Панове, а «фіналу» не буде!!!

 У спорті є такий, майже логічний закон, що чемпіонський титул легше завоювати, а ніж його відстояти.  В політиці майже аналогічна, з певними уточненнями, ситуація. До прикладу, кожна конкурентно спроможна політична сила ставить собі за мету дуже прості і зрозумілі три речі – це захоплення влади,  утримання влади і реалізація влади.

Проаналізувавши світовий історичний досвід боротьби за владу приходимо до висновку, що у більшості випадків політичні сили, які приходили до влади з перших днів починали дбати про збереження свого владного статусу, тому реалізація ввірених повноважень відбувалася обережно, у межах розумного. А от коли владу вдавалося зберегти, укріпити ось тут і розпочиналася реалізація всього того про що мріялось у повній своїй мірі.

Україна, в свою чергу, хоч і молода держава, але вже встигла показати, що може грати, як за правилами так і навпаки. Майже класичним прикладом вище сказаного була влада другого українського президента, який у першу свою каденцію зміцнював свої позиції, а в другу їх реалізовував.

Попередня влада, яка прийшла на зміну епосі Л. Кучми, порушила всі закономірні закони: почавши свою діяльність не з укріплення влади, а зразу ж з її реалізації. До чого це призвело? А призвело до того, що майже всі представники попередньої владної еліти опинилися на «смітнику» історії.

Теперішня влада це колишні соратники і учні Кучми, і ми бачимо, що вони знову працюють за тими класичними правилами, які діяли до презеденства Ющенка, до того ж ще й із урахуванням помилок своїх попередників. Ми є свідками того як влада укріплюється на всіх позиціях. Реалізація, безперечно, відбувається також, але в межах розумного – всі чудово розуміють: «ще не час».

І ось в цій ситуації суспільство, аналітики розбилися на дві групи. Одна намагається заглянути у майбутнє з цікавістю, щоб спрогнозувати, кого влада використає у тій ролі в якій П. Симоненка використав Л. Кучма. Озвучуються навіть певні кандидатури, їх не так багато на даний момент, аж три – це А. Яценюк, С. Тігіпко, О. Тягнибок.

Друга частина на цей процес дивиться з надією, що ось з’явиться «рятівник нації», який завадить теперішнім можновладцям реалізувати свою владу в повному обсязі. І з різних частин держави лунають прізвища потенційних рятівників і як не дивно їх також три,  та й всі вони такі до болю знайомі – А. Яценюк, С. Тігіпко, О. Тягнибок.

    Складається враження, що країну зациклило на бажані когось із цих трьох побачити у фіналі майбутніх президентських перегонів, так само як болільник мріє побачити свою улюблену команду у фіналі престижного кубку. Але шановні панове, час вже усвідомити, що ніякого фіналу не буде. Влада не для того відклала на п’ять років свою повну реалізацію, щоб потім поставити її під ризик.

Тоді виникає питання, а що ж буде замість фіналу? Тут може бути два банальних варіанти: перший, це «нудний чемпіонат» з заздалегідь відомим переможцем, а другий, так званий «турнір плей-оф» також з заздалегідь відомим тріумфатором.

Перший варіант – це без ризику гарантовано прогнозована перемога в першому турі з великим відривом від конкурентів. Але як цього досягти? А тут, по-великому рахунку і досягати нічого не треба. Все і так відбувається за планом який нині реалізується. А відповідно до цього плану чинний голова держави, як не крути, авторитет поза конкуренцією. А де ж конкуренти? А їх реально на сьогодні немає, а до президентських виборів конкурентами і «пахнути» не буде. І це правильно. Влада чітко працює над програмою, навіть не збереження, а самозбереження.

А вдавані конкуренти просто імітують свою боротьбу із владою. І хто ж ці конкуренти? Це все ті ж самі прізвища. Ну можливо, ще можна додати Юлю Тимошенко, але в світлі останніх подій всі розуміють, що проти цієї політичної сили проведена дуже успішна кампанія по відправленню її на той же «смітник» історії, де зараз знаходиться більшість колег Юлії Володимирівни по помаранчевій коаліції. Тому на даному етапі ця політична сила намагається не стільки конкурувати з владою, скільки вижити при цій владі і просто дожити до президентських виборів, де її шанси будуть виглядати примарними. Хіба, що влада дозволить цій політичній силі грати якусь роль на політичному ігровому полі.

