Десять неймовірних автентичних сіл Карпат, які варто відвідати (фото)

 

 

Якщо бажаєте відвідати Карпати, але ще не вирішили, куди поїхати - ось деться гірських поселень, які не зможете забути. Ця підбірка найцікавіших карпатських сіл стане в нагоді передусім тим, хто починає думати про літній відпочинок.

 

Про це пишуть Версії з посиланням на lovelylife.

 

Кожне із описаних нами гірських поселень – унікальне і незабутнє, в чому переконалися вже тисячі туристів, які відвідали ці прекрасні місця.

 

Подорожі Україною: Топ-10 найцікавіших сіл у Карпатах - фото 1
 

Верховина

 

Селище, що лежить на висоті 620 метрів над рівнем моря, в межах гірського масиву Чорногора, який об’єднує знамениті Говерлу, Петрос і Піп Іван. Через Верховину протікає одна з найстрімкіших карпатських річок – Чорний Черемош, тому , в літній час тут обов’язково варто спробувати спуск по річці на байдарках або надувних човнах.

Але головне – не забути піднятися хоча б на одну з відомих гірських вершин. Невимовне задоволення, коли ти, захеканий і весь в поту, ковтаєш прохолодне повітря на самій вершині, оповитій густим туманом. А ще добре на березі річки засмажити на рожні цілого баранчика, як це роблять місцеві жителі.

Любителі культурного відпочинку можуть відвідати Музей гуцульського побуту та народних інструментів, відправитися на Скелі Довбуша або по місцях зйомок кінострічки “Тіні забутих предків”.

 

Подорожі Україною: Топ-10 найцікавіших сіл у Карпатах - фото 2
 

Ворохта

 

Відомий кліматичний курорт, розташований у верхів’ях річки Прут, на північних схилах лісистих Карпат. Саме з Ворохти зазвичай починають шлях ті, хто планують зійти на найвищу вершину українських Карпат – Говерлу.

Теплий сезон Ворохті – це тривалі піші прогулянки, купання і сплав по гірській річці, лазання по скелях, збір цілющих рослин.

У селищі знаходиться пам’ятка дерев’яної гуцульської архітектури 17-го століття – церква Різдва Богородиці. Цікавим об’єктом є і арочні залізничні мости (віадуки), зведені тут в XIX столітті.

 

Подорожі Україною: Топ-10 найцікавіших сіл у Карпатах - фото 3
 

Іза

 

У цьому селі розташована єдина в Україні ферма з розведення манчжурських оленів. Ці красиві благородні тварини були доправлені сюди гелікоптером аж із Калінінградської області.

Але найважливіше, чим відома Іза – село є осередоком лозового мистецтва. Ніде більше ви не побачите такої різноманітності витворів мистецтва лозоплетіння. Достатньо лише пройтись центральною вулицею села – і ви будете вражені майстерністю українців виплітати з лози вражаючі речі.

А ще в Ізі розташований унікальний монастир, де зберігаються мощі преподобного Олексія Карпатського.

 

Подорожі Україною: Топ-10 найцікавіших сіл у Карпатах - фото 4
 

Космач

 

Одне з найбільших за кількістю населення та найбільше за площею село не тільки в Україні, але й загалом у Європі. Достатньо тільки сказати, що у Космачі діють сім загальноосвітніх шкіл та школа мистецтв.

У селі загинув легендарний ватажок опришків Олекса Довбуш. А ще взимку 1944–1945 років у Космачі було розташовано дев’ятнадцять сотень УПА. В 1944 році було проголошено Космацьку незалежну республіку. Тому це село має славу “бандерівської столиці”. Щоправда, повстанське минуле тут не дуже люблять згадувати, більш охоче розповідаючи про сьогодення села.

 

Подорожі Україною: Топ-10 найцікавіших сіл у Карпатах - фото 3
 

Сьогодні в Космачі працює кілька сотень майстрів декоративно-прикладного мистецтва, історико-краєзнавчий музей. Крім того, в селі проводився фестиваль “Космацький Великдень”.

