Ебен Александер: Докази Раю. Мандрівка в інший світ

 

/data/blog/118408/5ed288a8513fc55c7cdb6a172dd5c2d1.jpg

 

Ебен Александер, нейрохірург зі США, скептично ставився до розмов про загробний світ. Однак, переживши кому, він сам опинився в місці, існування якого заперечував. Своїм досвідом перебування на небесах він поділився у своїй книзі «Докази раю» (Proof of Heaven), що нещодавно вийшла друком в Америці.

"Як нейрохірург, я не вірив в феномен "посмертного" досвіду. Будучи сином нейрохірурга, я ріс в науковому світі. Я наслідував приклад батька і став академічним нейрохірургом, викладав у Гарвардській медичній школі і інших університетах. Я розумію, що відбувається з мозком, коли люди перебувають на межі смерті, і я завжди вважав, що подорожі за межами власного тіла, які описують ті, кому вдалося уникнути смерті, мають цілком наукове пояснення. Мозок - дивовижно складний і надзвичайно тонкий механізм. Зменшіть кількість кисню, яка йому необхідна, до мінімуму, і мозок зреагує. Те, що люди, які перенесли важкі травми, повертаються зі своєї "подорожі" з дивними історіями, не було новиною. Але це не означало, що їх подорожі були реальними.

Ебен Александер. Докази раю. Мандрівка в інший світ

Хоча я вважав себе християнином, я більше називався таким, ніж дійсно був. Я не заздрив тим, хто вірив у те, що Ісус був більше, ніж просто хороша людина, що потерпіла від суспільства. Я глибоко співчував тим, хто вірив у те, що десь там є Бог, який істинно любить нас. Насправді, я заздрив тому почуттю безпеки, яке давала цим людям їх віра. Але як вчений я просто знав, а не вірив. Тим не менш, восени 2008 року, після семи днів в комі, протягом яких кора мого головного мозку (КГМ) не працювала, я відчув щось таке глибоке, що воно дало мені наукові підстави вірити в життя після смерті. Я знаю, подібні висловлювання викликають скепсис, тому розповім свою історію мовою вченого і з його ж логікою.

Рано вранці чотири роки тому я прокинувся з надзвичайно сильним головним болем.

Протягом декількох годин кора мозку, що контролює думки і емоції і, по суті, робить нас людьми, була "закрита". Лікарі вірджинського Lynchburg General Hospital, де я сам працював нейрохірургом, вирішили, що я якимось чином заразився дуже рідкісним захворюванням - бактеріальним менінгітом, який в основному атакує новонароджених. Бактерії E. coli проникли в мою спинномозкову рідину і пожирали мій мозок. Коли я прибув у відділення невідкладної допомоги, мої шанси на те, що я буду жити, а не лежати овочем, були вкрай низькими. Скоро вони знизилися практично до нуля. Сім днів я лежав у глибокій комі, моє тіло не реагувало на подразники, а мозок не функціонував. Потім, вранці сьомого дня, коли лікарі вирішували, чи варто продовжувати лікування, мої очі відкрились.

Наукового пояснення тому факту, що поки моє тіло було у комі, мій розум і мій внутрішній світ були живі-здорові, немає. У той час як нейрони кори головного мозку були переможені бактеріями, моя свідомість вирушила в інший, набагато більший, Всесвіт - вимір, який я собі навіть не міг уявити і який мій докоматозний розум волів би назвати "нереальним". Але це вимір, описаний незліченною кількістю людей, що пережили клінічну смерть та інші містичні стани, існує. Він є, і те, що я побачив і дізнався, буквально відкрило мені новий світ: світ, в якому ми являємо собою набагато більше, ніж просто мозок і тіло, і де смерть - це не згасання свідомості, а, скоріше, глава великої і вельми позитивної подорожі. Я не перша людина, яка віднайшла докази того, що свідомість існує за межами тіла. Ці історії так само старі, як і історія людства. Але, наскільки я знаю, ніхто до мене ніколи не бував у цьому вимірі, поки а) їх кора мозку абсолютно не функціонувала і б) їх тіло перебувало під наглядом лікарів.

Всі основні аргументи проти досвіду перебування в потойбічному світі грунтуються на тому, що ці події є результатом "несправності" кори головного мозку. Свій же досвід, однак, я пережив при повністю непрацюючый корі. Згідно сучасному медичному розуміння мозку і розуму, я ніяк не міг відчути навіть віддалену подібність того, що мені довелося пережити.

Подорожні нотатки коматозника

Я кілька місяців намагався усвідомити і змиритися з тим, що зі мною трапилося. На початку своїх пригод я був у хмарах. Великих, пухнастих, рожево-білих, що пливли по синьо-чорному небу. Високо-високо над хмарами летіла зграя прозорих мерехтливих істот, що залишали за собою довгі сліди, як у літаків. Птахи? Ангели? Ці слова спливли пізніше, коли я записував свої спогади. Але жодне з цих слів не зможе описати тих істот. Вони просто відрізнялися від усього, що було на цій планеті. Вони були більш просунутими. Вищою формою життя.

Згори долинув звук, немов співав прекрасний хор, і я подумав: "Це від них?" Пізніше, думаючи про це, я прийшов до висновку, що звук народився з радості цих істот, що виросли разом, - вони просто не могли стримувати її. Звук був відчутним і майже матеріальним, як дощ, який ви відчуваєте на вашій шкірі, не промокаючи при цьому до кісток.

