Чим насправді займається ОБСЄ в Івано-Франківську або подвійні стандарти спостережної місії

 

 

З початком війни на Донбасі Україна запросила спостережну місію, як єдину організацію, що має досвід в моніторингу військових конфліктів та війн і може бути неупередженим арбітром у відслідковуванні безпосередньої ситуації на лінії зіткнення та частково запорукою того, щоб Україна не опинилась сам-на-сам з російською пропагандистською машиною у висвітленні «гібридної» військової агресії.

             

Якщо перебування міжнародних спостерігачів поблизу лінії зіткнення логічне та зрозуміле, за що ми вдячні представникам Місії, які ризикують життям та здоров’ям, виконуючи свою роботу, то відкриття офісів їхньої організації у західних областях, чесно кажучи, не зовсім зрозуміле.        

             

13 червня 2017 року в конференц-залі Книгарні «Є» відбулася «Презентація роботи СММ ОБСЄ в Західному регіоні України», яка проходила у форматі: ознайомча доповідь-питання-відповідь.

     

Презентацію проводив міжнародний спостерігач Лука Коста за участі перекладача Петра Насадюка. При цьому, інформацію про цей захід було не так легко віднайти, оскільки його проведення, свідомо чи не свідомо, представники ОБСЄ особливо не афішували серед журналістського загалу.

     

У своїй доповіді на початку презентації п. Коста розповів про особистий досвід перебування у багатьох «гарячих точках» (зокрема в Афганістані, Іраці, Косово), а також про загальні аспекти діяльності СММ ОБСЄ. При цьому, найбільше уваги він приділив проблематиці моніторингу ситуації в зоні проведення АТО, не роз’яснюючи власне причину перебування Місії у Західній Україні.

     

Після завершення доповіді з аудиторії пролунало одне чи два формальних запитання. Ось в такий спосіб пройшла «Презентація діяльності СММ ОБСЄ в Західному регіоні». Як то кажуть – для галочки. Тому досить логічно виникає запитання:

     

«а що робить в Івано-Франківську місія ОБСЄ, яка покликана моніторити ситуацію в зоні АТО, а не комфортно проживати в історичній частині обласного центру, затишно смакувати у місцевих кафе і ресторанах вишукані страви та час від часу подавати до звітів свого центрального офісу сумнівної якості інформаційні вкраплення?»

     

Далі мова піде про, на перший погляд, не такі вже й важливі моменти, які стали мені відомими з достовірних джерел і демонструють особливості діяльності Місії в нашому регіоні.  

     

Справа в тому, що на офіційному сайті Місії можна ознайомитись із щоденними офіційними звітами організації, де відображається зібрана представниками ОБСЄ інформація про ті чи інші події в Україні. Мабуть, за результатами щоденних звітів і формуються так звані тематичні звіти за певними проблемами.

     

Так, 28 лютого в одному з таких звітів СММ ОБСЄ (www.osce.org/uk/ukraine-smm/302226) з’явилася наступна інформація: «…..спостерігачі бачили хрест, встановлений на юдейському цвинтарі в Івано-Франківську». Нижче в цьому же звіті зазначено: «…спостерігачі бачили хрест, нещодавно встановлений на юдейському цвинтарі в м.Коломия (51 км на південний схід від м. Івано-Франківськ), уточнюючи інформацію отриману від представника єврейської громади міста. На хресті був напис на пошану членів Української повстанської армії, яких начебто було вбито на цьому місці в 1941-1942 роках. Начальник районної поліції повідомив СММ, що «Правий сектор, Конгрес українських націоналістів і ще дві організації отримали дозвіл провести зібрання на цьому місці, але не попередили про свої плани встановити хрест. Він сказав, що поліція зареєструвала скаргу щодо цього хреста від єврейської громади Коломиї».

             

Так ось, 26 лютого цього року в Коломийському міському сквері на розі вулиць Чехова-Петлюри, з ініціативи представників правих організацій, капелани-священики УГКЦ освятили встановлений пам’ятний знак у вигляді хреста з метою увіковічення пам’яті загиблих борців визвольних змагань, які стали жертвами радянського карального органу НКВС. Заради справедливості  варто зазначити, що хрест було встановлено без погодження з органом місцевого самоврядування.

