В кого кермо, тому й колеса

 

/data/blog/123601/75f51d40cb5f60404198c1666c161408.jpg

 

Днями для керівництва Івано-Франківської обласної ради придбано автомобіль преміум-класу вартістю понад мільйон гривень. У зв’язку з цим ми вирішили докладніше дізнатися не тільки про цю, а й про інші машини, якими їздять місцеві слуги народу, що несуть свою непосильну вахту біля керма влади.

 

Автівки облради

В автопарку обласної ради, крім нового автомобіля, є ще сім авто. Як розповідає директор автопідприємства облради Руслан Пилюк, за головою ради Олександром Сичем закріплені два авто: «Фольксваген Мультивен» та «Мерседес Е-280». Обидві автівки з 2007 року. Перший заступник голови Василь Гладій користується «Тойотою Кемрі», а заступник Сергій Басараб – «Шевроле Круз». Окрім того, за керуючим справами закріплений «Мерседес Е-320», а за апаратом облради і керівництвом автопідприємства – «Деу Ланос». Також в автопарку є ще пасажирський «Мерседес Спринтер». За кожним автомобілем закріплений водій, який за нього відповідає.

 

«На кожну машину передбачена певна кількість кілометрів. Якщо заступник виїздив свій ліміт, то машина стоїть у гаражі, а він ходить пішки», – розповідає пан Руслан.

 

Два «Мерседеси» автопідприємство намагається, поки що безрезультатно, продати з аукціону. Відповідне рішення прийняли на сесії облради 23 вересня минулого року. Коли ж депутати поцікавилися, з чим пов’язаний такий раптовий продаж автомобілів, то Сич та Гладій пояснили це тим, що авто вимагають постійного ремонту та потребують великої кількості пального. Тому за виручені кошти планують придбати новий автотранспорт.

 

Таку ідею Олександр Сич вперше озвучив ще в червні на президії обласної ради. Мовляв, «Мерседеси» часто ламаються, а на 100 км беруть 15-16 літрів бензину, тому на їх утримання витрачається багато коштів. Відтак краще їх продати, трохи докласти та купити нову машину, яка буде використовувати набагато менше пального. Тоді ж директор автопідприємства Руслан Пилюк повідомив, що як варіант вже розглядають машину середнього класу марки «Шкода».

 

Перший аукціон мав відбутися 28 листопада. Тоді Прикарпатська універсальна товарна біржа пропонувала стартову ціну на «Мерседеса Е-320», 2000 р.в., 143 225 грн., а на «Мерседес Е-280» 2007 р.в. – 341 698 грн. Однак охочих придбати автомобілі керівництва облради так і не знайшлося. Наступний аукціон мав відбутися 26 грудня. Тоді ціни вже знизили до 128 903 грн. та 307 530 грн. відповідно. Втім, жодної заявки на участь в аукціоні знову не було. Руслан Пилюк зазначає, що аукціони будуть проводити і знижувати ціну доти, поки не продадуть ці машини.

 

Що ж планують купити замість цих авто, він поки що не каже. Мовляв, ще самі не знають. «Якщо продадуть ці машини, то тоді будемо думати, що купувати. Як можна наперед говорити, що будемо купувати?» – зазначає Пилюк.

 

Від Миколая

Та хоча ці автомобілі ще не продали, на початку грудня комунальне підприємство облради з експлуатації майна оголосило тендер на придбання легковика. Проте не середнього класу марки «Шкода», як раніше заявляв Пилюк, а кросовера преміум-класу «Тойота Хайлендер» (або еквівалент) з очікуваною вартістю 1 млн. 60 тис. грн.

 

Тендер відбувся 19 грудня. Пропозиції на аукціон подали три фірми: ПАТ «ІВАНО-ФРАНКІВСЬК-АВТО», ТОВ «КЛАСИК-АВТО» та ТОВ «МОДЕРН-АВТО». Єдиним критерієм для визначення переможця комунальне підприємство обрало ціну автомобіля. Проте найдешевша пропозиція від ПАТ «ІВАНО-ФРАНКІВСЬК-АВТО» – 1 млн. 13 тис. 980 грн. – була відхилена. У протоколі розкриття пропозицій зазначили, що вона не відповідає умовам тендерної документації. Тому автомобіль для керівництва облради придбали у ТОВ «КЛАСИК-АВТО» за 1 млн. 52 тис. 45 грн. Договір про придбання підписали 1 січня 2017 року.

