Реформатори освіти по-коломийськи

 

/data/blog/123812/14bbe6b42918578dbd68258e35c74d8c.jpg

 

У травні 2015 року в Коломиї розпочали освітню реформу. Тоді коломийські депутати ухвалили зміни до фінансування шкіл, де кожна школа мала окремий баланс. З вересня 2015 року фінансово-економічні справи у кожній школі вів директор. Відтак з‘явився власний бухгалтер, який складав тарифікацію педагогічних працівників і відповідно видатків на утримання.

 

Суть реформи полягала в тому, що директори шкіл мали оптимізувати видатки та зменшити витрати. Залишкові кошти витратити на інші потреби – поліпшити матеріально-технічну базу школи чи просто преміювати вчителів.

 

Пізніше до освітньої реформи доєдналися дошкільні навчальні заклади – садочки.

 

«Ця реформа прописана в новому законі про середню освіту, який зараз обговорюють, ми просто запроваджуємо це на півроку швидше. Якщо затягти з реформою на цілий рік, то дефіцит бюджету буде набагато більший», – прокоментував тоді коломийський міський голова Ігор Слюзар.

 

Що з того вийшло і до чого «дореформувалися» досліджували журналісти Вільне.ІНФО.

 

Передісторія

До 2016 року всі фінансові справи коломийських шкіл та садочків вела централізована бухгалтерія управління освіти Коломийської міської ради. Тоді 17 бухгалтерів та економістів обслуговували 10 шкіл, 15 садочків та 6 позашкільних навчальних закладів. На утримання штату централізованої бухгалтерії Коломийська міськрада у 2015 році витратила 1 млн. 132 тис. гривень. На обслуговування програмного забезпечення 1С бухгалтерії витратили 4 тис. гривень.

 

Звичайно, що не все було гладко в роботі централізованої бухгалтерії, особливо в проведенні тендерів на закупівлю продуктів харчування для шкіл та садочків.

 

У квітні-червні 2011 року працівники Коломийського контрольно-ревізійного відділу провели ревізію фінансово-господарської діяльності управління освіти Коломийської міської ради за період з травня 2009-го по квітень 2011 року. Без порушень не обійшлося.

 

Тоді міський голова Ігор Слюзар висловив незадоволення роботою бухгалтерії.

 

«Центральну бухгалтерію треба розігнати разом з Вашою матеріальною групою. Тобто, ми дочекалися перевірки КРУ, щоб подивитися на роботу цих установ. Якщо виконавець навіть не звірив ціну з тендером, я думаю що йому не місце там», — звернувся голова Коломиї Ігор Слюзар до начальника відділу освіти Марії Грицан.

 

Проте, ніхто нікого тоді не розігнав. Варто зазначити, що навіть у 2015 році при проведенні реформи Коломийської освіти централізована бухгалтерія «позбулася» лише 7 робітників.

 

Вперед до реформ

Нагадаємо, в травні 2015 року виконавчий комітет коломийської міськради прийняв рішення про децентралізацію фінансування шкіл та садочків. Від цього часу фінансово-економічними питаннями освітніх закладів будуть займатися директори цих установ. Звичайно, що для ведення фінансових справ установ потрібен бухгалтер та програмне забезпечення.
Саме тут і виникли проблеми. Якщо раніше цим займалися бухгалтери централізованої бухгалтерії і знаходилися в одній будівлі, то тепер кожна школа та садочок пвинні мати свого бухгалтера. Бухгалтеру потрібне робоче місце, де є комп‘ютер з програмним забезпечення для ведення бухгалтерії – 1С Бухгалтерія.

 

Але вирішення проблеми знайшов голова міста Ігор Слюзар. Він залучив київську фірму «Бест ран Консалтинг». За даними аналітичної платформи “YouControl” керівником та засновником “Бест ран Консалтинг” є Володимир Білоус – син Михайла Білоуса, екс-заступника міського голови Коломиї. До речі, мати Володимира Білоуса Галина працює заступником головного бухгалтера централізованої бухгалтерії управління освіти Коломийської міської ради. Фірма «Бест ран Консалтинг» лише юридично має київську прописку, а фактично працює в Коломиї.

