Поради прикарпатцям: як вибрати шкільний рюкзак першокласнику

 

 

Непомітно підбирається 1 вересня і до вашого будинку. А це означає, що марафон покупок до школи для вашого першокласника вже успішно стартував. Серед різних шкільних атрибутів, одним з головних є шкільний рюкзак.

 

Як обрати рюкзак для школи, на що звертати увагу і як перевірити якість при покупці - поговоримо далі в цій статті.

 

Які бувають рюкзаки для школи?

Поговоримо про три основні різновиди рюкзаків для школяра: ранець, рюкзак і портфель. Наші батьки ходили до першого класу з портфелем в руках. Час змінюється, мода теж і тепер в перший клас учні йдуть вже зі зручними рюкзаками різних видів і форм. Сьогодні існує величезний вибір рюкзаків, які забезпечують зручність і зберігають здоров'я дитини.

 

Портфель

Портфель має одну основну відмінність, з якою він програє в рази ранцю або рюкзаку - це відсутність лямок для носіння його на спині. Тому портфель хочеш-не хочеш, а носити потрібно тільки в руках. Для маленьких школярів лікарі-ортопеди не рекомендують такий формат.Якщо зовнішні відмінності між ранцем і рюкзаком не помітні, то це не означає, що їх немає. Насправді вони існують.

 

Ранець

Ранець - це каркасний рюкзак зі щільною спинкою і лямками. Як правило, у ранця жорсткіший корпус, ніж у рюкзака. Пластикові вставки по всій поверхні ранця створюють корпус більш щільним.Хороший знак для батьків дитини - ранець незручно носити на одному плечі завдяки твердому корпусу, тим самим, не дозволяючи дитині заробити сколіоз.

 

Рюкзак

А ось рюкзак має м'який корпус. Цей варіант більш підходить для підлітків - у них вже зміцніла спина, на відміну від малюка-першокласника. Тим більше, що підлітки не вибирають жорсткий каркас ранця. Їм більше подобаються спортивні рюкзаки або стильні сумки через плече.

 

 Які шкільні рюкзаки кращі?

 

Лікарі-ортопеди дітям молодших класів радять носити саме ранець, тому як він позитивно впливає на поставу дитини. Жорсткий корпус допомагає рівномірно розподілити вагу шкільних підручників по хребту учня. Крім цього, каркасний корпус прекрасно захищає вміст в ранці, в разі, якщо дитина впала, вдарила сумку або потрапила під дощ, сніг. Цей варіант хороший для дітей молодшого віку, тим, що вони не зовсім вміють дбайливо ставиться до своїх речей.

 

Як вибрати рюкзак для школяра?

З чого б ви почали вибір шкільного рюкзака для своєї дитини? Батьки, в першу чергу, хочуть, щоб він був зручним і доступним за ціною. Ну і, звичайно ж, щоб він був міцним і прослужив хоча б один навчальний рік у школі. Адже ми всі знаємо, як йому дістається часом від дітей - його навантажують до упору, кидають на підлогу. А ще на ньому зручно кататися взимку з гірки.

Діти ж, у свою чергу, більшу перевагу віддають тому, як виглядає сам рюкзак, наскільки він яскравий, барвистий і які герої мультиків його прикрашають. А ось мудрість батьків полягає в тому, щоб поєднати бажання дітей зі своїми критеріями вибору. Крім цього, важливо пам'ятати, що хороший ранець - це здорова постава вашої дитини і бажання дитини носити рюкзак до школи.

 

Зрозуміло, все це важливо, але на здоров'я і безпеку дітей впливає також вага ранця, наявність ортопедичної спинки і світловідбивних елементів.

Так яким повинен бути шкільний ранець?

 

Вага рюкзака школяра

Скільки повинен важити рюкзак школяра? Згідно з нормативами чинного ГОСТу, рекомендується дотримуватися до одного кілограма ваги порожнього рюкзака. Але тут важливо не тільки вибрати ранець для дитини відповідного ваги, але і стежити за вагою вже навантаженого рюкзака. Адже сама вага рюкзака з усім вмістом для учнів початкових класів не повинна перевищувати приблизно 2-3 кг. Тобто повна вага ранця повинна становити не більше 10% -12% від ваги дитини.

 

Ранець з ортопедичною спинкою

Який ранець краще купити першокласнику? Якщо ми говоримо про здоров'я дитини, то варто віддати перевагу ранцю з ортопедичною спинкою. Чому це важливо? На такий спинці рюкзака повинні бути розміщені кілька м'яких подушечок, які повторюють природні вигини хребта, рівномірно розподіляють навантаження на спину і підтримують правильну поставу.

Крім цього, спинка рюкзака повинна забезпечувати так звану вентиляцію. Тобто м'яку прокладку зі спеціальної сітчастої тканини, за допомогою якої спина дитини не буде потіти при тривалому контакті з ранцем.