Більшу частину моєї подорожі хтось знаходився зі мною поруч. Жінка. Вона була молодою, і я в деталях пам'ятаю, як вона виглядала. У неї були високі вилиці і темно-сині очі. Золотисто-русяві коси обрамляли її прекрасне обличчя. Коли я вперше побачив її, ми їхали разом по складній візерунчастій поверхні, в якій через деякий час я упізнав крило метелика. Навколо нас кружляли мільйони метеликів, які вилітали з лісу і повертались назад. Це була ріка життя і кольору, що розлилася в повітрі. Одяг жінки була простим, як у селянки, але її колір, блакитний, синій і оранжево-персиковий, - таким же яскравим, як і все, що нас оточувало. Вона подивилася на мене таким поглядом, що, якби ви опинилися під ним хоча б на п'ять секунд, все ваше життя наповнилася б сенсом незалежно від того, що ви пережили. Це був не романтичний погляд. Це не був погляд друга. Це був погляд за межами всього цього. Щось вище, що включало в себе всі види любові, і в той же час набагато більше.

Вона говорила зі мною без слів. Її слова проходили крізь мене, як вітер, і я відразу зрозумів, що це правда. Я знав це так само, як і те, що оточуючий нас світ реальний. Її повідомлення складалося з трьох пропозицій, і якщо б мені довелося перекласти їх земною мовою, вони означали б наступне:

"Тебе завжди люблять і піклуються про тебе, дорогий. Тобі нічого боятися. Немає нічого такого, що ти б міг зробити неправильно".

Її слова викликали в мені величезне почуття полегшення. Немов мені пояснили правила гри, в яку я грав все життя, не розуміючи їх. "Ми покажемо тобі багато всього, - продовжила жінка. - Але потім ти повернешся".

Після цього у мене залишилось тільки одне питання: повернуся куди? Дув теплий вітер на зразок того, який буває в теплий літній день. Чудовий бриз. Він змінив все навколо, немов навколишній світ зазвучав на октаву вище і набув більш високі вібрації. Хоча я міг говорити, я почав задавати вітрі питання мовчки: "Де я? Хто я? Чому я тут?" Кожного разу, коли я беззвучно задавав свої питання, відповідь приходила моментально у вигляді вибуху світла, кольору, любові і краси, що проходять крізь мене хвилями. Що важливо, ці вибухи не "затикали" мене, а відповідали, але так, щоб уникнути слів - я безпосередньо приймав думки. Не так, як це відбувається на Землі - смутно і абстрактно. Ці думки були твердими і швидкими, гарячими, як вогонь, і мокрими, як вода, і як тільки я прийняв їх, я миттєво і без особливих зусиль зрозумів концепції, на усвідомлення яких у своєму звичайному житті я б витратив кілька років.

Я продовжував рухатися вперед і опинився біля входу в порожнечу, абсолютно темну, нескінченну за розміром, але неймовірно заспокійливу. Незважаючи на чорноту, вона була переповнена світлом, який, здавалося, виходив від сяючої кулі, що я відчував поруч із собою. Вона була немов перекладачем між мною і навколишнім світом. Та жінка, з якою ми гуляли по крилу метелика, вела мене за допомогою цієї кулі.

Матеріалістичний погляд приречений

Я прекрасно знаю, наскільки незвично і відверто неймовірно все це звучить. Якби хтось, навіть лікар, розповів мені таку історію, я був би впевнений, що він перебуває в полоні якихось помилок. Але те, що трапилося зі мною, було зовсім не маренням. Це було так само реальним, як і будь-яка подія в моєму житті - як день весілля і народження двох моїх синів. Те, що трапилося зі мною, вимагає пояснення. Сучасна фізика говорить нам, що Всесвіт єдиний і безроздільний. Хоча ми, здається, живемо в світі розділень і відмінностей, фізика говорить нам, що кожен об'єкт і подія у Всесвіті зіткані з інших об'єктів і подій. Істинного поділу не існує. До того, як я пережив свій досвід, ці ідеї були абстракціями. Сьогодні ж вони є реаліями. Всесвіт визначається не тільки єдністю, але і - тепер я знаю це - любов'ю.

 Коли я відчув себе трохи краще, я спробував розповісти іншим про свій досвід, але їх реакцією було ввічлива недовіра. Одним з небагатьох місць, де я не зіткнувся з такою проблемою, стала церква. Увійшовши туди в перший раз після коми, я подивився на все іншими очима. Кольори вітражів нагадали мені про пейзажі, що іскрились красою, які я бачив у вищому світі, а баси органу - про думки і емоції, які я там пережив. І, найголовніше, зображення Ісуса, що ділиться хлібом із своїми учнями, розбудило в мені пам'ять про слова, які супроводжували всю мою подорож - що Бог любить мене беззастережно.

Сьогодні багато хто вважає, що духовні істини втратили свою силу і що шлях до істини - це наука, а не віра. До свого досвіду я і сам так думав. Але тепер я розумію, що така думка була занадто простою.

Справа в тому, що матеріалістичний погляд на наші тіло і мозок приречений. Його місце займе новий погляд на розум і тіло. Щоб скласти цю нову картину реальності, потрібно багато часу. Її не зможу закінчити ні я, ні мої сини. Дійсність занадто розлога, складна і таємнича. Але, по суті, вона покаже Всесвіт розвинутим, багатовимірним і вивченим аж до останнього атома Богом, який піклується про нас так, як ні один батько про свою дитину.

Я, як і раніше, лікар і людина науки. Але на глибинному рівні я дуже відрізняюся від тієї людини, яким був раніше, тому що я побачив цю нову картину реальності. І, можете повірити мені, кожен етап роботи, яку доведеться виконати нам і нашим нащадкам, вартий цього".

Інтерв'ю Ебена Александера каналу ABC news (англійською):

 

 

 

samorozvytok.info


20.10.2016 4384 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

628
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1814 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1109 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

533
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6883 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11354 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

313

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1049

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1095

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1090
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

258
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1063
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

828
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

720
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2923
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4419
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18420
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

291
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

336
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

646
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

748