Реальні пільги для учасника АТО на Прикарпатті: юридична допомога, комунальні послуги, земля, ліки, відпочинок, дозвілля дітей

 

 

Якими пільгами та допомогою забезпечують на Івано-Франківщині учасників АТО? Куди і до кого звернутися по юридичну та медичну допомогу? Як зголоситися на реабілітацію? Де відпочити з родиною? Як реалізується на Прикарпатті державна допомога учасникам бойових дій на сході України? Журналісти уклали список гарантій та установ, які їх забезпечують, і місцевих ініціатив на допомогу учасникам АТО.

 

До переліку не ввійшли разові акції або ж ініціативи івано-франківських підприємців і небайдужих містян, які вони відмовляються розголошувати в пресі, інформує ГК.

 

Правова підтримка

Івано-Франківський місцевий центр з надання безоплатної правової допомоги пропонує воякам, які мають посвідчення УБД, не лише первинну правову допомогу, але й вторинну (з питань соціального захисту). Центр розміщений за адресою: вул. І. Франка, тел. (0342)559067, 559066, (096)1388289.

Також Центр має свої представництва в районах:

– Бюро правової допомоги. Богородчани: вул. Шевченка, 69, тел. (03471)24480, 24310, (066)3661910.

- Галич: пл. Волі, 1, тел. (03431)21051, 21050, (067)9819290.  

- Надвірна: вул. Грушевського, 18, тел. (03475)28051, 28074.

- Тлумач: пл. Данила Галицького, 17, тел. (03479)21103, 21137, (099)2997934.

- Яремче: вул. Свободи, 309, тел. (03434)21188, 21193, (066)7779942.

- Калуш: вул. С. Бандери, 18, тел. (03472)66693.

- Коломия: вул. Шухевича, 59, тел. (03433)46372.

У громадській приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в Івано-Франківській області можна отримати безкоштовну консультацію з різних правових питань. Приймальня розміщена за адресою: пл. Міцкевича, 8, офіс 9. 

Ще в 2014 році низка нотаріальних контор прийняла рішення про здійснення безкоштовного нотаріального засвідчення копій документів та оформлення спадщини спадкоємцями першого рівня споріднення за військовими загиблими під час проведення АТО.

Під безкоштовним нотаріальним засвідченням копій документів та оформленням спадщини вважається оформлення вказаних документів зі сплатою всіх загальнообов’язкових державних платежів, мита та зборів, які будуть сплачені нотаріусом як благодійна допомога за особу, яка звернеться за вчиненням вказаної нотаріальної дії.

Перелік нотаріусів у Івано-Франківську та в районах області:

Франківськ – Ігор Фріс (вул. Грушевського, 1), Наталя Фріс (вул. Січових Стрільців, 15), Наталя Перець (вул. Вовчинецька, буд. 68), Елла Шевченко (вул. Бачинского, 3 б), Олександра Підхомна (вул. П. Орлика, 10).

Павло Фріс (м. Яремче, вул. Свободи, 264 а).

Наталія Угорчак (м. Тисмениця, вулиця Галицька, 20 б)

Світлана Присяжнюк (смт. Рожнятів, вул. Пушкіна, 2)

Віталій Григорець (м. Коломия, пл. Відродження 3/6)

Тамара Базюк (м. Коломия, вул. Вагилевича, 4/2).

 

 Економічна допомога

– Пільги у розмірі 100% на сплату житлово-комунальних послуг (75% відшкодовує держава, а 25% – з міського бюджету) в межах норм споживання. Пільга рахується з дня написання заяви. Для добровольців і тих, хто ще не має посвідчення УБД, міськрада надає повне відшкодування (за наявності довідки про участь в АТО). Якщо батьки атовця, з якими він разом прописаний в одному помешканні, є непрацюючими пенсіонерами, то пільга охоплює не лише воїна, але і його батьків.

