомого майна отримати не вдалось. Про них буде повідомлено на сайті проекту, як тільки вони з’являться.

У декларації 2015 року фігурував ще автомобіль Toyota RAV4, який належить сину Тарасу Малєєву.

Оксана Фанда задекларувала 6 земельних ділянок. У власності судді є земля в Підлужжі, у спільній власності – в Драгомирчанах. Чоловік судді має дві земельні ділянки у селі Бедриківці на Хмельниччині, площею 7,3 га. Також має одну власну ділянку в селі Посіч Тисменецького району та одну у спільній власності в тому ж селі. Суддя у спільній власності має дім у Драгомирчанах, а у її чоловіка у спільній власності будинок в селі Посіч.

В реєстрі нерухомого майна, окрім задекларованої власності у судді фігурує ще однокімнатна квартира в Івано-Франківську, набута у власність в 2005 році.

Дані можуть належати однофамільцям

У родини 4 авто – Chevrolet Captiva та Renault Sandero, вантажівка Ford та мікроавтобус Mercedes. Два останні автомобілі куплені у 2015 і 2016 роках за дуже низькими цінами. Ford Transit  49 000 грн, при ринковій вартості у 8 000 доларів США, а Mercedes Vito – 49 800 грн при середній ціні 14 000 доларів США  на ринку.

Анатолій Фанда депутат сільської ради села Посіч.

Суддя Оксана Фанда відмовилась давати коментар.

Суддя Петро Матуляк, згідно з декларації не має власної нерухомості – живе у місті Калуш в будинку, який належить третій особі Ірині Матуляк.  Разом із суддею живуть невістка, син та онук. У невістки є ще земельна ділянка в селі Угринів, поряд з Івано-Франківськом.

Син судді їздить на Subaru Impreza, придбаному у 2013 році, але ціна на авто не вказана, а у самого Матуляка два авто на праві користування – Mitsubishi L200 та Subaru Outback. У 2015 році в невістки судді, Інни Матуляк в декларації було ще авто BMW X5, проте вона його продала. До слова, невістка працює головним спеціалістом земельного відділу Калуського міськвиконкому.

“До неї вже зверталась прокуратура, всі питання закрили”, – коментує Матуляк, – “Там було питання в тому, як правильно декларувати, оскільки я декларацію здавав до 2016 року, а невістка уже  цього року, як держслужбовець, і ми не знали, як декларувати правильно”.

Син судді Олексій Матуляк має приватну адвокатську практику в Калуші та зареєстрований як ФОП, проте доходів від підприємницької діяльності сина суддя в декларацію не вніс.

Володимир Калашник не вніс жодного члена родини в декларацію. Має три земельні ділянки в Підпечарах і Хриплині. В тому ж Хриплині у судді є дача. У Івано-Франківську Калашник володіє двома квартирами та двома гаражами.

Не вдалось отримати дані стосовно судді в реєстрі нерухомості, інформація буде оприлюднена на сайті проекту, як тільки з’явиться.

У судді Калашника є три авто – Волга ГАЗ 3110, радянський позашляховик УАЗ, та вантажівка ГАЗ 66 ЗНГ.

Павло Шкіндер задекларував земельну ділянку, будинок з літньою кухнею і гаражем і сараєм у Крихівцях. Також суддя вказав у декларації огорожі, колонку та підвал. Ці дані співпадають з реєстром нерухомого майна.

“Раніше ми мали вказувати лише житлову площу в декларацію, а тепер нам рекомендували заповнювати згідно свідоцтва на право власності, тому я вказав це в декларацію”, – зазначає суддя Шкіндер.

У дружини є земельна ділянка в селі Микуличин, та 1% права власності на земельну ділянку в Крихівцях. Син має квартиру в Івано-Франківську.

“То не 1%, то ми вписували як 1/1, тобто повна власність. Ми напевно так записали просто”, – коментує Шкіндер.

Суддя має два авто – Toyota Camry та Deawoo Nubira, яким він володіє з 2003 року, хоча в декларації 2014 року воно не фігурувало. Дружина їздить на Opel Astra.

“Автомобіль Deawoo я ще давно за дорученням продав, а коли почав брати довідки на е-декларацію, то виявилось, що його не зняли з реєстрації. Тому я вказую його в декларацію”, – пояснює суддя.