 

15896248_1337215859669611_3225061232628765233_o

Звичайно, що ніхто не проводив ні конкурсу, ні тендеру на надання послуг з впровадження та подальшого обслуговування бухгалтерської програми 1С в освітніх закладах.

 

У 2016 році з бюджету витратили загалом 3 млн. 102 тис. гривень на зарплати бухгалтерам освіти та за інформаційно-консультаційні послуги фірми «Бест ран Консалтинг».

 

Школи та садочки у 2016 році обслуговували 36 бухгалтерів, це по 1-2 в кожному освітньому закладі. Ще 10 бухгалтерів централізованої бухгалтерії управління освіти контролювали бухгалтерів шкіл та садочків. А ось фірма «Бест ран Консалтинг» за 2016 рік отримала за свої послуги 444 тис. гривень.

 

Журналісти Вільне.ІНФО поцікавилися, скільки ж за такі послуги платять інші організації.

 

Ще у грудні 2015 ми попросили фірму «Сервіс провайдер «Хмара» надіслати комерційну пропозицію, щодо обслуговування 1С бухгалтерії в освітніх закладах. Ця фірма погодилася за 65 400 гривень в рік надавати такі послуги. Але, варто зазначити, що це лише для 21 клієнта (бухгалтера). Тому множимо цю цифру на 2 і маємо 131 тис. гривень на рік. Правда є обов‘язкова умова – школи і садочки мають самостійно придбати програму 1С Бухгалтерія. Але, купуєш один раз, а користуєшся постійно.

 

Порівнюючи з іншою аудиторською фірмою, яка користується послугами 1С Бухгалтерії, то ця фірма платить 290 євро на місяць. Це приблизно 104 тис. гривень в рік.

 

«Сервер ми орендуємо. Питання в тому, що сервер наш знаходиться в Вільнюсі. З приводу ліцензійності питання досить специфічне. В нас частина ліцензій куплена аудиторами, а частину “передають в користування” самі клієнти (але це спірна схема з точки зору 1С). Питання купувати ресурс в нас не стояло, бо ціна на викуп саме такого серверу в Україні коливалась на той час від 8 до 12 тис. у.о. (строки поставки і відмінності в комплектації). Оренда обходиться нам 290 євро в місяць. В Україні то має коштувати трошки дешевше. Знаємо про ваше місто. Для освіти в 1С є окрема пропозиція. Але то індивідуально. 1С (зараз то є ТОВ “СкайЛайнСофтвер” або ДП “Єврософтпром”) розуміє фінансовий стан і готове йти на компромісні рішення», – прокоментував спеціаліст фірми, яка надає послуги з 1С бухгалтерії Сергій.

 

«У нас на сервері розміщено біля 3хх підприємств (більше трьохсот клієнтів, – редакція), для яких аудитори ведуть облік. Частина з них роздається “он-лайн”. “Зовнішніх” користувачів зареєстровано біля сотні. Коли останній раз проводили підрахунки – одночасно було 67 користувачів. Чи то є пік, чи буває більше – не скажу, я там не “живу”, а окрему систему моніторингу не писав. Сервер дуже потужний, його поточне навантаження десь 40% від того, що він може потягнути», – додав до свого коментаря спеціаліст фірми, яка надає послуги з 1С бухгалтерії Сергій.

 

Тобто, оптимізація витрат по-коломийські – це витратити втричі більше? Чи просто дати заробити своєму?

 

Але управління освіти Коломиї у грудні 2015 року надало відповідь, що школи тепер самостійні юридичні особи і самі вирішують з ким підписувати договори і кому платити.