– Учасники АТО мають право на першочергове отримання земельних ділянок під забудову, садівництво і ведення сільського господарства. Для цього вояку необхідно спершу зареєструватися в Центрі надання адміністративних послуг (вул. Незалежності, 9). Після присвоєння номера його зараховують до загальної черги. Коли зібрані необхідні документи, атовця переводять у пільгову чергу №1. Однак, за словами голови Обласної спілки учасників АТО Андрія Долика, наразі в Івано-Франківську вільної землі немає, як декларує міська влада. А видача земельної ділянки під садівництво і ведення сільського господарства за межами міста перебуває у компетенції головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області (вул. Сахарова, 34). Саме в цій установі необхідно писати відповідну заяву, аби стати у пільгову чергу.

 

Медицина

– В Івано-Франківській обласній стоматологічній поліклініці для учасників АТО лікування зубів є безкоштовним, а протезування – лише вартістю до п’яти тисяч гривень. Якщо протезування пов’язане з отриманим пораненням у зоні АТО і вартість його більша, ніж п’ять тисяч гривень, то за наявності відповідного лікарського висновку додаткову суму може відшкодувати Фонд Олександра Сича.

– Кабмін затвердив перелік пільгових ліків, а точніше діючих речовин, які за рецептом лікаря мають безкоштовно надаватися учасникам АТО в аптеках, з якими підписані угоди про обслуговування пільгових категорій. Перелік діючих речовин можна переглянути у Facebook на сторінці Центру допомоги учасникам АТО – ІФ. Адресу аптек, які можуть запропонувати пільгові ліки, повинні надати у поліклініці за місцем проживання (дільничний лікар або заступник головного лікаря, який відповідальний за питання, пов’язані з учасниками АТО).

– У лікувально-діагностичному центрі Святого Луки (вул. Гарбарська, 22, 2-ий поверх) пропонують безкоштовну діагностику.

 

Реабілітація

У всіх реабілітаційних таборах діє "сухий закон".

 БФ "Франківський опір". Програма з ресоціалізації і психологічного розвантаження бійців розрахована на вісім днів і проходить у мальовничих карпатських куточках Гошева, Татарова, Осмолоди, Яремчі. Окрім активного відпочинку та екскурсій, програма заїзду включає багато цікавого і корисного: гончарство і ліплення з глини, масаж та вправи з тілесно орієнтованої терапії, курси від школи мікробізнесу "GoMicro". Найближчий заїзд запланований на січень. Контактна особа – Олена Рожнова, тел. 0999660478, 0967940767.

– БО МБФ "Творча криївка". Комплексна реабілітація за авторською методикою Віталіни Маслової "Творча реабілітація", що базується на заняттях творчістю (живопис, ліплення з глини, музика тощо), перебуванні на природі (від рафтингу і аж до доїння корови), спілкуванні (робота з психологом, зустрічі з видатними особистостями, знайомство з історією та культурою України) і оздоровчих процедурах. Наступний заїзд проходить у с. Криворівня, що на Верховинщині, й запланований з 14 грудня. Щоправда, наразі всі місця вже зайняті, також сформована черга. Проте дізнаватися все одно варто, адже хтось із учасників може відмовитися, і з’являться вільні місця. До речі, у рамках "Творчої криївки" у бійців є можливість відпочивати не лише на Верховинщині, але й на Закарпатті, а влітку – на морі. Контактна особа – Валентин Гонтар, тел. 0971216986.

– "Бандерівський схрон". Комплексна реабілітація за авторською методикою Віталіни Маслової "Творча реабілітація", що включає заняття з малювання, гончарства, ковальства, різьби по дереву, а також поїздки у гори, роботу з психологом, масажистом, реабілітологом. Перший заїзд запланований на грудень. Проходитиме у с. Клубівці. Контактна особа – Ігор Чернецький, тел. 0679467374.

– Реабілітаційно-відпочинковий табір "З любов’ю в серці". Територія  тільки для ветеранів першої лінії та волонтерів. У програмі заїздів – веломандрівки, рафтинг, теніс, більярд, риболовля, ознайомлення з краєм та історією національно-визвольної боротьби, купання в чанах, походи в гори. Арт-майдан: ватри, концерти, робота з глиною, боді-арт, майстер-класи з писанкарства. Проводиться на приватній туристичній базі "Стожари" в с. Розтоки Косівського району. Найближчий заїзд запланований на середину грудня. Контактна особа – Тетяна Костенюк, тел. 0676765793.

