Золото партій: “Свободу” фінансує пенсіонер

 

/data/blog/119134/753e30c37a71f766ff55bda80773fb88.jpg

 

Витрати “Свободи” за півроку склали майже 2,4 млн. грн. Страхування партійців обійшлось у понад півмільйона гривень. Головний донор партії -  пенсіонер Ярослав Пелешак. Він пожертвував понад 700 тис. грн. З цих грошей партія платить цьому ж  політику зарплатню та соцдопомогу. На Львівщині місцеві осередки не витратили на партійну діяльність ані копійки.

 

Уперше держава починає фінансувати партії. Наприкінці 2016 року парламентські партії отримають із держбюджету  71 млн грн. Ці кошти їм виділяють для підтримки статутної діяльності. Для “Свободи” держбюджет цього року не передбачає жодних коштів, оскільки партійний рейтинг був недостатнім, щоб завести у 2014 році до парламенту своїх кандидатів з партійного списку.

 

Згідно із нещодавнім опитуванням КМІС,  “Свобода” має рейтинг на рівні 3,9%, тож у майбутньому (після чергових чи позачергових виборів до парламенту) цілком може претендувати на отримання коштів з держбюджету.  Для цього потрібно набрати хоча б 2% голосів виборців. Саме тому громада вже зараз має знати, на що витрачаються партійні кошти “Свободи”.  

 

За перше півріччя витрати “Свободи” склали 2,4 млн грн. Майже половина цих коштів витрачені на пропагандистську діяльність - друк газети, розміщення зовнішньої реклами тощо. Але найбільш цікавими є витрати іншої частини партійного бюджету. Гроші пішли на зарплати та страхування однопартійців.

 

Хто такий пенсіонер Пелешак і чому йому така дорога “Свобода”?

Головний донор партії - партійний бухгалтер “Свободи” -  Ярослав Пелешак. Йому 75 років. Пенсіонер нібито з власних коштів пожертвував партії 761 400 гривень.

 

На парламентських виборах у 2014 році той, хто зараз особисто стільки жертвує партії, був не надто важливий. Його запроторили у список під заздалегідь непрохідним номером 64. Навіть у 2007 році Пелешак мав у партії кращі позиції. Балотувався у списку під 41 номером. Тоді працював головним бухгалтером Західної філії ДП “Укроборонресурси”.

 

Двічі на громадських засадах значився помічником нардепів - Олега Тягнибока та Руслана Кошулинського. Поза тим на особу з ідентичним ім’ям, згідно з даними Мінюсту, зареєстровано підприємство “Ярослав-транс”. Розмір внеску до статутного капіталу цього підприємства становить нуль гривень.

 

Взагалі трудовий шлях політика-пенсіонера ставить під сумнів той факт, що він міг би у 75-річному віці зі своєї власної кишені віддати на партію понад 750 тис. грн. Одні з останніх місць роботи - держпідприємство “Укроборонресурс”, робота помічником нардепа на громадських засадах - навряд чи дозволяють працівнику-пенсіонеру заощадити достатньо коштів, щоб на старості років батько двох дітей пожертвувати їх на партію, - говорить координаторка кампанії “Стеж за грошима” Громадського руху ЧЕСНО Віта Думанська.

 

 

Якщо з народним депутатством Пелешаку не щастило, то у 2010 році він став депутатом-списочником Львівської міськради. Входив до бюджетної комісії. У 2015 році Пелешака вже не було в списках кандидатів від “Свободи” ані до облради, ані до міськради.

Але зараз партія не забула про свого головного донора. За це півріччя партія йому з його ж коштів заплатила майже 75 тис. грн зарплатні. Ще близько 8 тис. гривень донор отримав на оздоровлення і 1,5 тисячі - на відрядження.

Разом з тим, у цьогорічному інтерв’ю для партійного сайту Ярослав Пелешак каже: Зараз я вже на пенсії і в мене лишилася тільки "Свобода", а по ті роки бувало, що я одночасно мав по п'ять підприємств, і всюди головним бухгалтером.

