"Секрети" відбору: Як потрапити на роботу у прикарпатську поліцію?

 

 

ГУНП в Івано-Франківській області оголосило конкурс на 70 вакантних посад. Гідним кандидатам обіцяють заробітну плату від 6000 до 10000 грн.
 

Також забезпечують соціальним пакетом та направлятимуть на курси початкової підготовки працівників поліції.

 

Що потрібно знати і до чого готуватися кандидатам на проходження служби в поліції та про проходження працівниками сектору організації відбору та проведення атестування поліцейських «детектору брехні» Версіям розповів Роман Гордий, начальник сектору організації відбору та проведення атестування поліцейських управління кадрового забезпечення Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області.

 

Про Службу

Наш підрозділ створили в січні 2017 року і призначили мене на посаду. З того часу ми займаємося відбором кандидатів на службу в поліції та проведенням атестування поліцейських серед уже діючих працівників. Працюємо з людьми до завершення етапів конкурсу і оголошення списків переможців.

В діяльність мого сектору входить проведення всіх етапів конкурсу, які передбачені Законом України «Про Національну поліцію», Конституцією  України та іншими нормативно-правовими актами. Зокрема, Наказом МВС України №1631 від 25 грудня 2015 року «Про організацію добору (конкурсу) та просування по службі поліцейських». Розділ 6 – Добір на посаду поліцейського, який регламентує процедуру оформлення на службу в поліцію кандидатів, які вперше приймаються в органи поліції. Відповідно цим Наказом затверджені такі нормативно-правові документи – це порядок діяльності поліцейської комісії та Типовий порядок проведення конкурсу на службу в поліцію. Згідно до цих нормативно-правових документів, при оформленні на службу в поліцію кандидат повинен пройти певні процедурні випробування.

ЕТАП 1: Реєстрація (освіта та військова служба)

Якщо кандидати бажають проходити службу в поліції, вони не обов’язково повинні мати навіть вищу освіту.

Перше з чого ми починаємо – це оприлюднення інформації про проведення конкурсу. У нас на офіційному сайті Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області ми розміщуємо інформацію про вакансії, які оголошуємо. Розміщується стислий зміст обов’язків по вакансіях, вимоги до кандидатів і те, що ми пропонуємо: заробітна плата, соціальний пакет, можливість кар’єрного росту та інші аспекти.

Після того, як людина на сайті знайшла посаду, яка її зацікавила, вона подає онлайн анкету, через сайт в Інтернеті. Людина подає свою анкету, де вказує свої персональні дані, такі як: освіта, вік, місце народження, кар’єра у минулому (обов’язково вказує, чи проходила раніше службу), те що потрібно для вивчення анкети кандидата. Вказує відповідно на яку посаду вона претендує. Зараз дозволяється заповнювати анкети на декілька посад, тож людина вказує пріоритет – куди в вона хотіла більше. Правда, звичайно, що є вимоги. Відповідно людина може зареєструватися на декілька вакансій, якщо вони відповідають вимогам до кандидата. Тобто, у нас є градація: молодший склад поліції і середній склад поліції. Середній склад поліції – це є офіцерські посади, вони відповідно передбачають наявність вищої освіти. Не обов’язково юридичної,  залежності від посади (на посаду слідчого – обов’язкова юридична освіта). На інші посади – просто вища освіта.

Якщо кандидати бажають проходити службу в поліції, вони не обов’язково повинні мати навіть вищу освіту. Тобто, наявність середньої освіти дозволяє працювати на посадах молодшого складу поліції – це сержантські посади. Посади середнього складу поліції є безстроковими. Призначенню на посади молодшого складу передує укладення контракту терміном на 2 роки без права продовження. Тобто, з людиною, яка приймається на службу на посаду молодшого складу поліції, укладається контракт протягом одного 2-х річного періоду. Якщо людина протягом цього часу успішно виконує свої обов’язки  – вона продовжує службу у органах поліції вже на постійній основі, без вимоги укладання контракту. Відповідно працює до досягнення пограничного віку, або виходу на пенсію.

Дуже часто запитують, чи потрібна служба у збройних силах, військові кафедри, – в Законі «Про Національну поліцію» у вимогах до кандидатів чітко вказано, що кандидатом на службу в поліцію може бути громадянин України, віком від 18-ти років, який має повню загальну середню освіту, незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного походження, майнового стану, місця проживання, який володіє українською мовою. Звідси випливає, що служба в армії чи військова кафедра не є обов’язковою. Крім того, ми не вимагаємо наявності стажу роботи, але ми вимагаємо, щоб людина чітко усвідомлювала завдання, які ставляться перед нею при проходженні служби  поліції.

Після реєстрації кандидатам на особисту електронну адресу приходить перелік документів, які необхідно зібрати для подальшої особистої подачі документів. Надходять бланки документів, які потрібно роздрукувати самостійно та заповнити по взірцях, які так само надсилаються кандидатам. І вимоги по медичній комісії, що потрібно із собою мати для проходження медичної комісії. Людина самостійно заповнює ці документи по взірцях і до завершення цієї онлайн реєстрації, а вона відповідно до Наказу не може бути менше, ніж 10 днів та не більше 30 днів, має особисто подати документи в Сектор організації відбору. Тобто, поки йде онлайн реєстрація, людина повинна зібрати і подати цей пакет документів особисто і написати заяву: «Прошу зарахувати мене кандидатом до участі в конкурсі…». І в подальшому ми вже маємо право на роботу з документами, обробку персональних даних кандидата та запрошувати на наступні етапи конкурсу.

