Відень: розкішна столиця Габсбургів

 

/data/blog/126851/0960672d77718f44d4b7b568aadb9190.jpg

 

Столиця Австрії — надзвичайно багатолике місто. Тут кожен знайде для себе щось захоплююче і приємне: цікаві історичні пам’ятки, вишукана кухня, всесвітньовідомі вина, багате мистецьке життя, феєричний шопінг. Цьому одночасно затишному і розкішному місту є чим здивувати будь-кого, задовольнити будь-які смаки. Але давайте про все по порядку.

 

Історичні пам’ятки

Прогулюючись містом, помічаєш, що Відень, на відміну від інших міст з високою концентрацією палаців, пам’ятників і музеїв, зовсім не втомлює своїх гостей. Столиця Австрії  дуже зручна для туристів, оскільки майже всі головні історичні та архітектурні пам’ятки тут розташовані в одному місці. Так їх розмістив останній імператор Австро-Угорщини Франц-Йозеф, який правив країною 68 років.

 

У 1857р. двадцятисемирічний імператор розпорядився знести залишки древньої фортечної стіни навколо старого міста і на її місці побудувати широке чотирикілометрове бульварне кільце — Рінґштрассе. А вздовж Рінґштрассе на гроші нових буржуа були розбиті парки, побудовані грандіозні будівлі суспільного призначення —  опера, ратуша, парламент, біржа, національна бібліотека, міський театр, університет, ансамбль з двох музеїв-близнят – художнього і природничо-історичного.

Символ міста — це собор Святого Стефана, Steffl, як фамільярно називають його віденці. Величезний готичний собор, деякі таємниці якого не розгадані і сьогодні. На його стінах є дивовижні знаки, зображення звірів, дивних фігур і все це має певний зміст, над яким вчені роздумують дотепер. На стінах собору можна знайти середньовічні міри тканин і короваю хліба: будь-який покупець міг перевірити за ними куплений товар, і у разі обману продавця строго карали.
Щоб увійти у собор, вам доведеться проштовхуватися крізь щільну юрбу всюдисущих китайських туристів з фотоапаратами у руках, але, повірте, воно того вартує. Адже, як кажуть, хто не бачив собору Святого Стефана, той не бачив Відня. Якщо зважитись ще на один подвиг і піднятися на башту собору, подолавши 343 сходинки, то можна насолодитися фантастичним видом на місто.

 

Недалеко від собору у центрі Відня знаходиться Чумна колона, яка нагадує про страшну епідемію чуми у сімнадцятому столітті, що забрала життя багатьох жителів міста. Проте цей пам’ятник виглядає зовсім не сумно, а навпаки, ошатно і радісно. Напевно, тому, що Чумна колона була встановлена на честь перемоги над страшною недугою і зображує святих, які допомагали людям боротися з чумою.

 

До обов’язкової програми туриста належать також два палаци — Гофбурґ і Шенбрунн. Гофбурґ спочатку був середньовічною фортецею. Пізніше, з посиленням влади Габсбургів, фортеця була перебудована в розкішну резиденцію. Сьогодні Гофбурґ —  резиденція президента Австрійської Республіки, де приймають почесних гостей держави.
Шенбрунн, літня резиденція імператриці Елізабет, знаменитої Сіссі,  відома своїм чудовим парком. Саме його алеями красуня-імператриця, яка до того ж була дуже прогресивною жінкою як на свій час, здійснювала ранкові пробіжки у супроводі слуги, який на бігу… читав імператриці книги.

 

Мистецтво

Віденська Альбертіна — один з найбільших музеїв світу. Зібрання музею нараховує  приблизно 60 000 малюнків і близько мільйона гравюр. Тут можна побачити роботи Дюрера, Сезанна, Клімта, Рубенса, Пікассо та інших відомих художників.

 

Не менш цікавим є і Віденський дім мистецтв. Художник Фріденсрайх Гундертвассер створив виставковий центр, де можна побачити, як його роботи, так і найбільш цікаві виставки сучасного мистецтва. Гундертвассер придбав будівлю колишньої меблевої фабрики і повністю перебудував її у своєму характерному стилі. Несиметрично розташовані різнокольорові елементи зі скла, металу, черепиці, дерева і кераміки надали колись непоказній будівлі надзвичайно оригінального вигляду. Неподалік від Дому мистецтв знаходиться чудернацький «дім Гундертвассера». Типова реакція людини, яка побачила його вперше, приблизно така: «Це ж скільки треба випити, щоб спроектувати такий будиночок!»

 

Центром мистецького життя міста є знаменита Віденська опера. Після серйозних руйнувань, здійснених незадовго до закінчення Другої світової війни, будівлю опери змогли реставрувати і знову відкрити лише у 1955 р. Абсолютним пріоритетом в репертуарі театру є опери, в яких бере участь Віденський філармонічний оркестр. У лютому в опері відбувається знаменитий Віденський бал. На одну ніч глядацький зал перетворюється на величезний танцювальний майданчик, на якому у всьому блиску постає світське товариство Австрії та інших країн.

