ТОП-9 місць для пляжного відпочинку, які замінять вам море

 

 

Минула вже половина літа – саме час, щоб підбити проміжні підсумки сезону відпусток і визначитись, як провести його залишок так, щоб теплі спогади про незабутній відпочинок зігрівали вас довгими і холодними зимовими вечорами!

Багато хто уже скористався нашими порадами і, обравши собі до душі найкраще місце для літнього відпочинку, використав відпустку з максимальною користю і задоволенням. Є такі, що все ще розглядають незліченні варіанти в сподіванні знайти своє ідеальне місце для відпочинку. А для декого вже стало зрозумілим, що цьогорічна битва за повноцінну відпустку із власною зайнятістю або начальством програна і варто підшукувати варіанти для короткочасного відпочинку.

Скука на работе

Якщо Ви зараз - як оцей сумний офісний працівник - треба терміново планувати хоча б коротку подорож!

Україна – одна із небагатьох країн Європи, що мають вихід одразу до двох теплих морів. Можливо, саме тому, традиційно більшість українців обирають морські пляжі як місце для проведення літньої відпустки. Щороку мільйони людей, наче перелітні птахи, залишають свої домівки і вирушають до морського узбережжя. Ажіотажний попит викликає неадекватне завищення цін на відпочинок і не сприяє підвищенню якості послуг. І якщо той факт, що пляжний відпочинок є найпопулярнішим видом туризму, нам доведеться прийняти як данність, то з безальтернативністю морського узбережжя для нього ми категорично незгодні. І спробуємо це вам довести. Адже крім згаданих двох морів, територією нашої країни протікають три річки, які займають 2-ге, 4-те і 11-те місце в Європі за довжиною. А ще є безліч великих і малих озер! Є іще дещо, що створює чудові умови для пляжного відпочинку вдалині від морського узбережжя… Щоб дізнатися, що саме – читайте далі у нашому переліку дев’яти кращих місць для пляжного відпочинку, які можуть замінити вам море! І хоча в цих місцях ви не почуєте шуму прибою та криків чайок, але й «піво халоднає, крєвєткі, пахлава мєдовая» не різатиме вам вухо. А це, погодьтесь, суттєва передумова для гарного відпочинку.

Локація №1. Шацькі озера

Шацькі озера – загальна назва групи озер, що знаходяться у Шацькому районі Волинської області, на крайньому північному заході України, впритул до кордонів Білорусі й Польщі. Цей куточок мальовничої природи українського Полісся входить до складу Шацького національного природного парку. 

На Шацьких озерах...

На Шацьких озерах...

 Всього на території парку налічується 23 озера – це одна з найбільших озерних груп Європи. Найбільше з них, Світязь, одночасно є найглибшим озером України (максимальна глибина – 58,4 м), його ще називають «Українським Байкалом». Оточені зусибіч незайманими переважно сосновими лісами, ці озера із прозорою водою недарма в народі ще кличуть блакитними очима Волині.

Пляж на озері Пісочному

Пляж на озері Пісочному

Чиста вода, пісчані пляжі, сповнені ягодами і грибами безмежні ліси, м’який клімат – ось що робить Шацькі озера популярними серед любителів пляжного відпочинку.

Чиста вода в озері Світязь

Чиста вода в озері Світязь

Додайте сюди розвинену інфраструктуру і різноманіття об’єктів розміщення на будь-який смак і гаманець, від кемпінгів до елітних вілл, і ви отримаєте ідеальну альтернативу морським пляжам.

Локація №2. Озеро Молодості, Буковель

На території відомого гірськолижного курорту створили найбільше в Карпатах штучне озеро з чистою джерельною водою – і тепер Буковель став одним з найкращих місць для пляжного відпочинку.

Вид згори на озеро в Буковелі

Вид згори на озеро в Буковелі

В горах сонце пече не гірше, ніж на морі, а свіжий вітерець охолоджує, наче морський бриз. В літню спеку вода прогрівається до комфортних 22 градусів. Вздовж берегів озера – лежаки і парасолі, на воді – всі можливі види атракціонів і розваг: катамарани, гідроцикли, водні лижі, вейкбординг, дайвинг, навіть супермодний FlySurf. 

