На Прикарпатті негайного ремонту потребують 55 мостів

 

 

Після того, як у Києві на Шулявському шляхопроводі відпала ділянка відбійників з частинами конструкцій, в Україні знову заговорили про необхідність обстеження мостів та інших штучних споруд на дорогах.

 

Журналіст Західного кур’єру Іван Гірак вирішив поцікавитися станом мостів на Івано-Франківщині, адже наша область за їх кількістю займає третє, а за протяжністю – друге місце після Львівської та Закарпатської.

 

У службі автомобільних доріг Івано-Франківської області запевняють, що аварійних мостів на Прикарпатті нема, але є так звані «обмежено придатні», а стан мостів і штучних споруд на дорогах області перевіряють двічі на рік.

 

Загалом на Прикарпатті є 1 177 мостів загальною протяжністю 27 кілометрів. В основному вони побудовані до 70-х років минулого століття.

 

При належній експлуатації термін їхньої придатності становить до 70-ти років. Але оскільки фінансування на експлуатацію мостів завжди було обмеженим, то уже після 40-ка років вони потребували ремонтів.

 

Як наголосив Василь Буджак, мости та інші штучні споруди перебувають на особливому контролі. Вони обслуговуються як службою автодоріг, так і експлуатуючими організаціями, а за їхній експлуатаційний стан відповідають філії ДП «Івано-Франківський облавтодор».

 

Стан мостів перевіряють двічі на рік – весною та восени. Після цього складають акти обстеження та дефектні акти, визначають допустиме навантаження і дозволяють рух або встановлюють обмеження за певними параметрами. Аварійних мостів в області нема, але п’ять є обмежено придатними для руху транспорту.

 

«Утримання мостового господарства дуже копітке і затратне, – продовжує В. Буджак. –  «Укравтодор» доводить нам план не менше 8% фінансування на експлуатацію і утримання всієї мережі доріг витрачати на мости. Це дуже мало».

 

Стан мостів на Прикарпатті суттєво погіршився після повені 2008 року, коли багато з них були зруйновані, особливо у Верховинському та Косівському районах.

 

Ще однією проблемою, за словами начальника відділу мостів та штучних споруд служби автодоріг в Івано-Франківській області Олени Рачкевич, є пониження дна русел рік.

 

«196 мостів в області зведені на опорах на природному заляганні до чотирьох метрів. А багато русел рік уже понизились до двох метрів, внаслідок чого оголюються опори і це є великою проблемою»,– каже О. Рачкевич.

 

За її словами, негайного ремонту в області потребують 55 мостів. Серед них мости у селах Старий Лисець, Сівка Войнилівська, Боднарів, Стопчатів, Буковець, Мошківці.

 

Ще 34 мости наразі залишаються недобудованими. 16 з них – після повені 2008 року. Відтоді й досі діють ще 19 так званих об’їзних, тимчасових мостів, які не передбачені на таку тривалу експлуатацію та розраховані всього на 25% ймовірності перевищення рівня повеневих вод.

 

«Взагалі стан мостів, їхнє утримання і ремонт – це дуже складна проблема, яка потребує окремих програм і фінансування на рівні держави, – вважає В. Буджак. – Хоча, коли виготовляється проект ремонту дороги, то тоді й передбачається ремонт мостів на ній. Але треба розуміти, що ми зараз не проводимо капітальних ремонтів доріг, а тільки поточні. Тому до цього потрібен комплексний підхід. Бо для чого ремонтувати дорогу, якщо міст не буде функціонувати?».

 

Прикладом такого комплексного підходу у нашій області, за словами В.Буджака, є ремонт дороги через Яремче до межі із Закарпатською областю, де на 218 кілометрі відремонтували міст у Татарові. Також торік відремонтували мости і відкрили проїзд ними у с. Раковець  та с. Лука через Дністер, на якому дерев’яне перекриття замінили на металевий настил.

 

Цьогоріч там завершать усі опоряджувальні роботи і нарешті відремонтують міст на 103 кілометрі дороги Стрий – Мамалига на межі Драгомирчан та Старого Лисця. Також у планах відремонтувати і пустити рух по мостах у селі Раковець Богородчанського району та Криворівні Верховинського, на 43-му кілометрі дороги Татарів – Кам’янець-Подільський.

 

«Разом з керівництвом області і народними депутатами від Прикарпаття вдалося домогтися того, що на 2017 рік на ремонт мостів двома постановами уряду нам передбачено 32,5 мільйона гривень. Одна постанова уже підписана, друга – ще на підписі. Тому на фінансування у другому півріччі ми подаємо ще три об’єкти. Також доробляємо документацію і плануємо розпочати ремонти  мостів через ріку Прут у Яремче та Делятині та п’яти мостів у Верховинському і трьох у Косівському районах», – зазначив В. Буджак. Загалом, за його словами, робіт з поточного і дрібного ремонту в області потребують ще 33 мости.

 

Попри усю складність і проблемність утримання мостового господарства, Івано-Франківщина може похвалитися своїми мостами-рекордсменами.

 

Як розповіла О.Рачкевич, найстаршим на Прикарпатті є Городенківський міст через потік Ямгорів, зведений ще у 1716 році, який за трьохарочну конструкцію ще називають «Три мости». Найновіший міст – у с. Черніїв біля обласного центру, збудований у 2004 році після руйнування попереднього.

 

Найдовшим – протяжністю 473 метри – є міст у с. Нижнів. Він же й один з найвужчих, завширшки 5,3 метра. Але найвужчим, шириною всього 3 метри 53 сантиметри, є 232-метровий міст через ріку Дністер у с. Лука.

 

Найширший міст звели у 1975 році у с. Старі Кривотули. Його проїжджа частина має ширину 22,6 м та ще по метру два тротуари. Щоправда, цей міст невеличкий, довжиною всього шість метрів.

 

Найвищим – до 40-ка метрів – є міст у с. Устечко Городенківського району. Він же найунікальніший в Україні, так званого коробчастого січення. У колишньому СРСР збудували всього кілька таких мостів.

 

 

Читайте також:

Буковелівська фірма ПБС обіцяє новий міст через річку Бистриця Солотвинська біля села Драгомирчани вже до кінця року (фото)


23.03.2017 502 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

709
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2279
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2005
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2028
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6099 54
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2313 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

187

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1002

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

998

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1257
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

94
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

482
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1944
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26371
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

432
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10346 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7889
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

438
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

285
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

446
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

517
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1451