Максим Павленко: Кожного дня потрібно доводити, що гідний грати в основі

 

 

В очікуванні старту нового сезону головний тренер "Урагану" Максим Павленко розповів, як проходить підготовчий процес для його підопічних, поділився думками про новий сезон Екстра-ліги і прокоментував завершення власної ігрової кар’єри… У розгорнутому інтерв’ю клубній прес-службі – читайте далі…

 

ПЕРЕДСЕЗОННА ПІДГОТОВКА

- На разі "Ураган" вже пройшов основний етап підготовки до сезону – навчально-тренувальні збори, які підсумки?
Під час зборів особисто для мене це була перша можливість поспостерігати за гравцями, побачити, як вони адаптовуються до навантажень, які реакції організму, хто як себе поводить в побуті. Тож, загалом, навчально-тренувальними зборами задоволений. Головне, що вдалося уникнути травм, звісну, були мікропошкодження, але це - робочий процес. Після повернення додому продовжуємо підготовку до чемпіонату і звикаємо до нових вимог, які відрізняються від тих, що були раніше.

- Гравці відзначали, що навантаження були значні, і для декого такий інтенсив на зборах був вперше в кар’єрі…
Чемпіонат не є тільки регулярним, є ще плей-офф, тому важливо підготувати організм до навантажень, адаптувати до нових завдань, які стоять на тренуваннях. На зборах основний акцент робився на фізичну підготовку, без котрої важко на щось розраховувати, зокрема на високі місця. Кожен футболіст хоче взяти м’яч і грати футбол, але треба працювати і над фізичними показниками – унеможливлювати травми, займатися собою, тому багато уваги приділяли здоров’ю, харчуванню. А щодо навантажень, то, можливо, й справді для декого це було вперше.

- Під час зборів воротарі працювали у загальній групі. Як надалі буде організована робота Владислава Корнєєва з голкіперами?
На зборах голкіпери займалися загальною фізичною підготовкою, а також працювали з Владиславом Анатолійовичем над спеціальними воротарськими вправами. Тобто було поєднання з командними навантаженнями. В подальшому, в залежності від напрямку тренування, тренер воротарів отримуватиме певний відсоток часу, необхідний для розминки та специфічних вправ. Перед тренуванням ми це обговорюємо, що дозволяє краще спланувати робочий процес. Тобто голкіпери до ігрових вправ підходять повністю підготовленими за рахунок роботи з Владиславом Корнєєвим.

- Загалом, ви сформували свій тренерський штаб, хто за який напрям відповідає?
Крім тренера воротарів є тренер Тарас Панчук. Рік тому, я побачив, що це - відповідальна, дисциплінована людина, яка виконує свою роботу старанно. Мені це імпонує. І можна його позиціонувати як другого тренера, як помічника. Ми радимось і спільно ведемо тренувальний процес.

- Як влилися у тренувальний процес новачки? Як пройшла адаптація?
Відразу скажу, що новачкам нелегко, важко всім, а їм особливо – прийшли з інших команд, інших колективів. Однак мене тішить, що в "Урагані" добрі відносини, що це не впливає на тренування. Сподіваюся, так буде і далі! Щодо роботи, то відверту зізнаюся, що є ще над чим працювати. Будемо індивідуально говорити з кожним, на чому треба поставити акцент, те саме стосується і загальнокомандних дій. Але це звичайний тренувальний процес, без якого ніяк. Головне, що ми в них віримо!

- Як у сезоні 2017/2018 виглядатиме взаємодія "Урагану" та "Урагану-2 КФВ", який заявляється у Першу лігу?
Це будуть дуже тісні стосунки! Після минулого сезону я побачив, що після певного періоду у нас знову з’явилася перспективна молодь і досить хороші місцеві футзалісти. Сподіваюсь на тісну співпрацю та залучення "дублерів" до головної команди, бо це - майбутнє клубу. Вірю, що за рік-два ці хлопці в голос заявлять про себе, як і в молодіжній збірній, так і в Першій лізі за "Ураган-2 КФВ", а згодом і за головну команду "Урагану". По-друге, гравці "основи" з меншою ігровою практикою набуватимуть її в команді "дублю". Насамперед "Ураган-2" існує для зросту молоді і для відновлення травмованих гравців.

- Вже зараз зрозуміло, що місце в "основі" потрібно відстояти. Конкуренція відчувається?
Конкуренція й справді відчувається, і це тішить! Напередодні турніру в Хмельницькому кожен відчує відповідальність на собі, адже буде боротьба за місце в складі команди. Думаю, кожен з гравців хоче довести, що саме він гідний бути в "основі".

