Україна через 10 років: сценарії розвитку

 

-

 

Десятки експертів проаналізували фактори, які впливають на соціально-економічну ситуацію в країні, і вивели формули, які дозволили скласти сценарії розвитку країни.

 

Найімовірніше, в найближчі кілька років Україна буде переживати стан "консервації кризи", а можливість економічного розвитку оцінюється всього в 5%, про це йдеться в результатах дослідження в рамках проекту "Форсайт". Для того, щоб спрогнозувати майбутнє, 50 експертів і 42 аналітика під керівництвом академіка Михайла Згуровського проаналізували фактори впливу, можливі наслідки і вивели формулу, яка дозволила скласти чотири сценарії розвитку країни.

 

Cайт "Сегодня.ua" побував на презентації проекту і з'ясував, яким, на думку вчених, може бути майбутнє України і що може виправити ситуацію.

 

Найімовірніше консервування кризи

Експерти склали чотири сценарії розвитку України до 2020-го року і стільки ж сценаріїв розвитку від 2020 до 2030 року. При цьому найбільш ймовірна протягом найближчих кілька років ситуація "консервування кризи" – ймовірність від 50 до 60%. У той же час можливість втілення "оптимістичного" варіанту" – всього 15%. Варто відзначити, що у всіх песимістичних для країни сценаріях один з ключових негативних чинників – продовження військового конфлікту на Донбасі.

 

Сценарії до 2020-го:

Сценарій №1: "Консервування кризи"

Імовірність втілення: 50-60%
Що буде відбуватися:

  •  Військовий конфлікт триватиме
  •  Суспільство буде розчароване в діях влади
  •  Можливі драйвери економіки не будуть актуалізовані
  •  Зовнішні борги будуть рости
  •  Україна втратить довіру демократичного світу

Сценарій №2: "Суверенний дефолт"
Імовірність втілення: 30%

Що буде відбуватися:

  •  Неефективне керівництво державою
  •  Конфлікт на сході продовжиться
  •  Допомога Україні від інших держав буде заблокована
  •  Україна не зможе погашати зовнішні кредити

Сценарій №3: "Оптимістичний"
Імовірність втілення: 15%

Що буде відбуватися:

  •  Військовий конфлікт закінчиться
  •  Економіка почне розвиватися
  •  Довіра суспільства до влади виросте

Сценарій №4: "Колапс"
Імовірність втілення: 5%

Що буде відбуватися:

  •  Військовий конфлікт продовжиться
  •  Неефективне управління державою
  •  Населення буде на порозі революційних настроїв
  •  Виникне кілька центрів впливу, хаотичні настрої

На думку експертів, до 2030-го в світі відбуватимуться "тектонічні зміни": в кілька разів збільшиться кількість людей в бідних країнах, біологічні ресурси землі скоротяться, а світ поділиться на дві групи країн: розвинені і бідні. Саме цей період, впевнені вчені, стане вирішальним для України.

 

Імовірність того, що Україна буде збалансовано розвиватися – всього 3%, з ймовірність в 25% українці працюватимуть на великі транснаціональні компанії, які увійдуть в країну і викуплять більшість ресурсів. З ймовірність 9-15% Україна стане "буферною зоною" між Росій і Європою, корупція і бідність будуть рости. З ймовірністю 0,5-3% Україна перестане існувати як суверенна держава, йдеться в дослідженні.

 

Що може "врятувати" українську економіку

За оцінками експертів, найбільш перспективна для України аграрна сфера, саме вона може дати поштовх для розвитку України та до 2020 року забезпечувати 19% ВВП. На другому місці – військово-промисловий комплекс (15%), на третьому – інформаційно-комунікаційні технології (5% в структурі ВВП 2020 го), нанотехнології -5%, нова енергетика – 5%, машинобудування – 5%, транзитна інфраструктура – 5%, розвиток науки про людину (в тому числі медицини) – 2%, туризм – 2%.

