Богдан Стронцицький: Поєдинки проти «Прикарпаття» завжди були для «Карпат» дуже важкими

 

 

До Великого галицького дербі між «Прикарпаттям» і «Карпатами», яке в рамках 1/16 фіналу Кубка України відбудеться 20 вересня на івано-франківському «Русі», залишилося два тижні.

 

Один з кращих українських спортивних журналістів Іван Вербицький продовжує знайомити вболівальників з історією Великого Галицького Дербі. 

 

Своїми спогадами про матчі "Прикарпаття" з "Карпатами" вже поділився наставник Івано-Франківців Володимир Ковалюк та легендарний капітан "Прикарпаття" середини 90-х Ярослав Ватаманюк.

 

Сьогодні увазі наших читачів пропонуємо інтерв’ю з головним гвардійцем цих протистоянь, голкіпером львів’ян Богданом Стронцицьким. В період з 1994 по 2000-й роки пан Богдан відіграв в одинадцяти Великих галицьких дербі. Більше за нього в поєдинках «Прикарпаття» і «Карпат» не грав ніхто.

 

Нині Стронцицький – тренер воротарів у штабі Серхіо Наварро. Цікаво, що свою тренерську кар’єру один із найкращих голкіперів України 90-х років минулого сторіччя розпочинав, де на професійному рівні виступи завершував. З липня по грудень 2004-го року він допомагав Миколі Пристаю в івано-франківському «Спартаку». Власне, зі спогадів про той період наша розмова й розпочалася.

 

- До лав спартаківців я перейшов із сімферопольської «Таврії», - згадує пан Богдан. – Тоді спонсором клубу була компанія «Лукор», а наставником команди – Богдан Блавацький. В Івано-Франківську тоді зібралася плеяда гарних футболістів. Як для першої ліги, ми були вкомплектовані майже ідеально і перше коло завершили лідерами. Втім, навесні почалися фінансові негаразди і після двох третин чемпіонату стало зрозуміло, що боротися за місце у вищій лізі ми не зможемо. Шкода, бо потенціал у «Спартака» був величезний.

 

 

- Справді, тоді івано-франківці були близькими до того, щоб повернути рідним вболівальникам після чотирирічної перерви футбол найвищого рівня.

- В 90-ті у «Прикарпаття» була прекрасна команда. Та не лише у «Прикарпаття», адже то були часи розквіту західноукраїнського футболу. У середині 90х у вищій лізі крім львів’ян та івано-франківців виступали тернопільська «Нива», чернівецька «Буковина», луцька «Волинь», рівненський «Верес».

Покійний Андрій Хомин, брати Ігор та Микола Юрченки, Ярослав Ватаманюк, Павло Іричук, Роман Русановський – то були гравці дуже високого класу. З Володею Ковалюком ми на початку 90-х починали виступати разом ще за «Карпати» з Кам’янки-Бузької, потім нас забрали до Львова. Нам з івано-франківцями завжди було дуже непросто. Якщо не помиляюся, перших три матчі за моєю участю наші команди зіграли внічию. Пам’ятаю перший з них. Стадіон «Рух» тоді перебував на реконструкції, тому «Прикарпаття» приймало нас на «Електроні». Обидва м’ячі в тому матчі були забиті з одинадцятиметрових. Ігор Юрченко забив мені у першому таймі у ті ворота, які ближчі до сходів (сміється). У другій же половині з позначки відзначився вже наш Андрій Покладок. Навесні 1996-го ми в Івано-Франківську взагалі мінімально програли. Єдиний гол на заключних хвилинах мені тоді Дмитро Мазур забив.

Найбільше ж, як то не дивно, мені запам’ятався матч, за яким спостерігав з лави запасних. То було восени 1996-го, місце у воротах нашої команди Мирон Маркевич довірив Ельханові Расулову. Франківці тоді грали дуже сильно, у другому таймі повели в рахунку, а потім ще й били пенальті, але Расулов відбив постріл Андрія Зав’ялова. Однак завершився поєдинок на нашу користь. Славко Ватаманюк отримав вилучення, а Вадик Колесник, ледь вийшовши на заміну, відзначився на заключних хвилинах двічі. Такі матчі забути неможливо.

 

- Власне, з сезону-1996/1997«Карпати» впродовж трьох чемпіонатів віддали «Прикарпаттю» лише одну нічию, а решту п’ять матчів виграли.

- то не дивно, адже наша команда тоді виходила на пік того рівня, який допоміг нам виграти бронзові нагороди, вийти до фіналу Кубка-1998/1999 і зіграти в Кубку УЄФА. Під гарячу руку нам тоді потрапляло не лише «Прикарпаття». Достатньо згадати, що в сезоні-1997/1998 ми в обох матчах переграли майже непереможне на той час київське «Динамо». Хоча то не означає, що наші дербі з «Прикарпаттям» були легкими. Згадую, як вирвали перемогу в кінцівці завдяки голові Ігоря Плотка у 1997-му, як лише на останніх хвилинах Іван Гецко зняв питання про переможця, забивши в матчі другий гол, у 1998-му. В нас тоді була дивовижна пара нападників Гецко – Паляниця. Власне, Сашко в 1999-му  зробив у зустрічі з «Прикарпаттям» хет-трик і тоді ми чи не єдиний раз виграли з великою перевагою – 3:0.