- Частина підготовки до чемпіонату вже позаду, чи є розуміння, хто сформує "кістяк" команди. Чи очікувати ще на підсилення до початку чемпіонату?
В нас на разі різновіковий склад. Досвідчені виконавці мають досить такий великий багаж виступів за "Ураган", але це нічого нікому не гарантує, потрібно все-одного кожного дня доводити, що ти заслуговуєш грати в "основі". Футболісти середнього віку теж перспективні, були у молодіжній збірній та стають потенційними гравцями національної збірної. Їм теж потрібно не зупинятися і далі прогресувати. А молоді треба зростати, набиратися досвіду, ставати професійними гравцями, які здатні демонструвати яскраву гру і досягати результату.

А щодо підсилення, то нещодавно четвертим новачком "Урагану" став Тарас Тарасович. З цим футболістом я познайомився ще три роки тому, бачив його в роботі, і мені сподобалося його відношення до процесу, вміння нестандартно зіграти у різних ситуаціях. Тарас пройшов навчально-тренувальні збори з "Ураганом". Я бачив, що йому було важко, але він довів, що вартий місця в складі. Останні два роки Тарасович виступав у чемпіонаті Польщі, непогано грав, забивав голи, впевнений, що цей досвід йому допоможе.

- До старту сезону в "Урагану" у планах ще кілька тижневих мікроциклів, участь у двох офіційних турнірах. Чи плануєте якісь товариські матчі?
Про товариські матчі ми на разі не думаємо, принаймні до турнірів у Хмельницькому та Львові, які мають показати настільки зміни, над якими ми працювали місяць напередодні, впливають на загальний малюнок гри. Зрозуміло, є що вдосконалювати, також треба шукати оптимальний склад. Якщо будемо бачити необхідність, то будемо проводити спаринги. Але поки пріоритетною є робота всередині колективу, що потребує максимум тренувальних годин.

- Одразу три команди Івано-Франківська гратимуть у Першій лізі – "Віза-Вторма", "Епіцентр К10" і "Ураган-2 КФВ". Думаємо, що вболівальникам було б цікаво побачити місцеві дербі й за участі екстра-лігового "Урагану"…
Думаю, що з часом так і буде, бо це - команди високого рівня, які вже не один рік грають потужним складом, мають досвідчених гравців. Це дуже добре, що футзал повертається до Івано-Франківська, і жителі міста матимуть за чим спостерігати. Сподіваюся, що й "Ураган" демонструватиме гідну гру, і вболівальники, як і раніше у славетні часи, приходитимуть на домашні матчі.

- Буквально за тиждень "Ураган" візьме участь у "Кубку Свободи", котрий пройде у Хмельницькому. Складом учасників задоволені?
Склад учасників турніру досить потужний. Зокрема, ми потрапили в одну групу з командами, які будуть суперниками протягом чемпіонату ("Кардинал-Рівне", "Титан-Зоря"). Буде можливість зіграти товариську зустріч з віце-чемпіоном Білорусі, тому готуємось серйозно. Ставимо максимальну задачу – перемагати у кожному матчі, і провести відповідну підготовку. Відразу скажу, що будуть експерименти з "четвірками", бо до початку чемпіонату необхідно підійти в оптимальному складі і визначитися з ігровими "квартетами".

ПРОСТОРАМИ ВІТЧИЗНЯНОЇ ЕКСТРА-ЛІГИ

- Якщо говорити про Чемпіонат України, то однією з топових новин літнього міжсезоння стала звістка про "Локомотив", що не гратиме в Екстра-лізі. Як сприйняли інформацію?
Дуже жаль, що клуб, який ще кілька років поспіль був флагманом українського футзалу, і гідно представляв нашу державу на міжнародній арені, сподіваюсь, тимчасово припинив участь в Екстра-лізі. Але настали такі часи, коли є негаразди в економіці, фінансуванні різних галузей, тому дуже шкода, що така доля спіткала й один з провідних вітчизняних клубів.

- Чи не думали про підсилення "Урагану" з числа екс-гравців "Локомотива"?
По-перше, гравці "Локомотива" дуже швидко працевлаштувалися, а по-друге, все ж таки фінансові вимоги були трошки завищеними щодо наших можливостей. Тож ми орієнтувалися на молодих гравців, які, можливо, не зараз, але з часом будуть зростати до лідерів, збірників…

- Звичайно, що ви слідкуєте за змінами в інших командах, що скажете про літній трансферний ринок. Особисто для вас були якісь несподіванок?
Приємною несподіванкою стало те, що бразилець Роніньо повернувся до України. Це гравець, який володіє неординарною технікою, що завжди привертає увагу вболівальників, підвищує інтерес до матчів. Це позитивно і для всього чемпіонату, буде зростати рівень футболістів, багато хто буде прагнути до підвищення майстерності.