– Комісія УГКЦ у справах душпастирства і охорони здоров’я організовує духовно-психологічну реабілітацію. У програмі: ігри, екскурсії, масажі, перегляд фільмів, арт-терапія, працетерапія, індивідуальні заняття з психологом, духовна наука. Заїзди проходять на базі Гошівського монастиря. Найближчий заїзд запланований на середину грудня і проводитиметься для родичів загиблих у зоні АТО. Наступні заїзди знову організовуватимуть для вояків. Контактна особа – отець Ярослав Рохман, тел. 0677055297.

– Санаторно-курортне лікування (державна програма). Кожен учасник АТО має можливість один раз на рік терміном на 18-21 день полікуватись у санаторії. Щоб у департаменті соціальної політики одержати путівку на санаторно-курортне лікування, перш за все потрібно в поліклініці за місцем прописки отримати довідку №070. Потім з цією довідкою та з пакетом документів (оригінал посвідчення учасника бойових дій (війни) або інваліда війни, довідку, що підтверджує безпосереднє залучення особи до виконання завдань АТО в районах її проведення, та копії посвідчення і довідки) треба написати в департаменті заяву і стати в чергу у зв’язку з профільним захворюванням. Увага! Форма №070 діє один рік з моменту виписки. Якщо ви не скористалися довідкою протягом року або якщо вам потрібне лікування іншої системи органів, потрібно знову звернутись до лікаря за новою довідкою №070 і ще раз надати її у департамент соцполітики.

 

Спорт

Фітнес-центр "Inter city" (вул. Станіславська, 4) пропонує учасникам АТО знижку 10%. Таку саму знижку надають і дітям атовців на заняття різними видами бойового мистецтва. На базі фітнес-центру працює йога-студія "Намаскар", де вояки із посвідченням УБД мають право на знижку 10%.

 

Відпочинок

– Квитки на філармонічні концерти в Івано-Франківській обласній філармонії безкоштовні.

– Вхід вільний на вистави облмуздрамтеатру, але намір атовця завітати на спектакль потрібно заздалегідь (за день) погодити із представником установи (тел. 0504335916).

– Івано-Франківський академічний обласний театр ляльок ім. Марійки Підгірянки постійно запрошує дітей учасників АТО на безкоштовний перегляд вистав.

– Кінотеатр "Космос" теж дозволяє особі з посвідченням УБД безкоштовно переглянути фільм (окрім прем’єр).

– Ресторан "АцтекА" долучився до всеукраїнської акції "Ми годуємо воїнів АТО". Кожен відвідувач закладу може замовити якусь страву чи напій (крім алкоголю) для учасників АТО, а відповідний чек після оплати замовлення вішають на спеціальну дошку. Атовці можуть прийти до «AztecA» та обрати одну із запропонованих на дошці позицій.

 

Локальні спілки й осередки учасників АТО:

Обласна спілка учасників АТО (контактна особа – Андрій Долик, тел. 0508851994).

Спілка добровольців АТО Прикарпаття (контактна особа – Василь Андріїв, тел. 0504366999).

Учасники бойових дій високомобільних десантних військ та спецпідрозділів "Вільному воля" (контактна особа – Ігор Синяк, тел. 0983716599).

Центр допомоги учасникам АТО (вул. Грушевського, 21, каб.107, тел. 0664650367, 068 4538828, 0932551882).

Усі міські осередки об’єдналися в ГС "Івано-Франківська міська асоціація учасників АТО" (контактна особа – Василь Андріїв, тел. 0504366999), а обласні – в ГС "Івано-Франківська обласна асоціація учасників та ветеранів АТО" (контактна особа – Тарас Шпук, тел. 0967835899).

Також в Івано-Франківську функціонує Державна служба в справах ветеранів війни та учасників АТО (вул. Грушевського, 21, каб. 109, контактна особа – Володимир Веркалець, тел. (0342) 750102, 0667667755).


29.11.2016 927 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

571
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1764 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1092 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

525
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6873 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11328 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

302

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1033

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1088

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1078
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

242
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1049
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

814
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

686
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2912
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4413
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18406
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

263
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

326
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

635
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

737