FlySurf на великому озері в Буковелі

FlySurf на великому озері в Буковелі

Для тих, кому й цього замало – поряд аквапарк, джакузі, басейни, бари. Любителям сухопутних активних видів відпочинку запропонують різноманітні спортивні майданчики, велопарк з прокатом велопсипедів,  скалодром, прогулянки на квадроциклах і навіть картинг-центр.  

Волейбол на березі озера в Буковелі

Волейбол на березі озера в Буковелі

Додайте сюди чаруючу красу навколишніх Карпат разом з традиційним гуцульським колоритом і отримаєте незабутній відпочинок на морському курорті посеред Карпат.

 

Локація №3. Київське море

Після одеситів, киянам повезло найбільше: кілька хвилин на автомобілі – і вони вже на морі! Звичайно, це жарт і «Київське море» - лише водосховище Київської ГЕС. І хоча воно одне з набільших за площею серед Дніпровського каскаду, до Чорного чи навіть Азовського моря йому ой як далеко. В той же час це цілком підходяще місце, щоб в літню спеку врятуватись від задухи великого міста, не витрачаючи багато часу і коштів.

Хвилі на березі

Хвилі на березі "Київського моря"

 Глибина водосховища невелика – від 8 до 12 метрів, тож вода прогрівається швидко і в розпал літа її температура може сягати  28 градусів. Тут є пісчані пляжі, чайки, а в сильний вітер – навіть невеличкий прибій. А ще тут мальовничі лісисті береги. Правий – як правило, обривистий, більш обжитий і цивілізований, з великою кількістю сучасних готельних комплексів.

Чудовий пляж на березі Київського водосховища

Чудовий пляж на березі Київського водосховища

 Лівий – більш пологий, малолюдний і підходящий для пікніків та кемпінгів. Але для обох берегів актуальне просте правило – чим далі від Києва, то менше благ цивілізації і відпочивающих.

Майже дика природа на берегах Київського моря

Майже дика природа на берегах Київського моря

Локація №4. Пуща-Водиця під Києвом

Пуща-Водиця є одним з найулюбленіших місць відпочинку киян і численних гостей міста.  

Став у Пуща-Водиці

Став у Пуща-Водиці. Джерело: facebook.com/pg/PusaVodica

Це обумовлено вдалим поєднанням кількох чинників: густі хвойні ліси, численні природні й рукотворні водойми серед них, близкість до міста і зручне транспортне сполучення. Пуща-Водиця з площею 750 га є найбільшим в Україні міським лісопарком, територією якого протікають дві звивистих джерельні річечки, що утворюють  чисельні заплави і ставочки зі зручними для купання піщаними берегами.   Пляж у Пуща-Водиці

Пляж у Пуща-Водиці

Перші заміські дачні будиночки почали з’являтись у Пущі-Водиці ще наприкінці ХІХ – на початку ХХ століть, після того, як бельгійськими підприємцями сюди було прокладено першу трамвайну колію. Пуща-Водиця свого часу надихала багатьох митців і письменників: сюди навідувались Тарас Шевченко, Леся Українка, Лев Толстой, Микола Гоголь.  

Тиха вода в Пущі-Водиці

Тиха вода в Пущі-Водиці

З ініціативи відомих київських лікарів Яновського та Рубінштейна тут почали будувати перші санаторії – і тепер це не лише популярне місце відпочинку, а ще й кліматична оздоровниця для лікування легеневих захворювань.

Локація №5. Дністровський каньйон, Бакота

Важко знайти людей, які б не захоплювалися природою Альп і Кавказу, Криму і Карпат. Але так само нелегко, навіть серед українців, знайти тих, хто знає, чи пак, на власні очі бачив, неповторну красу Дністровського каньйону. Ще майже десять років тому, у 2008 році, за результатами загальнонаціональної акції Дністровський каньон увійшов до списку «7 природних чудес України». Дністровський каньйон  

Дністровський каньйон

 Проте з того часу мало що змінилося в обізнаності українців про принади цього чаруючого і захоплюючого витвору природи. Тож спробуємо зробити свій невеличкий внесок, щоб виправити цю несправедливість. Але для цього доведеться звернутися ненадовго до географії та навіть до історії.

