П’яничка-вбивця з райвідділу МДБ

 

 

kashket

Кашкет молодшого керівного і рядового складу міліції зразка 1947 р.

 

Серед тих, хто приїхав у числі «визволителів» встановлювати радянську владу в Західній Україні в 40-х рр. ХХ ст., були також відверті злочинці, які швидко показали місцевому населенню справжнє обличчя радянської законності. Згідно з дослідженнями А.Жив’юка, навіть серед керівництва УНКГБ та УНКВД переважали люди з застоєм у розвитку особистості та низькою освітою. Вони були «заряджені» на впокорення регіону, репрезентували чужорідні соціуми та існували самі по собі, що призвело до критичного розриву й непорозуміння між компартійною номенклатурою та місцевими мешканцями.

 

Яскравим прикладом характеристики кадрової політики СРСР у Східній Галичині став спровокований помічником оперуповноваженого Долинського райвідділу МДБ старшим лейтенантом Іваном Тихоновичем Могіліним інцидент на Долинщині. Цей офіцер, народжений у 1922 р. в с. Кам’яне Лебединського району Сумської області, кандидат у члени більшовицької партії, з червня 1941 р. по березень 1942 р. вчився в кавалерійському училищі м. Тамбова. З травня 1942 р. по січень 1944 р. він був учасником війни (нагороджений медаллю «За перемогу над Німеччиною»). У 1946 р. Могілін закінчив річну школу Головного управління контррозвідки «СМЕРШ» в Москві і потрапив на роботу в Долину у жовтні 1946 р.

 

У службовій характеристиці про Могіліна було зазначено, що він «працює над підвищенням ідейно-політичного рівня, відвідує партійну школу. Показав себе як дисциплінований товариш, але, незважаючи на його добру поведінку, позитивних результатів у роботі не має. Всього за період роботи завербував сімох освідомителів, оперативних комбінацій не проводив і не підготував ні одного агента для вербування». Крім того, за даними характеристики Могіліна, за час служби він не взяв жодної людини на оперативний облік і не здійснив жодного арешту.

 

Попри це, Могілін був на початку 1946 р. відряджений у с. Слобода-Долинська на період підготовки і проведення виборів до Верховної Ради УРСР. 2 лютого 1947 р. на квартирі у громадянина Петрушинського разом з головою сільради, продавцем магазину та заготівельником він випив 300-350 грамів самогону, після чого, відповідно до його власних свідчень, «швидко сп’янів, так як не було хорошої закуски».

 

Опісля Могілін напросився у військовому гарнізоні, що передасть у Долину пакет з документами, і отримав підводу в супроводі 2-х військовослужбовців – курсантів Ковальова і Максимова. Зі свідчень курсанта Ковальова ми дізнаємося, що Могілін у цей час був «у стані сп’яніння, але його сп’яніння не було сильне і він добре розмовляв та міцно стояв на ногах».

 

Через 20-40 хвилин їзди підвода з військовими заїхала в с. Рахиню, де Могілін зупинився (йому треба було чи то дров додому, чи то дошок, щоб підстелити у підводі). Підпилий офіцер почав стукати у вікна першої хати на своїй дорозі, вибив там скло у вікні, в другому будинку теж вибив віконне скло. У другій хаті йому відкрили двері дві жінки. Він тягав одну з них за груди і вимагав сказати, де Чуприна, станичний села, погрожував пістолетом та кричав: «Якщо не розкажеш, то розстріляю…» Така поведінка емдебіста сильно налякала дітей, які були в домі, і лише втручання курсантів врятувало жінок від повної розправи.

 

Далі горе-правоохоронці продовжили свій шлях. По дорозі Могілін безпричинно вдарив у лице поштаря, який пізніше виявився його знайомим і був перепрошений. Після того за вказівкою Могіліна розпочалася гонитва за возом, що проїхав повз них. Фіру наздогнали, намагалися змусити її господарів їхати в Долину, а потім Могілін побив господаря і постріляв у повітря з пістолета.

 

Пізніше Могіліну трапилися два хлопці-залізничники, які поверталися з роботи. Могілін бив їх до півсмерті рукояткою пістолета, а потім ногами, запитуючи, де станичний Чуприна. В усіх ситуаціях супровід Могіліна поводив себе пасивно і лише радив жертвам швидко втікати.

 

А на завершення всіх злодіянь п’яний офіцер застрелив з пістолета на околиці села місцевого жителя Антона Матлахова, який з 1940 по 1947 рр. прослужив у Червоній армії. Чоловік пройшов усю війну, 13 січня 1947 р. повернувся в рідне село і уже 2 лютого був убитий «захисником законності».

 

shema

Схема місця вбивства громадянина Матлахова

 

На момент вбивства у Долинський райвідділ МДБ уже було повідомлено, що по дорозі в Долину двоє солдатів і офіцер б’ють місцевих жителів. Після цього начальник райвідділу Леонід Щербаков разом з підрозділом солдатів вирушив на розшуки порушників спокою. Саме поява на горизонті військових і отверезила Могіліна, він кричав їм назустріч: «Стій, не підходь, стріляти буду!» і без зупинки поганяв коней у напрямку Долини.

 

Пізніше офіцер-порушник пояснював свої злочинні дії тим, що прийняв Матлахова і військових за бійців УПА, а тому так неадекватно поводився. Уже під час слідства Могілін стверджував, що своїх дій не пам’ятає через сп’яніння, але це не перешкодило йому подати себе в анкеті росіянином за національністю (думав, напевне, що понесе меншу відповідальність як представник великоімперської нації). У поясненнях Могілін, як справжній яничар, сказав, що оскільки української майже не знає, то вже не вважає себе українцем.

 

У результаті військовий трибунал МДБ засудив Могіліна 11 квітня 1947 р. до вищої міри покарання – розстрілу, але Військова колегія Верховної Ради СРСР 19 травня 1947 р. замінила злочинцю розстріл на 10 років позбавлення волі у виправно-трудових таборах, мотивуючи вирок відсутністю в діях засудженого корисних мотивів і його участю у війні. Отак радянські окупанти під прикриттям пошуків членів УПА збиткувалися над цивільним населенням і вбивали ні в чому не винних людей, мабуть, наперед знали, що вирок суддів до них буде милостивим.

 

Жив’юк А. Керівники органів НКВД-НКГБ (МВД-МГБ) західних областей УРСР: кількісні та якісні характеристики (1944-1953 рр.) // З архівів ВУЧК-ГПУ-НКВД-КДБ. – 2014. – №1. – С.29-52.

 

Сергій АДАМОВИЧ, «Галицький кореспондент»


03.11.2016 1180 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1207
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2522
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2111
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2169
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6548 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2453 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

336

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1147

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1282

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1402
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

278
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

585
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2062
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26512
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

554
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10465 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8011
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

534
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

403
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

545
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

623
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1584