Роман Кузьмин: молодий талант "Прикарпаття"

 

 

Минулого сезону найкращим бомбардиром чемпіонату другої ліги став нападник тоді ще команди з назвою "Тепловик-Прикарпаття" Ігор Худоб'як.

 

Після п’яти турів нової першості з-поміж кращих голеадорів знову є представник Івано-Франківського клубу – та це не знаний «Халк», а маловідомий новачок команди, Роман Кузьмин. Досі він грав на аматорському рівні, вдома і за кордоном, а нині вже провів п'ять м'ячів на професіональному рівні.

 

В останньому матчі з "Арсеналом-Київщиною" 21-річний півзахисник поклав початок розгрому на 38-й хвилині, "Прикарпаття" перемогло 4:0, а футболіста було визнано ПФЛ і проектом "Золотий талант України" найкращим молодим гравцем п'ятого туру.

 

- Романе, у першому ж матчі на професіональному рівні ви забили гол, і в другому також, у третьому взагалі стався дубль. Вас брали у команду як центрального півзахисника, а ви виявилися забивалою?

- Виходить, що так. Чуйку маю гарну, намагаюся забивати.

 

- Ось зараз ще один гол, вже у ворота «Арсеналу-Київщини». Розкажіть, як ви здолали суперника?

- Суперник - аутсайдер, ми мали вигравати, і питання було тільки в тому, щоб із якнайбільшим рахунком це зробити. Довго не виходило і потім тільки прорвало. Та загалом, суперник нелегкий, хоч і аутсайдер.

 

- У чемпіонаті ви не забили тільки тернопільській «Ниві». Не виспалися?

- (сміється).Щось таке. Можливо дорога далася взнаки. Не пішло щось, в одному з епізодів мав забивати ударом головою, але не вийшло. В кожній грі не можна забивати.

 

- Що скажете про свою результативність? Самі здивовані?

- Звісно вражений. Та треба намагатися ще, п'ять - це мало.

 

- «Халк» не ображається, що ви лаври відібрали?

- Ні, чого ображатися? Каже, молодець, молодий,що забиваєш.Ти забивай і мені віддавай.

 

- А як взагалі сприйняв новачка колектив? Хтось взявся опікуватися?

- Я в команді з усіма грав, ще коли в ДЮФЛ виступали. І з Боришкевичем в Брошневі грав, Орест Януш, Громоляк - всі знайомі, колектив добре прийняв.

 

Фото: fc.if.ua


- Та все одно м’ячі після тренувань ви збираєте?

- Ні, є ще молодші (посміхається). Але я входжу до молодіжки ще.

 

- У клубах УПЛ є традиція: новачок за перший свій гол пригощає команду піццою, чи до кав’ярні веде. Ви як подякували партнерам?

- Ще ніяк . Сказав подякую, але не виходить, поки що ніхто ніде не хотів збиратися.

 

- Який свій гол вважаєте найкращим?

- Звісно з кутового у ворота "Полісся".

 

- Романе, ви згадували, що вперше пішли на тренування у другому класі. Це у вашому селі Цінева була футбольна секція, чи вже в райцентр їздили - Рожнятів?

- В селі тренувалися, там отримував перші футбольні навички.

 

- А школу закінчували в Івано-Франківську, виступаючи в чемпіонаті ДЮФЛУ за Прикарпаття.

- Саме так, Ігор Михайлович Гогіль тренував команду 96-го року народження, і я був два роки в спортивній школі Прикарпаття.

 

- Чому 17-річним не знадобилися головному клубу області, а лише зараз?

- Не знаю навіть. Тренерське рішення.

 

- Після випуску ви грали за любительські команди в чемпіонаті області, щоправда, були півроку, проведені в Говерлі.

- Так, спочатку на область бігав - юнаки, потім дорослі. А в "Говерлі" там лише дваматчі зіграв і потім пішов у "Карпати" (Брошнів). За них грав і потім "Прикарпаття".

 

- Хто вас 18-річного запрошував до "Говерли"?

- Я сам їхав, там знайомі були. Півроку побув і повернувся сюди. Тренером там працював Слюсар Валентин, не склалися стосунки – він не хотів ставити, ставив місцевих.

Я зіграв півтайму з "Динамо", з "Волинню" 20 хвилин і все. Тож повернувся в Брошнів.

 

- Ви й минулого року виступали за цю команду, а паралельно бігали за "Тужилів". У міні-футбол?

- Так-так, у міні-футбол грав.

 

- За Тужилів провели 20 м’ячів у дев'яти поєдинках, та навряд чи за це досягнення вас запросили до "Прикарпаття". Як стався цей перехід?

- Я був в Німеччині, а сюди на кілька матчів приїздив і допомагав команді, забивав. Потім приїхав в Україну і якби не вийшло в "Прикарпатті", повернувся б до Німеччини, знову б там грав і працював.

Та склалося так, що поїхав на перший матч і забив три голи за "Прикарпаття". Сказали залишатися на збори, я тренувався, ще два матчі зіграв, також забивав і так домовилися підписувати контракт. Я й залишився.

 

Артур Комар і Роман Кузьмин. Фото: fc.if.ua


- Що означає «грати й працювати в Німеччині»?

- Там є шоста регіональна ліга, я потрапив до команди з такою назвою, яку ніхто не знає. Хоча тренування хороші були, і весь час різні. Хоч і аматорська команда, все одно нормальні заняття, набрався, звісно, досвіду.

А щодо роботи. То я мешкав у шефа – того, що команду тримав, там і працював: на фермі на машині, на тракторі їздив. Житло і харчування, все було. Там взагалі культура і все зовсім інакше, в тому числі й ставлення людей.

 

- Чого чекаєте від виступу "Прикарпаття" в цьому сезоні? В чемпіонаті, зокрема?

- Як казав наш тренер Володмир Ковалюк, треба перше місце займати і в першу лігу виходити. Таке завдання.

 

- У Кубку ви також виступаєте гідно, вже подолали два раунди. У третьому колі зустрінетеся із "Карпатами", які зараз можна й обіграти, чи не так?

- Будемо намагатися, кожного суперника можна пройти, вони також люди. Звісно важко буде з "Карпатами", але можна їх обіграти. Тим більш, наше поле. Трибуни будуть вболівати за нас, можемо виграти.

 

- Володимир Ковалюк знаний футболіст, і, кажуть, вимогливий тренер?

- Звичайно вимогливий. Любить грати через фланги, найбільше цього вимагає. Я спочатку грав у центрі, але ставлять на фланзі.

 

- Два роки тому  у вас була мрія «заграти на найвищому рівні». Зараз мрія залишилася, тільки планка «рівня» стала вищою?

- Так, однозначно. У вищу лігу треба пробиватися.

 

Бліц

- Народився у селі Цінева Рожнятинського району Івано-Франківської області.

- Перший тренер - Василь Володимирович Джурин.

- З дитинства подобалася гра Андрія Шевченка. Зараз слідкую за Неймаром. Із зарубіжних клубів подобається "Барселона", тому й дивлюся чемпіонат Іспанії.

- Хобі? Нічого такого, лише футбол, спорт.

 

за матреіалами ПФЛ


12.08.2017 2141 0
Коментарі (0)

19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

140
19.03.2024

Сьогодні і роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги

80
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6479 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10890 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12172 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5807

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

507

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

762

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

750

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1064
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

437
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

461
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

544
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4103
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11629
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6652
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1154
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18054
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

308
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

408
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

696
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

817