Річка Дністер бере свій початок в Українських Карпатах на заході Львівської області, неподалік від кордону з Польщею, а впадає в Чорне море в Одеській області, біля міста Білгород-Дністровський. Довжина річки становить 1362 км і за цим показником Дністер займає 11-те місце серед усіх річок Європи (за деякими версіями – 9-те). І одне з перших – за мальовничістю, адже в середній течії його високі, круті, навіть обривисті, береги утворюють глибокий каньйон, який виписує безліч фантастичних вигинів – меандрів. Не полінуйтесь поглянути на Google Maps, які вихиляси витанцьовує Дністер в межах Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької областей. Ось вам для затравки приклад:  

Звиви Дністра на карті

Звиви Дністра на карті

Окрім вражаюче-естетичної, високі береги Дністровського каньйону виконують ще одну дуже важливу функцію – бар’єрно-захисну. Захищаючи від холодних вітрів, вони утворюють в долині річки унікальний клімат, який порівнюють із середземноморським. Завдяки цьому скромний сьогодні райцентр Заліщики Тернопільської області у 30-ті роки минулого століття, коли ці території входили до складу Польщі, був для всіх заможних поляків курортом №1. Ще б пак – субтропічний клімат у центрі Європи! Придивіться уважно до старої польської  фотографії – яку температуру показує термометр, встановлений на одному із пляжів Заліщиків? Зауважте, що фотошопу тоді ще не було.

Пляж у Заліщиках за часів Польщі

Пляж у Заліщиках за часів Польщі

Відповідь можете писати в коментарях.

І якщо зараз Заліщики знають у кращому випадку як місто-півострів на Дністрі, то в ті часи його називали не інакше, як «Подільська Рів’єра».  

Старе фото Заліщиків. 

Старе фото Заліщиків. Джерело: lwow.info

  

Заліщики тепер. Джерело: stezhkamu.com

Заліщики дійсно мали всі атрибути популярного курорту: піщані пляжі вздовж берега Дністра, фешенебельні вілли і пансіонати, набережна з пальмами і ресторанами, яхт-клуби і тенісні корти. Відпочивальників прямо із Варшави доставляв швидкісний поїзд  «Люксторпеда».

Старе фото Заліщиків на Дністрі

Старе фото Заліщиків на Дністрі

На жаль, з різних причин сьогодні від усієї цієї слави і розкоші не залишилось і сліду. Сьогодні Дністер більше відомий завдяки побудованій ГАЕС і затопленому водами її водосховища селу Бакота, яке після цього назвали «Українською Атлантидою». І хоча сама по собі ця історія дуже сумна і трагічна, але затока, що утворилась на місці села, стала йому природним пам’ятником і справедливо вважається найкрасивішим місцем на Дністрі, адже мальовничі краєвиди цієї місцини просто зачаровують.

Тут колись було селище Бакота

Тут колись було селище Бакота

А як же справи з відпочинком на Дністрі зараз, майже через сто років, запитаєте ви? Якщо коротко, то в наші дні Дністер, переважно, – місце для «дикого» відпочинку. На його берегах ви знайдете безліч усамітнених місць із заворожуючими краєвидами. Є окремі готельні комплекси найвищого ґатунку з відповідним рівнем цін, можна знайти приватну садибу чи навіть кемпінг з демократичними розцінками… Але якщо ви віддаєте перевагу цивілізованому відпочинку з оптимальним співвідношенням ціна/якість, то найкращим варіантом буде зупинитись у Кам’янці-Подільському з його розвиненою туристичною інфраструктурою і звідти на цілий день виїжджати на пляж  до берега Дністра. В залежності від того, яке з місць для відпочинку ви оберете, відстань складе від 14 до 50 км.

Туристичний комплекс на березі Дністра - Услад. Джерело: facebook.com/uslad.com.ua

Локація №6. Голубі озера на Чернігівщині.