Дружина судді Світлана Шкіндер працює приватним нотаріусом. Син, судячи з декларації працює разом із матір’ю.

Марія Фрич з кінця 80-х працює в Господарському суді. У декларації 2016 року суддя внесла земельну ділянку, дім та гараж у Вовчинці. Також квартиру доньки у Івано-Франківську. Ці дані відповідають витягу з реєстру нерухомого майна.

Проте у декларації 2015 року фігурували ще квартира і три земельні ділянки в Тисмениці і земельна ділянка в Терновиці, що належать чоловікові судді. Чоловік, доречі, два роки поспіль не вказує в декларації пенсію.

В декларації вказаний автомобіль дочки судді Людмили Воробець – Mitsubishi Colt. Людмила Воробець у 2012 році була офіційним спостерігачем на виборах до ВРУ кандидата від Партії Регіонів Ігоря Луканя.

Тетяна Максимів власного майна, згідно декларації не має. У її чоловіка є 5 земельних ділянок у Івано-Франківську, Тисмениці та Східниці. Також є два житлових будинки, в Івано-Франківську та Калуші, садовий будинок у Східниці, офіс, аптеку, нежитлове приміщення, слад, торгове приміщення, аптечний кіоск та будівля на спортивному майданчику.

Чоловік судді Ігор Максимів володіє ТОВ “В.М.Р”. Суддя їздить на автомобілі Ford Focus, у її чоловіка два авто – Honda Pilot та BMW 518.

Талія Валєєва з 2009 року працює в Господарському суді. Проте у деклараціях 2016 та 2015 років вказувала лиш квартиру батька, якою вона користується, і чоловікову квартиру в Києві. Жодного житла у Івано-Франківську в неї немає.  Як немає і жодного доходу в 2016 році окрім допомоги при народженні дитини.

В реєстрі нерухомого майна немає даних стосовно судді Валєєвої. Як тільки їх вдасться отримати – інформація буде оприлюднена на сайті проекту.

Голова суду Марина Шіляк пояснила, що суддя Валєєва зараз знаходиться у декретній відпустці і живе в Києві.

У родини також є авто Toyota RAV4, придбане у 2015 році, проте ціна за машину в декларацію не внесена.

Понад 93 000 доларів США члени сім’ї судді Валєєвої тримають готівкою.

Богдан Гриняк в декларацію вніс 3 квартири – право користування на житло в Івано-Франківську, та дві квартири у власності дружини в Монастириськах та Києві. У 2016 році разом з дружиною набули у власність по 2 земельні ділянки в Монастириськах, проте не вказали їх вартість. Така ж історія з гаражем у Вовчинцях. Також суддя має садовий будинок та гараж у Монастириськах. Всі дані, вказані в декларації співпадають з даними реєстру нерухомого майна.

У дружини є автомобіль Honda CR-V. Це ж авто було в попередній декларації на правах користування. Власником була третя особа. В 2016 році дружина придбала його всього за 45 000 грн. В той час, як аналогічні авто коштують 6 000 доларів США.

“Цей автомобіль дружині продали родичі. Вони довгий час жили за кордоном, а ми ним користувались”, – коментує суддя Гриняк“Тепер виїхали закордон на постійне проживання і продали дружині за такою ціною”.

Володимир Булка згідно декларації, власного майна не має. У дружини є будинок та земельна ділянка в Угринові. Квартири в Івано-Франківську та Бурштині і в тому ж Бурштині – гараж. Син у 2016 році придбав квартиру в Івано-Франківську. Цікаво, що в декларації не вказані доходи сина судді, а один квадратний метр купленого житла вартує 1 481 грн, в той час, як середня ціна квадратного метра в Івано-Франківську починається з 7 000 грн.

Це мансарда. Квартира не нова, у неї вже були власники”, – коментує Булка“Її знайшли за оголошенням в інтернеті, люди, які продавали – терміново виїздили в США чи Канаду, нажаль, не пам’ятаю. Ми вирішили купити квартиру за таку невелику суму для сина”.

Даних з реєстру нерухомого майна на суддю Булку немає, проте як тільки їх вдасться отримати – вони будуть опубліковані на сайті проекту.

У 2016 році суддя оформив право власності на авто Suzuki Grand Vitara, а син набув у власність Volkswagen Passat, щоправда ціну автомобіля в декларацію не вказав.