 

На офіційному сайті «Тойоти» вказано, що «Тойота Хайлендер» уособлює сучасний транспортний засіб для шанувальників великих престижних автомобілів. У автосалоні нове авто цього класу коштує приблизно 1 млн. 57 тис. 332 грн. Воно семимісне, а розхід пального становить від 7,9 л на 100 км.

 

Директор комунального підприємства облради з експлуатації майна Віталій Костишин пояснив, що на сьогодні автомобілі марки «Тойота» вважаються одними з найкращих. «Необхідно було купити такий транспортний засіб, яким можна їздити і по нормальних дорогах, і по гірській місцевості. Ця машина буде корисна для всіх поїздок – у Київ, Львів, Ворохту, Яремче і загалом по гірській місцевості», – переконаний він.

 

Директор автопідприємства облради Руслан Пилюк також зазначає, що нові автомобілі не купували вже десять років. Втім, це не зовсім так, адже у 2011 р. автопідприємство придбало для керівництва облради «Шевроле Круз» за 161,9 тис. грн. Це чотиримісний седан класу «D». В автосалонах України цей автомобіль з’явився у 2009-му. Ним зараз користується Сергій Басараб. Тоді голова облради Олександр Сич зазначив, що оновлення автопарку треба час від часу робити, незважаючи на можливі нарікання чи спекуляції. Мовляв, треба думати по-господарському.

 

Автопарк ОДА

В автопарку ОДА хоч не такі нові машини, як в облради, однак їх куди більше. Так, за словами начальника господарського підрозділу Василя Антоняка, у них є два автомобілі «Деу Ланос», дві «Тойоти», «Шкода», «ГАЗель» вантажопасажирська, бортовий УАЗ, «Мерседес», пасажирський спринтер, мікроавтобус «Тойота Хайс» та автобус «Соболь». Цими машинами користується як керівництво ОДА, так і всі відділи, управління, департаменти.

 

Найновіший автомобіль – це «Тойота Авалон» з 2008 року, яким їздить голова ОДА Олег Гончарук. Більш-менш нові ще «Ланоси», а всі інші автомобілі – з 2002-2004 років і старіші. Наприклад, «ГАЗель» має вже 16, а УАЗ – 20 років. Пан Василь констатує, що автопарк старий, але оскільки кращого немає, то перебиваються тим, що є.

 

За його словами, тільки за головою ОДА закріплений автомобіль, а його заступники користуються тими, які вільні. «Всі решта користуються транспортом у міру необхідності. Вони пишуть листи, замовляють авто, і ми вже знаємо, хто куди буде їхати, та виділяємо машину. Часто не замовляють, бо нема стільки палива, але раз-два на місяць користуються практично всі, якщо в райони їздять», – зазначає Антоняк. Він додає, що з 2008 р. для ОДА не купували жодної машини.

 

У міськраді – скрутніше

Дещо гірша ситуація з автопарком в Івано-Франківській міській раді. Начальник адміністративно-господарського управління Олег Хімій розповідає, що машини дуже старі. Автопарк не можуть оновити через постанову Кабміну від 2001 р., яка накладає обмеження на покупку нових автомобілів для міських рад у сумі 60 тис. гривень. «Є моторесурс кожного авто, і він здебільшого вже вичерпаний. Дуже багато грошей йде на ремонт. Ми за ними дивимося, пильнуємо, і безаварійна їзда забезпечується за рахунок колективу. Але хочу, щоб автопарк хоча б чимось поповнився, бо я відповідаю за безпечну їзду. А як її забезпечити, коли фактично немає чим?» – зітхає пан Олег та додає, що коли було кілька відряджень за кордон, то гіршої автівки, ніж у керівництва Івано-Франківської міськради, не було ні в кого.

