Як сучасна школа калічить наших дітей

 

/data/blog/128046/117cc2f6e0339534ffc32925671ec561.jpg

 

За статистикою, більше 70% старшокласників за час навчання в школі набувають хронічних захворювань. Винна екологія, звичайно. Але багато в чому це відбувається через сучасну систему освіти.



Хвороби пов'язані з безліччю факторів. Давайте спробуємо в них розібратися, щоб якимось чином протидіяти.

 

Які чинники потрапляють у зону ризику?

  • Статичні навантаження (багатогодинне нерухоме сидіння за партою).
  • Обмеженість рухливості навіть під час перерв. (Дітям не дозволяють бігати по коридорах, виходити на вулицю під час перерви, вони під час відпочинку теж сидять за партами).
  • Перевантаження навчальними заняттями. (Замість 4 уроків в молодшій школі - 6, в середній замість 5 – 6-7, у старшій - 7-8 уроків).
  • Важкі портфелі. Дітям доводиться тягати на собі вантаж, який інколи складає третю частину їх ваги, що неприпустимо.
  • Порушення режимів провітрювання, освітлення, посадки за партою в класах. Не завжди умови проведення занять відповідають гігієнічним нормам.
  • Психологічне напруження. Шкільний режим контролю. Конфліктність взаємодії між учителем і учнем і всередині дитячого колективу.
  • Якість дитячого харчування в їдальні або буфеті. Багато батьків відмовляються від гарячого харчування і дають дитині сухі сніданки, які не можна назвати здоровою їжею. Швидкісний перекус на перерві може замість допомоги призвести до серйозних захворювань травної системи.
     

Це тільки найпомітніші та очевидні чинники, що негативно впливають на самопочуття наших дітей у школі, де вони змушені проводити більшу частину свого життя.



Є також і приховані негативні моменти, що заважають дитині відчувати себе комфортно. Наприклад, якість будівельних матеріалів, використаних при ремонті та будівництві шкіл. Чи розташування школи, де всі вікна виходять на сонячний бік, або є підвищена вологість.

 

Але якщо з брудними руками, пилом, відсутністю затишку в класах, холодом і протягами ще якось можна боротися. То з якістю викладання, змістом підручників, особливостями спілкування викладачів з дітьми деколи нічого не поробиш. Сучасні підручники настільки перевантажені суперечливою і непотрібною інформацією, що дитина змушена захищатися від неї. Вельми своєрідним способом: просто не сприймати.

 

Як нейтралізувати негативні моменти?

Багато факторів негативного впливу школи ми, на жаль, усунути не можемо. Але батькам, які піклуються про свою дитину, не варто повністю покладатися на те, що вчителі в школі про все подбають.

 

Батьки, як правило, здають чадо в школу і з головою занурюються у власний Армагеддон на своєму робочому місці. А ввечері всі приходять додому, як вичавлені лимони: і батьки, і діти. Та їм ще потрібно виконати домашні завдання на наступний день.

 

Ні для кого не таємниця, що вчителі дуже багато завдань залишають для домашнього опрацювання, сподіваючись на допомогу батьків. А де ж тим брати сили і бажання після важкого робочого дня?

 

  • Зовсім уникнути цього неможливо, але полегшити долю малюка потрібно обов'язково.
  • Проведіть ревізію речей у портфелі. Безліч непотрібного мотлоху звідти просто можна вийняти. І полегшити ношу. Зручна форма електронних підручників у планшетах дозволить зробити портфель легким, а навчання цікавим.
  • Не відмовляйтеся від гарячого харчування. Навіть якщо воно здається вам не дуже якісним. Прийом їжі за столом, а не на ходу, вже сам по собі - заспокійливий фактор. Нехай дитина з'їсть свій бутерброд зі своїм чаєм з термоса, але сидячи за столом. Простежте за цим, обговоріть це з класним керівником.
  • Поговоріть з учителем про рухомі хвилинки і можливості для вашого малюка розім'ятися після довгого сидіння за столом. Вимагайте помірного фізичного навантаження, зміни діяльності, розкладу, якщо він явно не на користь вашої дитини.
  • Сигналізуйте про перевантаженість домашніми завданнями.
  • Частіше розмовляйте зі своєю дитиною, розпитуйте її про товаришів, учителів, допомагайте їй впоратися з тим потоком інформаційного негативу, з яким вона не може впоратися самостійно.
  • Якщо малюкові зовсім некомфортно в сучасній системі освіти, подумайте про альтернативні форми навчання.
  • Не навантажуєте свого юного вундеркінда значною кількістю додаткових секцій і гуртків, від яких у нього просто зашкалює втома і геть зникає бажання вчитися.

 


Багато мам і тат мріють виростити зі свого чада видатну людину. Вони намагаються зайняти його під зав'язку, щоб захистити від згубного впливу вулиці. І часом, не питаючи, хоче дитина того чи ні, записують її і в музичну школу, і на курси карате, на футбол і гімнастику, на плавання і акробатику.

 

Тільки б не відстати від інших. Але таке змагання батьківських амбіцій буквально ставить малюка в умови виживання. Додаткове навчання і спорт, і творчі гуртки стають для нього не радістю, а покаранням, ще однією школою, з якої хочеться звільнитися як з в'язниці.

 

"Краще менше, але краще", - згадайте цю приказку, коли надумаєте записати свого сина чи дочку на черговий модний гурток.
 

 
Якийсь час у добі він повинен просто відпочивати і розслаблятися. Дайте йому простір для власних ініціатив, який допоможе відновити сили і не відчувати себе в'язнем безперервного педагогічного впливу.

 

 
І ще ... Найголовніше. Любіть своє чадо не на словах, а на ділі. І не робіть вигляд, що не розумієте, як йому важко. Спробували б ви самі відсидіти сім уроків, а потім позайматися в п'яти гуртках, а ввечері ще виконати завдання на завтра.
 
 
 
Та що вам розповідати, ви й самі знаєте, що навчальний рік - це суцільний ураган інформації, з яким впоратися не так просто. Тож допоможіть, а не заважайте своїй героїчній сучасній дитині, вгамувати цей ураган і змусити його працювати не проти, а на користь розвитку гармонійної особистості.
 
 


22.03.2017 Ірина Власенко 3217 1
Коментарі (1)

Роман Брудр 2017.03.24, 19:30
Дебільна програма навчання. Перегруженість взагалі лишніми предметами. Таке враження що всю програму навчання складали взагалі далекі від навчання люди або просто щоб виправдати свою присутність на посадах.
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

138
19.03.2024

Сьогодні і роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги

78
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6477 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10889 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12171 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5806

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

505

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

761

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

749

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1063
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

434
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

460
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

543
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4102
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11627
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6651
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1153
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18053
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

307
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

406
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

695
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

816