 

При цьому в дослідженні також назвали п'ять головних негативних чинників, які стримують розвиток економіки:

1. Рівень тіньової економіки досяг 47%
2. Масштаб корупції – 13,1% ВВП
3. Пенсійна навантаження на бюджет – 7,5% ВВП
4. На обслуговування держборгу йде 7,4% ВВП
5. Енергоємність ВВП в три рази вище, ніж у розвинених країн

 

"Тренд розбалансування нашої економіки почався з 2005 року, коли почав рости консолідований державний борг, витрати бюджету почали перевищувати доходи, валютний запас знаходився на критичному рівні 15-20 мільярдів доларів, при необхідних 40-50 мільярдів, веде до колапсу. Всі ми зрозуміли цю драматичну тенденцію три роки тому, коли почалася руйнація системи. Що ж далі? Ми спробували відповісти на ці питання і зрозуміти майбутнє. Мета – побудова такої стратегії майбутнього, яка б до 2020-го могла забезпечити самодостатність нашої економіки, а до 2030-го перейшла на збалансований розвиток", – розповідає академік Михайло Згуровський.

 

При оптимістичному сценарії розвитку країни ВВП може збільшитися за 10 років вдвічі. Як впевнена група експертів, яка розробила "Форсайт", така мета для України цілком досяжною. Є цілий ряд країн, яким вдалося за десять років подвоїти свою ВВП – Китай, США, Індія тощо.

 

Щоб реалізувати оптимістичний сценарій, на думку Михайла Згуровського, необхідно виконати 50 умов. Головні з них:

• Прогресивна аграрна політика і перехід аграрного сектора на нові технології
• Реформування податкової системи
• Відкриття ринку землі
• Лібералізація економіки
• Введення накопичувальної системи пенсійного забезпечення
• Зменшення енергоємності економіки в 3-5 разів
• Масштабне впровадження поновлюваних джерел енергії
• Удосконалення системи кредитування виробників у сфері машино- і приладобудування

 

Думка експертів: як досягти економічного прориву

 

Сергій Тарута, український підприємець:

164049."Тут правильно сказати, що драйвером стане не аграрний сектор, а аграрно-промисловий. Тоді все стає на свої місця... Дуже важливо, що ми не політично визначаємо статус, де ми знаходимося. Так, нам стало б жити краще, але виконати ряд умов. Ви говорите: якщо .., якщо ..., якщо ... стане інша країна. Перед нами стоїть виклик – стійке зростання економіки. Зараз ми повинні зрозуміти, що робити, щоб ситуацію змінити. Важливо розуміти і везти діалог з політиками.

Потрібно, щоб кожна політична партія взяла в свою програму результату дослідження і говорила: "Ось ми зробимо так, і ось що у нас вийде". У моєму розумінні, без політичної волі нічого не змінити. Що можна зараз робити? "Форсайт" – дуже важливий інструмент. Ми вже почали в рамках бізнес-ініціативи використовувати напрацювання для того, щоб розвивати економіку. Ми вже свого часу зробили неможливе – зробили абсолютно чистий металургійний завод. У це ніхто не вірив. А зараз у нас стоїть ще одна амбітна мета. Я не думаю, що у нас повинне бути зростання економіки менше 7%. Якщо у нас зростання 2-3%, це рух до розвалу. В рамках цього завдання ми зробили з'єднання важливих програм. Безумовно, нам зараз необхідно розвивати інфраструктуру, цифрові технології. У нас зараз дуже хороший людський капітал", – сказав підприємець на презентації дослідження.

 

Олег Устенко, директор Міжнародного фонду Блейзера:

6006008"Якщо ми збираємося рости всього 3% на рік, а Румуни, приміром, зовсім перестануть рости, то до 2040-го ми їх наздоженемо. А до 2070-го, якщо угорці перестануть рости, ми наздоженемо рівень Угорщини. Може будь цей сектор забезпечити прорив? Якщо ці 3% прорив – то так. У реальності ніхто не може сказати, який сектор забезпечить прорив. Є більш глобальні речі. Розвинені економіки відносяться до постіндустріальних суспільств, коли в структурі ВВП сільське господарство займає незначну частку, а дійсно значну частку займають сервіси, фінансові послуги.