Кухня

Скажу зразу: в «кулінарний тур» до Відня краще їхати разом з чоловіком. Просто не кожна жінка здолає самотужки віденського шніцеля, дуже смачну, але величезну за розміром відбивну котлету. В деяких віденських кафе навіть акції проводяться: хто з’їсть цілий шніцель, тому дають безкоштовно другий. А от улюблена страва цісаря Франца-Йозефа — «тафельшпітц» — цілком легка. Це варена яловичина з приправами і хроном, до якої часто подають варену картоплю. Видно, не дуже вибагливим був великий імператор. Що ще слід обов’язково спробувати у Відні? Звичайно ж, торт «Захер». Продається цей знаменитий торт у кондитерській готелю «Sacher», звідки його розсилають на замовлення у різні країни світу. Смаком цей шоколадний торт дещо нагадує «Празький». Ще один знаменитий десерт — апфельштрудель, яблучний рулет. За вмінням його готувати віденські парубки колись обирали наречену. Не залишать вас байдужими і «Марілленкньодельн» — морозивні кульки з абрикосовим джемом всередині.

 

Кава

Чому я виділила каву в окремий підпункт? Бо кава — це не їжа, а спосіб життя, особливо у Відні. Пити і вибирати каву у цьому місті — це справжня наука. Скажімо, у віденських кав’ярнях не можна замовляти просто «чашечку кави» — це все одно що у сигаретному кіоску попросити просто «пачку цигарок». Ось лише деякі з кавових шедеврів, які вам запропонують у віденських кав’ярнях: «Кайзермеланж» — кава з яєчним жовтком і двома ложками меду. «Францисканер» — чорна кава з великою кількістю молока, так, щоб напій нагадував колір ряси монаха францисканця. «Фіакр» — чорна кава з вишневим лікером, причому перед подачею лікер підпалюють. «Марія-Терезія» — кава мокко з апельсиновим лікером і вершками, «Шале Гольд» — слабка кава, колір якої схожий на золотий. «Перекинутий Нойманн» — збиті вершки, залиті кавою з молоком.

 

Шопінг

Центральна вулиця Відня Кернтнерштрассе — справжній рай для шопінгу. Причому представлені тут не лише бутіки елітних марок, а й цілком демократичних, типу Zara, H&M.  Ціни нижчі, ніж в аналогічних магазинах  в Україні. Те ж стосується й косметики, і парфумерії. Ні, я все розумію: митниця, податки, транспортні витрати… Попри це, той факт, що мої улюблені парфуми у центрі Відня коштують відчутно дешевше, ніж у центрі рідного Станиславова, викликав у мене легкий шок. Важливим є також те, що ризик придбати підробку тут мінімальний — діючі в Австрії закони відносно підробок значно суворіші, ніж українські.

 

Сувеніри

Ну, зображеннями цісаря Франца-Йозефа, які на різноманітних предметах і у безлічі варіацій пропонують віденські сувенірні крамнички, нас, галичан, не здивуєш. Може, навіть у вашої бабусі завалявся десь у скрині портрет вусатого імператора. Якщо ні, можна придбати на згадку тарілочку чи горнятко з портретом цісаря або імператриці Елізабет. Оригінальним подарунком, хоч і досить дорогим, будуть вироби зі стразів Swarovski. Незважаючи на те, що засновник цієї легендарної марки Даніель Сваровскі народився на півночі Австро-Угорщини, в горах Богемії, австрійці вважають Swarovski своєю національною гордістю.

 

Варто потішити рідних і близьких знаменитим віденським вином — «гойріґе». Любителі сухого вина будуть від нього в захваті. «Гойріґе» може бути як червоним, так і білим.

 

Говорити і писати про Відень можна  безкінечно довго. Ще більше часу знадобиться, щоб побачити, відчути, спробувати усе, що варте уваги у цьому чарівному місті. Як з усмішкою зауважила моя нова віденська знайома: «Ну, щоб ознайомитися з Віднем, і місяця буде мало!» Думаю, вона цілковито мала рацію.

 

Олена БУЧИК
Івано-Франківськ – Відень – Івано-Франківськ
З архіву  газети «Західний кур’єр»


03.03.2017 8971 3
Коментарі (3)

Igor Chizh 2017.03.04, 06:36
Стаття про Відень, а на фото- Прага. Даєш "БЕЗВІЗ " українцям!
Olenka Golovina 2017.03.05, 09:27
Пражскій Град у статті про Відень, профісійна журналістика, чо))))))
Ліна 2018.01.27, 15:37

А чому на фото Прага?

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

667
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1924 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1129 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

553
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6902 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11393 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

333

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1077

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1115

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1109
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

44
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

282
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1081
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

752
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2948
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4440
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18440
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

39
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

321
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

352
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

663