Прикарпатська преса про сапера, який чекає наказу, кримінальний талант, зачаровану субвенцію та кохання породжене війною

 

 

Огляд прикарпатської преси за період із 2 по 8 лютого  2017 року.

 

Репортер

І буде асфальт Хоч на дворі ще холодно, до весни вже близько. А там зійде сніг, а з ним, як це буває, й асфальт – у комунальників розпочнеться «гарячий сезон». Ремонт і будівництво доріг – одна з найбільших статей витрат у бюджеті Івано-Франківська. Цьогоріч лише на поточний ремонт виділили 4 млн. грн.. то де з’явиться новий асфальт?

 

ЗНО 2017: Що треба знати випускникам У понеділок, 6 лютого, розпочалася реєстрація на цьогорічне  зовнішнє незалежне оцінювання. Вона триватиме до 17 березня. За цей час майбутні абітурієнти мають визначитися з предметами. Які потрібно їм для вступу до вишу, та подати документи в регіональні центри оцінювання якості освіти. Які нововведення чекають на учасників ЗНО?

 

Коли прокинеться «Просвіта»? Наприкінці минулого року Івано-Франківська обласна рада затвердила бюджет регіональної цільової програми «Просвіта: ХХІ століття» на 2017-2021 роки. Сума на чотири роки – 9 млн 795тис грн. Цими грішми буде розпоряджатися Івано-Франківське обласне об’єднання всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Шевченка.

 

Сапер чекає наказу Зустрівши Олега на вулиці, навряд чи хтось подумає , що  в нього за плечима майже рік війни, зокрема два тижні в Донецькому аеропорту. На героя він не подібний, як і більшість бійців АТО. Так, звичайні люди, юнаки, чоловіки, дядьки.  Вони просто робили те, що вважали необхідним. Він теж такий – звичайний хлопець, який не всидів у тилу.

 

Першачки навчаються по-новому Першокласники початкової школи №26 в Івано-Франківську вже майже півроку вчать математику і літери за допомогою комп’ютерів. Дітям подобається, вчителі в захваті. Кажуть, так працювати цікавіше й ефективніше.

 

Галицький кореспондент

Кримінальний талант Чотирнадцятирічний хлопець тримає у напрузі цілу область. І не лише Івано-Франківську. «Кар’єра» юного злодія розпочалася дуже рано, у початкових класах. За його плечима сотні крадіжок, десятки арештів і виправний заклад, він беззаперечний авторитет серед ровесників. І не має жодних авторитетів для себе.

 

Одна проти всіх У Яремче (точніше, у с. Дорі) батьки незадоволені роботою директора школи Галини Проворової. Вони нарікають на її бездіяльність, безініціативність та відстороненість від усіх моментів, що не стосуються навчання учнів. Її винять у тому, що в школі немає харчоблоку та спортзалу,і просять звільнити з посади.

 

Кохання, породжене війною Це історії тих, кому війна подарувала шанс знайти одне одного. У них не було довгих залицянь, дорогих подарунків, романтичних мандрівок чи вечерь при свічках.  Їм не потрібен увесь цей антураж, аби одразу розпізнати того, хто не зрадить і не полишить у біді, того, з ким хочеться пройти пліч-о-пліч до кінця життя.

 

Західний кур’єр

Що думають українці про медицину 37% українців консультуються із лікарем щодо стану свого здоров’я рідше, аніж раз на рік. Про це свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг».  Чверть користуються такою послугою один раз на рік, 17%- консультуються з лікарем принаймні кожні 6 місяців, 10% - кожні три місяці.

 

Зіновій Шкутяк: За все в місті відповідає міський голова В інтерв'ю міський голова Івано-Франківська (з 1998 по 2006 рр.) Зіновій Шкутяк розповів про те, чому спершу не хотів іти у владу, але згодом вирішив балотуватися на посаду міського голови. Для чого затіяв реконструкцію міста і як починав її фактично без грошей у бюджеті. А також про свої гріхи і призначення Олега Синютки заступником з питань економіки.

 

Вікна 

Хворі на діабет калушани просять допомоги міста У Калуші хворі на цукровий діабет потребують додаткової фінансової допомоги. Відтак, благодійний фонд просить владу розробити програму та виділити на її фінансування 100 тисяч гривень. Сума, начебто, і невелика, але у бюджеті грошей на це немає. Поки діабетики наводять аргументи, влада розгляд питання відкладає. Та чи спробує знайти гроші?

 

“Карпатнафтохім” продали лондонській компанії та невідомому українцю Найбільша російська приватна нафтова компанія «ЛУКОЙЛ» продала черговий актив в Україні — нафтохімічний завод «Карпатнафтохім». На початку лютого Антимонопольний комітет схвалив угоду. В офіційному повідомленні комітету значиться, що понад 25% «Карпатнафтохіму» перейде у власність лондонській фірмі. Понад 50% підприємства через кіпрську компанію купив громадянин України, ім'я якого не розкривається. Раніше 100% ТОВ «Карпатнафтохім» володіла дочірня компанія «ЛУКОЙЛУ» — Lukoil Chemical B.V., зареєстрована у Нідерландах.

 

«Зачарована» субвенція Переговори між містом і районом про фінансування спільної медицини досі тривають. Медикам Калуської ЦРЛ уже не вистачає на зарплату, проте наразі невідомо, чи вийшли переговори на завершальну стадію. Днями на сесії районної ради депутати проголосували за пропозицію міського голови, таким чином, висловивши свою думку про розмір трансферту. Однак, чи не змінять вони своєї думки, коли доведеться голосувати за зміни до бюджету?


09.02.2017 953 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1085
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2453
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2079
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2123
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6429 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2409 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

284

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1106

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1135

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1345
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

225
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

555
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2016
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26460
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

515
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10417 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7956
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

500
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

362
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

513
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

586
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1533