Михайло Панчишин: Ми не такі багаті, щоб ремонтувати дороги кожні пару років

 

 

Коля, а чому ви нормально дороги не робите? А нашо нормально - на другий рік тоді що робити будем?

(із розмови зі знайомим дорожником)

 

Голова Громадської ради по контролю за використанням коштів на експлуатацію, капітальний і поточний ремонти доріг в місті Івано-Франківську Михайло Панчишин, розповів кореспонденту ФІРТКИ про стан проведення ремонту доріг і не тільки.

 

Пане Михайле, розкажіть про вашу Громадську раду, скільки років працює, чим займається?

Наша рада організована міською владою і затверджена на сесії міськради. Понад 3,5 років тому. Працюємо згідно Положення.

Зараз я розробив нове Положення на основі «Закону України про роботу з громадськістю». Але до цього часу дане положення міською владою не затверджене. Ми змушені були навіть звернутися до Уповноваженого з прав людини пані Лутковської і зараз воно знаходиться в стадії розгляду. З нами зв’язався представник Уповноваженого. Нам би хотілося більше тісної співпраці з владою і викорінення тих недоліків, які є. Але чомусь це бажання не знаходить взаємності з боку деяких чиновників.

Чим займаємося? Ми рекомендуємо міській владі вулиці, які необхідно включити до списку на поточний та капітальний ремонти. Потім ми слідкуємо, де добре зроблено, а де погано…

 

З цього місця хотілося б почути детальніше…

Свіжий приклад - в червні було проведено вибірковий капітальний ремонт вулиці Незалежності. Це ділянка від вулиці Івана Франка до вулиці Лепкого. На наш погляд ремонт зроблений недоброякісно. Ми звернулися в УКБ, який вів нагляд. Проектант не врахував інтенсивності руху і вантажопідйомності, як наслідок - перевантаження основи. Її там не підсилено. Дорога неправильно спрофільована. Крім того є великі сумніви щодо якості асфальту… Ми зараз вивчаємо ситуацію, і хотілося б, щоб таке недбальство в місті припинилося.

 

А щодо якісного ремонту вулиць в місті – є в нас такі?

Непогано зроблені вулиці – Набережна, Тичини, Кармелюка, Ленкавського. І це не лише щодо зовнішнього вигляду, якість підтверджується інструментальними перевірками. Майже до всіх решти відремонтованих вулиць є великі претензії.

 

Цікаво, що ви назвали всі вулиці, які робила буковеліська фірма ПБС…

Я б тут не говорив про конкретні фірми, а про систему, про конкурентність технологій, цін і якості. Зараз в місті багато сумнівного в пріорітетах, а конкурентності - в якості…

Наша позиція в багатьох випадках не сходиться з позицією чиновників міської влади, які відповідають за ремонти доріг в місті. Ми не настільки багаті, щоб робити вибірковий капітальний ремонт, який полягає в заміні покриття. Взяли зрізали верхній шар, замінили. Через рік-два знову потрібно міняти, адже основа – як фундамент дороги, неякісна…

 

В чому ви бачите вихід?

Для того щоб ми мали хорошу дорогу, потрібно використовувати у будівництві сучасні технології та сучасні матеріали. Як тільки мене обрали на посаду голови Громадської ради, я пішов в ДРЕУ і подивився на їхню техніку. Потім поїхав на асфальтний завод і поговорив з керівником. Вони вже тоді «ніс тримали по вітру» і запустили піч для виготовлення асфальтобетону, який цивілізований світ вже давно використовує для будівництва доріг.

Також ми вже пропонували, що під час проведення тендеру на ремонт доріг, відразу визначати термін гарантії на виконану роботу. Окрім того зобов’язати виконавця на час дії гарантії, за свій рахунок виправляти недоліки.

 

Які вулиці, перш за все, потрібно ремонтувати за новими технологіями?

Центральні вулиці – Незалежності, Тисменицьку, Мазепи, Чорновола, Коновальця, Галицьку – там необхідно робити повний капітальний ремонт, який би відповідав нашим вимогам і потребам громади міста. Дорога повинна експлуатуватися 10 і більше років, а не так, як зараз є в місті – ремонтуємо кожні 2-3 роки. Це є неефективним використанням коштів громади міською владою.