ЕТАП 3: Тестування

Наступним етапом після перевірки документів є проведення тестування на знання законодавства України, куди входить блок питань Закону «Про Національну поліцію», Конституцію України і Закону «Про запобігання корупції». Для всіх посад тестування на даному етапі однакові для всіх кандидатів. Тестування відбувається на сервері Національної поліції в режимі онлайн. Пропонується 60 запитань. Тестування проходить протягом 2-х годин часу. Тобто, година на знання законодавства України (60 запитань, або 50 запитань та дві ситуаційні задачі), і година тестування на загальний рівень знань. Туди входять питання з визначення логічних, вербальних та математичних здібностей кандидата. Кожному кандидату присвоюється свій пароль та логін для входу в систему. Вхід до кожної анкети індивідуальний. Після завершення першого блоку запитань кандидатам одразу висвітлюється на моніторі результат – скільки вказано правильних відповідей. Так само після другого тестування. Крім того, передбачено відомість про ознайомлення. Кандидат, який набрав мінімальну кількість балів, а це є не менше, ніж 25 балів з кожного окремого тесту, тобто, загально 50, запрошується на наступний етап. Якщо кандидат не пройшов тестування – він має змогу дочекатися наступного конкурсу і знову подаватися. Немає обмежень у часі.

ЕТАП 3: Медична комісія

Після успішного проходження тестування ми вручаємо кандидату направлення для проходження медичної комісії, яка має визначити їхній стан здоров’я та можливість проходити службу в органах поліції. Загальний термін проходження служби в поліції складає 25 років, або до досягнення граничного віку – 55 років. Тобто, медкомісія повинна освідчити людину дуже прискіпливо, так щоб людина могла якісно виконувати свою роботу протягом 25 років.

ЕТАП 4: Фізична підготовка

Саме проведення перевірки рівня фізичної підготовки кандидатів на службу в поліцію передбачене Наказом МВС України №90 від 09.02.2016 року (зі змінами від 2017 року).  Всі кандидати, для об’єктивного вивчення фізичних можливостей кожного  поділені на 4 вікові групи,  залежності від того, скільки їм виповнилося повних років. Перша – від 18 до 25; друга – від 26 до 30; третя – від 31 до 35 та четверта – від 36 і більше років. Нормативи для всіх кандидатів притаманні згідно до вікової групи. Є таблиця нормативів, передбачена Наказом, – фізично підготовлені є до служби кандидати, які під час тестування виконали всі передбачені вправи на оцінку не нижче, ніж задовільно. Тобто, якщо є хоч одна двійка за норматив, то кандидат вважається таким, що не склав норматив. Кандидати здають три нормативи з фізичних випробувань. А саме – загальні нормативи для всіх – це є біг на 100 метрів на час, або човниковий біг, якщо несприятливі погодні умови. Кілометр на час і далі індивідуально, тобто жінки виконують віджимання – контрольну вправу згинання і розгинання рук в упорі лежачи на кількість. Чоловіки ж виконують комплексну силову вправу. Сюди входить: нахили тулуба вперед з положення лежачи на спині і так само згинання і розгинання рук в упорі лежачи за хвилину на кількість разів. Жінкам час не встановлюється. Цим же Наказом передбачено, як правильно виконувати ці вправи.

Крім того, прізвища, імена та по батькові кандидатів, які здають фізичні випробування ніде не зазначається. Вони всі відзначаються у відомостях тільки по порядковому номеру, який кандидати самі обирають перед тестуванням. Я у відомості відзначаю номер, який присвоєний людині, вони підписуються за отримання номера. Всі нормативи пишуться напроти номера у відомості. Тобто, для того, щоб все було об’єктивно з людьми ніхто не спілкується (окрім проведення інструктажу), членам комісії їхні імена не відомі.

ЕТАП 5: Тестування особистісних характеристик (психологічний тест)

Після успішного складання нормативів з фізичної підготовки, кандидати запрошуються на тестування особистісних характеристик – який проводиться з метою виявлення рис, типів характеру, стилю поведінки кандидата. Визначення його емоційного стану, придатності до служби в умовах підвищеного психологічного навантаження.

Після проходження тестування на виявлення особистісних характеристик, яке має рекомендаційний характер для комісії, кандидат запрошується на інтерв’ю. На співбесіді присутня інша комісія, до якої входять особи, працівники зі служби, яка здійснює відбір. Тобто, якщо це напрямок слідчий – то представник слідчого управління, якщо оперуповноважений – то представник карного розшуку кримінальної поліції. Також до комісії входять: психолог, який тестував кандидатів, працівник сектору відбору, і обов’язково входить працівник внутрішньої безпеки. В системі Національної поліції створена служба внутрішньої безпеки, один із завдань якої є нагляд за дотриманням законності в діяльності працівників всіх служб Національної поліції. Відповідно працівник внутрішньої безпеки присутній на всіх етапах.

