Три роки після збиття Боїнга-777 над Донбасом: встановлені факти і перспективи покарання винних

 

 

Три роки тому в небі українського Донбасу сталася наймасштабніша за кількістю жертв авіатрагедія. Її причина — не нещасний випадок і не поломка техніки, а умисний намір і злочин проти людства. Три роки світова спільнота збирає докази цього.

Збиття літака компанії Malaysia Airlines біля Тореза Донецької області сталося 17 липня 2014 року, коли внаслідок влучання в літак зенітним ракетним комплексом "Бук" російського виробництва загинули всі 298 осіб, що пербували на борту рейсового авіалайнера – пасажири та екіпаж.

За кількістю жертв ця катастрофа стала найбільшою в історії України і загалом у XXI ст. (за виключенням терактів 11 вересня 2001 року), і найсмертоноснішим збиттям пасажирського літака.

Рештки MH17
Збиття МН17 стало найбільшою авіакатастрофою ХХІ століття

Збиття "Боїнга" спричинило нову хвилю міжнародних санкцій західних держав проти Російської Федерації. Світова спільнота об'єднала зусилля у питанні розслідування трагедії з метою покарання винних.

Що вже доведено

У вересні минулого року Міжнародна слідча група оприлюднила висновок, що Boeing 777 був збитий ракетою, випущеною з зенітно-ракетного комплексу "Бук", який був доставлений з Росії. Після запуску ракети установка повернулася на територію Росії.

Згодом міжнародна група розслідувань Bellingcat встановила, що саме командування армії Росії відправило "Бук" на Донбас. І навіть – що транспортування зенітно-ракетної установки організував російський генерал-майор Сергій Дубинський.

Генерал Сергій Дубинський
Генерал-майор Сергій Дубинський – ймовірний причетний до транспортування смертоносного "Бука"

Українська Генпрокуратура заявила про ідентифікацію 100 людей, які причетні до перевезення і використання зенітно-ракетного комплекса "Бук" у липні 2014 року, з якого і був збитий малазійський Боїнг.

На початку літа стало відомо, що Міжнародна експертно-журналістська група Bellingcat довела, що "Бук", який збив малайзійський літак рейсу MH17, має російське походження.

Позиція Росії

Залишається незмінною. Офіційні особи відкидають звинувачення в тому, що "Бук" був російським і вустами міністра Лаврова заявляють, що не вірять розслідуванню Bellingcat, бо там "багато дивного". Втім, версії офіційних росіян щодо того, хто збив "Боїнг" – не витримують жодної критики. Наприклад, спершу вони наводили аргумент, начеб-то бойовики не мали такої зброї, щоб збити літак. А напередодні і пропагандистські ресурси, і ЗМІ "республік" хвалилися, що мають ті ж "Буки". Також у російських ЗМІ висували "версію", що "Боїнг" був збитий українським штурмовиком Су. Але її розкритикував експерт з ефективності авіаційних комплексів Вадим Лукашевич одразу у прямому ефірі російського каналу РБК.

Більше того, восени 2015 року стало відомо про хакерську атаку на комп'ютери Ради безпеки Нідерландів. Сталася вона саме напередодні звіту щодо обставин катастрофи літака MH17. А влітку 2016-го Федеральна служба захисту конституції Німеччини у своєму звіті під назвою "Керовані спецслужбами електронні атаки Росії" відзначила, що "кібероперації проводять як російська спецслужба ФСБ, так і військова зовнішня спецслужба ГРУ", і що серед цих операцій — кібератака на Раду безпеки Нідерландів "в часовому контексті з оприлюдненням остаточного звіту восени 2015 року щодо причин катастрофи малайзійського літака рейсу MH17 17 липня 2014 року над Східною Україною".

Президент України Петро Порошенко взагалі вважає блокування Росією процесу створення міжнародного трибуналу щодо розслідування збиття Боїнга "явкою з повинною".

Розслідування сьогодні

7 липня цього року Україна та Нідерланди підписали угоду про спільне розслідування катастрофи рейсу MH17, з метою створення правових підстав для притягнення до відповідальності судом Нідерландів осіб, причетних до катастрофи. Відомо також, що за домовленістю країн, що беруть участь у розслідуванні цієї справи – Нідерландіів, Бельгії, Австралії, Малайзії та України, суд над винними у трагедії малазійського Боїнга відбудеться у Нідерландах.

Доповідь комісії з розслідування трагедії МН17
Спільна комісія, яка розслідувала трагедію, переконана – причиною стала ракета, яку випустили із ЗРК "Бук"

Чи притягнуть Росію до відповідальності

Думками з цього приводу з сайтом "24" поділились українські експерти.

Андрій Вігірінський, юрист, політичний аналітик

Ключове, на мою думку, у питанні притягнення винних до відповідальності – це визнання юрисдикції. Тобто, визнання рішення того чи іншого суду усіма сторонами – як стороною потерпілих, так і стороною потенційних обвинувачених.