Перевірте, щоб унизу рюкзака знаходився поперековий упор у вигляді невеликого валика, на який припадає основне навантаження при правильному носінні ранця. Лямки ранця обов'язково повинні регулюватися по довжині, при цьому не розтягуючись, тому що від цього залежить, наскільки правильно буде розташований сам ранець на спині. Ще краще буде, якщо регулюючі пряжки будуть знаходитись не лише в нижній, а й у верхній частині лямок. Рекомендується підбирати рюкзак з шириною лямок в 4-5 см.

 

Розмір ранця

Найкраще, якщо у вас є можливість приміряти рюкзак на дитину. Переконайтеся, що нічого не тисне, не тисне і сам рюкзак сидить комфортно і правильно, прилягаючи до спини. Також переконайтеся, що верхній край ранця не впирається в потилицю дитині, а нижній - не тисне в спину. Якщо дитині не зовсім комфортно, спробуйте відрегулювати спинку і лямки. Щоб визначити комфортність обсягу сумки, попросіть продавця наповнити рюкзак будь-яким вмістом і перевірте, чи зручно з ним дитині, чи немає якихось перекосів і т.д.

 

Не варто купувати рюкзак «на виріст» - в такому випадку його буде незручно носити і вага тих же самих підручників буде здаватися більше, ніж він був би насправді. Якщо нічого не тисне і дитині з ним комфортно - купуйте. В іншому випадку, не пошкодуйте часу і пошукайте іншу модель.

 

Форма ранця

Як уже згадувалося вище, для першокласника краще обрати каркасний ранець з твердою спинкою. Він буде добре тримати форму і дбайливо збереже весь вміст в цілості й схоронності. Крім того, форма ранця повинна бути такою, щоб опади не збиралися на його верхній частині і не змогли зашкодити вмісту. На це також варто звернути увагу. Каркасна форма рюкзака, завдяки алюмінієвому каркасу, щільно прилягає до спини дитини і тримає форму, не допускаючи зміщення центру ваги сумки.

Рюкзаки мішкуватої форми не варто купувати для дітей молодших класів. Вміст рюкзака тисне в спину дитини і може бовтатися, що створює додаткові незручності. Вони більше підходять учням старших класів, підліткам, у них вже спина сформувалася.

 

Міцність матеріалу

Які рюкзаки якісні? Якісний рюкзак зшитий зі спеціальної міцної тканини, яка не пропускає воду. Таку тканину з одного боку потрібно постаратися, щоб забруднити, а з іншого - досить просто випрати. А спеціальна просочена тканина забезпечує водонепроникний ефект.

 

Також зверніть увагу на шви рюкзака, наскільки вони міцні і не розпустяться в перший же тиждень навчання. Хороший варіант - це рюкзак з прогумованим або пластиковим дном. Такий ранець не страшно поставити на підлогу - вид і стан підручників, зошитів буде збережений.

 

Світловідбивачі

Часто ми не замислюємося про важливість світловідбивних елементів на рюкзаку школяра. Але світловідбивачі або яскраве забарвлення рюкзаків робить дітей помітнішими на дорозі, тим більше в темний час доби. До речі цей пункт є обов'язковим згідно з нормативами Держстандарту.

Крім цього, зовнішній вигляд рюкзака повинен мати в своєму складі флуоресцентні матеріали, що дозволяють зробити дитину помітніше в світлий час доби. Вважається найпомітнішим кольором для водіїв на дорозі - це помаранчевий і жовтий.

До того ж діти не завжди можуть об’єктивно оцінити ситуацію на дорозі. І далеко не всі водії, нажаль, дотримуються правил. Саме цьому світло відбиваючі елементи на ранцю настільки ж важливі, як і пояснення дитині правил поведінки на дорозі.

 

Лямки рюкзака

Комфорт дитини під час користування рюкзаком залежить саме від розміру і якості лямок.

Головне, що  необхідно  знати про лямки рюкзака – це те, що вони повинні бути достатньо  міцними і регульованими. Чим більша ширина лямок, тім зручніше їх носити на спині, і тим меншою відчувається вага рюкзака. Рекомендована ширина 4 -5 см. Якщо буде трохи ширше – теж добре. Зручно буде, якщо рюкзак має  S- образні плечові лямки з м’яким наповненням, які зберігають форму.  Гарний варіант, коли у ранця між лямками є фіксуючий ремінь, щоб вони не сповзали з плечей.  У такому випадку ремінь буде забезпечувати додаткову підтримку хребта.

 

Що стосовно самої ручки ранця, то тут підхід індивідуальний, оснований на уподобанні батьків. Якщо Ви забираєте дитину зі школи і несете її рюкзак, то комфортно буде, коли ручка м’яка та зручна.

Але якщо рюкзак матиме тонку незручно ручку, яка врізається в руку, то у такому випадку ваш школяр не стане носити рюкзак у руках, що  добре вплине на хребет. Але з іншої сторони і Вам буде не зручно носити рюкзак зі школи.