 

Координаторка кампанії “Стеж за грошима” Громадського руху ЧЕСНО Віта Думанська наголошує: Якщо донору починають платити кошти, то це ще один факт, який спонукає нас замислитися над тим, що Пелешак міг вкладати в партію не свої кошти.

 

Які зарплати в Тягнибока, Мохника та інших “свободівців”

З внеску від імені пенсіонера платять зарплати також і керівникам “Свободи”. Так Олег Тягнибок за півроку з коштів партії отримав понад 80 тис. грн.

Екс-міністр екології Андрій Мохник отримав за цей же період трохи більше 8 тис. грн. До ВРУ він балотувався під 8 номером у списку партії 2014 року.

Екс-депутат львівської міськради Любомир Мельничук у другому кварталі отримав дещо більше 5 тис. грн. Судячи з його фейсбук-сторінки “свободівець” зараз займається партійною роботою у Львові.

Майже 11 тисяч гривень в якості зарплатні також отримав Назар Демчишин, однак інформації про нього знайти не вдалося. Зі звіту не зрозуміло, за які саме функції йому платили заробітну плату.

Загалом на зарплатню партійцям було перераховано 180 тис. грн.

 

Які партійці найдорожчі для “Свободи”?

Суттєво більшу суму партія перерахувала ПрАТ “Метлайф” та ПрАТ “СК” Класік страхування життя” - 556 тис. грн. Цільове призначення понад півмільйона гривень “страховий платіж” на 14 партійців.

Всі “застраховані” є або були місцевими депутатами, народними депутатами, членами політради, головами чи членами інших структур партії.

 

П.І.Б.   Сума
Ярина Вайда Минулого скликання ВРУ завідувачка секретаріату депутатської фракції партії “Свобода”, минулої та цієї каденції на платній основі помічниця нардепів Р.Кошулинського, Ю.Бублика, М.Головка. Екс-депутатка ЛМР. 70 тис. грн.
Руслан Кошулинський Депутат Львівської облради, керівник Львівської обласної організації партії, екс-віце-спікер ВРУ, екс-кандидат на посаду міського голови м. Львів 56 тис.грн.
Галина Чорна Екс-депутатка Львівської облради, з квітня по листопад 2014 року народна депутатка від ВО “Свобода”. З 2006 року головна редакторка партійної газети “Свобода” 50 тис.грн.
Ігор Янків 2010 - 2012 рр. депутат Івано-Франківської облради. 2012 - 2014 роки нардеп. Голова партійного суду ВО “Свобода” 50 тис.грн.
Василь Павлюк ветеран ВО “Свобода” і є її членом ще з 90-х років. Депутат ЛМР кількох скликань, екс-секретар Львівської міськради, екс-керівник міської організації партії “Свобода”, член політради та політвиконкому партії. З березня 2015 року Генеральний консул України в Любліні 42 тис.грн.
Богдан Стадник екс-депутат ЛМР та член депутатської комісії з питань фінансів та планування бюджету, член політради ВО “Свобода 38 тис.грн.
Мирон Кузишин екс-депутат Львівської міськради, екс-секретар депутатської комісії інженерного господарства, транспорту та зв’язку, екс-голова Жидачівської РДА 36 тис.грн.
Ігор Сільвестер екс-депутат ЛМР, голова депутатської комісії житлової політики, член економічної ради ВО “Свобода" 32 тис.грн.
Ігор Лозинський екс-депутат Львівської міськради та член депутатської комісії з питань фінансів та планування бюджету, бізнесмен 32 тис. грн.
Руслан Валько адвокат, депутат та голова земельної комісії ЛМР минулого скликанні. Також у минулому скликанні ВРУ був помічником свободівців-нардепів Олега Махніцького та Олега Бондарчука 30 тис.грн.
Маркіян Лопачак екс-нардеп, депутат ЛМР кількох скликань та голова фракції ВО “Свобода” у Львівській міськраді, підприємець 30 тис.грн.
Любомир Мельничук керівник львівської міської організації партії “Свобода”, екс-депутат ЛМР, голова комісії з депутатської діяльності та законності, юрист 30 тис.грн.
Андріян Гутник депутат ЛМР кількох скликань, екс-депутат Тернопільської облради, бізнесмен 30 тис.грн.
Віктор Янків помічник екс-нардепів від “Свободи Ігора Янківа та Михайла Блавацького 25 тис.грн.