Здавалося б, зважаючи на масштаб катастрофи та зацікавленості світової спільноти у знаходженні істини у цьому питанні, оптимальним мав би стати суд чи розслідування, яке б проводилось під егідою ООН. У такому випадку можна було б говорити усім сторонам про об’єктивність розслідування та те, що рішення буде виконане, незалежно від того, яким воно буде. Але на сьогодні резолюції Ради Безпеки ООН щодо створення трибуналу блокуються Росією. Дехто говорить про те, що рішення про створення трибуналу може бути прийняте в обхід позиції РФ, але у такому випадку потрібно розуміти, що РФ не буде сприяти розслідуванню, надаючи необхідні відомості (як це відбувається сьогодні з наданням відомостей з Федеральної системи розвідки та контролю повітряного простору), а, як наслідок, і у подальшому, коли будуть встановлені (теоретично) конкретні винні особи. Ми говоримо про кримінальну відповідальність, вона завжди індивідуалізована, не може мати форму відповідальності країни, тільки фізичних осіб, і ці особи будуть перебувати під юрисдикцією РФ (проживатимуть чи постійно перебуватимуть на її території), вони не будуть притягнені до відповідальності – як наслідок рішення суду не буде виконане.

Інший вектор судового розгляду, це Європейський суд з прав людини, до якого звернулись сім’ї жертв, де їхні інтереси, у тому числі, представляє адвокат Джеррі Скінер, який має на своєму рахунку перемогу у схожій справі проти уряду Лівії про відшкодування 2,7 мільярда доларів компенсації жертвам теракту на борту літака в Локербі. У той самий час РФ ще у 2014 році було внесено зміни до вітчизняного законодавства, які дозволяють ігнорувати та не виконувати рішення ЄСПЛ, за прикладом справи ЮКОС. Аналогічно, як і з ЄСПЛ, Росія не виконає та визнає політично мотивованими рішення судів, які розглядатимуть цю справу – буде це суд Нідерландів, Малазії чи України. РФ так чи інакше триматиметься позиції, що вона не приймає участі у конфлікті, оскільки у протилежному випадку це матиме значно більші наслідки – не тільки компенсації та відшкодування збитків жертвам авіакатастрофи, але й відшкодування Україні шкоди, заподіяної військовою агресією, відшкодуванням збитків , а також відповідальності за смерті військових та цивільних на сході країни. Тобто, мова йтиме про кримінальну відповідальність перших осіб держави, оскільки воєнні дії відбуваються виключно за участі та з волі Головнокомандувача та командування Збройних Сил РФ.

На сьогодні ситуація нагадує глухий кут, оскільки без власної доброї волі РФ не визнає та не виконає рішення будь-якої судової інстанції. Це, звісно, не означає, що не варто проводити розслідування та збирати докази, оскільки час змінює і лідерів, і обставини існування країн. А такі злочини не мають строків давності.

Щодо строків, коли, власне, може відбутися суд у справі збиття малазійського Боїнга, в першу чергу потрібно дочекатись завершення розслідування, яке встановить коло осіб які вчинили злочин, втім, цей процес може тривати доволі тривалий період часу, оскільки їх встановлення потребує на сьогодні інформації РФ, яку вона не надає, у подальшому потрібно визначити юрисдикцію, яка розглядатиме справу та досліджуватиме докази.

Володимир Горбач, політичний аналітик Інституту Євро-Атлантичного співробітництва, експерт з питань зовнішньої та внутрішньої політики України

3 роки – достатній час, щоб оцінити масштабність події.

З одного боку – ця трагедія була помилкою російської сторони, коли жертвами російської агресії, російської зброї стали громадяни країн світу, а не України. Світ іншими очима подивився на війну на Донбасі, окупацію Криму. І почав збирати докази участі Росії в цьому. З кожним новим доказом збільшувалася вага аргументів у оцінці російського втручання в українські справи.

По юридичній лінії Україна зробила абсолютно правильно – пішла на повне співробітництво з країнами, чиї громадяни стали жертвами цього терористичного акту. Це створило довіру до української позиції під час розслідування і довіру до проміжних і остаточних результатів розслідування.

Україні і країнам, чиї громадяни стали жертвами, не вдалося провести через Раду Безпеки ООН рішення про створення міжнародного трибуналу з розслідування і Росія теж проявила себе в цій ситуації як зацікавлена сторона – вона наклала вето.

І тепер різні етапи слідства, які веде прокуратура Королівства Нідерланди, вже завершуються. Закінчено технічну сторону розслідування, закінчується юридична сторона розслідування. Справу потрібно передавати до суду. Потрібно визначити, хто цим буде займатися. За останніми даними – цю справу розглядатиме суд Нідерландів, який має у своєму складі міжнародну палату, що не типово для національних судів, але у Нідерландів це є.

Процес закономірно рухається до того, що в судовому порядку будуть визначені винуватці і виконавці цього теракту, з'явиться юридична можливість притягнути їх до відповідальності.

Не думаю, що Російська Федерація їх видаватиме, принаймні, найближчим часом. Але навіть фіксація цих прізвищ і громадянства цих людей , їх замовників і організаторів, сприятиме встановленню справедливості. Для світової спільноти це буде крапка у справі. Ці люди не зможуть виїжджати за межі Росії, бо їх заарештує Інтерпол. Але спеціально їх Росія не видаватиме. Більше того, якщо їх видати – вони зможуть давати свідчення додаткові. Тому Росія як головний винуватець цієї трагедії не зацікавлена у видачі цих своїх громадян. Має змінитися керівництво Росії, щоб вони "покаялися".

 


17.07.2017 1695 0
Коментарі (0)

19.03.2024

Сьогодні і роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги

65
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

91
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6477 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10888 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12166 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5804

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

501

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

759

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

748

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1061
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

427
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

458
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

542
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4087
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11626
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6650
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1151
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18051
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

305
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

405
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

693
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

813