“На  Suzuki  я їздив ще з 2006 року по довіреності, а у 2016 році оформив її на себе”, – зазначає суддя, – “Автомобіль сину купили ми з дружиною за власні кошти”.

Світлана Кобецька не задекларувала ніякого житла.  У чоловіка судді є півгектара землі у селі Старий Мізунь на Долинщині. Там же будується будинок та гараж. Нагадаємо, що згідно інструкції НАЗК декларант обов’язково повинен вказати в декларації житло, навіть орендоване чи надане в безоплатне користування.

“Ми живемо у власному будинку, побудованому ще у 1992 році”, – коментує суддя Кобецька“Але ми не офомляли свідоцтво на право власності – законодавство не вимагало”.

Їздить суддя на позашляховику Nissan Pathfinder придбаному у 2012 році, проте ціна на таке авто не вказана. Зауважимо, що ціна такого авто на ринку складає в середньому 15 000 доларів США.

Інесса Кавлак володіє земельною ділянку в Новоселицькому районі Чернівецької області та має право користування житловим будинком в Драгомирчанах. Її чоловік має чимало нерухомості. Квартири в Івано-Франківську та Києві разом з двома машиномісцями. Земельні ділянки в Івано-Франківську, Крихівцях та селі Смодна на Косівщині. Дві земельні ділянки в селі Жураки на Богородчанщині та 8 земельних ділянок в селі Поляниця, поблизу гірськолижного курорту Буковель. У тій же Поляниці у нього є туристично-відпочинковий комплекс, 5 будинків відпочинку та сауна. З усіх об’єктів нерухомості у Поляниці ціни вказані лише за дві земельні ділянки, придбані у минулому році. Також у нього є частина приміщення гуртожитку в Івано-Франківську.

Не вдалоь отримати дані стосовно судді з реєстру нерухомого майна. Коли така інформація стане доступні – одразу ж з’явиться на сайті проекту.

Чоловік судді Василь Кавлак займається бізнесом. Зокрема є співзасновником ТОВ “В.Д. Груп” разом із депутатом Івано-Франківської обласної ради від УКРОПу Дмитром Сіреджуком. Саме “В.Д. Груп” знесли архітектурну пам’ятку Івано-Франківська Садибу Гриневичів і на її місці зводять багатоповерхівку.

Суддя їздить BMW X6 ціна якого, згідно декларації, 149 000 грн. Авто 2015 року випуску. Середня ціна його складає 66 000 доларів США. Чоловік судді придбав Toyota Camry за майже 650 000 грн.

“Власником цієї машини був мій рідний брат. В неї були проблеми з мотором, мій чоловік займався ремонтом”, – коментує суддя Кавлак.

Ірина Скапровська задекларувала чимало нерухомості. Суддя має у спільній власності землю, садовий будинок та квартиру в Івано-Франківську та квартиру в Польщі.

“Мій чоловік працював у прокуратурі, але звільнився. При звільненні він отримав вихідну допомогу, досить значну. Також у нього є пенсія і я маю досить високу заробітню плату. Ми накопичили грошей і купили невелику квартиру в Кракові – плануємо, що дочка здобуватиме освіту в Польщі і зможе там жити”, – зазначає Ірина Скапровська.

Ще одна квартира у Івано-Франківську та квартира в Києві, внесені суддею в декларацію, проте, належать третій особі. Тій самій третій особі належить земля та будинок в Лисці, офіс у Франківську, та половина земельної ділянки і будинку у Клузові, Тисменецького району.

Третьою особою, якій належить нерухомість є Скапровська Марія Іванівна. Інформації у відкритих джерелах про неї немає, проте, вона фігурує в декларації інспектора ДФС в Івано-Франківській області Анни Скапровської, де має у власності все ту ж частину будинку в Клузові та квартиру в Івано-Франківську.

“Марія Скапровська – це моя мама. Вона працює в Італії, а усе її майно записане на мене за дорученням і я його вказала в декларації, оскільки зараз дивлюсь за ним, поки мама не повернулась”, – коментує суддя Скапровська – “Стосовно будинку у Клузові – він будувався моєю мамою на дві сім’ї – передбачалось, що там будуть жити я і моя сестра. Але зараз я свою частину передарувала чоловікові та доньці, а інша частина належить мамі”.