 

Цікаво, що дата чергового внеску коштів Ярославом Пелешаком збігається із датою виплати офіційної зарплатні та з датою другого перерахунку страхового платежу за згаданих партійців.

Не менш цікавий збіг -сума внеску головного бухгалтера і спонсора ВО “Свобода” Ярослава Пелешака фактично збігається із сукупною сумою зарплатні та страхових внесків.

І це ще не все - сукупна сума страхових платежів за цих 14 “свободівців” співпадає із сумою, яка у звіті прописана як соціальна допомога:

 

Скріншот із звіту політичної партії ВО “Свобода” за ІІ квартал 2016 року.

“Соціальну допомогу”/”страховий платіж”, поміж іншим, можуть платити і тому, чиї доходи в рік перевищили мільйон. Наприклад, з партійного рахунку було здійснено страховий платіж у сумі 30 тисяч гривень депутатові Львівської міської ради Андріянові Гутнику який згідно з декларацією за 2015 рік є мільйонером та, згідно з аналізом ЧЕСНО, потрапив у ТОП 5 найбагатших депутатів ЛМР.

До слова “Національне агентство з питань запобігання корупції” (НАЗК) нещодавно почало оприлюднювати власні висновки щодо звітів політичних партій. Ще до оприлюднення висновків НАЗК, у своєму інформаційному запиті ЧЕСНО вказувало на сумнівне походження коштів внесених на партійний рахунок головним бухгалтером Ярославом Пелешаком.

 

У відповіді НАЗК обіцяло з’ясувати походження цих коштів, а вже за кілька тижнів опублікували власні висновки перевірки звітів ВО “Свобода” (висновки за І і ІІ квартали). Згідно з висновками, порушень НАЗК чомусь не виявило.

 

Скільки “Свобода” платить за свої офіси?

Ми також вирішили переглянути фінансові звіти партійних осередків “Свободи” у тих містах, в яких вплив цієї партії традиційно високий. Мова йде про Львів, Тернопіль та Івано-Франківськ. З огляду на те, що тамтешні партійні осередки провадять системну діяльність, можна розраховувати отримати певне відображення цієї діяльності у звітах місцевих осередків партій.

Агітаційна палатка ВО “Свобода” у Львові на пр. Свободи

 

ЛЬВІВ

Міський та обласний осередки львівської “Свободи” розташовані в одному приміщенні. Офіс площею 111 м2 розташований за адресою м. Львів вул. Чайковського, 17.

“Свобода” прозвітувала, що львівський офіс - власність, придбана наприкінці 2008 року. Згідно із фінзвітом партії поточна вартість приміщення 475 тис. гривень.

Жодного іншого майна чи витрат львівського міського і обласного осередків партії у звітах не вказано. Згідно зі звітами працівників партія також не має. На рахунках значаться 20 тисяч гривень, які за перше півріччя так і ніхто не використав.

Поза тим за рахунок коштів центрального рахунку партії “Свобода” у Львові орендує приміщення за адресою Жовківська, 22. За півроку партія за нього заплатила 7200 грн. + 115 грн. за електроенергію.