- Попередньо учасниками Екстра-Ліги є 9 команд. Ваше бачення формату чемпіонату?
Моя особиста думка, що має бути регулярний чемпіонат, а потім фінальний розіграш за участі шести чи восьми команд з урахуванням набраних очок. Ця формула є більш справедливою. Можна пройти 6-7 місяців на високому рівні, а на два тури через низку обставин чи травми футболістів "впасти"… І все, на що ти працював цих 6-7 місяців, відразу "згорає", а матчі плей-офф – це зовсім інші поєдинки. Ми приймаємо той формат, який є, і готуємось в регулярному чемпіонаті зайняти якомога вище місце, щоб мати перевагу власного майданчика, і очікуємо нарешті проходження чвертьфіналу, як першого раунду плей-офф.  

- Чи можна говорити про фаворитів нового чемпіонату?
Враховуючи, що вже нема "Локомотива", то фаворити залишаться ті, що й минулого сезону – чинний чемпіон "Продексім", "ХІТ", який захоче довести, що не даремно виграв регулярний чемпіонат, і зрозуміло, призери… Звичайно, в "Урагану" теж є бажання втрутитися у боротьбу за нагороди і бути серед команд, які борються за найвищі місця.

- Керівництво клубу вже ставило завдання на сезон 2017/2018?
Поки такої зустрічі з керівництвом не було. Найперше, ми очікуємо на виступ в передсезонному турнірі, щоб побачити, які зміни є в команді, а далі будемо розмовляти…

- Які загалам очікування від сезону? Як гадаєте, з якими головними викликами "Урагану" доведеться зіткнутися?
Хочеться втілити в життя ті бажання, які є у керівництва, вболівальників, тішити їх перемогами, результатами та нагородами. Насамперед хочеться, щоб кожен з гравців змінив ставлення до тренувального процесу, змінив вимоги до себе. Чого не вистачало раніше? Кожен десь недопрацьовував на своєму місці, тому будемо працювати, в тому числі психологічно, щоб було розуміння - за який клуб ми граємо, що повинні професійно виконувати свої обов’язки. Це головна наша проблема, думаю, ми з нею впораємося, і будемо тією потужною одиницею "Ураган", який звик бачити вболівальник.

РІК ПІД ЗНАКОМ "УРАГАНУ"

- Вже майже рік, як ви перебралися до Івано-Франківська. Які враження від міста та "Урагану", в якому ви встигли випробувати себе і в амплуа гравця, і тренера?
Враження тільки позитивні, бо в структурі "Урагану" на сьогоднішній день багато дитячих груп, молодіжна команда, а основна команда – вершина цієї піраміди, якої нема в інших клубах. Тому кожен з нас повинен з честю та гідністю ставитися до своїх професійних обов’язків. "Ураган" - відоме ім’я, яке знають в Івано-Франківську, і, думаю, будуть знати не тільки за назвою, а й за грою. Від міста враження теж хороші - компактне, комфортне для проживання, дуже привітні люди. Західна Україна взагалі відзначається гостинністю, люди, як і у Львові, один одному допомагають, що мені дуже подобається.  

- Чи важко "розриватися" між двома містами – Івано-Франківськом та Львовом, роботою і сім’єю?
Моя сім’я у Львові, бо сини там вчаться, і поки не готові змінювати місто. Ми з дружиною до них прислухалися, але, якщо побачимо, що є довгострокова перспектива в Івано-Франківську, то переберемося сюди.

- Під час домашніх матчів часто бачили на трибунах вашу дружину і дітей. Сини вже вболівають за "Ураган" чи поки тільки за батька?
Вони завжди вболівають за команду, за яку грає тато, і насамперед це - командний успіх, а не особистий. Разом тішимося перемогам, і сумуємо через поразки.

- В "Урагані" ви завершили ігрову кар’єру. Настільки важко далося рішення? Чи можливо вболівальники ще побачать Максима Павленка на спортивному майданчику?
Вболівальники матимуть таку змогу – у складі "Урагану-4", це команда ветеранів, що виступає обласному чемпіонаті. А у матчах Екстра-ліги активної участі я вже не прийматиму, це остаточне рішення. Потрібно залучати молодих гравців. Звісно, хотілося закінчити професійну ігрову кар’єру перемогою, на жаль, цього не сталося, але дуже приємно, що останній матч зіграв саме у футболці "Урагану".

- Старт сезону не за горами, тому хотілося почути від головного тренера "драконів" побажання для команди, вболівальників…
Побажання футболістам і вболівальникам – вірити в команду, в свої сили,підтримувати одне одного не тільки в добрі часи, а й в скрутні моменти, робити все задля колективної перемоги. Тільки тоді можна говорити, що колектив стає дійсно командою.

Прес-служба НФК "Ураган"


14.08.2017 1602 0
Коментарі (0)

19.03.2024

Сьогодні і роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги

69
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

112
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6477 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10888 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12167 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5804

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

503

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

760

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

748

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1061
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

428
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

458
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

542
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4088
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11626
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6650
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1151
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18052
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

305
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

405
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

694
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

814