Таку роль нині грає Арсеній Яценюк. Якому влада дозволила бути в опозиції і то лише з однією метою: відбирати політичне поле у Тимошенко. І зі своєю задачею, Арсеній Петрович, справляється майже на відмінно. В країні, в тому числі і влада, успіхи Яценюка побачили. Навіть дехто почав вірити, що Арсеній Петрович готовий грати «свою гру», можливо стане таким як Ющенко у 2004 році. Але це ілюзія, Яценюк не грає і не буде грати в «свою гру». Цю гру контролює влада, а їй народні герої не потрібні. Тому щоб ні у кого не виникали занадто сміливі фантазії, в тому числі і в самого Арсенія Петровича, після парламентських виборів його, як перспективного політика, якого підтримує народ, введуть в уряд, дадуть посаду віце-прем’єра, а можливо і прем’єра, хоча це малоймовірно. Цим його пов’яжуть тісно із владою і залишать без шансів на президентських виборах.

А як же та електоральна ніша, яку займав Яценюк? Зрозуміло, що місце не повинно залишатися не зайнятим. Найймовірніший варіант, що на це поле випустять Сергія Тігіпка, який почне виконувати ту саму функцію, яку зараз виконує Яценюк.

Тігіпко вже ніякої небезпеки, на той час, не складатиме, він заплямований співпрацею із владою, а дехто ще пам’ятає чий передвиборчий штаб він очолював у 2004році. Тому щоб він міг успішно грати на полі яке звільнилося, йому трішки піднімуть рейтинг гучною відставкою з уряду, але цей процес буде контрольований і безнадійний у плані президентських виборів.

Третім, у списку кандидатів, Олег Тягнибок, але вже зараз його шанси на президентських виборах виглядають мізерними. До Верховної Ради його політичну силу, більш за все пропустять, але це все залежатиме від того яку політичну гру вони погодяться чи не погодяться грати. Бо в деяких випадках, складається враження, що О. Тягнибок уже надто переграє роль «шаленого» націоналіста.

Крім того до керівництва ВО «Свобода» виникло багато запитань після останніх виборів до місцевих органів влади. Багатьом так і не зрозуміло, як ВО «Свобода» змогла розгубити приблизно п'ятнадцять відсотків голосів своїх виборців. Однією із причин є, на думку багатьох аналітиків, безвідповідальний підхід до формування виборчих списків до місцевих рад низового рівня, що в свою чергу, бумерангом вдарило і по мажоритарщиках всіх рівнів в Івано-Франківській області.

Тому в світлі сказаного бачимо, що фіналу президентських виборів  не буде, за відсутності реальних конкурентів, а дехто й радий буде зіграти роль аутсайдера.

Щодо другого варіанту, то все буде зрозуміло після парламентських виборів. Прогнозовано до Верховної Ради спроможуться пройти п’ять політичних сил. В результаті цього може статися те чого ще український парламентаризм не знав. Влада, разом із своїми сателітами, реально може набрати приблизно від триста до триста п’ятдесяти мандатів.

Ось тоді у влади може «зірвати кришу» і вона захоче, щоб усе було гарантовано, змінити Конституцію і подовжити термін перебування Президента до семи років, а вибори перенести у парламент. Ось тоді це і буде повний «плей-оф».

Так, що панове і не надійтеся, «фіналу» не буде!

- А як же Народ?

- Перепрошую, хто, хто? А-а-а народ… А народ, вибачте…

 

Ігор Макарук, кандидат політичних наук


17.11.2010 Ігор Макарук 1959 27
Коментарі (27)

