Тяжке розлучення по-комунальному

 

 /data/blog/119902/184e2d5a6edbf675b5bdf9d78a3a6942.jpg

 

Івано-франківська влада з одного боку підтримує створення ОСББ, а з іншого – заганяє співвласників багатоквартирних будинків знову до комунального управителя, пише Галицький Кореспондент. Мова йде про дольову участь власників квартир у співфінансуванні поточних і капітальних ремонтів у будинках. Адже для того, щоб міський бюджет профінансував якийсь відсоток цих робіт, ОСББ треба укласти договір з КП «Муніципальна інвестиційна управляюча компанія» (МІУК) і фактично знову повернутися до його управління. Співвласники багатоквартирних будинків вважають це дискримінацією і вимагають змін.

 

 

Пора покінчити з «рішаловом»

Голова правління об’єднання співвласників найвищого в Івано-Франківську багатоквартирного будинку по вул. Набережна, 32 Сергій Шевченко розповідає, що ОСББ мешканці будинку створили у квітні цього року. Відтак вони подали заяву на конкурс міської ради зі співфінансування та отримали 35 тис. грн. з міського бюджету на встановлення дверей. Місто профінансувало свою частку – 85%, а решта – мешканці. Проте за ці гроші змогли поміняти двері тільки на 2-6 поверхах 14-поверхового будинку.

 

На зборах, які відбулися у червні, мешканці прийняли рішення брати участь у програмі «Тепле місто», щоб завершити розпочате. Однак у відповіді виконавчого комітету міськради від 11 серпня йшлося про те, що на виконання Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» рішенням міської ради від 25.12. 2015 р. затверджено «Положення про дольову участь власників квартир (квартиронаймачів) у капітальному та поточному ремонті в багатоквартирних житлових будинках м. Івано-Франківська» та «Програму модернізації багатоквартирних житлових будинків м. Івано-Франківська на 2016-2020 рр.»). Тож виконком порадив Сергієві Шевченку для виконання робіт із заміни дверей надати КП «Муніципальна інвестиційна управляюча компанія» підтвердження готовності до дольової участі та укласти угоду про повне або часткове управління будинком.

 

Ще 12 серпня голови правлінь ОСББ Івано-Франківська написали звернення до депутатів міської ради, закликавши їх внести зміни в наявне положення. Адже ОСББ фактично позбавили можливості провести у своїх будинках поточні та капітальні ремонти. «Незважаючи на задеклароване – «відповідно до затверджених бюджетних програм, допомога може надаватись співвласникам всіх будинків житлового фонду, незалежно від форми управління такими будинками», фактично, такі роботи можуть бути проведені тільки на будинках, які залишились під управлінням МІУК, так як допомога може надаватись через розпорядника коштів. Питання допомоги співвласникам розглядається комісією зі співфінансуваня, яка утворена тим же МІУК», – сказано у зверненні.

 

Голови правлінь ОСББ міста вважають, що таким чином для тих, хто створив ОСББ, щоб самостійно управляти своїм майном, депутатами створено дискримінаційні умови доступу до співфінансування ремонтів з міського бюджету. Відтак їм залишається або укладати угоди з МІУК і фактично передавати свій будинок під її управління, або ж бути без співфінансування. «Ми пішли від МІУК, щоб повернутись до нього? Що це, як не дискримінація міською владою?» – обурюється Сергій Шевченко.

 

Тому голови правлінь ОСББ просять внести зміни в наявне «Положення» та передбачити участь ОСББ у співфінансуванні робіт поточного та капітального ремонтів житлових будинків з міського бюджету, а також передбачити участь їхніх представників у роботі відповідних комісій зі співфінансування.

 

«Свободівська частина влади хоче і далі заробляти через МІУК, через їхніх підрядників. А щоб було співфінансування напряму з бюджету і я сам знайшов собі підрядника, постачальника – таке неможливо, – продовжує Шевченко. – Депутат Стефан Магас подав запит, щоб внесли зміни у співфінансування. Але він для свого ОСББ «Китайська стіна» на якихось цікавих умовах «50 на 50» добився ремонту даху на кількох секціях. А самому добитися цього неможливо. У нас немає свого депутата, то Магас запропонував зібрати підписи, щоб він був нашим депутатом. Я йому відповів, що «рішалово», коли всі питання вирішувалися через когось, пора в державі завершувати».