 

Зовнішній вигляд рюкзака

Ідеальний вибір рюкзака – це коли рюкзак, який подобається дитині цілком влаштовує Вас, відповідаючи усім вимогам по комфортності, надійності і зручності виробу. Не секрет, що для дитини найважливішим є зовнішній вигляд рюкзака, хто на ньому зображений і т.д. Саме цьому важливо обговорити з дитиною як повинен виглядати майбутній рюкзак ще перед походом до магазину. Не варто противитись уподобанням дитини. Бо, якщо ви купите ранець з улюбленими героями, то з’явиться більше шансів, що він буде його берегти, із задоволенням збирати і доглядати його. Навіть, якщо така річ буде подобатись йому не довго, тому що смаки швидко змінюються.

Дівчатка, наприклад більше полюбляють ранці, прикрашені стразами або чимось блискучим, із зображенням ляльки Барбі і т.д. Вибір ранця краще за все робити разом з дитиною, щоб вона із задоволенням потім його носила.

 

Рюкзак якої фірми краще обрати для першокласника?

Сучасні виробники пропонують доволі великий вибір рюкзаків, портфелів та ранців різноманітних моделей, фірм і брендів. Серед них є моделі доволі високої якості.

 

Який ранець купити для першокласника, вибір бренду, дизайну і формату – це індивідуальний вибір батьків. А саме із Ваших запитів та потреб формується те, що Ви хочете отримати. Єдине, що важливо сказати, що зараз існує достатньо брендів, які пропонують  стильні, яскраві та практичні рюкзаки, портфелі та ранці. Бонусом до покупки часто можуть бути пенали, гаманці, сумки для взуття та інші приємні дрібниці. Тим більше, що завжди приємно мати всі шкільні приналежності одного бренду.

 

Де краще купувати рюкзак?

У сучасному світі існує безліч варіантів, де і як можна купити ранець своїй дитині. Все залежить від Вашого бажання. Зараз багато людей надають перевагу саме Інтернет – покупкам. До речі, цей вид  онлайн шопінгу входить до топ самих популярних і прогресивних способів зробити покупку. Чим же приваблюють Інтернет-магазини? По-перше, покупку можна здійснити в будь який зручний для вас час. По-друге, на сайтах Інтернет-магазинів можна дізнатись абсолютно все про товар, обдумати можливі ризики та переваги. Та в кінці кінців, це швидко, фінансово вигідно і економно.

 

Ціна VS якість

У цілому ціна буде залежати від ваших потреб, уподобань та можливостей. Тим більше, що моделей і різноманітних  кольорових рішень для дітей зараз безліч. Тому перед  тим, як здійснити покупку варто завчасно визначитись з моделлю та дизайном рюкзака і мати чітке уявлення, що необхідно саме Вам.

І пам'ятайте, що по-справжньому якісний рюкзак - це здоров'я дітей перш за все.

 

Як правильно обрати рюкзак для першокласника? Підведемо підсумки.

  • 1. Для початку подивіться популярні Інтернет-магазини з великим вибором рюкзаків для дітей, учнів і підлітків. Оберіть рюкзак, який Вам сподобався, а краще одразу декілька варіантів. Почитайте відгуки про цей товар і бренд, який його представляє. Дізнайтесь чи це лише Інтернет-магазин, чи є  у нього реальні магазини, наскільки велика мережа. І лише після цього робіть свій вибір.
  • 2. При покупці рюкзака обов’язково перевірте замки, декілька разів розстібнувши, перевірте лямки та якість пошиву. Якщо робите покупку з дитиною, обов’язково приміряйте його: спинка не повинна тиснути або створювати дискомфорт. Попросіть дитину самостійно спробувати розстібнути замки.
  • 3. Розмір самого рюкзака повинен відповідати зросту дитини. Рюкзак повинен щільно прилягати до спини. Він не повинен бути нижче попереку чи вище плечей.
  • 4. Рекомендується віддавати перевагу рюкзаку з ортопедичною спинкою, особливо якщо мова йде про учнів молодших класів.
  • 5. Зверніть увагу, щоб спинка рюкзака мала здатність до вентилювання.
  • 6. Важливо щоб рюкзак був водонепроникним.
  • 7. Вага пустого ранця не повинна перевищувати 1 кг, а вага наповненого рюкзака має бути не більшою за 10% - 12% від ваги дитини.
  • 8. Поцікавтесь у продавця-консультанта про можливість прання у пральній машині. Якщо якість малюнку на рюкзаку можна легко пошкодити, то добре подумайте над покупкою. Можливо, краще подивитись іншу модель.
  • 9. Дно рюкзака має бути укріпленим. Для того, щоб без неприємних наслідків ранець можна було поставити на підлогу або землю.

 

Сподіваємось, що наш огляд та поради допомогли Вам відповісти на питання, як обрати шкільний рюкзак для першокласника, та будуть корисними під час марафону шкільних покупок.

 

 

Читайте також:

Франківські школярі вчитимуться до 26 травня

Цьогоріч у перший клас піде понад три тисячі маленьких іванофранківців

Франківські учні забезпечені підручниками на 90%: Немає жодної книги для 9 класу


20.08.2017 3466 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

633
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1828 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1113 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

535
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6887 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11358 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

318

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1051

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1097

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1092
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

262
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1065
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

830
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

724
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2928
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4421
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18423
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

293
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

338
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

648
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

751