15992116_1337575802966950_235145770_o

Назад до централізації

Децентралізація річ складна. У 2017 році Уряд України вирішив фінансувати з державного бюджету лише вчителів, а техпрацівників, які працюють в освітніх закладах, мають утримувати з міського бюджету.

 

Тому, впритул до Нового року 30 грудня 2016 року члени виконавчого комітету Коломийської міськради приймають рішення про централізацію освіти, а саме «з метою налагодження безперебійної роботи закладів освіти міста, упорядкування ведення бухгалтерського обліку в управлінні освіти міської ради».

 

По-простому в міському бюджеті немає 3 мільйона гривень, аби заплатити бухгалтерам шкіл та садочків зарплату.

 

Проте управління освіти готове далі платити фірмі «Бест ран Консалтинг» 380 тис. гривень в рік за «інформаційно-консультативні» послуги з 1С Бухгалтерії.

 

«Самий перехід назад, тобто згортання – 90 тис. гривень. Обслуговування на рік буде 380 тисяч гривень. Ми не готові зараз купити серверне обладнання. Ми хотіли би аби сервер був один загальний для міської ради. Таких коштів для підтримки серверу у нас просто немає», – прокоментував начальник управління освіти Любомир Бордун.

 

Проте, управління освіти не має бажання проводити конкурс або просто знайти іншу фірму з надання послуг для обслуговування 1С бухгалтерії освіти.

 

«Від інших? На даному моменті не розглядали, тому що нам добре працювати з «Бест ран Консалтинг»: вони тут на місці і відразу здійснюють підтримку. Всі можливості», – додав Любомир Бордун.

 

Варто зазначити, що з 2017 року в централізованій бухгалтерії буде працювати 20 бухгалтерів, які будуть обслуговувати 10 шкіл, 15 садочків та 6 гуртків. Тобто, це 20 користувачів 1С Бухгалтерії. За логікою, якщо раніше міськрада платила 444 тис. гривень за 46 користувачів – 9,65 тис. гривень за одного, то за 20 користувачів мало би платити 193 тис. гривень.

 

Звідки ж цифра 380 тисяч гривень? Можливо тому, що Володимир Білоус близький до Ігоря Слюзара та балотувався на місцевих виборах від «Самопомочі»? Варто зазначити, що Любомир Бордун також депутат Коломийської міськради від «Самопомочі», а перший заступник міського голови Коломиї Сергій Коцюр є керівником Коломийського осередку партії «Самопоміч».

 

Проте 26 бухгалтерів шкіл та садочків будуть звільнені і поповнять ряди безробітних.

 

На централізовану бухгалтерію управління освіти Коломийська міська рада у 2017 році витратить 2 млн. 106 тис. гривень.

 

ПідСУМування

2015 рік – 17,33 працівника централізованої бухгалтерії обслуговували всі школи та садочки Коломиї за 1 млн. 136 тис. гривень заробітної плати в рік. 4 тис. гривень на рік платили за обслуговування програми 1С 7.7. Бухгалтерія.

2016 рік – 36 бухгалтерів шкіл та садочків та 10 працівників централізованої бухгалтерії обслуговували ці самі освітні заклади за 1 млн. 849 тис. гривень. та 444,84 тис. гривні взяла фірма «Бест ран Консалтинг» за програму 1С 8.2 Бухгалтерія.

2017 рік (прогноз) – 20 бухгалтерів централізованої бухгалтерії будуть обслуговувати всі освітні заклади Коломиї за 1 млн. 636 тис. гривень, а «Бест ран Консалтинг» отримає ще більше – 470 тис. гривень.

Так виглядає оптимізація та реформи в дії, по-коломийськи.

 

Євген Гапич, vilne.info


13.01.2017 Євген Гапич 2916 0
Коментарі (0)

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6447 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10880 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12152 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5798
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3725
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2958

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

490

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

755

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

743

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1054
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

393
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

454
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

538
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4081
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11617
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6645
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1147
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18043
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

400
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

689
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

810
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

759