Як пережити «потоп»

 

/data/blog/123854/72f4ccf24d028103183d2a25ab2ed323.jpg

 

Раптове затоплення квартири – це страшний сон кожного її власника. Захиститися від такої неприємності практично неможливо. А останнім часом в Івано-Франківську причиною «потопів» все частіше стають не сусіди, які забули закрутити крани, а застарілі мережі чи діряві дахи.

 

При цьому комунальні служби не поспішають компенсовувати збитки. Проте "вибити" з них відшкодування цілком реально.

 

З Єдиного державного реєстру судових рішень зрозуміло, що випадки затоплення квартир непоодинокі. При цьому потерпілі частіше судяться з комунальниками, аніж зі своїми сусідами.

 

Зокрема, в Івано-Франківському міському суді знаходимо чимало рішень, які підтверджують, що відсудити можна не лише матеріальну шкоду, а й компенсацію за витрачені нерви.

 

Лише за 2016 рік у реєстрі ми натрапили на сім судових справ за позовами іванофранківців до балансоутримувачів будинків та комунальних служб. Цікаво, що всі вони вирішилися на користь заявників.

 

/data/blog/123854/98f215b543d6ddf18e70c17ed059dbea.jpg

 

Судова практика

Так, у квітні цього року Івано-Франківський міський суд задовольнив позов мешканки вулиці Івасюка, яка вимагала у КП «Муніципальна інвестиційна управляюча компанія» (правонаступника КП «Єдиний розрахунковий центр») та підрядника «ЖЕО Молодіжний» майже 15 тис. грн відшкодування матеріальної шкоди, 5 000 грн – моральної шкоди, 1 800 грн – витрат на правову допомогу та 487,20 грн. – судового збору.

 

Судячи з рішення суду, причиною залиття квартири було розгерметизування труб дощової каналізації внаслідок випадання наднормових опадів. Представники МІУК намагалися перекласти відповідальність лише на підрядника, який обслуговує дощову каналізацію, але суд постановив:

«Позивач перебуває у договірних відносинах щодо надання послуг з обслуговування будинків, споруд та прибудинкових територій з КП «Муніципальна інвестиційна управляюча компанія», а не з ТОВ «ЖЕО Молодіжний». І саме «Муніципальна інвестиційна управляюча компанія» несе відповідальність за якість надання послуг позивачу».

 

А от мешканка вулиці Галицька судилася з комунальниками чотири роки, і лише у квітні цього року суд виніс рішення. Її квартиру затопило ще 24 травня 2012 р. У суді потерпіла розповіла, що мешкає на 9-му поверсі 9-поверхового будинку на Галицькій. Її квартиру затопило через те, що під час сильних дощів внутрішньобудинкова система дощової каналізації неспроможна приймати великий об'єм опадів. Крім того, труби дощової каналізації на покрівлі будинку забиті. Суд задовольнив позов франківчанки та зобов’язав МІУК відшкодувати позивачці 34 319 грн та 2263 грн судового збору.

 

Є випадки і колективних позовів до комунальників. Наприкінці червня суд прийняв рішення на користь кількох франківців, які потерпіли від «потопу» на початку опалювального сезону у жовтні 2014 року. У будинку затопило стояк під час запуску системи централізованого опалення, розводка якого знаходиться на горищі будинку. Трубу прорвало у кількох місцях.

 

Люди позивалися до КП «МІУК» та ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго». Однак тепловики у суді довели, що за внутрішньобудинкові мережі не відповідають. Крім того, представники ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» представили лист до «ЄРЦ» (попередника МІУКу) про необхідність заміни систем теплопостачання у кількох будинках, в тому й числі – й у тому, де сталася аварія. У листі було зазначено, що обладнання системи опалення вичерпало свій термін служби, в зв'язку з чим виникають аварійні ситуації, які часто призводять до затоплення споживачів. Однак «ЄРЦ» на попередження тепловиків не відреагувало, за що поплатилося кількома програними справами. У цьому випадку суд зобов’язав «МІУК» сплатити позивачам 8088 грн матеріальної шкоди та 551,2 грн судового збору.