Після проходження цього інтерв’ю, комісія повинна визначити його моральні та особисті якості, рівень професійних знань і вкінці протокольно затвердити своє рішення, чи вони би рекомендували поліцейській комісії кандидата.

ЕТАП 6: Співбесіда з поліцейською комісією

Поліцейська комісія створена на постійній основі не менше, ніж на три роки. Для прозорості та об’єктивності до неї входять представники з різних підрозділів. Тобто, сюди входить представник від Міністра внутрішніх справ – не з числа поліцейських, один представник від керівника національної поліції України. Сюди входить один представник від ГУНП в Івано-Франківській області, два представники громадськості обрані обласною радою. Тобто, ця комісія в своїй діяльності є незалежною, вона не підпорядковується одній особі і їхнє рішення є обов’язковим для виконання керівником ГУНП в Івано-Франківській області. Поліцейська комісія виносить два рішення – або рекомендує, або не рекомендує конкурсанта для проходження служби на конкретній посаді.

Якщо рекомендує, тоді я всі результати проходження тестувань вношу в базу кандидатів на службу в Національній поліції. Вона створена на внутрішніх електронних мережах. Далі комп’ютер формує рейтинг кандидата на основі всіх випробувань, крім тих, які мають рекомендаційний характер. Рейтинг переводиться у числовий еквівалент – бали. І по рейтингу, в залежності від того, скільки посад в якому органі ми оголосили, першим кандидатам по рейтингу пропонується написати заяву у відповідний підрозділ. Зазвичай ми людей призначаємо за два тижні до проведення курсів, щоб вони мали передбачений законом час для повідомлення свого роботодавця про звільнення.

ЕТАП 7: Спеціальна перевірка

Щодо усіх переможців конкурсу проводиться спеціальна перевірка з метою виявлення обмежень, пов’язаних зі службою в поліції, визначених Законами України “Про Національну поліцію”, “Про запобігання корупції” та іншими законами України. Якщо таких обмежень виявлено не було кандидат призначається на посаду.

Навчання

В подальшому людина направляється на курси первинної професійної підготовки поліцейських, яких вперше прийнято на службу в поліції. Кандидатів ми навчаємо після завершення всіх етапів конкурсу. В Україні є декілька закладів. Вже з моменту прийому кандидатів на службу в поліцію вони одержують заробітну платню. Тобто, вони спочатку приймаються, потім через два тижні, відправляються на курси початкової підготовки працівників поліції. І вони вже мають свою заробітну плату, яка становить 5 тисяч 700 гривень (на час проходження курсів).

Підстави для відмови в призначенні переможця конкурсу

Відповідно до законодавства, переможцеві конкурсу відмовляється у призначення на посаду в поліції в разі ненадання ним документів у строки, передбачені законодавством для проведення спеціальної перевірки, виявлення обмежень для служби у поліції. Відмова взяти на себе зобов’язання дотримуватись обмежень, пов’язаних зі службою в поліції, відмова від складання присяги. Не може бути поліцейський особа, визнана недієздатною, засуджена на умисне вчинення тяжкого злочину, в тому числі наявність непогашеної судимості, особа, яка несла адміністративну відповідальність у зв’язку з корупційними діями. Особа, яка має захворювання, що перешкоджають службі. Особа, яка втратила громадянство України та має громадянство іншої держави. Особа, яка подала завідомо неправдиву інформацію. Крім того, поліцейський не повинен бути членом політичних партій, організовувати страйки чи брати участь у них. Також займатися підприємницькою діяльність, проте дозволяється вести викладацьку, наукову чи інтелектуальну діяльність.

Про «детектор брехні»

Те, що комісія діє правомірно у межах своїх обов’язків я впевнений. У будь-який момент може приїхати перевірка, відкрити відомості, в яких підписані всі члени комісії, відкрити бази внесення результатів. Крім того, можу заявити, що всі працівники сектору відбору і проведення тестування поліцейських перед призначенням на дані посади проходять відбір-конкурс в Києві. За умовами конкурсу ми проходили обстеження на поліграфі. Тобто, ми проходили детектори брехні. При виявленні підстав у керівництва щодо повторної перевірки нас на поліграфі у будь-який момент вони нас можуть викликати на перевірку знову. Тому, я абсолютно не боюся за свої вчинки, за відомості і результати, які я вношу. І якщо б я не пройшов поліграф, мене можуть звільнити із займаної посади. А я не маю жодного бажання, скажімо, достроково скласти свої повноваження. Єдина моя зацікавленість – це щоб найбільш гідні кандидати, які володіють всіма вимогами, які ставляться перед працівником поліції, дійшли до поліцейської комісії. А вже поліцейська комісія приймає рішення, хто з них буде проходити службу в правоохоронних органах.


14.06.2017 4319 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2017
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1881
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1880
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5586 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2174 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1534

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

773

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

839

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1046

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1024
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1797
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3703
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10294
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26181
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10214 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7742
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

922
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

263
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

289
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

406
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1307
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

909