Прикарпатська преса про народженого під градом, смак Криму, оздоровницю, що хиріє та картку іванофранківця

 

 

Огляд прикарпатської преси за період з 28 липня по 3 серпня. 

 

Репортер

Храм і досі там На сьогодні у боротьбі між франківською мерією і православною Церквою, яка юридично завзято відхрещується від Москви, за територію на вулиці Чорновола, крапку поставив суд. Та насправді доречнішим був би знак питання, бо проблема значно глибша…

Картка бідним допоможе Про створення картки франків ця вперше заговорили ще в лютому цього року. Це була ініціатива міського голови Руслана Марцінківа, який у такий спосіб вирішив допомогти місцевим пенсіонерам. У мерії запевняють – аналогів такої картки в Україні немає. А що ж вона дає?

Смак Криму Понад два роки дружня кримська родина – мама і восьмеро дітей – мешкає в Івано-Франківську. Тут їм добре, комфортно, хіба що скучають за морем і мріють про власне житло.

Підвали ратуші стануть музеєм Днями у Франківську знову заговорили про музей у ратуші. Цього разу міський голова Руслан Марцінків скликав архітекторів, краєзнавців, активістів, пресу. Обіцяв усіх почути, а старі підвали відновити якісно та швидко. На початок робіт у бюджеті уже знайшли 2 мільйони.

 

Галицький кореспондент

Громада перековує сільраду У селі Драгомирчани, що неподалік Івано-Франківська, депутати сільської ради таємно розділили між собою та правоохоронцями ділянку, де мала б бути нова школа та стадіон. Втім обурені мешканці зуміли показати, хто в домі господар. Чотири дні вони блокували трасу Львів-Мукачево, вимагаючи від депутатів скасувати скандальне рішення. Зрештою, громада святкувала перемогу.

Народжений під градом Ірак, Косово, АТО… Від командира взводу до командира батальйону. Єдиний воїн з Прикарпаття із званням Героя України. Почесну відзнаку коломиянин Тарас Сенюк мав отримати ще за життя  - за блискавично проведену бойову операцію в зоні АТО, в якій зумів врятувати аж два підрозділи солдатів. Але за життя йому не встигли вручити нагороду – вшанували посмертно.

Оздоровниця, що хиріє Бальнеогрязевий санаторій «Черче» функціонує на Рогатинщині майже 90 років. Колись  тут лікувався та навіть жив Богдан Лепкий. Однак зараз відомий коридор, здається, доживає віку. Його відвідувачі скаржаться на невчасно надані та неякісні послуги, харчування, занедбану територію, грибок у приміщеннях тощо. Дирекція ж впевнена, що люди їхали до них, так і будуть їхати.

 

Західний кур’єр

Чим нас годують? Як держава контролюватиме безпечність харчів. Початок літа в Україні видався багатим на випадки масових отруєнь у закладах громадського харчування. Такі епізоди свідчать про недосконалість державного контролю за якістю та безпекою продуктів…

Перемоги звідусіль Тиждень, що минув, видався доволі успішним для прикарпатських спортсменів, які змагалися не тільки на континентальних першостях, а й навіть на Дефлімпійських іграх. Як підсумок – заслужені нагороди у футболі, баскетболі та вільній боротьбі.

 

Вікна

Комунальна спека Надворі — спека. Калушани «тікають» у відпустки та насолоджуються літом. У дворах їхніх будинків тим часом парує гарячий асфальт, а з десяток людей шуфлями та іншим ручним інструментом прокладають доріжки. Дорожникам — не до відпочинку. Станом на початок серпня вони виконали роботи у масштабах, які були заплановані на рік. Крім того, у місті брукують тротуари, встановлюють вуличне освітлення та замінюють світлофори.

«Африканський тиждень спеки» в Калуші Літо впродовж двох місяців наче й не давалося чути, проте серпень не змусив чекати. Палюче сонце, гаряче повітря, словом – спека. Цього тижня в усіх областях України температура повітря підніматиметься вище 30 градусів. Надалі, кажуть синоптики, спека може бути ще лютішою. Нічна температура впродовж тижня +20+26 градусів. Про цей період літа вже гудить вся Україна, він навіть отримав неофіційну назву «африканська спека».

Криївка Черемоша УПА в Підгірках – нова туристична родзинка Калуша Калуські дослідники ще з минулого року доклали багато зусильдля того, щоб знайти місцезнаходження цієї криївки. Кілька тижнів тому вони розкопали одне місце, проте спроба виявилася невдалою. Завдяки допомозі Ігоря Петріва, сина зв’язкової Анни Боцян, яка носила бійцям УПА їжу та переправляла документи, краєзнавці все ж змогли знайти історичне місце. Чоловік пригадав, що батьки свого часу показували йому сховок. Чарівна ковбаса і справжні галушки Готувати влітку, з одного боку, просто: вибір продуктів різноманітніший, відпустка дозволяє трохи більше часу приділити кулінарній творчості, та й загалом буяння природи надихає. З іншого — спекотно, нема бажання довго стояти біля плити, хочеться до річки, в ліс чи на море. А як бути з тим, що літній день рік годує? Я також шукала відповідь і знайшла її майстрині-кулінарки з Калуша Люби Біріної.

 


03.08.2017 444 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

685
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1971 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1143 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

566
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6911 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11411 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

345

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1102

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1123

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1116
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

85
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

294
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1097
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

659
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

764
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2960
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4455
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18450
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

92
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

330
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

362
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

670