Попус 2010.11.18, 10:38
Пане Ігоре, статті іноді варто дописувати до останньої крапки: "А народ, вибачте, в сраці". Інакше залишається відчуття якоїсь кривої посмішки і тихого задоволення автора тим, що народ в сраці.
Ярема 2010.11.18, 11:08
Папе Попус, Ви ще задайте питання авторові: "В чиїй с....ці?". І інше, Ви що себе відділяєте від народу, якщо ні то і розкажіть людям в якій Ви з ним, на Вашу думку, с...ці.
***** 2010.11.18, 12:20
Де я? Де? Тут темно, вогко і всі триндять про якусь "національну ідею". Невже це я в...?
До ***** 2010.11.18, 12:26
А ти думав у зоопарку? А в чиїй сраці, відомо. "Глобальний масонський уряд" - так називається власник сраки.
Фанат 2010.11.18, 12:52
Янукович - назавжди! Яценюка - до кріликів, тигипка запустити в космос а тягника до гітлера в гості!
Автор 2010.11.18, 14:55
В народі побутує думка, що кожен робить судження в міру своєї власної розпусти. Коли я писав статтю я й гадки не мав, що рівень читачів знаходиться на рівні того місця на яке, зазвичай, людина падає, а дехто навіть тим місцем може думати. Тому пропоную всім читачам проявити свій інтелект і продовжити не закінчену фразу "Перепрошую, хто, хто? А-а-а народ… А народ, вибачте…". О 22.00 я розміщу те про що я насправді думав!
Да уж 2010.11.18, 15:08
Пане Ігоре! Ви, мабуть не дарма написало слово народ... У нас мабуть 90 відсотків відносяться або правильніше є народом. Це люди яким все навколо, як це ... їм дай тільки хліба (причому на дурняк). Хіба ж Ви не бачите що саме в нашій країні найбільше справджується те, що казав Фєдя Шуріку - хто нє работаєт тот і єст. Це по прикладу моєї, та й думаю і більшості фірм не тільки в Франківську, але й по всій Україні. А цей, як Ви там кажете - народ, це той самий СОВОК, який хоче не просто жерти, а жерти смачно, причому набрати кредитів на машину, хату, і їх проїдати. А за що кредит віддавати??? І їх і дальше нічого не хвилює. А хвилює це людей, які працюють за копійки, а їх я знаю також є багато, але вони думаючі, і вже нажаль нікому не вірять. Бо Ви й самі знаєте (ну хоча б як писати та захищати кандидатську роботу)... Будемо дискутувати далі??? Дуже прошу, все таки не звертати увагу, якщо будуть орфографічні помилки. Чому вони бувають, це знають люди , які стараються дати відповідь, а клафіші розбігаються і в такому маленткому полі важко виправити помилки. І все таки я думаю, що тут не літературний кружок...
Фанат 2010.11.18, 19:14
Увага! О 22.00 вперше в історії незалежної української державоньки нам точно повідомлять в чиїй с...ці ми опинились! Пропоную організувати лотерею. Варіанти відповідей: а)Мєдвєдєва, б)Ахмєтова, в)Обами, г)Уго Чавеса, д)Ганни Герман. Хто набере три правильні відповіді отримає право переміщення до чистішої і цивілізованішої с...ки!
Фанату 2010.11.18, 20:28
Шановний Фанате, а чиєї с...ки ти фанат - Медведєва, Ахметова? А може ти і не фанат, а глист Ганни Герман?
Фанат 2010.11.18, 21:46
До попереднього дописувача: шукаєте родичів? То мушу вас розчарувати - я не глист і не хробак. Шукайте далі, може сте й знайдете. Але увага - 22.00 наближається!!! Тепер ми про все дізнаємось!!!
пыпец 2010.11.18, 21:58
Пан Макарук у своїх дописах постійно наводить спортивні аналогії. Ви яким спортом займались, пане кандидате політичних наук?
Автор 2010.11.18, 22:09
Отже, в статі приводилася певна аналогія між спортом і політикою. Тому фраза мала прозвучати так:Перепрошую, хто, хто? А-а-а народ… А народ, вибачте в офсайді, тобто, як завжди "позагрою". Я думаю, що я крепко розчарував любителів одного місця. Щож вибачте
Де? 2010.11.18, 22:10
Час Х минув. Автор спить?
О! 2010.11.18, 22:12
Я сі вибачею. на хвилину спізнився. Автор таки проснувся і шось пукнув. Офсайд, каже...
пыпец 2010.11.18, 22:14
Ну, нарешті, пішли динамічні дописи. А то все якесь сіре, скучне...
Ярема 2010.11.18, 22:15
А інтелектом як не пахло так і не пахне!!! Одна тільки с...ка смердить!!
ОО! 2010.11.18, 22:15
Сіре? Тобі ж кажуть: повна сра... тобто повний офсайд.
ОО! 2010.11.18, 22:17
Я так бачу, пане авторе, шо у вас "Ярема" - друге хрестильне?
Да уж 2010.11.19, 10:05
Шановні адміністратори сайту Фіртки! Мабуть вам прийдеться також вводити відповідну реєстрацію... Вже і вам починають кидати "сміття".
Да уж 2010.11.19, 16:05
А ось і фінал. Поговорили! І тут дискусії не вийщло
Автор 2010.11.19, 19:23
На рахунок мого відношення до спорту, воно дуже оригінальне. Мої діти грають у ФІФА 2010 і я в їхній грі нападник і капітан лондонського Арсеналу. На сьогодні я кращий бомбардир англійської Прим'єр-ліги і я цим дуже пишаюся...
Автору 2010.11.19, 22:15
Випий таблетку, а краще дві;)
Картман 2010.11.19, 22:24
Ти дядько-Трахач. Не живеш не спищ не квасиш тільки дядька папуасиш. А тобі дві помагає=))
Стен Марш 2010.11.20, 17:29
Сауз парк! Респект! Тікі там, типу, кось по інакшому було, но пофігу! Сауз парк форева!
Кенні 2010.11.21, 19:46
Іди у дупу Картман
Кайл 2010.11.21, 20:07
О ні, воно вбиди Кені!!!!!!!! Покидьки!!!!!!!!!!
Свободівец 2010.11.22, 18:04
Ми поборемося за фінал
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

668
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1936 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1133 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

554
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6904 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11395 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

335

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1082

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1116

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1111
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

62
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

285
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1084
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

657
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

754
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2949
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4442
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18441
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

66
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

323
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

353
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

664