Найпрозоріша вода, чисте та цілюще завдяки навколишнім сосновим лісам повітря, ягоди, гриби, риболовля та доволі розвинена інфраструктура, в тому числі для відпочинку з дітьми – ось що таке Голубі озера в селі Олешня Ріпкинського району Чернігівської області.  

Блакитні озера на Чернігівщині

Голубі озера на Чернігівщині. Джерело: doblh.com.ua

Все це приваблює відпочиваючих не лише із ближнього Чернігова, але й із Києва і навіть із Білорусі (кордон з якою, до речі, теж неподалік). Висока популярність озер часом перетворюється на серйозний недолік, коли вихідними днями в розпал сезону виникають проблеми з тим, щоб знайти вільне місце.

Прозора вода в Блакитних озерах в Олешні

Прозора вода в Голубих озерах в Олешні. Джерело: ukraine-is.com

Назву свою озера отримали завдяки кольору своєї води – вона дійсно має яскраво виражений блакитний відтінок, що чітко видно навіть на супутникових знімках Google Maps. Таке забарвлення обумовлене тим, що всі три озера утворились на місці відпрацьованих кар’єрів з видобутку кварцевого піску – високоякісної сировини для виготовлення скла. Вважається, що залишки піску на дні озер надають воді не лише неповторний колір, а й лікувальні властивості, корисні при захворюваннях суглобів.  

Блакитні озера Чернігівщини

Голубі озера Чернігівщини. Джерело: energolife.info

Ще кілька років тому найбільшим недоліком Голубих озер була відсутність навіть елементарної інфраструктури – люди відпочивали, в основному, «дикунами», про туалети й переодягальні мова не йшла взагалі. Однак останнім часом ситуацція змінилася на краще: на березі найбільшого з трьох озер організували доглянуту пляжну зону, а розміститися відпочивальники мають змогу в кемпінгах, приватних садибах або гостьових будинках.

Локація №7. Озеро Біле, Рівненська область.

Біле озеро знаходиться біля села Рудка Володимирецького району Рівненської області. Має карстове походження і вважається одним з найбільших озер у Рівненській області. Площа озера становить 453 га, середня глибина - 4 м, максимальна глибина - 26 м. Вода Білого озера чиста і прозора, на дні добре видно білі вапнякові камені, завдяки яким озеро й отримало свою назву. Дно озера піщане та пологе, тому це ідеальне місце для відпочинку з дітьми. До того ж, завдяки невеликій глибині вода влітку швидко прогрівається до 25 градусів.

Біле озеро на Рівненщині

Біле озеро на Рівненщині. Джерело: tsn.ua

Не дивлячись на те, що озеро є популярним місцем відпочинку, його природний світ дуже різноманітний і майже незайманий. В озері водиться карась, щука, окунь, лин, вугор, гніздуються дикі качки, гуси, журавлі, можна зустріти колонії бобрів та ондатри.

Із інфраструктури на берегах Білого озера є лише однойменна база відпочинку Рівненської АЕС, а також невеликий приватний туристичний комплекс.

На білому озері можна взяти в оренду човен і покататись

На білому озері можна взяти в оренду човен і покататись. Джерело: tsn.ua

Рівень обох закладів – для невибагливих туристів, і альтернатива їм лише одна – туристичний намет. Тож можна сказати, що Біле озеро підходить лише для «напівдикого» відпочинку, оскільки назвати його диким не дозволяє велика кількість відпочивальників навколо, а цивілізованим – рівень наявної інфраструктури та сервісу. Проте, якщо вибрати час, коли на озері не надто багатолюдно, то можна сповна насолодитись його прекрасною природою.

 Локація №8. Озеро Дідово, Закарпаття

Озеро Дідово знаходиться в селі Дийда, за сім кілометрів від міста Берегово Закарпатської області. Озеро з’явилось на місці пісчаного кар’єру, тож вода в ньому, як і у всіх озерах такого походження, чиста, прозора, з блакитним відтінком. Площа водойми - 54,6 га, максимальна глибина – 16 м.  

