Лендлорди та шофери: аналіз декларацій депутатів Івано-Франківської облради

 

 

У заступника голови облради Сергія Басараба 3 будинки і 5 квартир. Андрій Мироняк із “Батьківщини” задекларував 11 автомобілів, а депутат від УКРОПу Іван Візінський не має житла, бо витратив усі гроші на бізнес. Натомість Богдан Станіславський із “Самопомочі” може похвалитися квартирою в Туреччині.

 

Як обласні депутати використовують гектари землі?

Найбільше землі — 6,3 га у депутата від БПП “Солідарність” Дмитра Лащука. Депутат володіє 5-ма ділянками в Коломиї та Коломийському районі — селищі Печеніжин та смт Отинія. До слова, ділянки в Отинії набуті протягом останніх трьох років, проте їхня вартість не вказана.

 

 

Цьогоріч, у лютому, Лащук відзначився тим, що побив коломийського журналіста Євгена Гапича. За аналітикою Громадського руху ЧЕСНО Лащук потрапив до ТОП найбагатших депутатів облради за підсумками 2016 року. Є кінцевим бенефіціаром ТОВ “УБ-БТД”.

 

Як я використовую землю? Це є об’єкти промислова зона, — прокоментував Лащук.

 

На запитання, чому не зазначена вартість земельних ділянок, хоча б тих, що придбані два роки тому, Лащук відповів: “Нічим не можу пояснити. Я думаю, що ви розумієте — якщо майно придбане, то значить, що воно придбане. Я порахував, що не потрібно вказувати, я його записав на себе, а не вказав, що воно на жінках, на мамах, бабусях. Я показав всьо, так як є. Все чесно, так як ваш рух називається”, — переконує Лащук.

 

Майже 6 га землі має у власності заступник голови обласної ради, теж представник БПП “Солідарність” Сергій Басараб. Його сім’я має 20 земельних ділянок у Верховинському, Тисменицькому районах та у селищі Микуличин, поблизу курорту “Буковель”. 14 із них — власність самого Сергія Басараба, 5 належать дружині і одна — сину. Земля у власність набувалась із 2006 року, проте вартість у декларації вказана лише трьох ділянок з 20-ти.

 

Це в мене сільськогосподарські ділянки. Частина з них іде під будівництво. Ми їх просто тримаєм собі, — зазначає Басараб.

 

Представник УКРОПу Микола Ілюк має 4,6 га землі. У селищах Віпче та Криворівня на Верховинщині є 5 земельних ділянок, вказаних у декларації як не оформлена спадщина. Також, у депутата є власна земельна ділянка у Верховині. Ілюк працює головним лікарем Верховинської ЦРЛ.

 

Та ніяк не використовую ту землю. На жаль. То спадщина, яка перейшла до мене від родичів, що померли. Земля в горах, її ніхто не обробляє. Вона так і стоїть, — коментує Ілюк.

 

Депутат від БПП “Солідарність” Богдан Кобилянський задекларував 4,3 га землі. У сім’ї депутата загалом 11 земельних ділянок. У селі Вікно на Городенківщині — 8 та ще 3 земельні ділянки у самій Городенці. Одна із ділянок вказана в декларації як не оформлена спадщина.

 

Наразі Кобилянський працює заступником голови Івано-Франківської ОДА, до того двічі керував городенківськими РДА та районною радою.

 

Це землі сільськогосподарського призначення і присадибні ділянки. Вони належали мамі моїй та батьку. Вони померли, залишили заповіт. Я землі переписую на себе. Щось вже переписав, щось ще переписую, бо батько помер минулої осені і треба за законом чекати півроку. Зараз паї здані в оренду. Є така фірма “Песпектива”, яка обробляє землі в цьому селі. Присадибні ділянки віддав сусідам, які можуть їх обробляти. Був такий період, коли сам обробляв, але зараз не маю часу, — коментує Кобилянський.

 

Керівник фракції “Об’єднання “Самопоміч” Тарас Виноградник закриває рейтинг лендлордів із площею 4,2 га землі у володінні. Депутат надбав у 2013 році земельну ділянку з такою площею в селищі Марківці у Тисменицькому районі. Ціна за земельну ділянку в декларації не вказана. За підсумками аналізу Громадського руху ЧЕСНО, статки Виноградника склали 9,8 млн грн.