 

Через аварійні труби суд зобов’язав МІУК відшкодувати матеріальну шкоду і власниці квартири на Горбачевського, 9. На звернення позивачки добровільно відшкодувати збитки комунальні служби їй відмовили. Тоді вона подала позов до ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» та МІУК. Як йдеться в рішенні суду, задовго до аварії теплокомуненерго знову ж таки зверталося до попередника МІУК – «Єдиного розрахункового центру» – з вимогою замінити системи теплопостачання у житлових будинках, зокрема й по вулиці Горбачевського, 9. Оскільки за обслуговування внутрішньобудинкових мереж відповідає саме МІУК, суд вирішив стягнути з цього підприємства на користь позивача 10 085 гривень на відшкодування матеріальної шкоди, 2000 гривень – моральної шкоди та 800 гривень – витрат, пов’язаних з проведенням експертизи.

 

Як видно з судових рішень, суд зобов’язує відшкодовувати збитки не лише комунальне підприємство «МІУК», а й приватні ЖЕО.

 

Так, 2 листопада Івано-Франківський міський суд виніс рішення на користь франківчанки, яка позивалася до ЖЕД «Експрес-Комфорт». У травні 2014 року затекла стеля у ванній квартири позивачки. Вона звернулася до ЖЕД «Експрес-Комфорт» з проханням вжити належних заходів. Однак балансоутримувач не відреагував. У квартирі з’явився грибок.

 

Після повторного звернення до ЖЕД «Експрес-Комфорт» була створена комісія, яка склала акт про затоплення. Однак усувати недоліки балансоутримувач не поспішав.

 

Тоді позивачка замовила експертизу, щоб визначити розмір збитків. Експерт встановив, що стеля затікає внаслідок пошкодження на будинковому стояку труби холодного чи гарячого водопостачання. А причиною залиття є неналежне обслуговування внутрішньобудинкових мереж холодного чи гарячого водопостачання, що є безпосередньою компетенцією ЖЕД «Експрес-Комфорт».

 

Тож суд вирішив задовольнити позов франківчанки та зобов’язав балансоутримувача сплатити їй 2006 грн збитків, завданих внаслідок залиття квартири, 1000 грн – моральної шкоди та 3000 грн – витрат на експертизи.

 

Крім того, суд зобов’язав ЖЕД «Експрес-Комфорт» «вчинити дії по усуненню причини затоплення квартири».

 

Ще одна мешканка Івано-Франківська судилася з приватним підприємством «ЖЕО-ЖИТЛО-СЕРВІС». Правда, другим відповідачем у цій справі була сусідка позивачки. У квартиру скаржниці регулярно протікала вода та заливала стелю та стіни. На неодноразові звернення представники ЖЕО не реагували. Регулярні підтоплення у квартирі, на думку потерпілої, були зумовлені несправністю інженерних мереж. А сусідку вона звинуватила у неналежному утриманні внутріквартирних мереж, через що в квартиру позивачки регулярно протікає вода та заливає стелю та стіни.

 

Суд ухвалив стягнути з «ЖЕО-ЖИТЛО-СЕРВІС» та сусідки позивачки завдану матеріальну шкоду в розмірі 3611 грн, 500 грн – моральної шкоди, а також понесені судові витрати в розмірі 2551 грн.

 

/data/blog/123854/e0a278b2e9ecffc580e2b15b5748744f.jpg

 

Що робити?

Якщо вашу квартиру затопило, не панікуйте та не опускайте руки – радять фахівці. Якщо домовитись з винуватцями «потопу» не вдається мирним шляхом, необхідно звертатись до суду з позовом про відшкодування матеріальної та моральної шкоди при залитті квартири.

 

«Для відшкодування шкоди, завданої внаслідок затоплення квартири, в суді необхідно довести: факт затоплення та факт завдання шкоди внаслідок затоплення; причини затоплення, вину особи (осіб), внаслідок дії (дій) чи бездіяльності якої (яких) заподіяно шкоду, та причинно-наслідковий зв'язок між діями чи бездіяльністю та шкодою; факт завдання шкоди саме вам; розмір завданої шкоди», – пояснює засновник ТОВ «Компанія Правова Платформа» Юрій Жолоб.

