Масове скорочення у Ворохтянському санаторії «Смерічка»: працівники погрожують перекрити дорогу (відео)

 

 

Департамент охорони здоров’я хоче масово скоротити ліжко-місця у Ворохтянському кістково-туберкульозному санаторії «Смерічка». Працівники вимагають не допустити цього, звільнити скандального керівника і обіцяють вдаватись до радикальних дій.

 

Днями це обговорили на зборах трудового колективу, де були присутні 150 працівників санаторію, представники громадськості і селищної ради.

 

Як стало відомо, ДОЗ Івано-Франківської області видав наказ щодо скорочення ліжко-місць у санаторії - з 310 до 200. Це, за словами працівників, призведе до втрати робочих місць. 

 

Таку ситуацію вважає несправедливою активіст партії «ВОЛЯ-РУХ НОВИХ СИЛ», голова  профспілки  санаторію Галина Жигалюк. Жінка розповідає, що ця проблема тягнеться не перший рік і цьому сприяє головний лікар Роман Мисюга, який, перебуваючи на посаді протягом 9 років, довів санаторій до жалюгідного стану.

 

 «Два роки назад Роман Мисюга звернувся в ДОЗ, сказав, що такого великого закладу не треба і його варто скоротити. Наступний крок Департаменту - наказ, за яким розподіл путівок перевели з Яремчі на область. З того часу в нас почалось різке невиконання ліжко-днів. В.о. директора Департаменту повідомив, що проблем з путівками нема, проте батьки не могли їх дістати. Пройшло 2 роки, ситуація не змінилась, а ще більше загострилась. Все це зроблено штучно. Працівники в нас є, пацієнти виліковуються. Тут лікує, напевно, сама природа», - каже Жигалюк.

 

Заступник головного лікаря з лікувальної роботи Михайло Косил розповідає, що попри проблеми, які є в санаторії, все-таки заклад є унікальним, тому «Смерічку» треба зберегти.

 

«Протягом останніх років матеріальна база санаторію не покращується. Проблемними є  питання медикаментозного забезпечення, якості харчування, умов для лікування. Втім, колектив старається надавати допомогу хворим якнайкраще. При кістковому туберкульозі ми піднімаємо дорослих на ноги, діти, які лежать у нас по 2-2, 5 роки одужують. І це позитивний результат роботи нашої лікувальної установи. Ініціатива скорочення ліжок пішла, в першу чергу тому, що до нас не відправляють хворих з інших районів. Проблемою є і те, що немає бажання вишукувати можливості і ресурси для покращення ситуації», - говорить лікар.

 

Активісти розповідають, що згідно з законодавством, скороченню, в першу чергу, підлягають ті, які нещодавно почали працювати, а це молоді спеціалісти.

 

Педагог-організатор Наталія Костюк каже:  «До нас хочуть іти на роботу. Серед виховательського складу - 80% спеціалісти, яким до 30 років. І дуже прикро те, що, вони першими підпадуть під скорочення. Молодь хоче тут залишитись, якщо їх скоротять, то їм доведеться їхати закордон».

 

Підтримали працівників санаторію «Смерічка» і пацієнти. Наталя Корнелюк з Верховини і  Ліля Мануїлівна з Івано-Франківська розповідають, що лікуються тут уже багато років, нарікань на працівників не мають. Винуватцем ситуації бачать головного лікаря, який не справляється зі своїми обов’язками.

 

Селищний голова Ворохти Микола Йосипчук на зборах пообіцяв працівникам санаторію, що депутатський корпус їх підтримуватиме. Він також звернувся до депутатів обласної ради, щоб при розподілі бюджету виділити кошти на забезпечення даного закладу.

 

«Скорочення – це неправильне рішення, потрібно, навпаки, збільшувати кількість  робочих місць. Таких санаторіїв небагато в Україні, необхідно працювати над тим, щоб тут оздоровлювались діти як мінімум із західного регіону», - говорить селищний голова Ворохти.

 

В результаті зборів трудового колективу, було прийнято рішення висловити недовіру керівнику санаторію Роману Мисюзі і звернутись в ДОЗ з вимогою  звільнити його із займаної посади. Крім того,  на зборах була створена комісія, до якої увійшли працівники закладу; вона повинна сформувати і направити до обласної ради і МОЗ звернення стосовно оптимізації скорочення ліжко-місць в санаторії. Якщо рішення працівників  не буде взяте до уваги, вони обіцяють вдаватися до радикальних дій і перекривати дорогу.

 

Нагадаємо, в червні цього року комісія з питань охорони здоров’я та соціальної політики на засіданні в п'ятницю вирішила доручити департаменту охорони здоров’я ОДА звільнити головного лікаря Ворохтянського кістково-туберкульозного санаторію «Смерічка» Романа Мисюгу. Раніше, члени комісії, заслухавши звіт Мисюги дали негативну оцінку його роботі. Втім, він і досі обіймає дану посаду.


19.08.2017 643 1
Коментарі (1)

Євген Романишин 2017.08.19, 10:13
Нефахові назначення керівників департаменту , медзакладів облрадою та облдержадмінісрацією приводять до незадоволення населення,медиків,до неефективного управління галузю,погіршення стану здоровя жителів області.Подібна ситуація в обласному центрі здоровя, міському роддомі(хотять звільнити кваліфікованого керівника) тощо.Керівників назначають по партійному принципу, кумовства.
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1986
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1872
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1869
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5548 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2162 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1521

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

755

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

820

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1022

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1011
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1786
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3692
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10270
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26161
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10196 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7723
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

910
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

234
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

273
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

394
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1292
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

897