 

Велику роль ще відіграє і кваліфікація робітників…

Так, безперечно. Ще один приклад - вулиця Вовчинецька, де зараз проводяться земляні і ремонтні роботи. До мене звернулися жителі мікрорайону. Їх не влаштовує те, що робиться. Ніхто не повідомив про початок робіт, так само люди нічого не знають про їх завершення. Це створює незручності жителям мікрорайону. Також, як нам стало відомо, там порушуються технології засипки після ремонту. Я не буду вчити цих людей, як вони повинні працювати, але скажу одне – засипка йде болотом із гравієм. Відповідно нормам повинен бути пісок, і різні види щебеню. Будемо по цьому питанню звертатися до одного із народних депутатів через неякісні роботи і нецільове використання коштів.

 

А до міської влади звертались?

В минулому році ми дістали відповідь від міського голови, що заплановано зробити капітальний ремонт на дев’ятьох вулицях. Жодна не була зроблена протягом цих двох років. Наскільки нам відомо, зараз тільки розробляється проект ремонту. Навіщо давати відповіді просто так, аби їх давати – мені невідомо. Це не личить міському голові.

Також в нас є серйозні питання до майже всіх заступників міського голови. Ми рекомендували провести розширене засідання Громадської ради із заступниками, керівниками департаментів. Була дата, зірвалося зі сторони чиновників. Ми будемо допомагати, але терпіти такого ставлення ми не будемо. Халатного ставлення до роботи і поготів.

 

Багато хто каже, що в місті роботи робляться не так, як того хоче громада…

В першу чергу – це велосипедні доріжки і укладка тротуарів бруківкою. Приміром в Європі, практично ніде бруківки немає на тротуарах, крім історичних центрів, де зберігають кам'яні плити. Там добротний сучасний асфальт або бетон.

Нащо видумувати «ровер»? Уявіть собі, як жінки на підборах можуть ходити по цій бруківці, коли вони постійно застрягають? Тим більше, що в основному її укладають вкрай неякісно. Без трамбування основи, аби як. Я думаю, що варто заборонити або значно обмежити брукування в нашому місті. Замість бруківки є вже нові технології з сучасного бетону та асфальтобетону. Весь світ вже перейшов на них. А та бруківка сумнівної якості - це також неефективне використання коштів громади...

 

Але ж велосипедні доріжки повинні бути. Кількість роверистів в місті з кожним роком росте. Це загальноєвропейський тренд…

Велосипедні доріжки повинні бути безперечно. Але їх треба в розумному масштабі. А не так, як на Північному бульварі - відчикрижили зелені насадження і зробили доріжку з плитки. Не з асфальту, а з плитки.

Проаналізувавши кількість велосипедистів ми дійшли висновку, що недоцільно було так робити. За день там проїжджає 16-18 велосипедистів. Найкращий приклад – це вулиця Грушевського – це полоса на дорозі шириною 1,2 метри. Ми повинні проаналізувати, скільки в місті велосипедистів, а скільки автомобілістів, спрогнозувати їх кількості на найближчі роки і вже підстроюватись під це…

 

Що треба зробити, щоб ми вийшли в лідери по комфорту проживання населення?

Перш за все - це добротні вулиці - основне завдання. Також нас хвилює питання екологічного стану міста і особливо вулиць. Згідно усіх норм біля кожної вулиці, де робиться ремонт повинно бути 25% зелених насаджень і трави. У нас рідкість, де є таке. Ми рекомендуємо владі уважно вивчити усі норми і дотримуватись їх.

А ще потрібно розробити схему руху автотранспорту так, щоб приміський автотранспорт вивантажував пасажирів на АС при в'їзді в місто. А то Івано-Франкіськ перетворився на автостанцію для Тисмениці і Богородчан.

Загалом в нашої Громадської ради є достатньо проектів та пропозицій до міської влади, до профільних заступників, до департаментів, але нас чомусь не всі хочуть чути. Навіть на звернення дають незрозумілі відписки…

Переконаний, що влада повинна чути громадськість, будемо цього добиватися, постійно і системно…


11.09.2017 3664 0
Коментарі (0)

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6445 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10880 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12152 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5798
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3725
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2958

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

489

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

755

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

743

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1054
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

387
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

454
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

536
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4081
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11617
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6645
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1147
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18043
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

400
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

689
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

810
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

759