 

Подорожі Україною: Топ-10 найцікавіших сіл у Карпатах - фото 4

 

Красноїлля

 

Це унікальне село, бо має один звичай, який не зустрічається більше ніде в Україні. Але щоб побачити знамениту красноїльську Маланку, вам доведеться дочекатися різдвяних свят.

Гучні гуляння в Красноїльську розпочинаються ще від самісінького ранку – перевдягнені маланкарі ходять від хати до хати. У кожному дворі за спів і танці вимагають із господаря гроші, утім це не рятує його від жартівливих стусанів.

 

Подорожі Україною: Топ-10 найцікавіших сіл у Карпатах - фото 5
 

Після того, як учасники обійдуть усі обійстя та привітають господарів з Новим роком, на центральній вулиці збирається чисельна карнавальна процесія, у якій беруть участь близько тисячі мешканців села.

Традиційно це дійство відвідує чимало туристів. Ті, хто тут уперше, зізнаються – хоча і бачили світлини маланки, наживо це вражаюче.

 

Подорожі Україною: Топ-10 найцікавіших сіл у Карпатах - фото 6
 

Криворівня

 

Село відоме тим, що тут Сергій Параджанов знімав фільм “Тіні забутих предків”. Хата, в якій відбувалися зйомки, нині є музеєм. Також у селі влітку у “літній оселі” проживав Михайло Грушевський, полюбляли відпочивати видатні українці ХІХ-ХХ століть, тому тут діє ще кілька музеїв.

 

Подорожі Україною: Топ-10 найцікавіших сіл у Карпатах - фото 7
 

Нижнє селище

 

Поселення, розташоване в Хустському районі Закарпатської області. Відоме завдяки кільком високоякісним сироварням, створеним кількома іноземцями-учасниками екокооперативу “Лонго Май”, а також українцем Петром Пригарою.

 

Подорожі Україною: Топ-10 найцікавіших сіл у Карпатах - фото 8
 

Крім того, у Нижньому селищі сьогодні випасають буйволів, а неподалік від села розташована знаменита Долина нарцисів.

 

Подорожі Україною: Топ-10 найцікавіших сіл у Карпатах - фото 6
 

Солотвино

 

Cелище на правому березі річки Тиса, більш відоме як лікувально-оздоровчий курорт. Основне його багатство – величезне родовище солі – приблизно 3,5 млрд. тонн.

Родзинка Солотвино – унікальні соляні озера. Вода в них дуже солона і корисна для лікування захворювань нервової системи, радикулітів, плевритів, артритів, захворювань шкіри. Тому, сюди приїжджає багато туристів, щоб просто полежати в цій “ропі”.

Крім озер, у Солотвино є не менш знамениті соляні шахти, куди приїжджають лікувати різні захворювання дихальних шляхів. Тут багато готелів, баз відпочинку, санаторіїв.

 

Подорожі Україною: Топ-10 найцікавіших сіл у Карпатах - фото 7
 

Синяк

 

Село в Мукачівському районі Закарпатської області, яке отримало таку назву через колір мінеральної сірководневої води, яка б’є з тутешньої землі майже на кожному кроці. Ванни з кислуватою на смак “синькою” – найкращі ліки при захворюваннях опорно-рухового апарату, кістково -м’язової та нервової систем.

 

Подорожі Україною: Топ-10 найцікавіших сіл у Карпатах - фото 8
 

Яворів

 

Відомий осередок гуцульського народного декоративно-прикладного мистецтва. Яворів здавна славиться своїми народними умільцями і є центром таких промислів, як ліжникарство і різьба по дереву.

 

Подорожі Україною: Топ-10 найцікавіших сіл у Карпатах - фото 9
 

У Яворові жили і творили основоположники гуцульської плоскої різьби по дереву Шкрібляки та їх продовжувачі Корпанюки, зокрема Корпанюк Юрій Іванович.


15.06.2017 5906 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

569
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1756 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1091 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

524
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6871 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11327 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

301

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1032

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1086

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1077
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

240
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1047
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

812
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

682
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2911
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4412
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18405
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

261
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

325
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

634
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

736