 

ТЕРНОПІЛЬ

Тернопільська міська організація “Свободи” за шість місяців витратила на оренду свого офісу площею 33,5 м2  менше 10 тис. гривень. Це приміщення на бульварі Шевченка, 23 партія орендує в Управління комунального майна ТМР і оплачує його, згідно зі звітом, за рахунок членських внесків. Щоправда у звіті відсутня інформація про те, хто ж вніс ці кошти на рахунок партії.

Тернопільська обласна організація “Свободи” у ІІ кварталі лише повернула на основний рахунок партії 75 тисяч гривень. Місцезнаходження обласного осередку - Тернопіль, Карпенка, 13, кв. 10. Однак, на яких правах партія використовує це приміщення не відомо. У звіті про це інформація відсутня.

Офіційно в Тернополі партія не має жодного працівника.

 

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК

У Івано-Франківську теж грошей майже не витрачали. Міський осередок у ІІ кварталі не проводив жодних фінансових операцій. На яких правах партія використовує приміщення на вулиці Василіянок, 15 не відомо.

У звіті відсутні дані про це. У березні 2016 року журналісти Stanislavske.tv навідувалися за цією адресою у пошуках депутатської приймальні.

На опублікованому ними відео видно, що в офісі на Василіянок, 15 за робочими столами перебувало щонайменше четверо осіб. Про оплату праці тут теж не йдеться.

Івано-Франківський обласний осередок “Свободи” розташований неподалік від міського на Василіянок, 62а, офіс 302. Єдині витрати з обласного рахунку, це оплата за оренду офісу площею 40 кв.м - дві з половиною тисячі за весь квартал. Оренду офісу оплачували за рахунок членських внесків, однак, у звіті відсутня інформація про те, хто ж перерахував ці кошти.

Судячи із львівських, тернопільських та Івано-франківських звітів “свободівські” офіси там абсолютно порожні, без Інтернету, без електрики, без газу і води. Жодного працівника на цілу Галичину партія не має. Риторичним залишається запитання, чому оренда офісів у всіх трьох містах обходиться партії так дешево.

На який правах “Свобода” використовує свій київський офіс за адресою вул. Вишняківська, 6а, кв. 70 - невідомо.

 

Саме ця адреса вказана у загальному звіті політичної партії, але у графі з нерухомою власністю і у графі з нерухомістю в праві користування - прочерки.

 

 

У цьому будинку в Києві на Вишняківській, 6а, кв. 70 офіційно знаходиться центральний офіс ВО “Свобода”.

 

 

Запитання без відповіді

Громадський рух ЧЕСНО надіслав ось такі запитання ВО “Свобода”:

 

За останні два тижні ми тричі намагалися взяти коментар з приводу запитань, які у нас виникли під час підготовки цього матеріалу. Офіційний запит ми відправили на партійну електронну скриньку ще 11 жовтня, однак отримали відмову. Телефоном ми намагалися з’ясувати інформацію у Руслана Кошулинського. Але він нам так і не відповів. Навіть під час особистої зустрічі з Русланом Кошулинським, 24 жовтня, він відмовився коментувати питання партійних фінансів. Якщо партія згодиться публічно надати відповідь на ці питання - Громадський рух ЧЕСНО обов’язково оприлюднить цю інформацію для виборців.

 

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО вже оприлюднив аналогічний аналіз витрат “Самопомочі”. Як виявилося, партія мера Львова за перше півріччя витратила на рівні міста та області дещо більше 20 тис. грн., а функціонування партії фінансово та людським ресурсом у великій мірі забезпечує однойменна громадська організація з якою партія “Самопоміч” ділить офіс, сайт, фейсбук-сторінку.

 

Автори:

Ігор Фещенко, журналіст ЧЕСНО
Оксана Романишин, координаторка кампанії “Стеж за грошима” у Львові


Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1910
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1835
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1830
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5395 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2128 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1488

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

706

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

755

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

950

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

985
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1736
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3651
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10222
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26102
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10151 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7688
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

872
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

87
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

359
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1253
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

850
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1055