Озеро Бумерангу селі Дідово (Дийда) у Закарпатській області

Озеро Бумеранг у селі Дідово (Дийда) у Закарпатській області. Джерело: munkach.com

На берегах озера розташувався рекреаційний комплекс локального масштабу, але, враховуючи віддаленість Закарпаття від морського узбережжя, він є гарною альтернативою, коли море далеко, а Буковель – дорого. Тим більше, що рівень сервісу тут цілком пристойний, а ціни - прийнятні. Свідченням цього є те, що сюди приїздять відпочивальники навіть із сусідніх областей.

Озеро назвали

Озеро назвали "Бумеранг" за його форму. Джерело: munkach.com

Зупинитись тут можна у готельних комплексах, або в наметовому містечку. Зона відпочинку складається із загального пляжу і окремих секторів, які можна замовити для відпочинку на кілька днів. Вхід на пляж платний, на території – все, що має бути на хорошому пляжі: лежаки з навісами, роздягальні, водні атракціони, поля для пляжного футболу та волейболу, дитяча зона, ресторан і навіть невеличкий аквапарк.

Тут є зручний сервіс на будь-який смак

Тут є зручний сервіс на будь-який смак. Джерело: karpaty.info

 

Локація №9. Термальні  води Закарпаття

Ну і насамкінець – обіцяна вишенька на торт. Нова, модна, набуваюча чимдалі більшої популярності, альтернатива морському пляжному відпочинку. Причому, найздоровіша альтернатива! Те, що називається «останній тренд». Його дарують нам закарпатські термальні джерела. Термальні курорти набувають популярності серед тих, кому набрид одноманітний відпочинок на спекотному пляжі, хто шукає різноманіття і нових цікавинок. На Закарпатті налічується більше 50 джерел з термальними водами, але найбільшої популярності наразі набули термальні басейни у Берегово, Косино і Велятино. Джерела кожного осередку мають свої особливості хімічного складу води та її температури, тому й застосовуються для лікування різних захворювань. Якщо ж у вас нічого конкретно не болить, тоді можна просто зміцнити імунітет загалом. До того ж, нові сучасні комплекси термальних купалень відзначаються високим рівнем сервісу, а м’який закарпатський клімат сприяє поєднанню терапії термальних та сонячних ванн. Тож не відмовте собі в задоволенні попестити свої душу та тіло.

В Берегово найвідомішим є оздоровчий комплекс «Жайворонок». Тут вам запропонують 5 басейнів, один із яких критий, обладнаний гідромасажем, гейзером та штучними водоспадами.  

Термальний басейн "Жайворонок" у Берегові, Закарпатська область

Термальний басейн "Жайворонок" у Берегові, Закарпатська область. Джерело: ukraine-is.com

 В Косино, який вважається найкращим на сьогодні термальним курортом Закартпаття, теж 5 басейнів, 3 з яких – термальні, з різних джерел і, відповідно, з водою різної температури. Фірмовою «фішкою» купальні, крім унікальних властивостей джерельної води, є цікаві скульптурні композиції.   

Термальні води Косино

Термальні води Косино. Джерело: tsn.ua

У Велятино комплекс термальної купальні складається із семи ванн і двох відкритих басейнів. Воду подають із термального джерела на глибині понад 1000 м.

"Теплі води Велятино"

"Теплі води Велятино". Джерело: tepli-vody.com.ua

Тож бажаємо вам обрати підходящий варіант і ні в якому разі не сумувати, якщо не вдалося відпустку провести на морі.

А для тих, хто вже встиг побувати в теплих краях і може похизуватись перед друзями шикарною морською засмагою, варто пам’ятати дві речі. Перше: до кінця літа ще більше місяця і за цей час засмагу треба підтримувати, аби вона не змилась і ви не виглядали блідіше за своїх друзів, які повернуться з моря ближче до кінця сезону. Друге: наступної відпустки чекати ще дуже довго і краще це очікування скоротити хоча б на місяць. Тож гайда відкривати для себе нові місця для пляжного відпочинку!

 

itinery.com.ua


24.07.2017 10088 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

580
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1769 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1094 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

526
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6874 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11329 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

304

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1036

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1089

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1083
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

248
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1050
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

817
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

691
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2915
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4414
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18409
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

270
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

328
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

638
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

739