 

Абсолютно правильно. Земельну ділянку взяли. Її цільове призначення — це землі енергетики. У мене колись, у 2013 році було бажання побудувати сонячну електростанцію. Це не родючі землі, не для садівництва, а цільове призначення земельної ділянки для вироблення альтернативної енергії. Поки що не вдалось запустити. Багато робіт зроблено. Я навіть розробив проект, звертався в ЄБРР, AFC. Я надіюсь, що в цьому році почну реалізовувати цей проект, — коментує Виноградник.

 

 

Навіщо заступнику голови облради 5 квартир і 3 житлових будинки?

Депутат від ВО “Батьківщина” Василь Гладун має  два житлових будинки в Микитинцях та Чорнолізцях та квартиру в Угорниках. У тих же Чорнолізцях депутат має власний цегельний завод, тік, готельно-ресторанний комплекс із сауною та нежитлове приміщення. Більшість об’єктів нерухомості придбані за останні три роки, проте ціну жодного з них депутат не вказав.

 

 

Квартира ще не здана в експлуатацію, а будинок ми уже 8 років добудовуємо. У мене є двоє дітей, вони там будуть жити, — зазначив Гладун.

 

Більшість об’єктів нерухомості придбані за останні три роки, проте ціну жодного з них депутат не вказав.

 

Це старі приміщення, деякі в аварійному стані. А що, там нема вказаної ціни? Я перепитаю в дружини, бо вона це заповнювала, — коментує депутат Гладун.

 

Депутат із фракції “Самопоміч” Богдан Станіславський має чимало житлових і нежитлових приміщень. Окрім трьох будинків та нежитлових приміщень у Коломиї та Обертині має ще квартири в Києві та Туреччині.

 

Депутат є співзасновником чотирьох фірм: ТзОВ “Станіславський”, ТОВ “Овер Буд”, ТОВ “Цирконій” та  ТзОВ “Файні ябка 57”.

 

От зараз ми в квартирі в Туреччині віддихаєм, в Києві є квартира там син старший вчився і зараз працює. А в Коломиї ми живем, — коментує Станіславський і додає: — То решта не житлові будинки, то більш такі, скажем, старенькі, аварійні будинки. Там ніхто не живе. В майбутньому хотів використати під комерцію. Воно куплялось як житлові будинки, але насправді є аварійними.

 

Сергій Басараб із БПП “Солідарність” має у власності 3 житлових будинки в Чукалівці, поряд із Франківськом, які він придбав протягом двох днів у 2006 році. Також у депутата є квартира в Івано-Франківську. Дружина та син мають по одній квартирі в обласному центрі та в місті Калуш. Окрім того син має у власності дві комори, а дружина дві станції обслуговування.

 

По-перше, уважно читайте декларацію там немає 5 квартир, — заявляє Басараб.

 

Очевидно, депутат не пам’ятає, скільки квартир задекларував він та члени його сім’ї.

 

Будинки є просто. Там проживає швагро і двоє дітей, — коментує використання трьох будинків Сергій Басараб.

 

Депутат від “Волі” Андрій Марійчин має два житлових будинки — в Яблуниці на 342 кв. м та трохи менший у Яремчі на 258 кв. м. Також депутат має квартиру і гараж у Хриплині та магазин-прокат лижного спорядження у тій же Яблуниці.

 

Чимало нерухомості у депутата від ВО “Свобода” Богдана Соляника. Разом із дружиною у них 4 квартири — 3 в Івано-Франківську та одна в Києві, придбана у 2011 році разом із машиномісцем. Торік Соляник придбав у Франківську торгове приміщення. Вартість одного квадратного метра, згідно з декларацією, склала 2 000 грн. У 2015 році дружина набула у власність 4 нежитлові приміщення в Івано-Франківську, проте їхні ціни в декларації не вказані.

 

Богдан Соляник у 2012 році в один і той самий день набув у власність 4 офіси і теж не задекларував їхню ціну. Така ж історія повторилась наступного року — в один день отримав у власність ще три офісних приміщення, але вказав ціну лише одного — 4 476 грн за квадрат.

 

Депутат разом із дружиною Валентиною Соляник володіють двома фірмами ТОВ “Коропчанин” та ТОВ “Коропчанин Агро”. Також у депутата є підприємство ТОВ “Тріо Буд”. У сина депутата, Зоряна Соляника є ще три підприємства — ТОВ “Басол”, ТОВ “Злагода Буд” та ТОВ “Промвест-ІФ”.