Згадайте. Що в нас тоді була за команда: крім дуету форвардів, з «Дніпра» прийшли Андрій Полунін, Володя Шаран, Сашко Євтушок, Сергій Ковалець, з Запоріжжя взяли Ігоря Лучкевича. З таким складом ми були просто нестримними. Виходили на поле і знали, що виграємо. Тільки не знали, з яким рахунком. У нас тоді була фантастична віра у власні сили.

 

 

- Саме тому дивними виглядають результати обох матчів «Карпат» проти «Прикарпаття» в сезоні-1999/2000. Тоді івано-франківці виграли і вдома, і на виїзді. Причому львівські 0:1 стали єдиною для івано-франківців звитягою за історію Великого галицького дербі.

- «Прикарпаття» тоді боролося за виживання і, можливо, проявило більше жаги. Шкода лишень, що ці перемоги не допомогли івано-франківцям зберегти прописку у вищій лізі.

 

- Роль «Карпат» у тому вильоті сусідів теж знакова, адже в останньому турі львів’яни, кажуть, свідомо віддали очки основному конкурентові франківців тернопільській «Ниві». Вас, до речі, у тій зустрічі замінили в середині другого тайму.

- (Посміхається). Що я можу сказати? Думаю, всі розуміють, що тоді було. То футбол. Прикро, що тоді мусила вилетіти саме одна з галицьких команд. На мій погляд, якби у «Прикарпаття» тоді було інше керівництво клубу, команда залишилася б у вищій лізі. Пам’ятаю, що у львівському матчі, який ми програли 0:1, мені забив Павло Іричук. Цей нападник за часи своїх виступів у складі івано-франківців і «Буковини» створив мені чимало проблем. Дуже талановитий, агресивний, настирний, гострий форвард. У Павла було прекрасне гольове чуття.

 

- Про майбутнє кубкове протистояння ви, звісно, будете розмірковувати з точки зору одного з тренерів «Карпат». Що можете сказати про майбутнього суперника?

- «Прикарпаття» - один з лідерів другої ліги. В команді є кілька гарного рівня досвідчених футболістів. Проте наразі за виступами івано-франківців слідкуємо тільки з огляду на результати і короткі відеофрагменти. У даний час ми зосереджені на підготовці до найближчих поєдинків Прем’єр-ліги. Детально розбирати гру «Прикарпаття» розпочнемо з наступного тижня. Можу сказати, що Володя Ковалюк – дуже талановитий тренер. Бачу, що тренерська робота є його покликанням. Хочеться сподіватися, що «Прикарпаття» за підсумками цього чемпіонату впорається з завданням і підвищиться у класі.

Ми ж зі свого боку повинні підійти до кубкового матчу з максимально сконцентрованими. Адже в поєдинків за Кубок своя специфіка. Команди нижчих ліг зазвичай налаштовуються на зустрічі з елітними колективами як на останній бій. Тому про недооцінку суперника з нашого боку мови бути не може. У попередніх двох сезонах «Карпати» мали гіркий досвід поразок командам першої ліги. Тому зробимо все від нас залежне, щоб цьогоріч таких неприємностей уникнути. Розуміємо, що додаткової напруги протистоянню додає статус дербі.  

 

 

- Після стартових семи турів «Карпати» однозначного враження від своєї гри не залишили.

- Позитивні тенденції помітні. Звичайно, мали стартувати ліпше, але не змогли виграти від «Зірки», потім провалили матч із «Ворсклою». Втім, після тих поєдинків ми зробили висновки і в двох попередніх турах перед паузою на матчі збірних відібрали очки в учасників єврокубків – «Олександрії» та «Олімпіка». При цьому в обох поєдинках могли здобути по три очки. То якби реалізували те, що створили. Можу сказати, що команда повірила в свої сили. Зараз триває процес налагодження гри і результату в ліпшу сторону.

Вважаю, що підсилив наші дії в середині поля прихід Фернандо Тіссоне. Корисно діє Франсіско Ді Франко. Надійністю в оборонній ланці вирізняється Ґвідо Кортеджано. Прикро, що ніяк не може оговтатися після травми стоппер Федеріко Перейра. На нього тренерський штаб покладає чималі надії.

 

- В міжсезоння «Карпати» вирішили не продовжувати співпраці з основним воротарем команди зразка 2016/2017 років Євгеном Боровиком. На старті нового чемпіонату першим номером вважався Роман Мисак, однак у ході чемпіонату його витіснив до резерву Роман Підківка. Чому так відбувається?

- Можу сказати, що зараз у нас немає 12-го номера. Є два перших. Тобто, Підківку й Мисака можна вважати рівноцінно основними голкіперами. Тренерський штаб задоволений обома воротарями. Перед кожним поєдинком постаємо перед дилемою – кому довірити пост №1 на цей раз. Просто після поразки 0:5 від «Динамо» вартувало зробити якісь зміни. Ось ми й дали шанс Підківці. Проте не дивуйтеся, якщо в наступному поєдинку гратиме Мисак. 

 

Іван Вербицький, спеціально для прес-служби МФК "Прикарпаття"

Всі право захищено. Публікується з письмового дозволу МФК "Прикарпаття"


Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1180
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2507
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2104
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2157
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6522 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2445 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

329

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1137

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1270

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1389
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

265
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

579
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2055
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26504
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

545
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10452 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8003
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

528
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

393
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

538
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

616
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1569