 

 

Якісь зміни колись будуть

Директор департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак підтверджує, що така проблема справді є. Він переконує, що можливість співфінансування таки є, однак механізм влаштовує не всі ОСББ, тому його треба відкоригувати. Чиновник запевняє, що вже на наступній сесії міськради у положення внесуть зміни.

 

«Буде винесено проект рішення про внесення змін в наявне положення, де буде дана можливість всім без винятку співвласникам будинків незалежно від того, хто є управителем, брати участь у співфінансуванні на рівні з МІУК чи «Дирекцією замовника», – стверджує Смушак.

 

Але, за його словами, ще точно невідомо, як саме врегулюють це положення. Або буде розподіл коштів: частина йтиме на будинки комунальних управителів, частина – на інших управителів, або буде якийсь інший механізм для того, щоб рівні можливості були у всіх.

 

Як розповідає начальник управління житлової політики Геннадій Пономаренко, станом на 1 жовтня у місті зареєстровано 265 ОСББ. З них приблизно 65 створено за останніх 9 місяців. Це більше, ніж за чотири попередні роки. «Місто зацікавлене в якісному обслуговуванні житла. Чи це буде комунальний управитель, чи приватний, чи ОСББ – головне, щоб будинок кимось обслуговувався», – каже він.

 

За словами чиновника, якщо дивитися на положення про дольову участь у співфінансуванні з боку ОСББ, то справді незрозуміло, чому це раптом кошти виділяються не безпосередньо їм, а через якогось розпорядника. Однак у грудні депутати затвердили саме таке положення, оскільки за бюджетними коштами потрібен контроль. «На той момент вбачалося за правильне це робити через комунального управителя. Там не написано «МІУК». У нас є ще КП «Дирекція замовника», але воно здебільшого займається гуртожитками, і їм не дуже це потрібно. Чому комісія при МІУК? Бо сказано, що хто є розпорядником коштів, той і створює комісію», – розповідає Пономаренко.

 

Відтак він також наводить варіанти змін, які, правда, відрізняються від тих, що називав Смушак. Так, за одним із них, зі словосполучення «комунальний управитель» заберуть слово «комунальний». Тобто розпорядником коштів зможе стати будь-який управитель. За іншим варіантом, з положення та програми виключать поки що обов’язкову умову – укладення договору управління. Тобто якщо навіть розпорядником коштів залишатиметься комунальний управитель, то при цьому не буде необхідності укладати з ним договір.

 

«Зараз основна маса ОСББ опирається на те, що це неправильно, коли їм потрібно укладати договір з управителем, від якого вони тільки недавно пішли. Вони самі хочуть керувати. По суті, ОСББ, коли підписує договір з МІУК чи з «Дирекцією замовника» на управління, то воно просто передає генеральну довіреність на керування цим будинком. А щоб знову піти, має бути та сама процедура: збори і так далі. Тому це, можливо, й неправильно. Але на той момент управителів так і не було, це вони навесні вже почали формуватись», – підкреслює Пономаренко.

 

Втім він каже, що декілька ОСББ, в яких раніше МІУК не була управителем, таки уклали з ним договір на управління будинком задля дольової участі у сіпвфінансуванні. Однак ті, які пішли від МІУК, зараз принципово не укладуть договорів з нею. «Управителі дуже різношерсті – що приватний ЖЕК, що ОСББ, що обслуговуючі кооперативи, що комунальне підприємство. Це таке слизьке питання, яке треба так прописати, щоб було всім добре», – додає начальник управління житлової політики.

 

Що ж стосується відсоткового відношення у співфінансуванні, то це визначає комісія, яку створює розпорядник коштів. Тому цифри можуть відрізнятися, залежно від пріоритетності ремонту. Більшу частку місто фінансує тоді, коли мова йде про ремонт дахів, ліфтів, підвальних розгалужень чи енергозбереження.

 

Втім на сесію, яка відбулася 21 жовтня, проект змін до положення так і не був внесений. Однак головний комунальник міста Михайло Смушак запевнив, що його винесуть вже на наступну сесію.

 

Наталія ДЕРКЕВИЧ

Галицький Кореспондент


11.11.2016 1519 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2004
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1878
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1877
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5569 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2169 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1530

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

770

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

834

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1040

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1021
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1793
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3699
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10285
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26170
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10208 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7736
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

917
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

251
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

280
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

402
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1303
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

902