 

У 2016 році Богдан Соляник пропустив 73% засідань бюджетної комісії облради. Проте тоді, як і тепер, коментар Громадському руху ЧЕСНО він так і не дав.

 

Михайло Торб’як з БПП “Солідарність” закриває рейтинг власників нерухомості. У депутата ціле землеволодіння у селищі Водники в Галицькому районі, дві квартири в Івано-Франківську, а у дружини — дім в обласному центрі.

 

Так як всі, так і я використовую. Це моє особисте, чого я це маю коментувати, панове? Я вніс в декларацію та й вніс. Домоволодіння, яке я побудував ще в 91-му році? і там мама зараз живе, воно на мені записано. Будував хату 10 років, ви мене питаєте, як я його використовую? Ви що, мені його будували, щоб я вам звітував? Працював на заводі дали квартиру та й пішов жити в місто. І стоїть будинок зараз в селі, раз в тиждень приїжджаю до нього дивитись. Якесь дивне питання, панове. Неетично, і я навіть слухати такі речі не хочу. В мене ще там гектар городу є коло того будинку. Розпаювали і дали гектар городу прийдіть і подивіться, що там росте на тому городі. Ну що я буду коментувати, люди добрі?, — бідкається Торб’як.

 
 

Навіщо обранцю від “Батьківщини” 11 легкових авто?

Улюбленим автомобілем серед депутатів облради, як не дивно, є ВАЗ. Найбільшим автолюбителем серед депутатів Івано-Франківської облради є Андрій Мироняк з ВО “Батьківщина”. Навіть не так він, як дружина — у її власності 11 автомобілів. З них 10 ВАЗів різних моделей та  позашляховик Volvo XC 90. Окрім того, дружина Мироняка має у власності 8 вантажівок та екскаватор. Депутат не задекларував у своїй власності жодного транспорту.

 

 

В мене жінка бізнесом займається ще 99-го року. То в неї ці автомобілі в роботі використовуються туризм, готель, ресторани, будівництво. Машини треба для такої роботи, — коментує Мироняк.

 

Богдан Ленігевич з БПП “Солідарність” задекларував 5 авто: Nissan Primera, ВАЗ 21043 та Audi Q7, який належить третій особі. У дружини є два автомобілі Mitsubishi ASX. Ціни жодного авто в декларації не вказано.

 

Автомобілі насправді продані по довіреності. Але я мусив їх вказувати в декларацію, бо вони рахуються на мені. Зараз у нас тільки дві машини. Я не їжджу сам на двох машинах, — коментує Ленігевич.

 

Сім’я депутата від УКРОПу Богдана Тимофійчука володіє чотирма автомобілями. Депутат має Volkswagen B7 та Mercedes-Benz 124, дружина їздить на Toyota Camry, а син на ВАЗ 2106.

 

Автомобілі ми використовуємо за цільовим призначенням возимся. Авто має моя дружина і я. Окрім того, маю ще три дорослих сина. Нас п’ятеро користується чотирма автомобілями, — коментує Тимофійчук.

 

Закриває рейтинг заступник голови облради, представник БПП “Солідарність” Сергій Басараб. Він задекларував 4 авто — власні Toyota Camry, Fоrd GBS та Audi Q5 i Chevrolet Lachetti, які належать дружині. Вартість жодного з автомобілів у декларації не вказана. Окрім того, судячи з декларації, Ford GBS Басараб придбав ще за 12 років до його випуску.

 

 

Та це описка. Там машина 96-го року випуску. Я ними користуюсь всіма, — коментує Сергій Басараб.


Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО проаналізував декларації депутатів Івано-Франківської обласної ради та склав рейтинги найбагатших та найбідніших обранців, також проаналізували серед них найбільших боржників та найщедріших позичальників.

 

Михайло Джогола, аналітик кампанії “Стеж за грошима” ЧЕСНО

Віталій Світлик, координатор руху ЧЕСНО в Івано-Франківській області

chesno.org


Коментарі (0)

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6422 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10877 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12147 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5794
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3722
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2954

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

476

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

751

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

741

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1049
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

367
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

450
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

534
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4077
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11609
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6642
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1143
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18037
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

397
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

683
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

805
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

755