У чоловіка судді, Віктора Вовка, є земельна ділянка в Броварському районі на Київщині. У спільній власності з дочкою має іншу половину землі та будинку в селі Клузів. Чоловік отримує пенсію у понад 200 000 грн.

Скапровська має два автомобілі – Hyundai Accent та Nissan Qashqai у спільній власності, і право на користування Skoda Fabia, який належить Марії Скапровській. Авто набуте у власність в 2016 році і коштувало 30 000 грн.

“Я не можу нічого сказати за ціну автомобіля – мене вписали в доручення. Авто купували для моєї сестри, просто записали доручення на мене і я його внесла в декларацію”, – коментує суддя.

Також готівкою суддя тримає 35 000 доларів США. Щоправда, згідно з декларацією, володіє лише половиною з них. Проте, у декларації 2015 року фігурувала інша сума готівкою – 95 000 доларів США.

Олександра Рочняк задекларувала лише квартиру чоловіка, яку він має у спільній власності та земельну ділянку, куплену минулого року в Лисці. Вартість її склала 32 000 грн, в той час, як схожі ділянки продають від 200 000 грн. Проте дані, вказані в декларації збігаються з даними в реєстрі нерухомого майна.

“Справа в тому, що ціна цієї ділянки договірна – людині, що її продавала, просто були необхідні гроші на той час і ми її придбали”, – пояснює суддя Рочняк.

Їздить суддя на Volkswagen Polo. Чоловік судді, Петро Рочняк пенсіонер, працює в ТОВ “ПБС”.

Лариса Неверовська з 1992 працює в суді на різних посадах. Суддею призначена у 2002 році. Суддя не вказала в декларції членів сім’ї. Задекларувала лише квартиру та позашляховик Toyota Fortuner. Вказана в декларації квартира відображена і в реєстрі нерухомого майна.

Ірина Ткаченко до того, як в 2009 році стати суддею Господарського суду працювала в Києві. Членів сім’ї в декларації теж не вказала. Суддя Ткаченко вказала в декларації місцем реєстрації село Клузів, проте жодної нерухомості у власності чи користування суддя не зазначила.

“Якщо ви читали мою біографію, то там зазначено, що я родом із Києва. Коли в 2009 році переїхала до Івано-Франківська то стикнулась з певними проблемами – банально  не могла оформити лікарняний, чи звернутись до лікаря, коли захворіла. Тому моя подруга згодилась мене прописати в себе”, – пояснює суддя Ткаченко, – “Я не користуюсь тим майном, де я прописана, тому не вносила в декларацію”.

Суддя має половину квартири в Києві та орендовану в Івано-Франківську. Також в декларації є відмітка про об’єкт незавершеного будівництва – квартиру в Івано-Франківську. Проте не все зрозуміло з квартирою в Києві – у 2015 році суддя вказала, що володіє квартирою у 37 квадратних метрів у повному обсязі. В 2016 році площа квартири склала 71,5 квадратних метри, і суддя має лише половину власності на неї.  

“Це пов’язано із порядком заповнення декларації. Квартирою я володію спільно із своїм батьком. Однак, враховуючи різний порядок складання декларацій, то в мене постійно виникало питання, чи зазначати у своїй власності ½ квартири, або просто свою частку, як я робила раніше. Це одна і та ж квартира”, – коментує суддя.

У судді є авто – Smart Fortwo власний та Volvo V40, який належить третій особі. Smart суддя придбала в 2015 році за 44 000 грн, в той час, як середня ринкова ціна на нього складає 3 000 доларів США.

“Це автомобіль 2001 року випуску, йому 17 років. Коли я його придбала, то він був у дуже цікавому, я б сказала, стані. Автомобіль Smart – це металева капсула, обклеяна пластиковими деталями. Кожна деталь була поламана і, відповідно, він стільки коштував. Я його відновлювала своїми силами”, – зазначає Ірина Ткаченко.

Ганна Цюх працює в суді з 1981 року. На двох з чоловіком у подружжя є квартира в Івано-Франківську, житловий будинок і гараж. Також земельні ділянки у Івано-Франківську та Лисці. На останній зводиться будинок. Ці дані співпадають з реєстром нерухомого майна.

У судді є авто ВАЗ 2106, її чоловік їздить на Jeep Compass.

