Прикарпатська преса про чотири міфи безвізу, писанки та війну, ажіотаж через "Доступні ліки" та квартирні афери

 

Огляд прикарпатської преси за період з 7 по 13 квітня 2017 року.

 

Репортер

Собаки матимуть простір Проблема з вигулом собак в Івано-Франківську назріла вже давно. Власники тварин скаржаться, що змушені гуляти зі своїми чотирилапими улюбленцями в парках, скверах, просто на вулицях. Але в таких місцях собаку з повідка не спустиш, бо перехожі реагують по-різному та мають на це право.

Кохання мусить перемагати Вважається, що  в Україні кожна п’ята подружня пара є безплідною, а кожна шоста жінка має розлади гормонального фону. Однак у Прикарпатському центрі репродукції людини переконують -  варто лише пройти курс лікування і невдовзі ви зможете народити здорове маля. За 23 роки роботи центру тут допомогли сотням пар стати батьками.  

Чотири міфи безвізу Минулого тижня Європарламент ухвалив рішення про надання безвізового режиму для громадян України з країнами ЄС. За останні місяці про безвіз чув кожен українець. Навколо нього з’явилося чимало загадок та вигадок…

Про писанки та війну Коломиянин Олег Кіращук розписав понад 15 тисяч писанок. Нині його роботи є в колекціях по всьому світу. У 2014-му році він змінив писак на автомат і пішов на війну. У складі 128 гірсько-піхотної бригади воював поблизу Дебальцева, був поранений, вижив.

Коли діти далеко Від старостів не можна ані втекти, ані відкупитися. Звісно, добре, коли люди на схилі літ живуть поруч із рідними людьми. Але ситуації бувають різними і часто старенькі залишаються зовсім самі у чотирьох стінах.

 

Галицький кореспондент

Лікарня чи  катівня? На Прикарпатті розгорівся скандал навколо обласної психіатричної лікарні №2 після того, як в мережі з’явився звіт перевірки представника уповноваженого Верховної Ради з прав людини. До того ж, вихованець Залучанського дитячого будинку-інтернату, якого перевели сюди, стверджував, що його б’є персонал і він лежить не в палаті, а в коридорі.

Доки ротонді в Маріямполі стояти довгобудом? Ми звикли до того, що довгобуди – це зазвичай державні об’єкти. Та сьогодення відкриває нам дивні винятки. В одному з духовних центрів Галичини – Маріямполі – доля довгобуду спіткала, розпочате десять років тому, будівництво величної каплиці-ротонди для Чудотворної ікони Матері Божої Маріямпільської…

Квартирні афери Здебільшого, коли помирають люди, які не мають жодних родичів та не заповіли нікому своє житло, воно переходить у власність територіальної громади. Однак часто нізвідки з’являються  спадкоємці, які претендують на квартири та доводять у суді, що жили з померлими в останні роки, як одна сім’я.

Декларації для анти корупціонерів: холодний подув із 16 січня 23 березня ВР підтримала поправки до Закону «Про протидію корупції», внесені нардепом, екс-журналісткою Тетяною Чорновол. Згідно з ними, громадські активісти та організації, які протидіють корупції, а також усі фізичні та юридичні особи, які з ними співпрацюють змушені будуть подавати декларації та звітувати про прибутки. Громадянське суспільство очікувало, що президент накладе вето на такі новації, проте вже 27 березня Петро Порошенко підтримав скандальні поправки.

 

Західний кур’єр

Хто заробляє на бруківці? Мощення тротуарної плитки підрядниками обходиться дорожче, ніж її придбання у виробників. Останніми роками в Івано-Франківську можна спостерігати, небачені досі, обсяги робіт із благоустрою. У місті активно асфальтують дороги, вимощують тротуари плиткою, прибудинкові території, алеї парків і скверів. Роблять усе, до чого десятиліттями у комунальників не доходили руки…

«Синьо-жовтий» прорив З 8-11 квітня столичний палац спорту приймав матчі основного раунду кваліфікації чемпіонату Європи з футзалу. Приємно, що честь національної збірної України захищають одразу четверо гравців івано-франківського «Урагану», які зуміли долучитися до перемог «синьо-жовтих» …

Що іванофранківці продають та купують в Інтернеті Все більшої популярності в Україні набуває Інтернет-торгівля. До послуг користувачів безліч торгових центрів. Не залишились осторонь онлайн-шопінгу й мешканці Івано-Франківська.

 

Вікна

Наліпки «від курців» та система відео нагляду  Мешканці провулку Шкільний розпланували рік. Встановити систему відеонагляду, провести міжбудинкові турніри з настільного тенісу та шахів, удосконалити дитячий кінозал. Мешканці будинку, що у провулку Шкільний, 2, склали план-максимум на цей рік. Уже не перший рік люди самотужки оновлюють та вдосконалюють свій будинок, урізноманітнюють дозвілля, і, водночас, стають дружнішими та спільно долають проблеми.

Ажіотаж через «Доступні ліки» З початку цього тижня у Калуші запрацювала урядова програма «Доступні ліки». За ініціативою уряду, хворі на бронхіальну астму, цукровий діабет II типу, гіпертонію та серцево-судинні захворювання зможуть отримати ліки безкоштовно або з невеликою доплатою. У Калуші наразі співпрацювати за цією програмою погодилися дві аптеки. Шлях до доступного лікування, переваги та недоліки програми вивчали «Вікна».

300 тисяч за три роки Стільки коштів втратили села Калуського району через недоотримання орендної плати за землю від газовидобувної компанії «Макком-груп». Упродовж трьох років ТОВ «Макком-груп» використовує землю під газовими свердловинами на території Калуського району, але тільки буквально днями уклало договори оренди землі. У ТОВ «Макком-груп», натомість, вказують на чиновників-«футболістів».


13.04.2017 1013 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

651
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1895 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1124 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

547
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6899 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11380 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

327

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1064

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1107

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1102
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

271
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1073
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

843
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

738
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2944
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4432
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18435
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

307
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

346
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

658
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

764