Слаборозвинені країни, як Україна, продовжують орієнтуватися на старі моделі. Щоб зробити прорив, потрібно змінити якість бізнес-клімату, і тоді сам бізнес зможе визначити, що стане проривом. Тут не важлива сильна роль держави, тут важливий бізнес. Він сам знаходить для себе нішу.

Повинно бути розвиток сюжету – якщо сільське господарство, то повинна бути більш глибока переробка, ніж просто змолоти борошно. Мало просто відлити чавунні болванки або при найкращому розкладі зробити труби і намагатися продати їх по всьому світу. Є ж машинобудування", – сказав експерт в коментарі".

 

 

Антон Козюра, аналітик "Альпарі":

14218161_1191597370904355_1329304748_n_01"Традиційно флагманами української економіки виступають підприємства АПК і металургія. Однак, з огляду на зовнішні чинники, до яких в першу чергу варто віднести падіння попиту на світових сировинних майданчиках, частка цих галузей за останні два роки дещо знизилася. І в цілому можна прогнозувати подальше їх зниження або у всякому разі помірне зростання.

При цьому досить перспективно виглядає IT-галузь, яка не тільки змогла майже вийти на докризовий рівень 2013 року, а й планує помірне зростання до кінця року. Так, з 25 найбільших IT-компаній приблизно дві третини закладаються на зростання або помірне зростання до кінця поточного року.

При цьому деякі з них тільки за перше півріччя змогли продемонструвати більш ніж дворазове збільшення обсягів послуг, що поставляються. Незважаючи на досить низьку частку IT-сектора в структурі ВВП, галузь цілком можна розглядати як ефективну і таку, що має перспективи", – розповів експерт.

 

 

Елла Лібанова, головний демограф України, доктор економічних наук

465_02"Знаєте, якщо ми будемо намагатися наздоганяти – нічого не вийде. А якщо будемо шукати свою нішу, шанс є. Я б не переоцінювала наші можливості в сфері IT. Це не та галузь, яка концентрує значну частину працюючих, а отже, впливає на рівень життя основної частини населення. Ось візьміть Індію. Величезна кількість програмістів в бідній країні.

Потрібно шукати ті види діяльності, які можуть стати локомотивом для української економіки. З огляду на жахливо низький рівень розвитку інфраструктури взагалі і доріг зокрема, величезні перспективи пов'язані з будівництвом, особливо з дорожнім.

По-перше, тільки розгалужена дорожньо-транспортна мережа дасть можливість ліквідувати неефективні (не в економічному сенсі) школи і лікарні, забезпечивши доступність для жителів найвіддаленіших сіл медичних і освітніх послуг.

По-друге, тільки розгалужена дорожньо-транспортна мережа забезпечить можливість інтеграції локальних ринків праці, коли жителі невеликих селищ, де просто немає робочих місць, зможуть працювати в більш розвинених містах, як це і відбувається в усьому світі. Нарешті, будівництво – це найпотужніший мультиплікатор: кожне створене в будівництві робоче місце тягне за собою створення 6-7 робочих місць

Ні сільське господарство, ні видобувна промисловість (за винятком, може бути, нафто- і газовидобутку) не можуть бути локомотивом в середньостроковій перспективі. Я бачу серйозні можливості в розвитку авіабудування, ракетобудування, біоенергетики, можливо, ВПК ", – розповіла в інтерв'ю демограф.

 


20.11.2016 1878 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

632
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1825 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1113 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

535
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6887 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11357 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

318

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1051

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1097

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1092
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

261
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1065
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

830
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

724
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2927
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4421
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18423
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

293
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

338
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

648
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

751