Володимир Михайлишин задекларував дві квартири – в Івано-Франківську та Калуші.
Попри те, у витягу з реєстру нерухомого майна у власності судді фігурує й інша нерухомість. Окрім гаража, набутого у 2017 році і внесеного в декларацію як форму змін, у витягу з реєстру фігурують ще два гаражі – у Калуші та Івано-Франківську.

“У мене дійсно були ці два гаражі. В Калуші – це гараж, отриманий в спадок від батька. У 2005 році я його продав, але та жінка, що його купила, очевидно вирішила, що договору купівлі-продажу достатньо і не перереєстровувала майно на себе”, – коментує суддя Михайлишин “З гаражем у Франківську така ж історія – будував для себе, але виникли проблеми в гаражному кооперативі і я продав його. Але теж не перереєстрували. Я консультувався з цього приводу в державного реєстратора, але нічого змінити не можна і в реєстрі це майно ще рахується на мені, хоча маю документи про продаж на руках”.

Їздить суддя на мінівені SEAT Alhambra, проте на авто він має лише право користування. Мінівен належить Лілії Височанпенсіонерці, та помічниці екс-нардепа від ВО “Батьківщина” Ольги Сікори.

Юрій Грица суддею працює з 1992 року. Задекларував право власності на дві земельні діляни в Івано-Франківську – свою та дружини. У Івано-Франківську суддя задекларував дачний будинок в процесі будівництва. Також дружина має право користування двома земельними ділянками і будинком у селі Долина Тлумацького району. У Івано-Франківську дружина володіє половиною будинку, а суддя Грица має право користування на житловий будинок у Лисці. Належить він тій самій Скапровській Марії Іванівній – матері колеги судді Ірини Скапровської.

Сам Юрій Грица коментар не дав, проте Ірина Скапровська підтвердила, що будинок дійсно орендує її колега.

“Ми побудували цей дім для мами, оскільки чекаєм на її повернення. Він невеликий – 80 квадратних метрів”, – коментує суддя Скапровська, – “Поки мама не повернулась Юрій Грица орендує цей дім”.

У 2015 році суддя Грица отримав від дружини подарунок у негрошовій формі – земельну ділянку та будинок. Проте вони не відображені у декларації 2016 року.

Отримати дані з реєстру речових прав на нерухоме майно стосовно судді Грици не вдалось.

До 2017 року суддя Грица їздив на автомобілі ГАЗ 31105. На цьому авто 9 серпня 2011 року здійснив наїзд на працівників КП “Івано-Франківськводоекотехпром”. В результатів один з працівників загинув, а інший, провівши 3,5 місяців прикутим до ліжка, отримав інвалідність. Справу розглядають у Бучацькому районному суді до сьогоднішнього дня.

Борис Деделюк житла в Івано-Франківську не задекларував. Має лише землю та житловий будинок в селищі Трофанівка на Снятинщині. Майно в декларації співпадає з витягом з реєстру нерухомості.

Суддя вказав у декларації, що фактичним місцем реєстрації є Івано-Франківськ, проте, ні орендованої, ні власної нерухомості в Івано-Франківську суддя не задекларував.

Тетяна Стефанів призначена суддею в 2012 році. Працювала у Господарському суді Вінницької області, в 2016 році переведена до Івано-Франківського господарського суду. В декларацію внесла лише дочку. Власного майна не має. Ймовірно користується  квартирою дружини екс-голови Івано-Франківської обласної ради Зінаїди Брус.

Даних з реєтру нерухомого майна, які б стосувались судді Стефанів отримати не вдалось. Як тільки інформація з’явиться – одразу буде опублікована на сайті проекту.

Аналіз декларацій Прикарпатських суддів здійснюється в рамках проекту «Громадський моніторинг суддів Івано-Франківської області як механізм протидії корупції в судах та сприяння судовій реформі в Україні». Проект реалізовується в рамках програми «Посилення спроможності громадянського суспільства в регіонах України впливати на органи Державної влади та місцевого самоврядування з метою прискорення реформ», міністерства закордонних справ Нідерландів та Центру політико-правових реформ.

 

 

Автори:

Віталій Світлик – керівник проекту

Михайло Джогола – аналітик проекту


Коментарі (0)

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6436 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10879 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12150 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5797
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3724
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2956

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

479

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

754

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

742

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1052
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

381
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

452
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

535
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4080
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11615
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6644
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1146
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18041
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

399
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

688
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

809
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

758