Независимая газета (Росія): Київ атакує позиції «Газпрому»

Азаров не хоче платити за «неринковою, грабіжницькою формулою». Україна не полишає спроб переглянути формулу ціни на російський газ, тим часом як Росія вважає її ринковою. Жодна зі сторін не хоче поступатися. Цілком можливо, Росія чекає капітуляції та здачі їй всієї української ГТС разом із підземними газовими сховищами, припускають експерти – пише Тетяна Івженко у російському виданні «Независимая газета».

Жодна зі сторін поки що не поступається і не виключає нового витка газової війни

Наступного понеділка у Брюсселі Україна спробує вирішити багатомісячний спір з РФ щодо формули, за якою визначається ціна на газ. Джерела, близькі до уряду, розповіли «НГ», що рішучий наступ на позиції «Газпрому» планується в ході засідання, присвяченого модернізації української газотранспортної системи (ГТС). Участь у ньому візьмуть крім української та російської делегацій також представники ЄС.

Уряд Миколи Азарова з весни послідовно критикує газові угоди, підписані у січні 2009 року Юлією Тимошенко. Але численні спроби переглянути контракти і змінити закладену в них формулу ціни досі не мали успіху.

Минулого тижня українські чиновники посилили інформаційний тиск на російську сторону: Азаров під час засідання Економічного форуму у Відні зробив особливий акцент на газовій темі. Він жорстко заявив, що цінова формула не відповідає ринковій кон'юнктурі, оскільки прив'язана до ціни нафти, що більше не практикується у світі. Чиновники в кулуарах пояснили журналістам, що необхідно затвердити нову формулу, яка враховує ціни на інші енергоносії. За розрахунками української сторони, це вже зараз привело б до зниження ціни російського газу приблизно на 50 дол. за 1 тис. куб. м.

«Цього року «Газпром» робить нам знижку 100 доларів на кожній тисячі кубометрів. Але базова ціна, з якої починаються всі розрахунки, становить 450 доларів. Такої ціни немає для жодної європейської країни, тільки для України. То де ж тут стратегічне партнерство? Якщо ми партнери, давайте візьмемо середню європейську ціну, що базується на нормальній, актуальній ціновій формулі, й віднімемо витрати на транспортування. Вийде ринкова ціна, і не потрібна буде ніяка знижка», – пояснив один із чиновників.

Щойно спірне питання було винесене на обговорення європейського форуму, глава Російського газового товариства, віце-спікер Держдуми РФ Валєрій Язєв заявив у Москві, що російська сторона як і раніше не розглядає питання про перегляд формули, яка була затверджена на 11 років. Він назвав її «цілком ринковою» і зауважив, що Росія зробила Україні достатньо поступок – окрім згаданої знижки на 100 дол. ще й зниження контрактних зобов'язань за обсягами купівлі газу, й відмова від штрафів за фактичне зменшення обсягів постачань. Незговірливість Києва в одному питанні призводить до непоступливості Москви в іншому.

Народний депутат України, екс-радник прем'єр-міністра з питань ПЕК Олександр Гудима упевнений, що російська сторона чекає від України «капітуляції» у вигляді передачі під контроль «Газпрому» всієї газової та газотранспортної інфраструктури. Експерт з питань енергетики Богдан Соколовський підтвердив, що «Газпром» претендує не тільки на ГТС, але й на найбільші у Європі українські підземні сховища газу. Політолог Олег Соскін вважає ситуацію тупиковою, оскільки жодна із сторін наразі не поступається і не виключає нового витка газової війни.

Така ймовірність посилюється, оскільки за нинішньою формулою ціна на газ для України збільшиться з січня, хоча тільки у жовтні прем'єр-міністри досягли політичних домовленостей про збереження ціни на нинішньому рівні – близько 250 дол. за 1 тис. куб. м. Радник парламентського комітету з питань ПЕК Володимир Саприкін пояснив: «Ціна на нафту на світових ринках зростає і майже сягнула позначки 90 доларів за барель. Це тягне за собою подорожчання нафтопродуктів і газу для України. Можна прогнозувати подальше збільшення ціни на газ приблизно на 10 доларів за 1 тисячу кубометрів». «Політичні домовленості, нехай навіть на найвищому рівні, нічого не означають, поки діє ця неринкова, грабіжницька формула», – підтвердив чиновник – співрозмовник газети.

Хоча раніше вважалося, що позиція Києва слабша, оскільки немає юридичних аргументів для перегляду цінової формули, проте у листопаді ситуація змінилася. Прем'єр Азаров знайшов нові аргументи: «Україна приєдналася до Європейської енергетичної хартії і прийняла закон про ринок газу. Відповідно змінилася і міжнародно-правова, і внутрішня законодавча база, яка враховувалася під час укладення та виконання угод про постачання і транзит газу. Через це угода, укладена попереднім урядом, не відповідає чинному законодавству України ».

Ймовірно, цю тезу українська делегація озвучить у Брюсселі, де за кілька днів відбудуться давно заплановані консультації про модернізацію української ГТС. Джерела у Києві сподіваються, що компромісне рішення буде знайдене у новому, тристоронньому форматі співпраці між Україною, Росією та структурами ЄС. Зокрема, передбачається розширити рамки консорціуму з управління ГТС, запросивши в нього європейські структури. «Тоді це буде логічно, ми замкнемо ланцюг постачальник-транзитер-споживач», – зазначив один з українських експертів, близьких до уряду. Однак він засумнівався, що російська сторона легко прийме цю пропозицію: «Вони хочуть для «Газпрому» забезпечити домінантне становище. Але якщо ми знову вдамося до поступок, то цьому не буде кінця. Які ще поступки будуть потрібні? Скільки? У яких сферах?»

Хоча у Києві дуже сподіваються, що участь Європи в українсько-російських газових проектах зніме напругу, проте експерти сумніваються в цьому. Олександр Гудима зазначив: «Європа розколота і слабка, і Росія на цьому успішно грає». Він припускає, що зрештою українська влада під тиском соціально-економічної ситуації, що погіршується, «здасть ГТС і сховища Росії». Депутат підтвердив, що відповідні проекти розроблені, хоч і не внесені на розгляд Верховної Ради.

Раніше представник «Газпрому» Сєрґєй Купріянов заявив, що Росія не поспішає у питанні створення СП з «Нафтогазом». Він зазначив, що до нового року переговори про новий формат співпраці навряд чи завершаться. І уточнив, що російську компанію цілком влаштовує чинний контракт: «Жодних нових домовленостей щодо ціни на газ на цей час у нас немає – просто йдеться про те, яка ціна вийде (на перший квартал 2011 року. – «НГ») при розрахунку за формулою, що міститься у контракті ».

 

Тетяна Івженко, Независимая газета (Росія)

ІноЗМІ


17.11.2010 1080 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

664
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1917 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1128 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

551
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6902 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11392 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

332

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1072

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1113

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1107
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

277
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1079
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

847
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

746
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2947
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4439
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18438
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

317
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

351
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

662
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

767