Боротьба «ВОЛІ» з лісовою мафією триває. Волівці розповіли про результати боротьби та подальші кроки

 

/data/blog/124457/c11c865c0ab73cce64e21df2a69d1e2a.83bca2d07e219cf0d573000fa9fd43a5

 

Звільнення голови Держлісагентства і директора НПП Гуцульщина, візит міністра екології на Прикарпаття, зміна правил санітарних рубок, більше 50-ти інспектувань в лісгоспах області та більше 10 порушених кримінальних справ.

 

Ці та багато інших результатів у боротьбі з незаконною вирубкою лісів здобула партія «ВОЛЯ» протягом минулого року. Під час форуму людей ВОЛІ Прикарпаття «Один рік в місцевих радах» вони поділились досвідом роботи, зокрема в одному з пріоритетних напрямків – боротьбі за збереження Карпатських лісів.

 

В березні 2016 року люди ВОЛІ зробили резонансну заяву – кинули виклик лісовій мафії і почали боротьбу з незаконними вирубками лісу.

 

За цей час вдалось досягти надзвичайних результатів: домоглись звільнення голови Держлісагентства і директора НПП «Гуцульщина», боротьба за збереження Національного парку «Гуцульщина» вилилась у візит міністра екології Семерака, який приїхав на Прикарпаття і побачив варварські санітарні рубки, після цього в Україні ввели нові правила санітарних рубок.

 

«На Косівщині боротьба з незаконними рубками триває вже не перший рік. Ми побачили що вирубуються ліси, міліють ріки, пропадають потічки і знищуються дороги, стали їздити по прокуратурах, інспекціях, в обласну раду, але всюди нас називали диваками. Потім, рік тому ми зустрілись з такими ж як ми диваками, з якими боротьба з незаконними рубками зрушила з місця і триватиме й далі», - зазначив депутат Косівської районної ради від партії "ВОЛЯ" Петро Іванишин.

 

«Ліс – це не просто дерева, він виконує грунтозахисну і водорегулюючу функції, і наше завдання – зберегти його. Наша команда зробила багато зусиль, щоб не тільки на місцевому, а й на державному рівні вирішити проблему знищення лісів. Ці перемоги ведуть до того, щоб нарешті був змінений підхід у веденні лісового господарства, зокрема вирішена одна з важливих проблем- всихання смерічників», - додав лісничий Кутського лісгоспу Петро Пліхтяк.

 

Протягом року команда ВОЛІ зробила більше 50-ти інспектувань в лісгоспах області, виїжджала на місця рубок, перевіряла, затримувала лісовози, писала заяви в правоохоронні органи, в результаті чого було порушено більше 10 кримінальних справ.

 

А в грудні волівці виступили з акціями протесту в Києві та Івано-Франківську проти скасування мораторію на вивіз лісу-кругляку і їх включили до робочої групи при міністерстві промислового розвитку, яка працює над системними реформами лісової галузі.

 

«Складний і водночас цікавий рік ми пройшли. Але, ми переконані що найбільші зміни і реформи попереду, нам треба ще багато зробити – сформувати таку лісову політику, якої до цього часу не було, впровадити програму розвитку лісової галузі. Ми готові працювати, бо бачити як нещадно знищуються наші ресурси більше не можна», - Андрій Ониськів.

 

Незаконні рубки та недбале ставлення за зверненнями місцевих жителів лісосік волівці фіксували і в агролісгоспах, зокрема на Надвірнянщині та Богородчанщині. В результаті допомогли жителям сіл Парище, Лісна Тарновиця, Гаврилівка та Тисмениччани Надвірнянського підготувати звернення до обласної ради з проханням припинити варварські рубки, направили звернення в правоохоронні органи, проти працівників Надвірнянського спецагролісгоспу були порушенні кримінальні справи. Окрім того, облрада підтримала пропозицію «ВОЛІ» щоб всі санітарні рубки погоджувались з місцевими громадами через сесії, щоб громади могли контролювати вирубку.

 

Досвідом у боротьбі з лісовою мафією на форумі поділились і однодумці з Львівщини – координатор Львівської обласної організації, депутат Старосамбірської райради Василь Курій.

 

«Ми маємо таке підприємство – «Галсільліс». Лісове господарство виписує лісорубні квитки без лісовпорядних документів, люди працюють не маючи обліку і документів на ліс, незареєстровані бригади, про сплату податків я вже мовчу. Ліс визначається хворим, занижується асортиментна вартість – цього всього є дуже багато, і ми намагаємось з цим боротись. Лише самі громади і активісти можуть щось зробити», - зазначив Курій.

 

Під час форуму люди ВОЛІ опрацювали і підписали резолюцію практичних кроків, частина з яких, спрямовані на подолання лісової мафії та перехід на кардинально інший спосіб господарювання у лісовій галузі Прикарпаття: впровадження вибіркових рубок замість суцільних, погодження річних планів рубок з місцевими громадами, проведення відкритих конкурсів на заміщення посад директорів Нацпарків та заповідних територій, запровадження громадського контролю за дотриманням законодавчих вимог щодо продажу деревини виключно через аукціони тощо.


24.01.2017 579 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1962
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1860
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1857
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5492 46
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2153 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1509

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

744

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

797

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

999

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1004
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1769
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3679
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10257
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26148
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10183 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7713
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

898
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

207
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

263
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

380
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1276
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

883