     

Встановлення хреста викликало невдоволення у представників єврейської громади міста Коломия, які звернулися зі скаргою до представників СММ ОБСЄ, оскільки, на їхнє переконання, в минулому на частині території теперішнього скверу знаходилось єврейське кладовище (за неперевіреними даними, юдейське кладовище існувало наприкінці ХІХ ст.). Тобто жодного офіційно діючого юдейського кладовища чи меморіального юдейського кладовища на території скверу, який відноситься до зони зелених насаджень міста Коломия та знаходиться у власності громади міста, НЕМАЄ. Релігійні дискусії та процедури щодо зміни цільового призначення земельної ділянки для реалізації проекту етнічної громади зі створення меморіального кладовища залишимо на розгляд місцевої громади та уповноваженим органам.

     

На інформаційний запит до Коломийської міськради щодо форми власності, цільового призначення та використання зазначеної ділянки, а також про наявність чи відсутність на території скверу «меморіального» юдейського (єврейського) кладовища, надійшла відповідь за підписом міського голови Коломиї, копію якої подаємо нижче.

 

     

     

Можна зробити висновок, що представники Місії взяли на себе функції органів державної влади чи місцевого самоврядування та в односторонньому порядку визнали існування юдейського кладовища, чим фактично штучно створили «релігійний конфлікт, міжконфесійний конфлікт...тощо». При цьому, відомо також про кілька зустрічей представників ОБСЄ з офіційними посадовими особами Коломийської міської ради, на яких іноземцям доводили офіційну інформацію.    

     

Фактично такі дії та інформаційні вкраплення у звітах авторитетної міжнародної організації є джерелом для «гібридних» атак російської дипломатії, пропагандистських ЗМІ про нібито утиски етнічних та релігійних громад на території Західної України. Після  такого можна тільки уявити собі заголовки у російських ЗМІ.

     

Окрім цього, такими звітами спостережна місія зміцнює позицію проросійських симпатиків в Європі, наносячи непоправну шкоду міжнародному іміджу нашої держави.

        

На завершення скажу, що дане запитання було мною озвучено на т.зв. «презентації роботи Місії в Західному регіоні», про яку йшлося на початку статті. У відповідь Лука Коста зазначив, що спостережна організація дає до звіту тільки перевірену інформацію, яка підтверджується кількома джерелами (не дослівно). Пізніше все ж визнав, що не обізнаний в даному питанні, так як не брав участі в моніторингу ситуації в м. Коломия…        

        

Проте, можливо, існує простіше пояснення: тобто, місцевому офісу СММ ОБСЄ просто немає про що доповідати до штаб-квартири в м. Києві. А тому, для того, щоб надалі залишатися в м. Івано-Франківську, отримувати дуже пристойну, навіть на європейський рівень, зарплатню, потрібно штучно створювати такі ситуації. Для того, щоб показати свою необхідність перебування на спокійному Заході України на противагу моніторингу ситуації в т.зв. ОРДЛО чи в зоні проведення АТО.

        

P.S. Згідно інформації, яку подає всесвітня мережа та й сама Місія про свою діяльність, визначеними принципами її присутності є:

        1. неупереджене ставлення до подій та сторін конфлікту (цікаво, які сторони конфлікту моніторяться за 1000 км від лінії розмежування);

         2. неприпустимість несанкціонованих публічних виступів та власних оцінок подій та фактів;

         3. неухильне дотримання Кодексу поведінки співробітника СММ ОБСЄ;

         4. дотримання принципів діяльності представниками міжнародної організації.

 

Судіть самі. Далі буде…

 

Володимир Теслюк, Галицьке Слово


08.09.2017 2063 1
Коментарі (1)

Андрей Кушмелюк 2017.09.19, 19:03
Ви абсолютно не відкрили ні ВЕЛОСИПЕД, ні АМЕРИКИ... Місія ОБСЕ в Франківську "відпочиває" ще з 2014 року, щодня пребуваючи біля призовного пункту на Довженко... Що вона там "мониторила" - одно Богу відомо...
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6443 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10880 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12152 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5798
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3725
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2958

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

482

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

755

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

743

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1054
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

386
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

454
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

536
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4081
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11617
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6645
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1147
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18043
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

400
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

688
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

809
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

758