 

Для встановлення факту затоплення, за його словами, не зайвим буде відзняти все на мобільний телефон, покликати сусідів та продемонструвати їм затоплення, щоб вони змогли засвідчити про аварію у суді, тощо. Проте цього недостатньо.

 

«У разі залиття, аварії квартир комісія у складі представників організації, яка обслуговує внутрішньобудинкові системи опалення та гарячого водопостачання, представника власника будинку, будинкового комітету складає відповідний акт, – пояснює Юрій Жолоб. – В акті описується, що трапилось і які наслідки (що залито, які обсяги робіт, які ушкодження). Також і про причини затоплення, якщо їх можливо встановити. Якщо ж причини затоплення неможливо встановити, наприклад, тече зі стелі і невідомо, чи це через несправність внутрішньої мережі, чи у сусіда протікає підігрів підлоги, то потрібно для встановлення причини протікання проводити будівельно-технічну експертизу».

 

Також в акті надаються висновки про те, що необхідно зробити для припинення протікання, та вказується, хто заподіяв шкоду.

 

«Звичайно, на практиці, якщо шкоду заподіяла організація, на балансі якої обслуговуються системи, то комісія, яка складається із представників цієї організації, може не вказати в акті про те, хто заподіяв шкоду. В такому випадку на основі встановленої причини затоплення слід визначати винних осіб, дії чи бездіяльність яких призвели до затоплення. Наприклад, якщо причиною затоплення є неналежне утримання внутрішньобудинкових систем організацією, на балансі якої знаходяться такі системи, то така організація є винною і в затопленні. Таким чином виявляється причинно-наслідковий зв'язок між невиконанням належним чином обов’язків організацією, тобто бездіяльністю щодо належного утримання систем, та наслідком – затопленням квартири», – відзначає юрист.

 

Окрім того, слід довести, що шкоду завдано саме вам. Для цього буде достатнім пред’явити в суді копію документа, що посвідчує ваше право власності на квартиру, яку було затоплено.

 

Також необхідно встановити розмір шкоди. Для цього слід звернутись до експертної установи, яка наділена правом проводити будівельно-технічне дослідження та надавати експертні висновки. Така установа надає висновок щодо розміру завданих збитків.

 

«Встановивши всі вищевказані обставини, ви можете звертатись до суду, але перш ніж це зробити, слід виконати ще одну формальну, але не зайву дію – звернутись із офіційним листом до особи, з вини якої було завдану шкоду (незалежно, чи це обслуговуюча організація, чи сусід поверхом вище), в якому викласти всі обставини справи та вимогу відшкодувати завдані збитки. Не забудьте зафіксувати факт надсилання такого листа шляхом нанесення помітки на копію цього листа про отримання або збережіть квитанцію про поштове відправлення листа. В такий спосіб ви зможете показати суду те, що звертались до відповідача для добровільного відшкодування шкоди, а також з отриманої відповіді можете дізнатись про майбутню юридичну позицію протилежної сторони у суді», – радить Юрій Жолоб.

 

Коли ви отримаєте негативну відповідь чи винуватець аварії вам не відпише, можете сміливо звертатись до суду з метою примусового стягнення завданих збитків та відшкодування моральної шкоди.

 

Тож судіться і вигравайте. Як видно з судових рішень, інколи справи розглядаються роками, а на експертизи можна потратити більше грошей за завдані збитки. Однак результат того вартий. Головне – не впадати у відчай та дотримуватися порад юристів.

 

Марія Гаврилюк, МІСТО


14.01.2017 Марія Гаврилюк 3122 0
Коментарі (0)

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6442 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10879 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12151 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5798
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3724
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2957

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

481

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

754

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

742

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1053
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

385
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

453
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

535
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4080
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11616
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6644
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1146
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18042
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

399
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

688
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

809
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

758