 

В автопарку міськради близько десятка машин, однак надійними вважаються тільки три. Це «Міцубісі Грандіс», яка обслуговує міського голову Руслана Марцінківа. Її орендують в КП «Водоекотехпром» з 2005 р. За словами Хімія, центральною частиною міста мер ходить пішки, а якщо потрібно їхати в мікрорайони, то користується автомобілем. «У середньому на один автомобіль встановлено ліміт 1100 км по місту. Інколи водії переїжджають ліміти. Наприклад, коли одна машина обслуговує двох-трьох заступників», – каже він.

 

«Шкода Супер Б» з 2003 року, яка раніше обслуговувала колишнього міського голову Віктора Анушкевичуса, зараз у розпорядженні заступника Марцінківа з питань будівництва, архітектури та земельних питань Олексія Кайди. Її орендують у ТРК «Вежа» з часу покупки. Заступника мера з гуманітарних питань Олександра Левицького возить «Шкода Октавія» з 2003 року. Її також орендують, але у футбольного клубу «Чорногора», який зараз перебуває на стадії ліквідації.

 

«Ці три машини є найбільш представницькими і більш-менш нормальними. Хоча вони також іржаві, й водії кожен ранок починають з того, що беруть чорну пасту від взуття та змащують пороги, аби не було видно іржі», – наголошує Олег Хімій.

 

Перший заступник міського голови Микола Вітенко та секретар міської ради Оксана Савчук ділять на двох 18-річний «Фольксаваген Шаран». Колись цю машину передала виконавчому комітету Верховна Рада. «Останній раз, коли ми їхали цим авто на діагностику, вибило три сторінки помилок. Бувало, що водій не може виїхати, бо машину відкрив, а всі вікна опустились і не піднімаються, а надворі мороз», – розповідає пан Олег.

 

До слова, колись секретар міськради Василь Бойчук відмовився від службового автомобіля. Мовляв, секретарю він не потрібен, бо той не має куди їздити.

 

За словами Олега Хімія, раніше секретар міськради Микола Вітенко їздив на «Деу Нубіра», але вже тричі в ній варили днище, а це дорогий ремонт. «Машина розлазиться по швах. На ній вже ніхто не їздить, тому ми плануємо наступного року її продавати, але для цього треба зробити експертизу. Вона з 1998 року», – додає він.

 

Заступника міського голови з економічних питань Богдана Білика обслуговує «Форд Експедишн». За керуючим справами міськвиконкому Ігорем Шевчуком закріплений автомобіль ВАЗ-21099, що також є черговим автомобілем. Ним користуються для доставки документів. У резерві перебуває ВАЗ-2114, записаний на начальника адміністративно-господарського управління, однак користуються ним рідко, тому його також планують продавати.

 

Управління з питань надзвичайних ситуацій має у підпорядкуванні автомобіль ВАЗ-21310 «Нива», яка вже давно погнила. Окрім того, є в міській раді і автомобіль УАЗ, який нещодавно повернувся із зони АТО. За кожною автівкою, як і в облраді та ОДА, закріплені водії, самостійно за кермом ніхто з керівництва міста не їздить.

 

Окрім цих авто, начальники деяких управлінь та департаментів також мають самостійні службові машини. Так, дві машини, велосипеди і скутери є в департаменті житлової, комунальної політики та благоустрою, автобус і «Деу Нубіра» – в департаменті освіти, ще одна «Деу Нубіра» – в управлінні фінансів. «Але це також старі автомобілі з 90-х років.  Тобто якоїсь гарної, представницької машини, щоб можна було, наприклад, делегацію перевезти, немає», – резюмує Олег Хімій.

 

Наталія КОЗАК, ГК

Журналістське розслідування проведене за підтримки проекту «Ні корупції».


10.01.2017 Наталія КОЗАК 1545 1
Коментарі (1)

Ярослав Петренко 2017.01.11, 14:45
Повчіться в перевізників , як автобуси з пробігом під 1 млн. км. щодня їдуть по маршруту.
19.03.2024

Сьогодні і роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги

51
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6477 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10888 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12160 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5804
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3732

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

497

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

759

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

748

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1060
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

423
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

458
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

542
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4087
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11625
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6650
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1151
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18051
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

303
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

405
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

692
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

812