Городенка очима київського журналіста

 

 

На сході Івано-Франківської області знаходиться місто Городенка, де залізничні каси на вихідних не працюють, хоча щоденно через місто їздять як приміські поїзда, так і пасажирський поїзд.

 

Взагалі, на ділянці Тернопіль-Заліщики-Коломия виникає враження, що каси працюють лише для касирів. Час роботи квиткових кас взагалі не має відношення до руху поїздів: за півтори години до поїзда вони закриваються.

 

В місті є станція Городенко-Завод і зупиночна платформа Городенко-місто. Поїзд Київ-Рахів зупиняється лише на першій станції.

 

Часу між дизель-поїздами достатньо, щоб чудово роздивитися місто та з'їздити в сусідні села Чернятин та Глушків, де розташовані дерев'яні храми. Харчування, як і скрізь в невеличких містечках недороге, можна купити на базарі молочну продукцію – вона смачна. В базарні дні в дизелі з Заліщиків дядько продає дешево трав’яні чаї — здоровий пакет за десятку, ще й сторгуватися можна.

 

Городенка розташовується в історичному Покутті. Вперше згадується в літописі за 1195 рік. У 1491 році цар Молдови Штефан ІІІ Великий спалив Городенку, Снятин, Коломию вщент. У XV столітті на березі річки спорудили Городенківський замок, який у 1648 році зруйнували повстанці Семена Височана.

Фото: wikimedia.org

 

Найдавніша споруда міста - Вірменський костел. Його у 1706 році побудували за кошти впливової на той час вірменської громади. Подвір'я костелу обнесли високим муром з красивими воротами, але це не завадило грабіжникам у 1779 році розграбувати його вщент. Під час совєтів костел використовувався під склад, а зараз стоїть і руйнується потихеньку.

 
Фото: Александр Рудоманов
 
 
Фото: Александр Рудоманов
 
 
Фото: Александр Рудоманов

 

Архітектор Бернард Меретин спроектував костел Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії, а оформив зовнішній вигляд Іван Пінзель — відомий скульптор середини 18 сторіччя. Храм зведений протягом 1745-1769 років, остання реконструкція відбулася у 1920-х роках. За совєтів у приміщеннях пам'ятки розташовувалося професійно-технічне училище механізаторів, під час роботи якого старовинний вівтар порізали на дрова та спалили. Лише одну скульптуру встигли зберегти. В самому костьолі два приходи проводять свої обряди: посередині - католики, а праве крило займають греко-католики.

 

Костел розташований недалеко від центру Городенки. До монастирського комплексу, окрім костелу, входить також корпус монастирських келій.

 

А також колона зі статуєю Пречистої Діви Марії - пам'яткою монументального мистецтва 18 століття.

 

Церква Успіння Пресвятої Діви Марії спроектована також Бернардом Меретином, а споруджена у 1763 році для греко-католицької громади міста коштом магната Миколи-Василя Потоцького. За легендою, базованою на одному із варіантів народної «Пісні про Бондарівну», храм зведено в знак покути магната за вбивство Бондарівни — дівчини з сусіднього села Чернятин. У церкві є ікона Пресвятої Богородиці, яка час від часу мироточить.

 

Фото: Александр Рудоманов

 

Між костелом та Вірменською церквою, я побачив вирізану на дереві ікону.

 

Фото: Александр Рудоманов

 

Поруч з костелом прямо на дитячому майданчику розташовується незрозумілий мініатюрний замок. Місцеві розповіли, що це макет, зменшена копія якогось давнього укріплення.

 

Фото: Александр Рудоманов

 

Повертаючись до історичних споруд Городенки, варто також сказати про Миколаївську церкву, збудовану у 1879 році на кошти самих прихожан. Споруди, збудовані за кошти магната, виглядають більш пишно. Церква нещодавно відреставрована, тому її можна сплутати з новобудовою.

 

Фото: Александр Рудоманов

 

І наостанок про синагогу, яку змайстрували у 1743 р. Через декілька років Городенка стає одним із центрів зародження хасидизму, в ній проживав дід рабе Нахмана, чию могилу в Умані кожного єврейського Нового року масово відвідують хасиди з усього світу.

 

Наразі з єврейських споруд вціліла тільки Велика синагога, яка використовується зараз як шкільна спортивна зала.

 

 

Олександр Рудоманов , журналист

lb.ua/blog/oleksandr_rudomanov


24.04.2017 3875 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1561
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1673
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1663
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

4926 38
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1964 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1363

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

187

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

553

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

716

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

850
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3475
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10031
02.04.2024

Одним з перших засіяли ярими культурами поля на Городенківщині, Коломийщині та Снятинщині.  

699
13.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

25923
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7554
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

749
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

931
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1254
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1072
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

693
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

927
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

802